Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa ksi±¿ka? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-06-19, 12:33   #1
NataliaSikora
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa ksi±¿ka?

Przypadkiem natrafilam dzis na artykul, z którego wynika, ¿e Adam Malysz odniosl swoj sukces, miedzy innymi, a mo¿e g³ównie, dziêki nazwisku. Chodzi o sylabê "ma", która kojarzy siê ze s³owem "mama", uzbraja w cierpliwo¶æ, daje swego rodzaju "czuja". Tak siê chcia³am zapytaæ, co o tym my¶licie? Czy rzeczywi¶cie, s³owo mog± mieæ tak± moc? Czy jest to trochê naci±gana teoria?

(Tak na marginesie, je¶li kto¶ móg³by mi poleciæ jak±¶ ciekaw± ksi±¿kê z zakresu psycholingwistyki, nie pobrazi³abym siê. )

Cytat:
Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich

Naming jest specjalistyczn± dziedzin±, której przedmiotem jest badanie i tworzenie nazw. Badania namingowe obecnych na rynku nazw mog± dostarczyæ wielu interesuj±cych materia³ów dla specjalisty tworz±cego nazwy dla firm. Pewne charakterystyczne cechy nazw w danej bran¿y mog± nasun±æ pomys³ jak zbudowaæ nazwê dla ca³kiem nowego przedsiêwziêcia.
W tym jednak artykule mowa bêdzie nie o samych nazwach firm tylko o nazwiskach, które oczywi¶cie mo¿na tak¿e traktowaæ jak marki. Rozpatrywana "bran¿a" to skoki narciarskie. W ramach tego badania przygl±dam siê uwa¿nie sylabie "ma" oraz podobnej do niej w budowie sylabie "am".
Na pocz±tek skoczek, o którym mo¿na ¶mia³o powiedzieæ, ¿e spowodowa³ odrodzenie siê popularno¶ci skoków w ca³ej Europie - Adam Ma³ysz. W tym imieniu i nazwisku wystêpuj± obie wcze¶niej wymienione sylaby. A teraz proszê spojrzeæ na imiona i nazwiska innych skoczków, którzy zapisali siê z³otymi literami w anna³ach skoków narciarskich: Dieter Thoma,Masahiko Harada, Jens Weissflog, Ernst Vettori, Martin Schmitt, Matti Nykaenen. Z wy¿ej wymienionych siedmiu skoczków a¿ piêciu posiada w swoim imieniu lub nazwisku sylabê "ma". Przypadek? Byæ mo¿e, ale proszê wzi±æ listê wybitnych sportowców w jakiejkolwiek innej dyscyplinie sportowej i zobaczyæ ile razy pojawia siê tam sylaba "ma". Czy bêdzie to w 71 % przypadków?
D¼wiêki wp³ywaj± na system nerwowy i pobudzaj± odpowiednie czê¶ci mózgu. Sylaba "ma" jest zazwyczaj pierwsz±, któr± artyku³uje ma³e dziecko kiedy mówi "mama". I tak jak s³owo tata ró¿ni siê w zale¿no¶ci od jêzyka (papa, dada) to mama w wiêkszo¶ci jêzyków brzmi dok³adnie tak samo.
Po pierwsze brzmienie sylaby "ma" daje poczucie bezpieczeñstwa. Daje oparcie, wytrwa³o¶æ i si³ê, co w skokach jest rzecz± bezcenn±. Przede wszystkim jednak daje lepsze "czucie". Tak jak dziecko potrzebuje "czuæ" swoj± mamê, tak skoczek musi dobrze czuæ narty, próg, wiatr i przestrzeñ. W przypadku wcze¶niej wspomnianej sylaby "am" mo¿na powiedzieæ, ¿e jest bardzo miêkka, elastyczna. Byæ mo¿e w³a¶nie dlatego matki mówi± dziecku "am" kiedy chc±, ¿eby otworzy³o ono usta podczas karmienia. Proszê sobie teraz wyobraziæ co siê dzieje w mózgu skoczka, kiedy stoi na rozbiegu, a na trybunach 40 tysiêcy kibiców krzyczy "Adam Ma³ysz! Adam Ma³ysz!" Czy to nie s± w³a¶nie te drobne elementy, które powoduj±, ¿e skoczek odpowiednio siê skoncentruje, odbije siê w dobrym momencie i przyjmie w³a¶ciw± sylwetkê? Tylko odrobinê lepiej od pozosta³ych, ale w efekcie koñcowym wyl±duje o parê metrów dalej.
A na co dzieñ, w czasie treningów czy te¿ w ¿yciu prywatnym, Adam Ma³ysz wci±¿ s³yszy te same sylaby, które mog± oddzia³ywaæ na jego postrzeganie ¶wiata.
Gdyby trzeba by³o stworzyæ od pocz±tku nazwisko dla jakiego¶ skoczka, to zrobi³bym tak, ¿e wzi±³bym sylabê "am" i "ma" i w zale¿no¶ci od narodowo¶ci doda³ jaki¶ sufiks. Na przyk³ad, ¿eby by³o symetrycznie i aby osi±gn±æ harmoniê brzmienia mo¿na dodaæ na koñcu dwie litery n. Czyli w rezultacie by³oby to nazwisko Ammann. Zaraz, zaraz. A czy przypadkiem ju¿ takie nazwisko gdzie¶ nie istnieje? Czy to nie jest nazwisko szwajcarskiego skoczka, który przeszed³ do historii zdobywaj±c dwa z³ote medale na olimpiadzie w Salt Lake City? W takim wypadku ciekawe jest, kto mu doradza³ przy wyborze nazwiska!
Aby nie wysz³o na to, ¿e w tym artykule chcê stworzyæ pewn± teoriê do istniej±cych faktów, podajê listê najlepszych obecnie polskich skoczków, którzy udaj± siê w najbli¿sz± sobotê do niemieckiego Willingen gdzie odbêdzie siê siedemnasty w tym sezonie konkurs Pucharu ¦wiata. W Niemczech wyst±pi±: Adam Ma³ysz, Robert Mateja, Marcin Bachleda, Wojciech Skupieñ i mistrz ¶wiata juniorów z norweskiego Strynu Mateusz Rutkowski. Coraz wiêcej pojawia siê ró¿nych spekulacji na temat tego, czy Mateusz bêdzie wygrywa³ tak¿e w zawodach seniorów. Z punktu widzenia namingu, wschodz±ca gwiazda polskich skoków, ma tak¿e spor± szansê zapisaæ siê z³otymi literami w anna³ach skoków narciarskich.
A si³a oddzia³ywania czego¶ tak ma³ego i wydawa³oby siê nieistotnego jak sylaba "ma" na wyniki w skokach narciarskich przemawia sama za siebie poprzez powy¿sz± statystykê. W tej grupie polskich skoczków "ma" wystêpuje a¿ w 80% przypadków.
NataliaSikora jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:36   #2
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595
Dot.: Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa ksi±¿

.................... pozostawiê to bez komentarza
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:36   #3
manymanyways
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 823
Dot.: Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa ksi±¿

Cytat:
Napisane przez NataliaSikora Poka¿ wiadomo¶æ
Przypadkiem natrafilam dzis na artykul, z którego wynika, ¿e Adam Malysz odniosl swoj sukces, miedzy innymi, a mo¿e g³ównie, dziêki nazwisku. Chodzi o sylabê "ma", która kojarzy siê ze s³owem "mama", uzbraja w cierpliwo¶æ, daje swego rodzaju "czuja". Tak siê chcia³am zapytaæ, co o tym my¶licie? Czy rzeczywi¶cie, s³owo mog± mieæ tak± moc? Czy jest to trochê naci±gana teoria?

(Tak na marginesie, je¶li kto¶ móg³by mi poleciæ jak±¶ ciekaw± ksi±¿kê z zakresu psycholingwistyki, nie pobrazi³abym siê. )
a moj ulubieniec Piotr Zyla?
manymanyways jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:38   #4
201604191500
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 474

to znaczy, ¿e jak wyjdê za Malinowskiego, to zostanê skoczkiem narciarskim?
201604191500 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:41   #5
201605301111
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 885

co do ksi±¿ek do psycholingwistyki kojarzê tylko pani± Kurcz "Psychologia jêzyka i komunikacji" oraz "Psycholingwistyka". I "Ssak który mówi".
201605301111 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:47   #6
NataliaSikora
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Poka¿ wiadomo¶æ

co do ksi±¿ek do psycholingwistyki kojarzê tylko pani± Kurcz "Psychologia jêzyka i komunikacji" oraz "Psycholingwistyka". I "Ssak który mówi".
Dziêki

Tak wlasnie trochê mi siê to naci±gane wydawa³o.
NataliaSikora jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 12:53   #7
201604181004
Konto usuniête

Mm MAjkel Dzordan
Stary 2013-06-19, 13:14   #8
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

MAndaryna!
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 13:39   #9
Suvia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 560

Anto¶ Macierewicz

nawet z twarzy kojarzy siê z kochaj±c± mam±

A ja Magdalena jestem, tyle wygraæ

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 13:41   #10
201604181004
Konto usuniête

MAngo, MAndarynka to owoce zwyciêzców
Stary 2013-06-19, 14:01   #11
Maguda_
Kawaii strona mocy

Wiadomo¶ci: 9 963

Cytat:
Napisane przez Suvia Poka¿ wiadomo¶æ
A ja Magdalena jestem, tyle wygraæ
Pjona, jeste¶my ustawione na ca³e ¿ycie
Maguda_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 14:54   #12
nielubiegrzybow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 497

Mam na imiê MAja, zasuwam na skoczniê w te pêdy
nielubiegrzybow jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 14:57   #13
Maguda_
Kawaii strona mocy

W³a¶nie mnie u¶wiadomi³a¶, ¿e mam 2 pierwsze imiona na "ma" ... trzecie w sumie te¿, kurcze, nie wiedzia³am wcze¶niej, ¿e taka ¶wietlana przysz³o¶æ mnie czeka
Stary 2013-06-19, 15:02   #14
Suvia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 560

borze, ja przecie¿ te¿

zaraz sprawdzê konto, mo¿e ju¿ siê zaczê³o

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 16:58   #15
nielubiegrzybow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 497

O kurczê, nie pomy¶la³am, ¿e do chrztu mia³am Maria. Olewam naukê na egzamin, sylaba zwyciêzców nie mo¿e mnie zawie¶æ
nielubiegrzybow jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 17:59   #16
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 480

A ja nie mam ani jednego "ma" w personaliach. Mam za to "nie" w imieniu, pewnie dlatego nie wiedzie mi siê w ¿yciu .

Aaaaaa....zaraz! Urodzi³am siê w maju, nada siê ?!

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

A tak w ogóle, to id±c tym tokiem, "mama³yga" powinna byæ okre¶leniem na zwyciêzców .

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 18:25   #17
speare
exmod na urlopie:)

Wiadomo¶ci: 19 482

Cytat:
Napisane przez drabineczka Poka¿ wiadomo¶æ
MAngo, MAndarynka to owoce zwyciêzców
Pytanie jak to siê ma do MA³yszowej bu³ki z bananem? A mo¿e to by³ baman?
speare jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 20:21   #18
Karinio
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 348

Cytat:
Napisane przez ElektrycznaMajtka Poka¿ wiadomo¶æ
No to ja ju¿ wiem, sk±d siê wzi±³ mój nick.
i Romantyczna Skarpeta
Karinio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 20:35   #19
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Wiadomo¶ci: 11 170

A ja jestem Magda urodzona w marcu! Tyle wygraæ..
kawa_zmlekiem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 20:36   #20
201607231707
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 19 414

Cytat:
Napisane przez Karinio Poka¿ wiadomo¶æ
i Romantyczna Skarpeta
Przyjmij moje wyrazy wieczystej adoracji
201607231707 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 20:43   #21
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Poka¿ wiadomo¶æ
A ja jestem Magda urodzona w marcu! Tyle wygraæ..
A imieniny w maju?
Stary 2013-06-19, 20:45   #22
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Wiadomo¶ci: 11 170

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Poka¿ wiadomo¶æ
A imieniny w maju?
ju¿ nie za du¿o dobrego
kawa_zmlekiem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-19, 20:46   #23
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Poka¿ wiadomo¶æ
ju¿ nie za du¿o dobrego
Szkoda, ju¿ my¶la³am, ¿e masz tak fajnie jak ja
Stary 2013-06-19, 20:51   #24
winter76
RENTGEN RZ¡DZI!

Wiadomo¶ci: 28 418
GG do winter76

Cytat:
Napisane przez Karinio Poka¿ wiadomo¶æ
i Romantyczna Skarpeta
A nabuszka i koronkowy laczek to dla zmyly bylo

Je¿eli czego¶ nie wolno, a bardzo siê chce, to mo¿na....
B±d¼ uprzejmy, zachowuj siê profesjonalnie, ale zawsze miej w g³owie plan zabójstwa ka¿dej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.