|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
puszące się włosy.
Witam. Mam problem z moimi włosami a dokładniej z ich puszeniem się. Aby doprowadzić moje włosy do ładu muszę używać prostownicy inaczej są napuszone . Jako naturalne mam je niby proste niby kręcone i nic z nimi nie mogę zrobić.. jedynie wyprostować .. uwielbiam rozpuszczone włosy lecz w takiej sytuacji mogę je tylko spiąć w kucyk. Po prostowaniu są idealne ale tylko podczas ładnej pogody , odrobina wilgoci im szkodzi i od razu śię dziwnie falują lub są napuszone i na nic takie prostowanie. Znacie może jakieś preparaty lub sposoby na taki rodzaj włosow ? Używałam masę odżywek/pianek utrwalających fruzurę ale nie było znaczących efektow. POMOCY
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: puszące się włosy.
Kochana, tyle tutaj jest wątków na ten temat, że starczy użyć wyszukiwarki. Wpisz chociażby 'puszące się włosy'. Poszukaj odżywek anti-frizz. Sprawdź porowatość swoich włosów (jest tu o tym wątek), wtedy będziesz wiedzieć, czego używać w pielęgnacji. Wyszukiwarka nie gryzie.
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
miałam tak samo: wlosy ani proste ani krecone, puszyly sie , wiec prostowalam, proste byly, gdy prostowałam po umyciu (czesto zdarzało się, ze dobrze nie wyschly), po pewnym czasie znowu sie wywijały. błedne kolo. Zawsze stosowalam jakas "bardziej zaawansowana " pielegnacje -nie tylko szampon, ale maski, odzywki, zaczelam czytac sklady. W koncu zaczelam olejowac, potem odstawilam prostownice w styczniu ( w sumie nie pamietam powodu). Olejowalam, przestawilam sie na szampony bez silikonow (jakies serum daje tylko na koncowki, wyrzucilam biosilk), zaczęłam stosować maski. im bardziej naturalne sklady tym lepiej. obcielam koncowki. I teraz nie musze prostowac wlosow, nie sa idealna taflą, ale nie sa tez wielka szopą, czy tez smetnie wiszacymi postrzepionymi piorkami. sa bardziej grube i miesiste.
wydaje mi sie ze olejowanie dalo mi najwiecej. jezeli nawet nie zrezygnujesz z prostownicy, polecam olejowac. Acha, jeszcze jest maska, ktora np mi wygladza bardzo wlosy Stapiz Sleek Line. Oprocz tego poczytaj o płukankach z cytyny, octowej. Domykaja łuski wlosow, przez co wydaja sie bardziej gladkie.
#4 |
Wtajemniczenie
|
ooo bozie ooooooo
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=126 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Chimay nie koniecznie musi mieć kręcone włosy
![]() Sama miałam ten problem, włosy się puszyły, sterczały, wywijały, podkręcały itp. Gdy zaczełam stosować odpowiednią pielęgnację zaczeły się prostować ![]() Przez pewien czas próbowałam pielęgnacji dla kręciłków (jeszcze na początku pielęgnacji), nie była to najlepsza opcja, albo ja czegoś nie umiałąm zrobić, bo włosy wyglądały tak samo jak przed stosowaniem bardziej świadomej pielęgnacji. Aktualnie moje włosy podkręcają się tylko tam gdzie są pozostałości chemicznych farb i rozjaśniaczy, te które odrastają są zupełnie proste + tą najbardziej spodnią warstwę mam zupełnie prostą ![]() Na początek to co mogę polecić to: - zacznij olejować (na początek może olejek rycynowy albo oliwa z oliwek, działają dobrze chyba na każdą porowatość, choć mogę się mylić, poza tym są tanie i łatwo dostępne), - kup delikatniejszy szampon (najlepiej bez SLS) - zacznij stosować delikatną odżywkę (osobiście polecam Garnier Avocado i Kariate, albo odżywkę z Lidla Cien z zielonym paskiem, możesz też poszukać czegoś innego o prostym i dobrym składzie), - jeśli suszysz(tylko chłodnym, średnim nawiewem) włosy znajdź jakiś zabezpieczacz bez alkoholu - i co najważniejsze staraj się nie wysuszać włosów ![]() Po miesiącu spróbuj określić porowatość włosów i dobrać nieco lepszą pielęgnację ![]() Może nie wszyscy się ze mną zgodzą ale teraz nie ma sensu określać porowatości. Ja spróbowałam określić porowatość włosów na początku(olejowałam już od miesiąca) i oczywiście wszystkie znaki na niebie i ziemi mówiły mi że będzie to wysoka albo średnia porowatość,więc użyłam sobie olejku migdałowego... I takiej szopy jeszcze nigdy nie miałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
FAQ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704
Pigułka https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147 Wizaż to naprawdę skarbnica wiedzy. Sama na początku się w tym wszystkim gubiłam i nie ogarniałam. Przeczytaj wiadomości w podanych linkach by mieć jakieś oparcie, musisz po prostu buszować, trzepać już powstałe, inne tematy na określonym forum - https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=126 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A ja Ci na szybko podrzucę jeden specyfik: odżywka bez spłukiwania Joanna Naturia len i coś tam (w serii są chyba trzy, żółta z miodem, czerwona z makiem i niebieska z lnem - poczytaj sobie na KWC). BAJKA! U mnie włosy mimo odpowiedniej pielęgnacji i tak się puszą, tzn. od ucha w dół mam takie siano, że masakra. Jak miałam krótsze włosy, to wszystko po jakimś czasie od umycia ładnie skręcało się w regularne falki, ale jak włosy doszły do łopatek, to wstąpił w nie diabeł (przez ciężar się rozprostowały i wcześniejszy delikatny skręt wcięło).
Pierwsza rzecz: odstaw prostownicę. Mordujesz włosy. Druga rzecz: obowiązkowo przejrzyj linki podrzucone przez dziewczyny. Trzecia rzecz: kup wspomnianą odżywkę (i nie spłukuj!). Mnie się przez długi czas wydawało, że odżywka bez spłukiwania po myciu jest całkowicie zbędna, no bo po co, skoro stosowałam miliard masek/odżywek d/s, a na koniec w mokre włosy wcierałam jakieś serum, olejek czy odżywkę w sprayu (Glisskur). Teraz wiem, że to był straszny błąd - odżywka Joanny (3.99zł!) od pierwszego zastosowania zmieniła moje włosy. Zamiast wielkiego siana mam gładkie, błyszczące i w końcu dociążone włosy. Generalnie nie mogę do tej chwili uwierzyć, jak coś tak niepozornego może tak drastycznie zmienić wygląd kłaków. Gorąco Ci polecam eksperyment z jakąś odżywką bez spłukiwania (wspominam o Joannie, bo ma dobre opinie na KWC i jest tania, ale może wszystkie b/s tak działają?). W moim przypadku dokonała cudów ![]()
#11 |
Zakorzenienie
|
Rozejrzyj się po forum, podobnych tematów było mnóstwo. Nieszka__ podała Ci kilka na tacy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.