Sopot - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-25, 13:35   #1
skimos
Zakorzenienie

Thumbs up

Sopot

Polecam te miasto na wypady zarówno weekendowe jak i dłuższe
Prawie naprzeciwko dworca PKP jest informacja turystyczna - można zapytać przemiłe panie o mapę, a dadzą za darmo. Służą tez poradą gdzie zjeść, co i za ile
Swoją drogą w Sopocie są... najlepsze gofry pod słońcem
Idąc Monciakiem w stronę morza schodzimy do fontanny. Po lewej stronie są różne różniaste lody i gofry, ale jest też okienko zaraz przy samej ulicy (przy przejściu dla pieszych za którym juz jest molo) - nazwa "Społem", gdzie po prostu grzech nie kupić gofrów!!! Niedrogie i przepyszne
Osobiście polecam zwykłe z bitą śmietaną (tak puszysta że zawsze na nosie zostaje)

Jedynym minusem tego pieknego miasta jest..brak normalnych, niedrogich knajpek chociazby z rybami. Jest smażalnia ryb zaraz przy plaży, ale wiadomo jak to przy plaży - raczej drogo i sporo ludzi, a budynek nieduży.
Polecam zatem Pizzerię Brava - smaczne pizze, czeka sie około 10 (!) minut. Wystarczy idąc Monciakiem na jego samym końcu skręcić w prawo i iść tą ulicą mały kawałeczek, aż się dojdzie do tej pizzerii.

Co jeszcze można polecić w Sopocie? Oczywiście piasek, fale i molo

skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 21:19   #2
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia
Dot.: Sopot

Bylam, sprawdzilam, naprawde polecam

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 22:18   #3
marsi11
Zakorzenienie

Mam nadzieje,ze niekogo nie uraze ale to forum jest po to by mozna bylo sie smialo wypowiedziec
A wiec dla mnie wyjazd do Sopotu to glupota jesli jedziemy tam w celach wypoczynkowych.
Byla calkiem niedawno w celach sluzbowych i przezylam prawdziwe pieklo.
Setki, tysiace i nie wiem jakie jeszcze ilosci ludzi. Na "Monciaku " mniej wiecej takie tłumy jakie mamy w metrze w godzinach szczytu , niesamowite kolejki, zabojcze ceny, do czego tak ludzi ciagnie????
Gdybym miala jechac z dzieckiem na wypoczynek nie moglabym malucha spuszczac nawet na sekunde z oczu, gdyz zaginiecie w tlumie to tak chyba nie problem, jeden na drugim, molo przezywa takie oblezenie, ze spacer w to miejsce nie sprawia przyjemnosci.Po takim "wypoczynku" potrzebne by mi bylo kolejnych kilka dni by dojsc do siebie.
To tylko moje skromne zdanie
W Sopocie (oraz w Trojmiescie) jestem kilka razy w roku i przyznam,ze bardzo lubie Trojmiasto ale z calym szacunkiem- po sezonie
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 01:39   #4
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Cytat:
Napisane przez marsi11
Mam nadzieje,ze niekogo nie uraze ale to forum jest po to by mozna bylo sie smialo wypowiedziec
A wiec dla mnie wyjazd do Sopotu to glupota jesli jedziemy tam w celach wypoczynkowych.
Setki, tysiace i nie wiem jakie jeszcze ilosci ludzi. Na "Monciaku " mniej wiecej takie tłumy jakie mamy w metrze w godzinach szczytu , niesamowite kolejki, zabojcze ceny, do czego tak ludzi ciagnie????
Gdybym miala jechac z dzieckiem na wypoczynek nie moglabym malucha spuszczac nawet na sekunde z oczu, gdyz zaginiecie w tlumie to tak chyba nie problem, jeden na drugim, molo przezywa takie oblezenie, ze spacer w to miejsce nie sprawia przyjemnosci.Po takim "wypoczynku" potrzebne by mi bylo kolejnych kilka dni by dojsc do siebie.
W Sopocie (oraz w Trojmiescie) jestem kilka razy w roku i przyznam,ze bardzo lubie Trojmiasto ale z calym szacunkiem- po sezonie
Z calym szacunkiem marsi Ale do Sopotu w czasie sezonu nie jedzie sie w celach 'wypoczynkowych' no i jeszcze zalezy czym jest wypoczynek. Czego jak czego, ale spokoju, samotnosci wsrod mew i morskich fal sie tam nie znajdzie.. Tam w czasie sezonu jada po prostu ci, ktorzy chca zaszalec, bo naprawde na monciaku ludzi jest jak w paryskim metrze I wlasnie niektorzy tego szukaja : tetniacego prawdziwymi wakacjami zycia. Ja tego szukalam, nie spokoju, ktory mam na codzien. Ale jak wiemy : do sopotu nie jedzie sie po Spokoj

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 18:47   #5
Ania843
Raczkowanie

Dla mnie Sopot jest przereklamowanym miastem. Pełno ludzi, duży scisk ale jak powiedziano wcześniej zalezy co kto lubi. A co do gofrów to całkowita racja. Są przepyszne
Ania843 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-28, 10:25   #6
Gonia
Zakorzenienie

Smile Dot.: Sopot

Cytat:
Napisane przez marsi11
Czyli co wszędzie jeździć po sezonie? przecież wszędzie w miejscowościach turystycznych w sezonie jest tłok..... Dla mnie Sopot jest super miejscem, piekne kamieniczki, super knajpki , piękna plaża no i molo - najdłuższe w Europie.... polecam . Jak ktoś chce jechać, żeby na odludziu odpocząć to wiadomo, że nie przyjeżdża do Sopotu czy Gdańska.... ale z drugiej strony gdy przez tydzień non stop pada to chyba każdy ma dosyć takiego odludzia i wypoczynku ;-) i przyjeżdża w właśnie do mocno zaludnionego np Trójmiasta
Gonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-28, 12:35   #7
kate1991
Wtajemniczenie

uwielbiam Sopot

Monciak, molo, plażę, gofry...wszystko

a co do tłoku, hałasu itd.: ja właśnie lubię jak tak jest, wtedy czuję, że coś się dzieje i właśnie za to lubię Monciak, chciałabym kiedyś przy nim mieszkać . jesli ktoś potrzebuje wyciszenia i spokoju to niech wybierze jakąś małą wioskę nad morzem, a nie Sopot.
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 20:34   #8
paula007
Zakorzenienie

Byłam w tym roku w Sopocie i wróciłam zadowolona. Rzeczywiście - ludzi jest sporo, ale da się przeżyć. Miasteczko bardzo ładne, tętniące zyciem, nie ma dnia, zeby coś się tam nie dało. Tu jakieś występy na scenie przy molo, tu znowu jakieś zawody sportowe itp. Jeśli ktoś lubi taki wypoczynek, to Sopot jest idealny

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-06, 11:06   #9
iza_
Wtajemniczenie

ja też polecam wszystkim sopot, byłam w tym roku i było cudnie. w zasadzie wszystko co ważne zostało juz napisane,wiec nie będę powtarzac tego po raz kolejny
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-10, 17:56   #10
Ines1985
Zakorzenienie

To miasto na pewno ma swoj urok, ale tez uwazam ze jest troche przereklamowane. Molo jest piekne, przyjemnie jest tez przespacerować się "Monciakiem" i chlonac tą całą nadmorską atmosferę...
ALE... Właśnie, mam jedno wielkie ale. Plaża. Obrzydliwe, śmierdzące, zgniłozielone glony. Nawet przed Grand Hotelem. Totalne nieporozumienie! Jeszcze nigdzie na polskim wybrzeżu nie spotkalam sie z czyms takim...Nie wierze ze nie da sie tego usunąć.
Mnie to zraziło do tego miasta i na dluzszy wyjazd nie chcialabym tam pojechać...

P.S. Dziele sie wrazeniami z mojego pobytu w Sopocie w zeszlym roku. Moze cos sie od tego czasu zmieniło. Jeśli tak to zwracam honor.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-10, 20:54   #11
silence18
Raczkowanie

Ja byłam w tym roku w Gdańsku, ale w Sopocie bawiłam sie w klubach. Bardzo mi sie podobało, jest tyle dyskotek, knajp, pubów, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Od snobistycznych Mandarynek i Soho, po wspaniałą zabawę przy rytmach latynoskich w Copacabanie
Tłumy ludzi, Monciak kojarzył mi sie z hiszpańskim Lloret de Mar

Sereno e, rimanere a letto ancora un po'...

Ze wszystkich rzeczy wiecznych miłość trwa najkrócej...

A6W od 21.09/i nie udało sie/16.10 A6W reaktywacja
silence18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-24, 16:06   #12
jutysia
Przyczajenie

Talking Dot.: Sopot

Popieram poprzedniczke na wakacjach też mieszkałam w Gdańsku ale codziennie odwiedzałam Sopot - jak dla mnie super miasto i te wieczorne imprezy naprawdę jest w czym wybierać. Gorąco polecam Copacabanę i jej latynoskie rytmy pod gwieździstym niebem a wokól plaża,morze i te spacerki poranne po sopockim molo.....ahh...cudownie było...
jutysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 20:35   #13
ahinsa
Zakorzenienie

Niecierpie Sopotu
Wole juz Gdynie, nawet Gdańsk, do którego mam troche zastrzeżeń - bo przynajmniej maja klimat. A Sopot ma klimat wymuszony.
Sopotem mozna sie zachwycic na 2, 3 dniowej wycieczce wakacyjnej. Owszem. Ale na dluższa mete - Nic tam nie ma. Taki... przedpokój.
No, tylko Józef K. mi sie w Sopoćkowie podoba
Stary 2006-11-30, 23:54   #14
namiastka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez skimos Pokaż wiadomość
Swoją drogą w Sopocie są... najlepsze gofry pod słońcem
Idąc Monciakiem w stronę morza schodzimy do fontanny. Po lewej stronie są różne różniaste lody i gofry, ale jest też okienko zaraz przy samej ulicy (przy przejściu dla pieszych za którym juz jest molo) - nazwa "Społem", gdzie po prostu grzech nie kupić gofrów!!! Niedrogie i przepyszne
Osobiście polecam zwykłe z bitą śmietaną (tak puszysta że zawsze na nosie zostaje)
No to zmartwię wszystkich fanów tych gofrów, bo z tego co wiem, to tego miejsca już nie ma. I nie mam na myśli tylko gofrów, ale i Społem. Tak słyszałam, ale tego jeszcze nie widziałam, może w weekend się pokwapię, żeby na własne oczy się przekonać, co tam się dzieje. Podobno wszystko zburzone. I będą tam coś budować.
A nie zdążyłam tam zjeść gofrów: zawsze zbyt duża kolejka, by stać A raz stałam, i jak doszło do mnie, to się właśnie skończyły
namiastka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-01, 00:06   #15
namiastka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
ALE... Właśnie, mam jedno wielkie ale. Plaża. Obrzydliwe, śmierdzące, zgniłozielone glony. Nawet przed Grand Hotelem. Totalne nieporozumienie! Jeszcze nigdzie na polskim wybrzeżu nie spotkalam sie z czyms takim...Nie wierze ze nie da sie tego usunąć.
Mnie to zraziło do tego miasta i na dluzszy wyjazd nie chcialabym tam pojechać...
No bo widzisz, Ines, Zatoka Gdańska rządzi się swoimi prawami, ja jej nawet Morzem nie nazywam. Jest kilka spraw:
1. tu zawsze woda jest cieplejsza, m.in. dlatego, że nie ma głębin;
2. to jest zatoka, z trzech stron zamknięta lądem;
3. nie ma tu typowych prądów morskich;
4. wpada tu kilka małych rzeczek, które też przyczyniają się do zwiększenia temperatury oraz rozmnożenia się planktonu;
5. jeśli lato jest gorące, to znów zwiększa to temperaturę wody;
a to wszystko powoduje, że warunki dla rozwoju znienawidzonych przez wszystkich glonów są po prostu idealne. Skala tej zarazy jest tak ogromna, że w sezonie letnim służby dają radę utrzymać tylko kilka plaż w stanie oczyszczonym.
Zauważ, że na otwartym Morzu woda jest chłodna, a więc dużo mniej sprzyjająca takim organizmom. Są też prądy, które ewentualne glony mogą znieść od plaż w głąb Morza (lub na odwrót). No i według mnie trochę wpływ mają w Trójmieście statki, które na swoich kadłubach "zwożą" nam różne takie niespodzianki
Ale zapraszam do Trójmiasta - z Gdyni na piękne, rozległe, czyste, niezaludnione plaże nad otwartym Morzem jest raptem 60km. To naprawdę niewiele, a odpoczynek rewelacyjny i ładniejsza opalenizna, niż na trójmiejskich plażach
Stary 2006-12-07, 21:37   #16
gosik.s
Wtajemniczenie

Kocham Sopot :)

Cytat:
Napisane przez skimos Pokaż wiadomość
Jedynym minusem tego pieknego miasta jest..brak normalnych, niedrogich knajpek chociazby z rybami. Jest smażalnia ryb zaraz przy plaży, ale wiadomo jak to przy plaży - raczej drogo i sporo ludzi, a budynek nieduży.
Tu się nie mogę zgodzić - właśnie niedaleko Twoich gofrów, też na lewo od fontanny, tylko bardziej w głąb, jest malutka, niedroga smażalnia "Raczek". Obiad z rybą w roli głównej kosztuje tam połowę tego, co w smażalniach przy plaży. A przy tym jest smaczny.

Cytat:
Napisane przez ahinsa Pokaż wiadomość
Niecierpie Sopotu
Wole juz Gdynie, nawet Gdańsk, do którego mam troche zastrzeżeń - bo przynajmniej maja klimat. A Sopot ma klimat wymuszony.
"Sopot jest jednym z najbardziej klimatycznych miejsc na świecie, oczywiście wyłąścznie poza sezonem" - powiedzial mój znajomy Sopocianin. Podpisuję się pod nim rękami i nogami, tym bardziej, że właśnie poza sezonem zawsze tam bywam.

Poniżej jeden z dowodów sopockiej klimatyczności na mojej fotce.
Kto zgadnie, gdzie to jest?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sopot.jpg (69,7 KB, 53 załadowań)

Misja w Zambii - Ty też możesz pomóc...
gosik.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-07, 23:49   #17
ahinsa
Zakorzenienie

Dot.: Kocham Sopot :)

Cytat:
Napisane przez gosik.s Pokaż wiadomość
"Sopot jest jednym z najbardziej klimatycznych miejsc na świecie, oczywiście wyłąścznie poza sezonem" - powiedzial mój znajomy Sopocianin.
Na świecie?! Sopocianie to sie cenią, na prawde
Szczerze, to nie wiem co innego mogl o Sopocie powiedziec Sopocianin, ale nie wnikam bo jam Gdańszczanka, a do Danziga zastrzeżen jednak pare mam, hihi.
Kwestia gustu, mi Sopot nie przypadł.
Stary 2006-12-08, 15:50   #18
dureksis
Zadomowienie

ja Sopot lubię...
Ale własnie poza sezonem...

Nie uważam, zeby był jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie..
No proszę państwa.... Najpiękniejszy to może być Rzym np...
Jednak polecam piwko w "Puzonie"- świetna obsługa i fajny klimat

EDIT: proponuję zwiedzać Gdańsk (jako rodowita Gdańszczanka ) a Sopot odwiedzać w celach imprezowych
Stary 2006-12-08, 18:34   #19
namiastka
Rozeznanie

Jeszcze apropos tych gofrów, to one jeszcze stoją. to może być ostatnia szansa
Stary 2006-12-08, 20:34   #20
gosik.s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ahinsa Pokaż wiadomość
Na świecie?! Sopocianie to sie cenią, na prawde
Szczerze, to nie wiem co innego mogl o Sopocie powiedziec Sopocianin,
No, bo ja wiem...?
Owszem, z jednej strony jakiś tam sentyment do "małej ojczyzny" w każdym chyba tkwi (a przynajmniej w każdym nie-kosmopolicie), ale z drugiej strony przecież to nie wyłącza krytycyzmu, a często nawet go potęguje.
Zapewniam Cię, że sama nigdy bym się w takich superlatywach o moim własnym mieście nie wyraziła. Ty zresztą też sama się przyznajesz do jakichś "ale"

Dureksis: ale mowa była nie o pięknie, a o klimatyczności - to jednak z deka co innego Dla mnie mnóstwo klimatu mają np. wille w tzw. dolnym Sopocie, które swoje lata świetności dawno mają za sobą. Lubię je sobie wyobrażać w czasach, kiedy jeszcze przed Grandem organizowano corsa kwiatowe...
Albo ul. Conrada...

Gdańsk znam dość dobrze i również bardzo lubię
Pozdrawiam Danzigerki

Misja w Zambii - Ty też możesz pomóc...
gosik.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 08:16   #21
truskava
Zakorzenienie

chcemy wybrac sie w tym roku, w sierpniu, wlasnie do sopotu (moj chlopak i ja). i juz szukamy jakiegos dobrego i niedrogiego noclegu. czy moglybyscie cos polecic? z gory dziekuje i pozdrawiam
truskava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 16:35   #22
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

ja lubię się wybrać do Sopotu w sezonie... ale tylko na chwilkę urlopując raczej w Gdyni
-rewelacyjna plaża
-noce naprawdę tętniące życiem, można poimprezować
-na kawke przy Monciaku

zgadzam się ze stwierdzeniem, że po sezonie o wiele wygodniej się tam spaceruje i podziwia uroki miasta, miałam tę przyjemnośc być w październiku służbowo i to w hotelu Haffner

Trójmiasto jest o tyle trafnym wyborem wakacji, że mamy 3 w 1
- romantyczne spacerki po gdyńskim bulwarze w chłodniejsze dni
- plażowanie w Sopocie przy upałach
- zwiedzanie Starówki, jarmark Dominikanski w Gdańsku

no i bliziutko na Półwysep

ja tam wszystkim polecam
Stary 2009-06-15, 14:56   #23
lukrecja222
Zakorzenienie

a mozecie polecić jakieś noclegi do 50zł?

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2009-06-16 o 12:32
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 22:00   #24
ewelinucha
Zadomowienie

Hejka
Wiecie czy zamierzają otworzyć jakiś klub w stylu Copacabany na plaży? Pożar byl pare lat temu, otworzą już coś nowego? Zawsze super sie tam bawiłam...
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-27, 16:39   #25
Mariola13
Zakorzenienie

Dziewczyny polećcie fajny hotel lub apartament blisko morza tak do 350 zł za dobę dla 2 osób + 7 letnie dziecko.
Stary 2013-06-27, 14:12   #26
MajkaM1122
Przyczajenie

Sopot 2013

Absolutnie zakochałam się w tym blogu i blogerze <3

http://ekaton.tv/?cat=23
MajkaM1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 19:15   #27
Martarynka91
Przyczajenie

Dot.: Sopot 2013

Nie ma piękniejszego miejsca w Polsce niż Sopot
Martarynka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości