Dziennikarstwo i dziennikarze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-01, 13:01   #1
klaraxxx
Przyczajenie

Dziennikarstwo i dziennikarze

Jestem zainteresowana studiami na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna.
Czy ktoś z Was kończył ten kierunkek lub studiuje go?
Jestem ciekawa jak wygląda nauka na tym kierunku, jak wyglądają zajęcia praktyczne, chciałabym również dowiedzieć się czy obecnie pracujecie w zawodzie?

Jaką szkołę polecacie, czy Wam się podobało, co Wam dały studia na tym kierunku, czy dużo Was nauczyły itd.

Bardzo chciałabym abyście się podzielili swoimi spostrzeżniami jakie macie na ten temat.
klaraxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 13:13   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Dziennikarstwo i dziennikarze

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 13:56   #3
oh_ali
Przyczajenie

Kierunek jak każdy inny humanistyczny. Dużo wiedzy teoretycznej, przedmiotów ogólnych itd. Na jednej prywatnej uczelni w moim mieście jest podobno ciekawiej, bo mają naprawdę dużo praktyki, sprowadzają im "znanych" dziennikarzy do prowadzenia zajęć, mogą wybierać w jakim kierunku chcą się szkolić (prasa, radio, tv). Na moim publicznym uniwerku plan zajęć mocno pokrywa się na przykład z kulturoznawstwem.
Wielu dziennikarzy faktycznie kończyło te studia ale jest też masa osób po innych kierunkach. Ja nie kończyłam dziennikarstwa akurat, ale mój facet owszem. I co ciekawe to ja pracuje w jego zawodzie, a on jest grafikiem. Więc, nie ma żadnej reguły.
Stary 2013-02-01, 14:51   #4
lucciola
Zakorzenienie

Kierunek pod tytułem dziennikarstwo powinien zostać zlikwidowany bo kształci przyszłych bezrobotnych. Nie wyniesiesz z niego żadnej przydatnej wiedzy, co najwyżej dostaniesz jakieś marne podstawy różnych dziuedzin typu socjologia, filozofia, psychologia ale na poziomie bardzo podstawowym. Jeśli natomiast chodzi o pisanie newsów to każdy kto w miarę sprawnie posługuje się językiem polskim da sobie radę. Na studiach natomiast z pewnością się tego nie nauczysz. Zdobędziesz natomiast zapewne podniecającą wiedzę na temat historii prasy i temu podobne zupełnie bezużyteczne informacje. Idź na jakiś inny kierunek. Dziennikarstwo to strata czasu. Poza tym zaledwie promil ludzi, którzy kończą ten kierunek faktycznie pracują w mediach.
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 14:59   #5
becciaa
Raczkowanie

Uważam, że lepiej kształcić się w jednym konkretnym kierunku ( historia, filologie, etc.) i byc specjalistą w danej dziedzinie niż "dziennikarzem" bez szczególnej wiedzy po "dziennikarswie" w wyższej szkole bansu i lansu. Chociaz nawet i bez wyższego wykształcenia można być dobrym dziennikarzem, wystarczy pasja i dobre posługiwanie się polszczyzną, a nie jakieś tam studia.
becciaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 15:17   #6
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Kierunek pod tytułem dziennikarstwo powinien zostać zlikwidowany bo kształci przyszłych bezrobotnych. Nie wyniesiesz z niego żadnej przydatnej wiedzy, co najwyżej dostaniesz jakieś marne podstawy różnych dziuedzin typu socjologia, filozofia, psychologia ale na poziomie bardzo podstawowym. Jeśli natomiast chodzi o pisanie newsów to każdy kto w miarę sprawnie posługuje się językiem polskim da sobie radę. Na studiach natomiast z pewnością się tego nie nauczysz. Zdobędziesz natomiast zapewne podniecającą wiedzę na temat historii prasy i temu podobne zupełnie bezużyteczne informacje. Idź na jakiś inny kierunek. Dziennikarstwo to strata czasu. Poza tym zaledwie promil ludzi, którzy kończą ten kierunek faktycznie pracują w mediach.
Dlatego też po roku studiowania dziennikarstwa zrezygnowałam
Stary 2013-02-01, 15:38   #7
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez becciaa Pokaż wiadomość
Uważam, że lepiej kształcić się w jednym konkretnym kierunku ( historia, filologie, etc.) i byc specjalistą w danej dziedzinie niż "dziennikarzem" bez szczególnej wiedzy po "dziennikarswie"
Mam podobne zdanie, choć mniej krytyczne.
Dziennikarstwo kiedyś było moim marzeniem, ale jak zebrałam później opinie osób studiujących to doszłam do wniosku, że lepiej wiedzieć o czym się pisze, niż jak pisze - bo żeby poznać to drugie, studia nie są niezbędne, lekkości pióra nikt nikogo nie nauczy. Tym bardziej, że często można przeczytać, że na publicznych uniwerkach wciąż funkcjonuje skostniały program nauki tego kierunku, więcej niepotrzebnej teorii, a mało praktyki. Więc jeśli już, to postawiłabym na uczelnie prywatne.

Dlatego dobrym wyjściem jest studiowanie jakiejś konkretnej dziedziny wiedzy i pisaniu o niej, jako dziennikarz. Np. ekonomia i bycie dziennikarzem ekonomicznym, który wie o czym pisze i nie myli popytu z podażą.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-02-01 o 15:44
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 16:33   #8
evvelinek
Zakorzenienie

wszystko zalezy od człowieka
mój Tż kończył ten kierunek, sporo czasu pracował w krajowej gazecie, teraz nie zajmuje się stricte pisaniem, ale nie miał problemu ze znaleziem bardzo dobrej i ciekawej pracy. W zwiazku z tym nie jest to kierunek po którym nie ma szans na pracę, gorzej po wspomnianych filologiach i filozofiach Trzeba mieć po prostu chęci i odpowiednie usposobienie do takiej pracy
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 17:38   #9
Dancingwithdreams
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Ja również
Dancingwithdreams jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 19:11   #10
klaraxxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez oh_ali Pokaż wiadomość
Kierunek jak każdy inny humanistyczny. Dużo wiedzy teoretycznej, przedmiotów ogólnych itd. Na jednej prywatnej uczelni w moim mieście jest podobno ciekawiej, bo mają naprawdę dużo praktyki, sprowadzają im "znanych" dziennikarzy do prowadzenia zajęć, mogą wybierać w jakim kierunku chcą się szkolić (prasa, radio, tv). Na moim publicznym uniwerku plan zajęć mocno pokrywa się na przykład z kulturoznawstwem.
Wielu dziennikarzy faktycznie kończyło te studia ale jest też masa osób po innych kierunkach. Ja nie kończyłam dziennikarstwa akurat, ale mój facet owszem. I co ciekawe to ja pracuje w jego zawodzie, a on jest grafikiem. Więc, nie ma żadnej reguły.

Jaką szkołę masz na myśli?

Zdania sa podzielone jedni nie mają problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie a inni wręcz odwrotnie. Myślę że nie ma reguły, można skończyć jakiś "dobry" kierunek i też można mieć problem ze znalezieniem pracy.
Stary 2013-02-02, 19:25   #11
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Dancingwithdreams Pokaż wiadomość
Ja również
Najlepsza decyzja z możliwych. Ale obawiam się, że Autorki to nie przekona.
Stary 2013-02-02, 20:45   #12
klaraxxx
Przyczajenie

Cytat:
Ja uważam inaczej i inni na tym forum również tak uważają, możesz skończyć administrację albo prawo i też pracy nie znajdziesz w tym kierunku. Nie ma reguły, a teraz nie myślę o pracy tylko o studiach.

Cytat:
Uważam, że lepiej kształcić się w jednym konkretnym kierunku ( historia, filologie, etc.) i byc specjalistą w danej dziedzinie niż "dziennikarzem" bez szczególnej wiedzy po "dziennikarswie" w wyższej szkole bansu i lansu. Chociaz nawet i bez wyższego wykształcenia można być dobrym dziennikarzem, wystarczy pasja i dobre posługiwanie się polszczyzną, a nie jakieś tam studia.
Z tego co się orientuję jest już multum osób które skończyły filologie czy historie i pracy nigdzie nie mogą znaleźć. Niedawno na innym forum czytałam że chłopak chce iść na historię to inni mu odradzali ponieważ nie ma po tym pracy. Więc gdybym miała patrzec przez pryzmat tego czy po kierunku na który się wybieram jest praca czy nie to musiałabym nie iść na żaden kierunek. Bo teraz jak tak poczytać fora to po żadnym kierunku studiów nie ma pracy.

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
wszystko zalezy od człowieka
mój Tż kończył ten kierunek, sporo czasu pracował w krajowej gazecie, teraz nie zajmuje się stricte pisaniem, ale nie miał problemu ze znaleziem bardzo dobrej i ciekawej pracy. W zwiazku z tym nie jest to kierunek po którym nie ma szans na pracę, gorzej po wspomnianych filologiach i filozofiach Trzeba mieć po prostu chęci i odpowiednie usposobienie do takiej pracy
No i choć jedna pozytywna opinia o tym kierunku się znalazła. Trzeba po prostu mieć szczęście żeby znaleźć pracę, pytać w różnych miejscach a nie usiąść i czekać aż praca przyjdzie sama. Też zależy pewnie gdzie się mieszka, w jedym regionie potrzebni są absolwenci kierunku A a w innym kierunku B itd.
Tak więc reguły nie ma że jak skończysz taki kierunek to na 100% znajdziesz pracę w zawodzie.
Stary 2013-02-02, 22:58   #13
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez klaraxxx Pokaż wiadomość
No i choć jedna pozytywna opinia o tym kierunku się znalazła. Trzeba po prostu mieć szczęście żeby znaleźć pracę, pytać w różnych miejscach a nie usiąść i czekać aż praca przyjdzie sama. Też zależy pewnie gdzie się mieszka, w jedym regionie potrzebni są absolwenci kierunku A a w innym kierunku B itd.
Tak więc reguły nie ma że jak skończysz taki kierunek to na 100% znajdziesz pracę w zawodzie.
I chyba to powinno Ci dać do myślenia, czemu tylko jedna pozytywna opinia

Nie rozumiem, po co zakładałaś wątek i nas pytałaś, skoro sama już wszystko wiesz, że dziennikarstwo wcale nie jest takie złe, że jak się chce to się prace znajdzie, że nie ma co demonizować itp
Wydaje mi się, że za bardzo bronisz ten kierunek, mało wiedząc o nim z doświadczenia Szukasz na siłę pozytywów. Ale ze mną było podobnie, myślałam, że dziennikarstwo pomoże mi realizować marzenia, potrzebowałam kilku miesięcy, aby do mnie dotarło, że teraz to tak jednak nie wygląda. Spotkałam na Wizażu absolwentkę dziennikarstwa, która przyznała mi rację i mówiła, że drugi raz by tego kierunku nie wybrała, tylko coś innego, a i tak byłaby dziennikarką.
Oczywiście, że można po nim pracować w zawodzie. Ale można to osiągnąć szybciej i z lepszym skutkiem, w inny sposób...

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-02-02 o 23:03
Stary 2013-02-02, 23:24   #14
becciaa
Raczkowanie

Chodzilo mi o to, że bez studiowania dziennikarstwa możesz być dziennikarką jeśli tylko chcesz i masz talent, chociaż patrząc na niektórych "dziennikarzy" wystarczą dobre znajomości... Jak chcesz mieć pewną pracę, to trzeba było pojśc do zawodówki czy technikum, bo chyba juz żaden kierunek studiów nie gwarantuje pracy
Stary 2013-02-03, 15:22   #15
bambarylla
Rozeznanie

Cytat:

Pracuję teraz już w drugiej redakcji, a mam zaledwie średnie wykształcenie. Co prawda są to lokalne tygodniki/portale, ale według mnie to dobra droga: zdobyć doświadczenie, a potem starać się o pracę tam gdzie chcemy. Teraz najbardziej liczy się doświadczenie, a nie skończona szkoła. Co ciekawe, część (może nawet większość?) ludzi pracujących w tych redakcjach nie skończyła nic związanego z dziennikarstwem: jest osoba po prawie, socjologii, nauczycielka... Oczywiście, jeśli dziennikarstwo to Twoje największe hobby to studiuj na tym kierunku, ale jeśli idziesz tam tylko po to, żeby potem pracować w mediach, to bez przeszkód możesz studiować coś innego, a doświadczenie zdobywać w jakiś lokalnych mediach czy chodzić na kursy dziennikarskie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-03, 18:28   #16
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uważam inaczej i inni na tym forum również tak uważają, możesz skończyć administrację albo prawo i też pracy nie znajdziesz w tym kierunku. Nie ma reguły, a teraz nie myślę o pracy tylko o studiach.
Nikt oczywiście nie broni Ci zmarnować kilku lat na studia, na których niczego się nie nauczysz. Jednak większe prawdopodobieństwo znalezienia pracy w zawodzie dziennikarza masz akurat po innych, też humanistycznych, studiach, które przynajmniej są o czymś a nie o wszystkim i niczym.
Masz, odnoszę wrażenie, bardzo idealistyczne podejście do wyboru studiów. Rozumiem to bo też kiedyś takie miałam . Studia miały być przyjemnością (i były). Ale w obecnych czasach trzeba myśleć niestety kilka lat naprzód i planować swoją przyszłość, żeby nie siedzieć potem z dyplomem w domu.
Rynek jest bardzo nasycony a inny niż dziennikarstwo kierunek studiów to pewna alternatywa i szansa na inną pracę jeśli ta dziennikarska nie wypali. Rozważ to.
Stary 2013-02-04, 11:26   #17
klaraxxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
I chyba to powinno Ci dać do myślenia, czemu tylko jedna pozytywna opinia

Nie rozumiem, po co zakładałaś wątek i nas pytałaś, skoro sama już wszystko wiesz, że dziennikarstwo wcale nie jest takie złe, że jak się chce to się prace znajdzie, że nie ma co demonizować itp
Wydaje mi się, że za bardzo bronisz ten kierunek, mało wiedząc o nim z doświadczenia Szukasz na siłę pozytywów. Ale ze mną było podobnie, myślałam, że dziennikarstwo pomoże mi realizować marzenia, potrzebowałam kilku miesięcy, aby do mnie dotarło, że teraz to tak jednak nie wygląda. Spotkałam na Wizażu absolwentkę dziennikarstwa, która przyznała mi rację i mówiła, że drugi raz by tego kierunku nie wybrała, tylko coś innego, a i tak byłaby dziennikarką.
Oczywiście, że można po nim pracować w zawodzie. Ale można to osiągnąć szybciej i z lepszym skutkiem, w inny sposób...
W pierwszym swoim poście napisałam dlaczego założyłam ten temat. Nie bronię tego kierunku, po prostu stwierdzam fakty, że teraz po "niczym" nie ma pracy. Można skończyć prawo czy inny kierunek i też pracy można nie znaleźć. A ja nie pytam przecież Was czy po tym kierunku znajdę pracę. Chodzi mi tylko i wyłącznie o opinie o tym kierunku. I wkurza mnie to że na każdym forum, gdziekolwiek jak ktoś pyta o jakiś kierunek studiów i prosi o opinie innych to za każdym razem znajdują się osoby co piszą że nie ma po tym kierunku pracy. Przecież ja słowem nie wspomniałam o pracy. Może pomyślisz że jestem egoistką ale nie interesuje mnie w tym momencie czy znajdę pracę czy nie, teraz najważniejsze są dla mnie studia...

Cytat:
Chodzilo mi o to, że bez studiowania dziennikarstwa możesz być dziennikarką jeśli tylko chcesz i masz talent, chociaż patrząc na niektórych "dziennikarzy" wystarczą dobre znajomości... Jak chcesz mieć pewną pracę, to trzeba było pojśc do zawodówki czy technikum, bo chyba juz żaden kierunek studiów nie gwarantuje pracy
Czy ja w pierwszym moim poście wspomniałam coś o pracy? Czy zadałam pytanie: "Czy znajdę pracę po tym kierunku?" bo nie widzę żebym tak napisała. Napisałaś mi wówczas że powinnam iść do zawodówki żeby znaleźć pracę. Może sama byś tam poszła? Mnie w tym momencie nie interesuje czy znajdę pracę jako dziennikarka czy nie interesuje mnie teraz tylko i wyłącznie NAUKA, to jest dla mnie teraz najważniejsze. Kazałaś mi iść na filologie albo historię to Ci napisałam że nie ma po tym pracy jak po innych kierunkach ale Ty twierdzisz że po dziennikarstwie też nie ma pracy. Ale ja nie pytałam czy znajdę pracę w tym zawodzie czy nie. Sama pewnie uczysz się dalej a innym każesz wybierać zawodówkę... Dlaczego Ty nie poszłaś do zawodówki?

Cytat:
Napisane przez bambarylla Pokaż wiadomość

Pracuję teraz już w drugiej redakcji, a mam zaledwie średnie wykształcenie. Co prawda są to lokalne tygodniki/portale, ale według mnie to dobra droga: zdobyć doświadczenie, a potem starać się o pracę tam gdzie chcemy. Teraz najbardziej liczy się doświadczenie, a nie skończona szkoła. Co ciekawe, część (może nawet większość?) ludzi pracujących w tych redakcjach nie skończyła nic związanego z dziennikarstwem: jest osoba po prawie, socjologii, nauczycielka... Oczywiście, jeśli dziennikarstwo to Twoje największe hobby to studiuj na tym kierunku, ale jeśli idziesz tam tylko po to, żeby potem pracować w mediach, to bez przeszkód możesz studiować coś innego, a doświadczenie zdobywać w jakiś lokalnych mediach czy chodzić na kursy dziennikarskie.
Zgadzam się z tym, że teraz najważniejsze jest doświadczenie a nie koniecznie szkoła. Ale w jakiś sposób to doświadczenie trzeba zdobyć a po drugie najczęściej wymagane są i doświadczenie i szkoła. Teraz na rynku pracy jest coraz gorzej to wiem. Ale w tej chwili najważniejsza jest dla mnie szkoła, skończenie studiów...

Cytat:
Nikt oczywiście nie broni Ci zmarnować kilku lat na studia, na których niczego się nie nauczysz. Jednak większe prawdopodobieństwo znalezienia pracy w zawodzie dziennikarza masz akurat po innych, też humanistycznych, studiach, które przynajmniej są o czymś a nie o wszystkim i niczym.
Masz, odnoszę wrażenie, bardzo idealistyczne podejście do wyboru studiów. Rozumiem to bo też kiedyś takie miałam . Studia miały być przyjemnością (i były). Ale w obecnych czasach trzeba myśleć niestety kilka lat naprzód i planować swoją przyszłość, żeby nie siedzieć potem z dyplomem w domu.
Rynek jest bardzo nasycony a inny niż dziennikarstwo kierunek studiów to pewna alternatywa i szansa na inną pracę jeśli ta dziennikarska nie wypali. Rozważ to.
A jakie kierunki masz na myśli?
Z tego co się słyszy to w rankingach najczęściej wybieranych kierunków studiów są: prawo, administracja, pedagogika i psychologia...
Ważne jest dla mnie aby skończyć studia, i najlepiej aby to był kierunek humanistyczny, w miarę ogólny coś takiego jak w liceum ale takiego ogólnego chyba nie ma... No chyba że jestem w błędzie???
Stary 2013-02-04, 12:45   #18
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Może pomyślisz że jestem egoistką ale nie interesuje mnie w tym momencie czy znajdę pracę czy nie, teraz najważniejsze są dla mnie studia...
Ale chyba na studia idzie się po to, aby później móc znaleźć pracę w podobnej dziedzinie?

A to, czy jest praca po danym kierunku czy nie ma, jest też opinią o danym kierunku, więc trudno o tym nie wspomnieć

Rozumiem, że denerwuje Cię, że twój upatrzony kierunek nie jest chwalony, tylko częściej krytykowany. Ale pocieszanie się: "inne kierunki też takie są" nie jest wyjściem. Dziennikarstwo w Polsce na państwowych uczelniach kuleje, program nie jest przystosowany do wymogów dzisiejszego świata dziennikarzy.
Dlatego naprawdę, lepiej wybrać coś innego, co też pracy nie gwarantuje ale jest bardziej konkretną dziedziną, co będzie kołem zapasowym, a dziennikarstwem interesować się w wolnym czasie, zdobywać doświadczenie...

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Ważne jest dla mnie aby skończyć studia, i najlepiej aby to był kierunek humanistyczny, w miarę ogólny coś takiego jak w liceum ale takiego ogólnego chyba nie ma... No chyba że jestem w błędzie???
A można wiedzieć, po co Ci dyplom studiów ogólnych humanistycznych? Skoro nie martwisz się pracą, to masz ją już teraz zagwarantowaną, tylko musisz potwierdzić, że masz wyższe wykształcenie, obojętnie jakie?
Stary 2013-02-04, 12:57   #19
klaraxxx
Przyczajenie

Do viva91
Nie jest mi obojętne tylko z tego co się słyszy to powinno się studiować to co się lubi a ja właśnie lubię przedmioty humanistyczne.

Jeśli chodzi o pracę to najwięcej się słyszy że nie ma pracy np. po pedagogice a moja koleżanka skończyła właśnie pedagogike i znalazła pracę w przedszkolu choć nie miała doświadczenia. Więc jeśli twierdzisz że np. po dziennikarstwie nie ma pracy to też tak może być. Może akurat pójdziesz zapytać o pracę i akurat ona będzie to jest kwestia szczęścia.
To nie jest tak że mnie denerwuje że ten kierunek jest krytykowany. Denerwuje mnie ktoś kto pisze że najlepiej iść do zawodówki a sam chodzi na studia lub je skończył to mnie najbardziej denerwuje (użyłabym tutaj mocniejszego słowa nawet niż deneruje).

Zakładając ten temat nie miałam na myśli tego gdzie będę pracować itd. choć wiem że to jest ważne.
Chciałam aby studiujący ten kierunek czy absolwenci napisali czego się tam nauczyli, jakie przedmioty są na tym kierunku i o czym się na nich uczy.
Wiem że są przedmioty wymienione na stronach ale chciałabym przeczytać wypowiedzi innych studentów tego kierunku bo często przedmioty które są wymienione na stronach odbiegają od tych które są na studiach.
Stary 2013-02-04, 13:10   #20
becciaa
Raczkowanie

Dziewczyno., nie potrafisz podjąć konstruktywnej dyskusji a chcesz być dziennikarką?
Gdybym mogła wybrać drugi raz to poszłabym do technikum, a nie do LO. Miałabym zawód, mature i gdybym chciała poszłabym na studia. Ale nie o tym jest temat. Skoro nie interesuję Cię to, czy będziesz miała prace po studiach to po co chcesz na nie iść? Zacznij teraz sama się dokształcać i pisz artykuły i tyle w temacie. Oburzasz się jak mała dziewczynka na wszelkie opinie, jakie tutaj są wyrażane - po to jest forum, aby dzielić sie nimi, więc zluzuj.
Stary 2013-02-04, 13:11   #21
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Jeśli chodzi o pracę to najwięcej się słyszy że nie ma pracy np. po pedagogice a moja koleżanka skończyła właśnie pedagogike i znalazła pracę w przedszkolu choć nie miała doświadczenia. Więc jeśli twierdzisz że np. po dziennikarstwie nie ma pracy to też tak może być. Może akurat pójdziesz zapytać o pracę i akurat ona będzie to jest kwestia szczęścia.
Ile mamy absolwentów pedagogiki? Tysiące, miliony? Więc to oczywiste, że zdarzają się szczęśliwe przypadki, takie jak twoja koleżanka. Jak ktoś pisze, że "po kierunku X nie ma pracy" to jasnym jest, że nie pisze o 100%, bo zawsze się znajdzie ktoś zdolny, uparty lub mający szczęście i tą pracę znajdzie.
W takich sprawach wyrażając swoją opinię trzeba uogólniać, bo nie da się opisać tego szczegółowo. Więc większość ma problemy ze znalezieniem pracy. Myślałam, że to jest jasne Co do pedagogiki to były nawet robione badania, ile będzie w Polsce pedagogów z dyplomem za kilka lat, a ile miejsc pracy dla nich - zgadnij która liczba była większa. Pedagogów potrzeba, ale nie tyle ilu jest ich na rynku.
Cytat:
To nie jest tak że mnie denerwuje że ten kierunek jest krytykowany. Denerwuje mnie ktoś kto pisze że najlepiej iść do zawodówki a sam chodzi na studia lub je skończył to mnie najbardziej denerwuje (użyłabym tutaj mocniejszego słowa nawet niż deneruje).
Ja skończyłam profil humanistyczny w liceum, ale teraz uważam, że lepiej iść na inny i innym go odradzam. Też by cię to denerwowało? Zapytasz, dlaczego skończyłam jednak taki profil? Bo było za późno, gdy zdałam sobie sprawę, że do niczego on mi się nie przyda. No i często ludzie boją się zmian, ryzyka wiążącego się z rezygnacją, przeniesieniem. Ktoś popełnił błąd i chce ustrzec innych przed tym samym błędem - nie odbieraj tego tak nerwowo.
Cytat:
Chciałam aby studiujący ten kierunek czy absolwenci napisali czego się tam nauczyli, jakie przedmioty są na tym kierunku i o czym się na nich uczy.
Wiem że są przedmioty wymienione na stronach ale chciałabym przeczytać wypowiedzi innych studentów tego kierunku bo często przedmioty które są wymienione na stronach odbiegają od tych które są na studiach.
Tak jak sama zauważyłaś, można się tego dowiedzieć z planów zajęć i kart przedmiotów na stronach uczelni, gdzie są opisane nawet projekty i zadania, jakie robią studenci. Przedmioty jakie są w kartach muszą być na studiach, one od siebie odbiegać nie będą, jedynie sposób ich prowadzenia może się różnić.
Może dla ułatwienia innym wrzucisz tu nazwy kilku przedmiotów i dzięki temu ułatwisz pracę tym, którzy mieliby te przedmioty opisywać, mnie by się nie chciało tak od zera zaczynać charakterystykę moich przedmiotów
Stary 2013-02-04, 13:13   #22
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie kierunki masz na myśli?
Z tego co się słyszy to w rankingach najczęściej wybieranych kierunków studiów są: prawo, administracja, pedagogika i psychologia...
Jeśli chcesz czegoś podobnego do ogólniaka to dziennikarstwo spełnia Twoje wymagania. Na rynku jednak potrzebni są zwykle ludzie, którzy znają się na czymś a nie na wszystkich po trochu a więc właściwie na niczym.
Kierunki przydatne w dziennikarstwie? Kierunki ekonomiczne, stosunki międzynarodowe, filozofia, socjologia, prawo albo te związane z pewnymi regionami świata jak arabistyka, iranistyka itp. Może być też polonistyka, kulturoznawstwo...
Jest w czym wybierać .
Stary 2013-02-04, 19:34   #23
klaraxxx
Przyczajenie

Cytat:
Dziewczyno., nie potrafisz podjąć konstruktywnej dyskusji a chcesz być dziennikarką?
Gdybym mogła wybrać drugi raz to poszłabym do technikum, a nie do LO. Miałabym zawód, mature i gdybym chciała poszłabym na studia. Ale nie o tym jest temat. Skoro nie interesuję Cię to, czy będziesz miała prace po studiach to po co chcesz na nie iść? Zacznij teraz sama się dokształcać i pisz artykuły i tyle w temacie. Oburzasz się jak mała dziewczynka na wszelkie opinie, jakie tutaj są wyrażane - po to jest forum, aby dzielić sie nimi, więc zluzuj.
Sugerujesz mi abym poszła do zawodówki... Może sama tam pójdziesz? Przecież jest dużo szkół które mają w swojej ofercie technikum dla dorosłych czy szkoły policealne a jeśli chodzi o maturę to w LO też się ją zdaje. Tak się składa że jestem po technikum ale bardzo żałuję że do niego chodziłam, gdybym miała wybierać raz jeszcze wybrałabym LO.
Jak nie masz nic ciekawego do dodania w sprawie to lepiej nie wypowiadaj się w ogóle. Z tego co piszesz wnioskuję że nie studiowałaś dziennikarstwa więc nie wiesz nic na jego temat. Piszesz mi po czym znajdę pracę a ja pytam m.in. jak wygląda nauka na tym kierunku. Więc Ty raczej mi tego nie napiszesz.

Cytat:
Ile mamy absolwentów pedagogiki? Tysiące, miliony? Więc to oczywiste, że zdarzają się szczęśliwe przypadki, takie jak twoja koleżanka. Jak ktoś pisze, że "po kierunku X nie ma pracy" to jasnym jest, że nie pisze o 100%, bo zawsze się znajdzie ktoś zdolny, uparty lub mający szczęście i tą pracę znajdzie.
W takich sprawach wyrażając swoją opinię trzeba uogólniać, bo nie da się opisać tego szczegółowo. Więc większość ma problemy ze znalezieniem pracy. Myślałam, że to jest jasne Co do pedagogiki to były nawet robione badania, ile będzie w Polsce pedagogów z dyplomem za kilka lat, a ile miejsc pracy dla nich - zgadnij która liczba była większa. Pedagogów potrzeba, ale nie tyle ilu jest ich na rynku.
Jest ich dużo ale myślę że jeśli komuś bardzo zależy aby pracować w danym zawodzie i jest bardzo zdeterminowany to jest szansa na znalezienie pracy w zawodzie.

Cytat:
Ja skończyłam profil humanistyczny w liceum, ale teraz uważam, że lepiej iść na inny i innym go odradzam. Też by cię to denerwowało? Zapytasz, dlaczego skończyłam jednak taki profil? Bo było za późno, gdy zdałam sobie sprawę, że do niczego on mi się nie przyda. No i często ludzie boją się zmian, ryzyka wiążącego się z rezygnacją, przeniesieniem. Ktoś popełnił błąd i chce ustrzec innych przed tym samym błędem - nie odbieraj tego tak nerwowo.
Ja po prostu piszę jakie jest moje zdanie. Każdy z nas jest inny i każdy lubi coś innego. Ja akurat lubię przedmioty humanistyczne a w szkole średniej za dużo ich nie miałam. Wierz mi że gdybym dziś miała wybierać szkołę średnią wybrałabym LO z profilem humanistycznym bo to lubię...

Cytat:
Tak jak sama zauważyłaś, można się tego dowiedzieć z planów zajęć i kart przedmiotów na stronach uczelni, gdzie są opisane nawet projekty i zadania, jakie robią studenci. Przedmioty jakie są w kartach muszą być na studiach, one od siebie odbiegać nie będą, jedynie sposób ich prowadzenia może się różnić.
Może dla ułatwienia innym wrzucisz tu nazwy kilku przedmiotów i dzięki temu ułatwisz pracę tym, którzy mieliby te przedmioty opisywać, mnie by się nie chciało tak od zera zaczynać charakterystykę moich przedmiotów
Ciekawe gdzie są te plany zajęć bo na stronach uczelni które biorę pod uwagę nie ma planów zajęć, są ale po zalogowaniu więc są one dostępne tylko i wyłącznie dla studentów.
Nie napiszę tutaj przedmiotów ponieważ nie chodzę na studia na ten kierunek i nie wiem jakie są tam przedmioty. Przecież gdybym wiedziała to bym nie prosiła tutaj o ich napisanie. Myślałam że jest to logiczne.
Stary 2013-02-04, 20:40   #24
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ja po prostu piszę jakie jest moje zdanie. Każdy z nas jest inny i każdy lubi coś innego. Ja akurat lubię przedmioty humanistyczne a w szkole średniej za dużo ich nie miałam. Wierz mi że gdybym dziś miała wybierać szkołę średnią wybrałabym LO z profilem humanistycznym bo to lubię...
no to fajnie, że jesteś pewna tego co lubisz, ale nie o tym były moje słowa, tylko o tym, że niektórzy wybrali źle i teraz przestrzegają innych przed swoimi błędami, więc nie należy się za to denerwować.
Cytat:
Ciekawe gdzie są te plany zajęć bo na stronach uczelni które biorę pod uwagę nie ma planów zajęć, są ale po zalogowaniu więc są one dostępne tylko i wyłącznie dla studentów.
Nie napiszę tutaj przedmiotów ponieważ nie chodzę na studia na ten kierunek i nie wiem jakie są tam przedmioty. Przecież gdybym wiedziała to bym nie prosiła tutaj o ich napisanie. Myślałam że jest to logiczne.
Podaj te uczelnie. Zdecydowana większość udostępnia plany zajęć.

Co do przedmiotów - tak, to jest logiczne bo uwierz, można poznać ich nazwy przed zapisaniem się na studia. Myślę, że na tym ma polegać wybór kierunku, szukam, znajduję przedmioty, czytam o nich i zastanawiam się, czy wybrać ten kierunek. Przedmioty są na stronach uczelni (jesli nie na twoich upatrzonych uczelniach to na innych, w 90% będą takie same) lub na stronach ogólnych o studiach, takich jak kierunkistudiow.pl.
Myślałam, że pytasz o wrażenia na temat tych przedmiotów, a nie że nie znasz nawet ich nazw.

Swoją drogą, powinnaś wiedzieć jak dojść do tych nazw, w końcu studiujesz/studiowałaś psychologię?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-02-04 o 21:17
Stary 2013-02-04, 21:04   #25
Double Time
BAN stały

Zna ktoś dziennikarza po dziennikarstwie?
No właśnie...
Double Time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 21:15   #26
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Double Time Pokaż wiadomość
No właśnie...
Magda Mołek
Ale fakt, to stara szkoła.
Stary 2013-02-04, 22:26   #27
klaraxxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Double Time Pokaż wiadomość
No właśnie...
Znam wielu dziennikarzy po studiach dziennikarskich...

Cytat:
Co do przedmiotów - tak, to jest logiczne bo uwierz, można poznać ich nazwy przed zapisaniem się na studia. Myślę, że na tym ma polegać wybór kierunku, szukam, znajduję przedmioty, czytam o nich i zastanawiam się, czy wybrać ten kierunek. Przedmioty są na stronach uczelni (jesli nie na twoich upatrzonych uczelniach to na innych, w 90% będą takie same) lub na stronach ogólnych o studiach, takich jak kierunkistudiow.pl.
Myślałam, że pytasz o wrażenia na temat tych przedmiotów, a nie że nie znasz nawet ich nazw.

Swoją drogą, powinnaś wiedzieć jak dojść do tych nazw, w końcu studiujesz/studiowałaś psychologię?
No właśnie, że z poznaniem nazw przedmiotów przed zapisaniem się na studia jest ciężko. Zazwyczaj dowiadujemy się jakie są przedmioty jak zaczynają się zajęcia. Na stronie którą podałaś patrzyłam ale tam nie ma ich opisu, moim zdaniem powinien być opisany każdy przedmiot jaki jest na danym kierunku. Oczywiście że chodzi mi nie tylko o nazwy przedmiotów ale nawet bardziej o to co się na tych przedmiotach dzieje, czego się uczą studenci itd.

Tak studiuję psychologię ale mnie tam przecież nie uczą jak szukam szkół czy czegokolwiek... Wierz mi że szukałam dużo po internecie ale nie znalazłam niestety tego co chciałam
Stary 2013-02-04, 22:30   #28
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Znam wielu dziennikarzy po studiach dziennikarskich...
Jakieś nazwiska..? Więcej niż dwóch, trzech...
Stary 2013-02-04, 22:34   #29
viva91
na przekór do celu

Cytat:
No właśnie, że z poznaniem nazw przedmiotów przed zapisaniem się na studia jest ciężko. Zazwyczaj dowiadujemy się jakie są przedmioty jak zaczynają się zajęcia. Na stronie którą podałaś patrzyłam ale tam nie ma ich opisu, moim zdaniem powinien być opisany każdy przedmiot jaki jest na danym kierunku. Oczywiście że chodzi mi nie tylko o nazwy przedmiotów ale nawet bardziej o to co się na tych przedmiotach dzieje, czego się uczą studenci itd.

Tak studiuję psychologię ale mnie tam przecież nie uczą jak szukam szkół czy czegokolwiek... Wierz mi że szukałam dużo po internecie ale nie znalazłam niestety tego co chciałam
Podaj uczelnie jakie Cię interesują.
Stary 2013-02-05, 11:12   #30
becciaa
Raczkowanie

Przedmioty na pewno byc opisane, znajdź na stronie uczelni katalog przedmiotów ECTS...nie dośc, że beda opisane po polsku, to i po angielsku

Cytat:
Tak studiuję psychologię ale mnie tam przecież nie uczą jak szukam szkół czy czegokolwiek...
No wlasnie to jest poziom polskiej edukacji studiujemy "psychologie" "pedagogike" etc. a nie poszukanie czegoś w internecie graniczy z cudem

np. Kolegium Karkonowskie w Jeleniej Górze: http://wh.kpswjg.pl/public/files/535.pdf

Edytowane przez becciaa
Czas edycji: 2013-02-05 o 11:17
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości