![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pomagając Ziemi,pomagamy sobieWitam ![]() Do napisania tego wątku zmotywował mnie ostatnio nagłaśniany problem - plastikowych siatek.Wiadomo,zanieczysz czają środowisko,są praktycznie jednorazowe i nie segregujemy ich,bo nadają sie na worki na śmieci itp. ![]() ![]() Więc drogie Wizażanki!Wzywam Was i proszę o pomoc w...pomaganiu.Naprawdę,cz asem niewiele trzeba. Aby wątek był przejrzysty proponuję następujący porządek: jeżeli macie jakiś pomysł na ‘akcje’ pomocy środowisku,faunie,florze, ludziom(wiadomo,że akcja – napiszcie to wyraźnie(nadajcie akcji jakąś nazwę,zachęćcie no i oczywiście podajcie przykłady jak w niej uczestniczyć),najlepiej czerwonym kolorem,a ja wkleję pomysł na pierwszą stronę.Jeżeli przyłączacie się do istniejącej już akcji,wpiszcie jej numer.Pamiętajcie,że pomagając teraz,pomagamy przyszłym pokoleniom,chyba nie chcemy,żeby nasze dzieci oddychały palonym plastikiem i przewracały się o sterty śmieci ![]() ---------------------- ![]() 1. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=pajacyk 2. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=191569 --------------------- Oto pierwsze porpozycje: 1.Rezygnuję z plastikowych siatek ![]() siatki plastikowe można zamienić na wygodne(i w dodatku niedrogie)torby ekologiczne,wielokrotnego użytku - nie tylko środowisko na tym zyska,ale i Wy - dźwiganie w dłoniach wrzynających się ciężkich siatek nie służy naszym stawom ![]() 1.Chcę pomóc zwierzętom ![]() wiadomo,takich akcji jest sporo,oto propozycje: jak bess ![]() - widząc śmieci,które 'nie trafiły' tam gdzie powinny wyrzucając je przy niewielkim wysiłku robimy tak wiele ![]() wysyłając sms o treści TOZ na numer 72003 (2,44zł z VAT) http://www.toz.pl/pomoc.php - strona główna TOZ'u 3.Segreguję odpady ![]() uwierzcie,że to nie problem zrobić oddzielny śmietnik na butelki plastikowe lub szklane oraz pojemnczek na makulaturę.Zacznijcie chociaż od małych rzeczy ![]() Gorąco prosimy o przyłączenie się do akcji ![]() Za poniższe informacje bardzo dziękuję backie
![]() Czy wiesz że: - Rzucona w lesie butelka plastikowa rozłoży się w ziemi po 500 latach, guma do żucia po 5 latach, a niedopałki papierosów po 2 latach. - Ponad 1,2 miliarda ludzi nadal nie ma swobodnego dostępu do czystej wody pitnej, a 2,9 miliarda - do odpowiednich urządzeń sanitarnych. Wskutek chorób przenoszonych przez wodę umiera rocznie 5 milionów osób, przede wszystkim dzieci. - Aby wyprodukować 1 tonę papieru trzeba ściąć średnio 17 drzew. - Jeden nieszczelny, lekko kapiący kran powoduje, że w ciągu doby wycieka około 36 litrów wody. Nieszczelna spłuczka w WC powoduje wyciek w ciągu dnia około 720 litrów wody, a rocznie - 260 m sześciennych wody. '...kupując kosmetyki wybierajmy te, które nie są testowane na zwierzętach' Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2007-10-28 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomagając Ziemi,pomagamy sobie
Chętnych naprawdę brak?
Prrooooszę,nie odbierajcie mi nadziei=[ Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2007-07-27 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hop hop?=]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jestem za akcją stop reklamówkom jednorazowym!
Nie wiem, czy wiecie, ale przez te rekalmówki giną żółwie morskie! Myślą, że to zwierzęta i je zjadają... ![]() To poważny problem. Myślę, że produkcja jednorazówek powinna być zakazana. Sama pracuję w sklepie w wakacje i nie proponuję siatek - a niech noszą torby przyjazne środowisku!
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie mam pomyslu na akcje ale moze zaświece przykładem
![]() torby ekologiczne posiadam od ładnych paru lat,unikam reklamówek ale nie zawsze sie da,w tesco mieli nakaz pakowania roznych produktow w osobne siatki ![]() Segreguje,jednak ubolewam nad tym,ze nie mam gdzie wyrzucac zuzytych baterii ,dlatego je zbieram ,no i pojemnika na makulature tez brak Chetnie zabronilabym wstepu do mojej skrzynki wszelkim gazetkom hipermarketów i innym ulotkom ale to na razie nierealne Chociaz robie taka mini akcje ![]() ![]() oraz druga mini akcja,rozstawiam w upały pojemniki z woda dla zwierząt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
bess gdyby każdy robił takie mini - akcje, świat byłby czystszy
![]()
![]() |
#7 | ||
Zadomowienie
|
Nadzieję mi przywróciłyście!
![]() Cytat:
![]() ![]() Szału dostaję,jak baby biorą na jeden krem albo szampon do włosów reklamówkę:/ Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzięki dziewczyny ![]() Co do akcji - to taka 'mała',ale w gazetce dla rolników ![]() Znalazłąm coś ciekawego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
up,up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kupilam sobie kilka siatek plociennych specjalnie na zakupy, ale co z tego jak ciagle zapominam ich zabrac z domu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Khihi,tak samo miałam na początku ^_^ super super,cieszę się,dzięki elmoska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja też noszę torebki na zakupy
![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Haha,patrz,maleństwo a jak mnie to ucieszyło;d
Ja ostatnio nerwicy dostawałam jak czułam plastikową siatkę,którą pani w mięsnym mi wcisnęła,dasz wiarę? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Moja kuzynka mieszkająca we Francji urządziła w swoim biurze podobną akcję. Ustawiła kosze na segregacje odpadów, pozamawiała dla każdego siatki ekologiczne i... zamówiła papier ekologiczny
![]() Jest on troszkę gorszej jakości, więc nie był używany do oficjalnych pism, ale dostała go np sekretarka do robienia notatek, księgowa i inni pracownicy zużywający tony papieru, więc może jak pracujecie w takich większych korporacjach zaproponujcie takie rozwiązanie ![]() I nie poddawajcie się jak inni będą patrzeć na Was jak na dziwaków, bo współpracownicy kuzynki po 2-3 tygodniach się przekonali i sami taki papier zamawiają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja narazie w domu prowadzę akcję segregację i uzbierane plastikowe siatki używam jako worki na butelki plastikowe,papier jak się da,to wciskam w zużytą kopertę...i hop do kontenerów.Ahhh...drzewa same nie oczywszczą powietrza z CO2,pomóżmy im zatem;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja się przyłączę
![]() Ostatnio wspieram schronisko, zamiast chipsów, batoników itp. każda złotówka się liczy. PEKAO SA I/O SKIERNIEWICE 43 1240 3321 1111 0010 0848 5156 Może się przyłączycie? Link w podpisie.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
świetnie
![]() Jasne,że się przyłączymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
hop hop,potrzebuję wsparcia^_^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
U mnie w domu od kilku lat (chyba) segreguje sie smieci, nawet o tym zapomnielam, bo juz jestm do tego tak przezwyczajana, ze nawet o tym nie mysle
![]() Z jednorazowek postaram sie zrezygnowac. Choc i tak przewaznie jak cos kupuje, to wrzucam luzem w torbe ![]() Ale np. w przypadku chlepa/ czy miesa na wage, to raczej malo mozliwe ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
&śledzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
http://podroze.onet.pl/dobryklimat/
http://www.wwf.pl/kampanie/kampania_energia1_link.php Gorąco zapraszam do obejrzenia stronek i poświęcenia,naprawdę tylko,paru minut na zapoznanie się z treścią ![]() Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2007-09-28 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
up:}
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie do was przylanczam !
Tu w niemczech kazdy religijnie segreguje smieci, ale niestety plastikowe siatki sa nadal popularne. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Cieszę się,że jest nas coraz więcej
![]() Ja spotykam coraz więcej osób z siateczkami z dzianinki,oby tak dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
ja uważam, że zamiast od razu porywac się na jakieś wielkie akcje od czasu do czasu każdy powinien zadbać o środowisko na codzień we własnym najbliższym otoczeniu
![]() nie znaczy to że wielkie akcje mamy sobie darować ![]() ![]() u nas w domu tez segregujemy smieci, co więcej dużo z odpadów jest powtórnie wykorzystywanych, i tak: - plastikowe butelki zbieramy do wielkich worow i tata wywozi na.... AGH. Tam jeden naukowiec pracuje nad nietypowym wykorzystaniem butelek PET, są wykorzystywane do powtórnego przetworzenia - metalowe puszki tata zbiera do wielkiej beczki, a potem wywozi na złomowisko, parę groszy zawsze wpadnie choćby na paliwo - odpadki jedzeniowe wynosimy na kompost w ogrodzie i potem robi sie z tego nawóz wykorzystywany do podsypywania roślinek w ogrodzie - na zakupy mam dwie siatki materiałowe, jedną GreenBag a drugą taką czerwoną z Daniji (kupowałam buty i dali mi w materiałowej siatce ![]() - papier zbieramy na kupkę w piwnicy i jak sie uzbiera pokażna kupa to tata wywozi do skupu makulatury - szkło zbieramy równiez do beczki, i po zapełnieniu wyrzucamy do odpowiedniego pojemnika na szkło do segregacji odpadow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Ta jest i do tego właśnie nawołuję,małe akcje z wielkimi korzyściami ^_^
Pamiętajmy,że odpady przeznaczone do recyklingu są oznaczone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
coś na temat z wyborczej w krakowie
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4531950.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Marthusia fajniusi wąteczek
![]() To ja się pochwalę, że jakiś czas temu zakupiłam sobie torby na zakupy. Takie zielone z napisem "postępuj ekologicznie". I paraduję z nimi mając nadzieję, że inni też się przyłączą ![]() Segreguję też śmieci jak tylko się da. Mam piec, więc papiery zawsze wyrzucam oddzielnie i palę. Odpadki jedzenia idą na kompost. Ale mam problem z bateriami. Nie mam pojęcia co z nimi zrobić i mam już dość sporą ilość ![]() ![]() ![]() I gdzie można kupić te kolorowe worki z napisami do segregacji? Chciałabym segregować śmieci jeszcze dokładniej, ale musiałabym mieć te kolorowe worki żeby trafiły tam, gdzie powinny, bo jak zapakuję w zwykłe to nikt nie będzie wiedział co tam jest ![]() Wszystko fajnie z tym wycofywaniem się z plastikowych siatek, ale co z workami na śmieci, które też są plastikowe? Moja przygoda z segregacją zaczęła się w Austrii, gdzie pracowałam w restauracji. Odpadki dzieliły się na kompostowe i niekompostowe, a plastikowe opakowania po składnikach myło się razem z innymi naczyniami i czyste wyrzucało do osobnego pojemnika. Natomiast w hotelu, w którym pracowałam w każdej łazience był napis, że prosi się gości żeby ręczniki przeznaczone do prania zostawiali na podłodze, bo nie trzeba ich prać codziennie, co byłoby marnotrawieniem wody. A do pralki wężykami podłączone były ekologiczne środki piorące, czego efektem były wiecznie poplamione obrusy, bo nie działało to jak Vanish ![]()
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Bardzo chętnie dołączę i podbiję wątek!
![]() Super pomysł marthusiu! ![]() ![]() Znalazłam taki link: http://www.ekologia.pogodzinach.net/index2.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Hej Kochane
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5894 ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.