|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Dziennikarstwo i dziennikarze
Jestem zainteresowana studiami na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna.
Czy ktoś z Was kończył ten kierunkek lub studiuje go? Jestem ciekawa jak wygląda nauka na tym kierunku, jak wyglądają zajęcia praktyczne, chciałabym również dowiedzieć się czy obecnie pracujecie w zawodzie? Jaką szkołę polecacie, czy Wam się podobało, co Wam dały studia na tym kierunku, czy dużo Was nauczyły itd. Bardzo chciałabym abyście się podzielili swoimi spostrzeżniami jakie macie na ten temat. |
|
|
|
|
#2 |
|
Władca Wizażu
|
Dot.: Dziennikarstwo i dziennikarze
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Kierunek jak każdy inny humanistyczny. Dużo wiedzy teoretycznej, przedmiotów ogólnych itd. Na jednej prywatnej uczelni w moim mieście jest podobno ciekawiej, bo mają naprawdę dużo praktyki, sprowadzają im "znanych" dziennikarzy do prowadzenia zajęć, mogą wybierać w jakim kierunku chcą się szkolić (prasa, radio, tv). Na moim publicznym uniwerku plan zajęć mocno pokrywa się na przykład z kulturoznawstwem.
Wielu dziennikarzy faktycznie kończyło te studia ale jest też masa osób po innych kierunkach. Ja nie kończyłam dziennikarstwa akurat, ale mój facet owszem. I co ciekawe to ja pracuje w jego zawodzie, a on jest grafikiem. Więc, nie ma żadnej reguły.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Kierunek pod tytułem dziennikarstwo powinien zostać zlikwidowany bo kształci przyszłych bezrobotnych. Nie wyniesiesz z niego żadnej przydatnej wiedzy, co najwyżej dostaniesz jakieś marne podstawy różnych dziuedzin typu socjologia, filozofia, psychologia ale na poziomie bardzo podstawowym. Jeśli natomiast chodzi o pisanie newsów to każdy kto w miarę sprawnie posługuje się językiem polskim da sobie radę. Na studiach natomiast z pewnością się tego nie nauczysz. Zdobędziesz natomiast zapewne podniecającą wiedzę na temat historii prasy i temu podobne zupełnie bezużyteczne informacje. Idź na jakiś inny kierunek. Dziennikarstwo to strata czasu. Poza tym zaledwie promil ludzi, którzy kończą ten kierunek faktycznie pracują w mediach.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że lepiej kształcić się w jednym konkretnym kierunku ( historia, filologie, etc.) i byc specjalistą w danej dziedzinie niż "dziennikarzem" bez szczególnej wiedzy po "dziennikarswie" w wyższej szkole bansu i lansu. Chociaz nawet i bez wyższego wykształcenia można być dobrym dziennikarzem, wystarczy pasja i dobre posługiwanie się polszczyzną, a nie jakieś tam studia.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego też po roku studiowania dziennikarstwa zrezygnowałam
|
|
|
#7 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Dziennikarstwo kiedyś było moim marzeniem, ale jak zebrałam później opinie osób studiujących to doszłam do wniosku, że lepiej wiedzieć o czym się pisze, niż jak pisze - bo żeby poznać to drugie, studia nie są niezbędne, lekkości pióra nikt nikogo nie nauczy. Tym bardziej, że często można przeczytać, że na publicznych uniwerkach wciąż funkcjonuje skostniały program nauki tego kierunku, więcej niepotrzebnej teorii, a mało praktyki. Więc jeśli już, to postawiłabym na uczelnie prywatne. Dlatego dobrym wyjściem jest studiowanie jakiejś konkretnej dziedziny wiedzy i pisaniu o niej, jako dziennikarz. Np. ekonomia i bycie dziennikarzem ekonomicznym, który wie o czym pisze i nie myli popytu z podażą.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-02-01 o 15:44 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
wszystko zalezy od człowieka
![]() mój Tż kończył ten kierunek, sporo czasu pracował w krajowej gazecie, teraz nie zajmuje się stricte pisaniem, ale nie miał problemu ze znaleziem bardzo dobrej i ciekawej pracy. W zwiazku z tym nie jest to kierunek po którym nie ma szans na pracę, gorzej po wspomnianych filologiach i filozofiach Trzeba mieć po prostu chęci i odpowiednie usposobienie do takiej pracy |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jaką szkołę masz na myśli? Zdania sa podzielone jedni nie mają problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie a inni wręcz odwrotnie. Myślę że nie ma reguły, można skończyć jakiś "dobry" kierunek i też można mieć problem ze znalezieniem pracy. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#12 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak więc reguły nie ma że jak skończysz taki kierunek to na 100% znajdziesz pracę w zawodzie. |
|||
|
|
|
|
#13 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem, po co zakładałaś wątek i nas pytałaś, skoro sama już wszystko wiesz, że dziennikarstwo wcale nie jest takie złe, że jak się chce to się prace znajdzie, że nie ma co demonizować itp ![]() Wydaje mi się, że za bardzo bronisz ten kierunek, mało wiedząc o nim z doświadczenia Szukasz na siłę pozytywów. Ale ze mną było podobnie, myślałam, że dziennikarstwo pomoże mi realizować marzenia, potrzebowałam kilku miesięcy, aby do mnie dotarło, że teraz to tak jednak nie wygląda. Spotkałam na Wizażu absolwentkę dziennikarstwa, która przyznała mi rację i mówiła, że drugi raz by tego kierunku nie wybrała, tylko coś innego, a i tak byłaby dziennikarką.Oczywiście, że można po nim pracować w zawodzie. Ale można to osiągnąć szybciej i z lepszym skutkiem, w inny sposób...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-02-02 o 23:03 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Chodzilo mi o to, że bez studiowania dziennikarstwa możesz być dziennikarką jeśli tylko chcesz i masz talent, chociaż patrząc na niektórych "dziennikarzy" wystarczą dobre znajomości... Jak chcesz mieć pewną pracę, to trzeba było pojśc do zawodówki czy technikum, bo chyba juz żaden kierunek studiów nie gwarantuje pracy
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pracuję teraz już w drugiej redakcji, a mam zaledwie średnie wykształcenie. Co prawda są to lokalne tygodniki/portale, ale według mnie to dobra droga: zdobyć doświadczenie, a potem starać się o pracę tam gdzie chcemy. Teraz najbardziej liczy się doświadczenie, a nie skończona szkoła. Co ciekawe, część (może nawet większość?) ludzi pracujących w tych redakcjach nie skończyła nic związanego z dziennikarstwem: jest osoba po prawie, socjologii, nauczycielka... Oczywiście, jeśli dziennikarstwo to Twoje największe hobby to studiuj na tym kierunku, ale jeśli idziesz tam tylko po to, żeby potem pracować w mediach, to bez przeszkód możesz studiować coś innego, a doświadczenie zdobywać w jakiś lokalnych mediach czy chodzić na kursy dziennikarskie.
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz, odnoszę wrażenie, bardzo idealistyczne podejście do wyboru studiów. Rozumiem to bo też kiedyś takie miałam Rynek jest bardzo nasycony a inny niż dziennikarstwo kierunek studiów to pewna alternatywa i szansa na inną pracę jeśli ta dziennikarska nie wypali. Rozważ to. |
|
|
|
|
|
#17 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z tego co się słyszy to w rankingach najczęściej wybieranych kierunków studiów są: prawo, administracja, pedagogika i psychologia... Ważne jest dla mnie aby skończyć studia, i najlepiej aby to był kierunek humanistyczny, w miarę ogólny coś takiego jak w liceum ale takiego ogólnego chyba nie ma... No chyba że jestem w błędzie??? |
||||
|
|
|
|
#18 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
A to, czy jest praca po danym kierunku czy nie ma, jest też opinią o danym kierunku, więc trudno o tym nie wspomnieć ![]() Rozumiem, że denerwuje Cię, że twój upatrzony kierunek nie jest chwalony, tylko częściej krytykowany. Ale pocieszanie się: "inne kierunki też takie są" nie jest wyjściem. Dziennikarstwo w Polsce na państwowych uczelniach kuleje, program nie jest przystosowany do wymogów dzisiejszego świata dziennikarzy. Dlatego naprawdę, lepiej wybrać coś innego, co też pracy nie gwarantuje ale jest bardziej konkretną dziedziną, co będzie kołem zapasowym, a dziennikarstwem interesować się w wolnym czasie, zdobywać doświadczenie... ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
Skoro nie martwisz się pracą, to masz ją już teraz zagwarantowaną, tylko musisz potwierdzić, że masz wyższe wykształcenie, obojętnie jakie?
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Do viva91
Nie jest mi obojętne tylko z tego co się słyszy to powinno się studiować to co się lubi a ja właśnie lubię przedmioty humanistyczne. Jeśli chodzi o pracę to najwięcej się słyszy że nie ma pracy np. po pedagogice a moja koleżanka skończyła właśnie pedagogike i znalazła pracę w przedszkolu choć nie miała doświadczenia. Więc jeśli twierdzisz że np. po dziennikarstwie nie ma pracy to też tak może być. Może akurat pójdziesz zapytać o pracę i akurat ona będzie to jest kwestia szczęścia. To nie jest tak że mnie denerwuje że ten kierunek jest krytykowany. Denerwuje mnie ktoś kto pisze że najlepiej iść do zawodówki a sam chodzi na studia lub je skończył to mnie najbardziej denerwuje (użyłabym tutaj mocniejszego słowa nawet niż deneruje). Zakładając ten temat nie miałam na myśli tego gdzie będę pracować itd. choć wiem że to jest ważne. Chciałam aby studiujący ten kierunek czy absolwenci napisali czego się tam nauczyli, jakie przedmioty są na tym kierunku i o czym się na nich uczy. Wiem że są przedmioty wymienione na stronach ale chciałabym przeczytać wypowiedzi innych studentów tego kierunku bo często przedmioty które są wymienione na stronach odbiegają od tych które są na studiach. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyno., nie potrafisz podjąć konstruktywnej dyskusji a chcesz być dziennikarką?
Gdybym mogła wybrać drugi raz to poszłabym do technikum, a nie do LO. Miałabym zawód, mature i gdybym chciała poszłabym na studia. Ale nie o tym jest temat. Skoro nie interesuję Cię to, czy będziesz miała prace po studiach to po co chcesz na nie iść? Zacznij teraz sama się dokształcać i pisz artykuły i tyle w temacie. Oburzasz się jak mała dziewczynka na wszelkie opinie, jakie tutaj są wyrażane - po to jest forum, aby dzielić sie nimi, więc zluzuj. |
|
|
|
|
#21 | |||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
W takich sprawach wyrażając swoją opinię trzeba uogólniać, bo nie da się opisać tego szczegółowo. Więc większość ma problemy ze znalezieniem pracy. Myślałam, że to jest jasne Co do pedagogiki to były nawet robione badania, ile będzie w Polsce pedagogów z dyplomem za kilka lat, a ile miejsc pracy dla nich - zgadnij która liczba była większa. Pedagogów potrzeba, ale nie tyle ilu jest ich na rynku.Cytat:
Cytat:
Może dla ułatwienia innym wrzucisz tu nazwy kilku przedmiotów i dzięki temu ułatwisz pracę tym, którzy mieliby te przedmioty opisywać, mnie by się nie chciało tak od zera zaczynać charakterystykę moich przedmiotów
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kierunki przydatne w dziennikarstwie? Kierunki ekonomiczne, stosunki międzynarodowe, filozofia, socjologia, prawo albo te związane z pewnymi regionami świata jak arabistyka, iranistyka itp. Może być też polonistyka, kulturoznawstwo... Jest w czym wybierać |
|
|
|
|
|
#23 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak nie masz nic ciekawego do dodania w sprawie to lepiej nie wypowiadaj się w ogóle. Z tego co piszesz wnioskuję że nie studiowałaś dziennikarstwa więc nie wiesz nic na jego temat. Piszesz mi po czym znajdę pracę a ja pytam m.in. jak wygląda nauka na tym kierunku. Więc Ty raczej mi tego nie napiszesz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie napiszę tutaj przedmiotów ponieważ nie chodzę na studia na ten kierunek i nie wiem jakie są tam przedmioty. Przecież gdybym wiedziała to bym nie prosiła tutaj o ich napisanie. Myślałam że jest to logiczne. |
||||
|
|
|
|
#24 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
Co do przedmiotów - tak, to jest logiczne bo uwierz, można poznać ich nazwy przed zapisaniem się na studia. Myślę, że na tym ma polegać wybór kierunku, szukam, znajduję przedmioty, czytam o nich i zastanawiam się, czy wybrać ten kierunek. Przedmioty są na stronach uczelni (jesli nie na twoich upatrzonych uczelniach to na innych, w 90% będą takie same) lub na stronach ogólnych o studiach, takich jak kierunkistudiow.pl. Myślałam, że pytasz o wrażenia na temat tych przedmiotów, a nie że nie znasz nawet ich nazw. Swoją drogą, powinnaś wiedzieć jak dojść do tych nazw, w końcu studiujesz/studiowałaś psychologię?
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-02-04 o 21:17 |
||
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
Zna ktoś dziennikarza po dziennikarstwie?
No właśnie... |
|
|
|
|
#26 |
|
na przekór do celu
|
Magda Mołek
Ale fakt, to stara szkoła.
|
|
|
#27 | |
|
Przyczajenie
|
Znam wielu dziennikarzy po studiach dziennikarskich...
Cytat:
Tak studiuję psychologię ale mnie tam przecież nie uczą jak szukam szkół czy czegokolwiek... Wierz mi że szukałam dużo po internecie ale nie znalazłam niestety tego co chciałam
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Przedmioty na pewno byc opisane, znajdź na stronie uczelni katalog przedmiotów ECTS...nie dośc, że beda opisane po polsku, to i po angielsku
Cytat:
studiujemy "psychologie" "pedagogike" etc. a nie poszukanie czegoś w internecie graniczy z cudem ![]() np. Kolegium Karkonowskie w Jeleniej Górze: http://wh.kpswjg.pl/public/files/535.pdf Edytowane przez becciaa Czas edycji: 2013-02-05 o 11:17 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

Dlatego też po roku studiowania dziennikarstwa zrezygnowałam