palenie, mocny spadek kondycji - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-09, 11:11   #1
siedzimyfajniejest
Przyczajenie

Thumbs down

palenie, mocny spadek kondycji

cześć. przez ostatnie parę miesięcy, może cztery, zdarzało mi się palić. oczywiście nie tak nałogowo, żeby codziennie. ale tygodniowo koło 5 papierosów wypaliłam. niby nie tak wiele, a skutki właśnie widzę. oczywiście żadnego papierosa się już nie tykam. ale moja kondycja bardzo się pogorszyła, wchodzenie pod górkę, a ja jestem zmęczona. nigdy tak nie było. czy mam rację, że to od fajek? nie tykam się już tego, ale czy wrócę do mojej poprzedniej kondycji? a do najgorszych nie należała. mam zamiar się wziąć ogólnie za ćwiczenia, bieganie, bo nie podoba mi się ta sytuacja ani trochę. ale z drugiej strony dziwne, że to pogorszenie przyszło tak szybko. dodam, że nigdy wcześniej nie paliłam. no, może okazjonalnie się zdarzyło zapalić 1-2 papierosy, ale to ile? raz na rok? miałyście coś pdobnego? i jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób mogę wspomóc organizm z oczyszczania się z tych toksyn? wiem, że nagle to ja nic nie zrobię, bo to bardzo długotrwały proces, ale żeby ogólnie lepiej się poczuć- bo moje samopoczucie w tym okresie też spadło.
pozdrawiam.

Edytowane przez siedzimyfajniejest
Czas edycji: 2012-03-09 o 11:14
siedzimyfajniejest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 11:18   #2
Lea_
Wtajemniczenie

Dot.: palenie, mocny spadek kondycji

Oczywiście, że od fajek. Ja pale nałogowo już bardzo długo i na początku moja kondycja leżała i kwiczała. Teraz, kiedy o nią dbam nie jest tak źle ale przychodzi mi to z dwa razy większym trudem niż u osoby niepalącej.

„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”.

Al Pacino, "Zapach kobiety"

http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie.

Edytowane przez Lea_
Czas edycji: 2012-03-09 o 11:19
Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 14:58   #3
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

To, że kondycja od fajek się pogarsza, to oczywista sprawa, palę jakieś 14 lat, ale w opisanym przypadku mam wątpliwości, czy to (tylko) fajki. Bo jakby to tak prosto skalkulować: średnio 5 fajek na tydzień, 4 miesiące czyli jakieś 16 tygodni; 16*5=80, raptem cztery paczki.
Wiecie, ja nie twierdzę, że mala ilość nie szkodzi, tylko jeśli po takim sporadycznym paleniu pojawiają się problemy oddechowe, to ja już wogole powinnam nie oddychać
Stary 2012-03-09, 15:02   #4
UserOne
Rozeznanie

Myślę, że same papierosy, w takiej ilości i takim okresie czasu jak opisuje Autorka, nie były czynnikiem wystarczającym samym w sobie do takiego pogorszenia kondycji. Raczej miały w tym współudział.
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 15:16   #5
siedzimyfajniejest
Przyczajenie

tak, dokładnie jakoś niecałe 4 paczki poszły. też mi się to wydawało dziwne, ale myślałam i tylko to mi przyszło do głowy. jakie mogą być jeszcze czynniki, które tak wpłynęły na moją kondycję? alkoholu nie piłam, odżywiałam się tak jak zawsze, nawet zdrowiej.. faktem jest, że się nie ruszałam zbyt wiele, bo okres zimowy. ale wcześniej też, ze mnie zapalony sportowiec nie był, a mimo wszystko miałam się bardzo dobrze, trudno mi było zmęczenie.
siedzimyfajniejest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 15:20   #6
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Może to takie typowe zmęczenie na przełomie pór roku? Niedługo zrobi się ciepło, więc dużo spacerów, jakiś rowerek, lekki jogging jak dasz radę. a jeśli przez dłuższy czas nie będzie poprawy, może warto jakieś podstawowe badanka zrobić- morfologia, cukier. Jeśli problemy oddechowe, zadyszka - to może spirometria?
Stary 2012-03-09, 15:54   #7
UserOne
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anetka832 Pokaż wiadomość
Może to takie typowe zmęczenie na przełomie pór roku?
Plus stres spowodowany pracą i domem. Do tego może dochodzić wiek.
Ewentualnie niewłaściwa dieta, lub też jakieś leki.

Edytowane przez UserOne
Czas edycji: 2012-03-09 o 15:55
Stary 2012-03-09, 20:18   #8
himym
Zadomowienie

Cytat:
To, że kondycja od fajek się pogarsza, to oczywista sprawa, palę jakieś 14 lat, ale w opisanym przypadku mam wątpliwości, czy to (tylko) fajki. Bo jakby to tak prosto skalkulować: średnio 5 fajek na tydzień, 4 miesiące czyli jakieś 16 tygodni; 16*5=80, raptem cztery paczki.
Wiecie, ja nie twierdzę, że mala ilość nie szkodzi, tylko jeśli po takim sporadycznym paleniu pojawiają się problemy oddechowe, to ja już wogole powinnam nie oddychać
Przepraszam, ale musiałam..14lat? O żesz.

Do Autorki:
Wrócisz do poprzedniej kondycji, ja "paliłam" tak jak ty- 5 fajków na miesiąc aż w końcu na dobre rzucilam. I mimo,że to trawło powiedzmy przez 6miesięcy to trasznie się pogorszyło. Zadyszka na schodach itd. Ale ćwiczenia,ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. I próbuj regularnie!

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 07:43   #9
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale musiałam..14lat? O żesz.
Własciwie to miałam 13, ale juz zaokragliłam liczbę do pełnych lat. A papieroski to nie była najgorsza rzecz jaką robiłam w tym czasie - młoda gniewna. Naszczęście takie rzeczy przechodzą z wiekiem, tylko "miłość" do fajek pozostała

A do autorki wątku - poszperaj po necie, bo można też coś znaleźć na temat różnych ćwiczeń oddechowych - nauka pelnego oddychania, by dobrze dotlenić organizm, może się przydać
Stary 2012-03-10, 09:22   #10
201803290936
Konto usunięte

Czasami spadek formy następuje właśnie po odstawieniu fajek, w trakcie się tego tak nie odczuwa. Gdy ograniczam palenie lub na parę dni "rzucam", to zawsze zaliczam niezły spadek formy. Chyba organizm próbuje się wtedy oczyścić, albo coś w tym rodzaju i daje mi znać "no to teraz zobaczymy jak mnie trułaś". Nie wykluczam jednak, że w Twoim przypadku, autorko wątku, chodzi również o coś innego.

Palę od 17 lat - przerażająco to brzmi. Nieregularnie, ale jednak.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 11:56   #11
chwast
Zakorzenienie

Ja paliłam 3 lata - przez 2 była to paczka lub dwie paczki dziennie i to mocnych w stylu Davidoff Classic. Teraz nie palę jakieś 5 miesięcy i nie mogę wejść bez zadyszki na 2 piętro O 4 nie wspominając.

Za to mój tż pali 5 czy tam 6 rok i nie zauważa jakiś problemów z kondycją
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-10, 13:30   #12
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja paliłam 3 lata - przez 2 była to paczka lub dwie paczki dziennie i to mocnych w stylu Davidoff Classic. Teraz nie palę jakieś 5 miesięcy i nie mogę wejść bez zadyszki na 2 piętro O 4 nie wspominając.

Za to mój tż pali 5 czy tam 6 rok i nie zauważa jakiś problemów z kondycją
Organizm się chyba dostosowuje to trudnej sytuacji i przestawia na większą wydolność. Oczywiście wcześniej, czy później to i tak wyjdzie bokiem. Za to gdy rzucamy, to i organizm w końcu może zwolnić obroty, stąd nagłe efekty uboczne. Tak mi się wydaje...
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 13:35   #13
UserOne
Rozeznanie

Rzeczywiście takie problemy kondycyjne mogą wystąpić po odstawieniu, jeśli organizm uzależnił się fizycznie. Jednak wydaje mi się, że Autorka wątku raczej paliła za mało, że mogło to być przyczyną samą w sobie.
Chociaż jest to sprawa bardzo indywidualna i zależy od organizmu.
Stary 2012-03-10, 17:16   #14
Rena
Zakorzenienie

tez bym szukala gdzie indziej przyczyny, a doraznie to chyba jakies witaminy i sport moga pomoc, a na pewno nie zaszkodzily.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 20:39   #15
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko to raczej nie, ale palenie uposledza transport tlenu do miesni, wiec jakis udzial pewnie ma.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości