|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Sopot
Polecam te miasto na wypady zarówno weekendowe jak i dłuższe
![]() Prawie naprzeciwko dworca PKP jest informacja turystyczna - można zapytać przemiłe panie o mapę, a dadzą za darmo. Służą tez poradą gdzie zjeść, co i za ile ![]() Swoją drogą w Sopocie są... najlepsze gofry pod słońcem ![]() Idąc Monciakiem w stronę morza schodzimy do fontanny. Po lewej stronie są różne różniaste lody i gofry, ale jest też okienko zaraz przy samej ulicy (przy przejściu dla pieszych za którym juz jest molo) - nazwa "Społem", gdzie po prostu grzech nie kupić gofrów!!! Niedrogie i przepyszne Osobiście polecam zwykłe z bitą śmietaną (tak puszysta że zawsze na nosie zostaje) ![]() Jedynym minusem tego pieknego miasta jest..brak normalnych, niedrogich knajpek chociazby z rybami. Jest smażalnia ryb zaraz przy plaży, ale wiadomo jak to przy plaży - raczej drogo i sporo ludzi, a budynek nieduży. Polecam zatem Pizzerię Brava - smaczne pizze, czeka sie około 10 (!) minut. Wystarczy idąc Monciakiem na jego samym końcu skręcić w prawo i iść tą ulicą mały kawałeczek, aż się dojdzie do tej pizzerii. Co jeszcze można polecić w Sopocie? Oczywiście piasek, fale i molo
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sopot
Bylam, sprawdzilam, naprawde polecam
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje,ze niekogo nie uraze ale to forum jest po to by mozna bylo sie smialo wypowiedziec
![]() A wiec dla mnie wyjazd do Sopotu to glupota jesli jedziemy tam w celach wypoczynkowych. Byla calkiem niedawno w celach sluzbowych i przezylam prawdziwe pieklo. Setki, tysiace i nie wiem jakie jeszcze ilosci ludzi. Na "Monciaku " mniej wiecej takie tłumy jakie mamy w metrze w godzinach szczytu , niesamowite kolejki, zabojcze ceny, do czego tak ludzi ciagnie???? Gdybym miala jechac z dzieckiem na wypoczynek nie moglabym malucha spuszczac nawet na sekunde z oczu, gdyz zaginiecie w tlumie to tak chyba nie problem, jeden na drugim, molo przezywa takie oblezenie, ze spacer w to miejsce nie sprawia przyjemnosci.Po takim "wypoczynku" potrzebne by mi bylo kolejnych kilka dni by dojsc do siebie. To tylko moje skromne zdanie W Sopocie (oraz w Trojmiescie) jestem kilka razy w roku i przyznam,ze bardzo lubie Trojmiasto ale z calym szacunkiem- po sezonie
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale do Sopotu w czasie sezonu nie jedzie sie w celach 'wypoczynkowych' no i jeszcze zalezy czym jest wypoczynek. Czego jak czego, ale spokoju, samotnosci wsrod mew i morskich fal sie tam nie znajdzie.. Tam w czasie sezonu jada po prostu ci, ktorzy chca zaszalec, bo naprawde na monciaku ludzi jest jak w paryskim metrze I wlasnie niektorzy tego szukaja : tetniacego prawdziwymi wakacjami zycia. Ja tego szukalam, nie spokoju, ktory mam na codzien. Ale jak wiemy : do sopotu nie jedzie sie po Spokoj
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie Sopot jest przereklamowanym miastem. Pełno ludzi, duży scisk ale jak powiedziano wcześniej zalezy co kto lubi. A co do gofrów to całkowita racja. Są przepyszne
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak ktoś chce jechać, żeby na odludziu odpocząć to wiadomo, że nie przyjeżdża do Sopotu czy Gdańska.... ale z drugiej strony gdy przez tydzień non stop pada to chyba każdy ma dosyć takiego odludzia i wypoczynku ;-) i przyjeżdża w właśnie do mocno zaludnionego np Trójmiasta
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
uwielbiam Sopot
Monciak, molo, plażę, gofry...wszystko a co do tłoku, hałasu itd.: ja właśnie lubię jak tak jest, wtedy czuję, że coś się dzieje i właśnie za to lubię Monciak, chciałabym kiedyś przy nim mieszkać . jesli ktoś potrzebuje wyciszenia i spokoju to niech wybierze jakąś małą wioskę nad morzem, a nie Sopot.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w tym roku w Sopocie i wróciłam zadowolona. Rzeczywiście - ludzi jest sporo, ale da się przeżyć.
Miasteczko bardzo ładne, tętniące zyciem, nie ma dnia, zeby coś się tam nie dało. Tu jakieś występy na scenie przy molo, tu znowu jakieś zawody sportowe itp. Jeśli ktoś lubi taki wypoczynek, to Sopot jest idealny
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też polecam wszystkim sopot, byłam w tym roku i było cudnie. w zasadzie wszystko co ważne zostało juz napisane,wiec nie będę powtarzac tego po raz kolejny
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
To miasto na pewno ma swoj urok, ale tez uwazam ze jest troche przereklamowane. Molo jest piekne, przyjemnie jest tez przespacerować się "Monciakiem" i chlonac tą całą nadmorską atmosferę...
ALE... Właśnie, mam jedno wielkie ale. Plaża. Obrzydliwe, śmierdzące, zgniłozielone glony. Nawet przed Grand Hotelem. Totalne nieporozumienie! Jeszcze nigdzie na polskim wybrzeżu nie spotkalam sie z czyms takim...Nie wierze ze nie da sie tego usunąć. Mnie to zraziło do tego miasta i na dluzszy wyjazd nie chcialabym tam pojechać... P.S. Dziele sie wrazeniami z mojego pobytu w Sopocie w zeszlym roku. Moze cos sie od tego czasu zmieniło. Jeśli tak to zwracam honor.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ja byłam w tym roku w Gdańsku, ale w Sopocie bawiłam sie w klubach. Bardzo mi sie podobało, jest tyle dyskotek, knajp, pubów, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Od snobistycznych Mandarynek i Soho, po wspaniałą zabawę przy rytmach latynoskich w Copacabanie
![]() ![]() Tłumy ludzi, Monciak kojarzył mi sie z hiszpańskim Lloret de Mar
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Popieram poprzedniczke
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Niecierpie Sopotu
![]() Wole juz Gdynie, nawet Gdańsk, do którego mam troche zastrzeżeń - bo przynajmniej maja klimat. A Sopot ma klimat wymuszony.Sopotem mozna sie zachwycic na 2, 3 dniowej wycieczce wakacyjnej. Owszem. Ale na dluższa mete - No, tylko Józef K. mi sie w Sopoćkowie podoba
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A nie zdążyłam tam zjeść gofrów: zawsze zbyt duża kolejka, by stać A raz stałam, i jak doszło do mnie, to się właśnie skończyły
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. tu zawsze woda jest cieplejsza, m.in. dlatego, że nie ma głębin; 2. to jest zatoka, z trzech stron zamknięta lądem; 3. nie ma tu typowych prądów morskich; 4. wpada tu kilka małych rzeczek, które też przyczyniają się do zwiększenia temperatury oraz rozmnożenia się planktonu; 5. jeśli lato jest gorące, to znów zwiększa to temperaturę wody; a to wszystko powoduje, że warunki dla rozwoju znienawidzonych przez wszystkich glonów są po prostu idealne. Skala tej zarazy jest tak ogromna, że w sezonie letnim służby dają radę utrzymać tylko kilka plaż w stanie oczyszczonym. Zauważ, że na otwartym Morzu woda jest chłodna, a więc dużo mniej sprzyjająca takim organizmom. Są też prądy, które ewentualne glony mogą znieść od plaż w głąb Morza (lub na odwrót). No i według mnie trochę wpływ mają w Trójmieście statki, które na swoich kadłubach "zwożą" nam różne takie niespodzianki ![]() Ale zapraszam do Trójmiasta - z Gdyni na piękne, rozległe, czyste, niezaludnione plaże nad otwartym Morzem jest raptem 60km. To naprawdę niewiele, a odpoczynek rewelacyjny i ładniejsza opalenizna, niż na trójmiejskich plażach
|
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Kocham Sopot :)
Cytat:
Cytat:
Poniżej jeden z dowodów sopockiej klimatyczności na mojej fotce. Kto zgadnie, gdzie to jest?
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kocham Sopot :)
Cytat:
![]() Szczerze, to nie wiem co innego mogl o Sopocie powiedziec Sopocianin, ale nie wnikam Kwestia gustu, mi Sopot nie przypadł.
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
ja Sopot lubię...
Ale własnie poza sezonem... Nie uważam, zeby był jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie.. No proszę państwa.... Najpiękniejszy to może być Rzym np... ![]() Jednak polecam piwko w "Puzonie"- świetna obsługa i fajny klimat ![]() EDIT: proponuję zwiedzać Gdańsk (jako rodowita Gdańszczanka ) a Sopot odwiedzać w celach imprezowych
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Jeszcze apropos tych gofrów, to one jeszcze stoją.
to może być ostatnia szansa
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owszem, z jednej strony jakiś tam sentyment do "małej ojczyzny" w każdym chyba tkwi (a przynajmniej w każdym nie-kosmopolicie), ale z drugiej strony przecież to nie wyłącza krytycyzmu, a często nawet go potęguje. Zapewniam Cię, że sama nigdy bym się w takich superlatywach o moim własnym mieście nie wyraziła. Ty zresztą też sama się przyznajesz do jakichś "ale" ![]() Dureksis: ale mowa była nie o pięknie, a o klimatyczności - to jednak z deka co innego Dla mnie mnóstwo klimatu mają np. wille w tzw. dolnym Sopocie, które swoje lata świetności dawno mają za sobą. Lubię je sobie wyobrażać w czasach, kiedy jeszcze przed Grandem organizowano corsa kwiatowe... ![]() Albo ul. Conrada... Gdańsk znam dość dobrze i również bardzo lubię Pozdrawiam Danzigerki
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
chcemy wybrac sie w tym roku, w sierpniu, wlasnie do sopotu (moj chlopak i ja). i juz szukamy jakiegos dobrego i niedrogiego noclegu. czy moglybyscie cos polecic? z gory dziekuje i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
ja lubię się wybrać do Sopotu w sezonie... ale tylko na chwilkę urlopując raczej w Gdyni
![]() -rewelacyjna plaża -noce naprawdę tętniące życiem, można poimprezować -na kawke przy Monciaku zgadzam się ze stwierdzeniem, że po sezonie o wiele wygodniej się tam spaceruje i podziwia uroki miasta, miałam tę przyjemnośc być w październiku służbowo i to w hotelu Haffner ![]() Trójmiasto jest o tyle trafnym wyborem wakacji, że mamy 3 w 1 - romantyczne spacerki po gdyńskim bulwarze w chłodniejsze dni - plażowanie w Sopocie przy upałach - zwiedzanie Starówki, jarmark Dominikanski w Gdańsku no i bliziutko na Półwysep ja tam wszystkim polecam
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
a mozecie polecić jakieś noclegi do 50zł?
Edytowane przez lukrecja222 Czas edycji: 2009-06-16 o 12:32 |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Hejka
Wiecie czy zamierzają otworzyć jakiś klub w stylu Copacabany na plaży? Pożar byl pare lat temu, otworzą już coś nowego? Zawsze super sie tam bawiłam...
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny polećcie fajny hotel lub apartament blisko morza tak do 350 zł za dobę dla 2 osób + 7 letnie dziecko.
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Sopot 2013
Absolutnie zakochałam się w tym blogu i blogerze <3
http://ekaton.tv/?cat=23 |
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Sopot 2013
Nie ma piękniejszego miejsca w Polsce niż Sopot
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

, niesamowite kolejki, zabojcze ceny, do czego tak ludzi ciagnie????