Sikanie krwi± - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi zwi±zane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2007-09-07, 14:34   #1
Ruda1414
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3
Unhappy

Sikanie krwi±

mam na imiê Paulina i mam 14 lat mia³am juz okres , od 2 dni jak sie za³atwiam i na koniec bardzo pali mnie pochwa i po chwili leci krew !
wstydze sie i¶æ do ginekologa i jeszcze nigdy nie by³am ! Blagam pomozcie mi bo sie boje !! czy przez to moge nie mieæ dzieci?

Edytowane przez Ruda1414
Czas edycji: 2007-09-07 o 15:02
Ruda1414 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 15:04   #2
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 656
Dot.: Sikanie krwi±

Jest wiele przyczyn takiego stanu, ale bez badan i oceny sytuacji lekarskim okiem nikt ci nic nie poradzi. Jesli wstydzisz sie wizyty u ginekologa, to powiedz mi co poczniesz jak bedziesz rodzic? Tyle osob wokol twojej waginy...
Idz z mama chociaz... ALE IDZ.

-A ty kto?
-Dobra wró¿ka.
-Z siekier±?
-A widzisz jak ty ma³o wiesz o dobrych wró¿kach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 15:12   #3
Marwari
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 079
GG do Marwari

do ginekologa biegiem marsz!!!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 15:51   #4
dolare
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 506
GG do dolare

mysle ze zle diagnozujesz miejsce bolu. pewnie pali Cie cewka moczowa i masz zapalenie drog moczowych.
jak sikasz czujesz potworny bol? swêdzi Cie- kicia czy cos w tym stylu?
ciagle chce Ci sie siusiu?
jesli tak idz do normalnego lekarza i powiedz ze masz krwiomocz.
a jesli to nie to- to faktycznie powiedz mamie i idz do ginekologa.
osobiscie obstawiam za wariantem nr 1.
zdrówka!
dolare jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 15:53   #5
¿urawinka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 036

Je¶li leci krew gdy siusiasz to zapalenie pêcherza - id¼ do internisty, nie musi to byæ ginekolog, ale i¶æ musisz, dla w³asnego dobra.
¿urawinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 17:04   #6
Evrena
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

Dok³adnie, to pewnie sprawa uk³adu moczowego, mia³am bardzo podobne objawy i by³o to zapalenie dróg moczowych. Nie wstyd¼ siê, id¼ najpierw do zwyk³ego internisty. A potem i tak lepiej odwiedziæ gina, na wszelki wypadek.
Je¶li chcesz mieæ dzieci, to musisz zadbaæ o swoje zdrowie, to ¿aden wstyd
i w my¶li zapiszê...
Evrena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-07, 20:05   #7
srubka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 190

dziewczyny maja racje, to moze byc jakies zapalenie drog moczowych i stad takie objawy. Nie boj sie nic, idz do lekarza, powiesz co i jak i dostaniesz jakies leki. A do ginekologa mozesz sie wybrac dodatkowo

Cytat:
Napisane przez Marwari Poka¿ wiadomo¶æ
do ginekologa biegiem marsz!!!
hmm, zdziwilo mnie szczerze mowiaz Twoje zalecenie
podejrzewam ze autorka postu jest madra dziewczyna i zapewne wybierze sie do jakiegos lekarza ze swoim problemem, a takie stwierdzenie "do ginekologa biegiem marsz!!!" sa moim zdaniem smieszne. Wystarczy jak pojdzie do lekarza, nie musi biec, a po drugie to nie koniecznie musi byc ginekolog

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2007-09-07, 22:29   #8
Taverney
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 678

na 100 % zapalenie pêcherza, ale jak w moczu pojawia siê krew, to ju¿ znak, ¿e cierpi± nerki i sprawa jest powa¿na. Lekarz przepisze antybiotyk. Poza tym warto przyjmowaæ urosept (bez recepty), podjadaæ suszon± ¿urawinê i du¿o piæ kwa¶nych, nie s³odzonych p³ynów, np. wodê z cytryn±.
Ale lekarz jest tu niezbêdny.
Zobacz tutaj:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=91326
Taverney jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-08, 19:33   #9
chilligirl
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 852

ja tez mialam krew w moczu i to nie pochwa Ciê pewnie w takim wypadku piecze tylko cewka moczowa w której zebralo sie zbyt duzo dosc groznych bakterii i ginekolog raczej nie wiele zdziala...radzialabym udac sie do urologa...krew w moczu to albo konkretne zapalnie pecherza, co bylo w moim przypadku, i bez antybiotykow sie nie obejdzie...albo jakis problem z nerkami...
Rada dla Ciebie:
po:1 - Do Urologa MARSZ!!
2 - nie wstrzymuj moczu w pecherzu mimo tego ze bardzo Cie boli bo tylko pogorszysz sytuacje
3 - zacznij pic CONAJMNIEJ 3 LITRY dziennie wody wzbogaconej w mineraly i przede wszystkim nie gazowanej(to wa¿ne), zeby wszystko wyplukaæ...
po kuracji lekami ktora musisz niezwlocznie przeprowadzic powinno byc ok ale to nie znaczy ze cos takiego nie powroci...musisz teraz naprawde uwazac bo to jest naprawde wielka zmora jak to powraca,a pewnie powroci jesli nie bedziesz dbac o siebie ze zdwojona sila i ostroznosci±..
A dla forumowiczek ktore wspó³zyj±, a tez nekaja je czasem takie problemy-wazne jest to zebyscie zaraz po skonzonym stosunku biegusiem szly do wc sie wysiusiac!!!!!szybko pozbedziecie sie nagromadzonych bakterii..no i oczywiscie podczas kuracji antybiotykowej itp. nie nalezy wspó³zyc bo bedzie tragedia...
chilligirl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-09, 14:35   #10
Ruda1414
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Wiecie co macie racje muszê wybrac sie do gin. Powiedzia³am rodzic± i moja mama mia³a to samo, da³a mi leki i przesz³o mi! tylko nie wiem czemu mnie swedzi pochwa lub co¶ w okolicy
Ruda1414 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-09-09, 20:20   #11
dolare
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 506
GG do dolare

Idz S³once bo zapalenia pecherza czesto chodza w parze z infekcja drog rodnych... ot taki z nich duecik..
dolare jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-19, 16:22   #12
galax
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6

Witam.
Chcia³abym siê dowiedzieæ czy problem z pêcherzem mo¿e byæ wynikiem bolesnych stosunków? Mia³am tak± sytuacje, ¿e moje stosunki by³y bolesne, ale bolesne sikanie, nastêpnie sikanie z krwi± pojawi³o siê dwa dni pó¼niej.
galax jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-19, 20:08   #13
agusiamyszka
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 2 255

tego typu problemy urologiczne mozna miec nie tyle przez sam stosunek co przez bakterie podczas stosunku jak i inne sytuacje.

Cytat:
Charakterystyczn± cech± zapalenia pêcherza moczowego jest uczucie parcia na pêcherz, przy czym najczê¶ciej wydalane s± jedynie ma³e ilo¶ci moczu. Czêsto oddawaniu moczu towarzyszy piek±cy lub k³uj±cy ból w cewce moczowej. Mocz mo¿e byæ mêtny lub nawet krwisty i mieæ nieprzyjemny zapach. Czasami zapaleniu pêcherza moczowego towarzyszy gor±czka i z³e samopoczucie.

Przyczyny
Najczê¶ciej zapalenie pêcherza moczowego wystêpuje u kobiet. Cewka moczowa kobiety jest o wiele krótsza i szersza ni¿ mê¿czyzny, dlatego czynniki chorobotwórcze maj± ³atwiejsz± drogê do przebycia. Niektóre kobiety czêsto zapadaj± na zapalenie pêcherza moczowego. U mê¿czyzn czêst± przyczyn± zapalenia pêcherza moczowego jest powiêkszenie prostaty. Ryzyko zachorowania na zapalenie pêcherza moczowego zwiêksza siê w niektórych chorobach, np. w wadach uk³adu moczowego, kamieniach nerkowych, cukrzycy oraz u pacjentów, którzy s± cewnikowani tj. maj± za³o¿ony cewnik, umo¿liwiaj±cy swobodny odp³yw moczu.

Co mo¿esz zrobiæ

• Pij tak du¿o p³ynów, jak to tylko jest mo¿liwe. Poprzez czêste oddawanie du¿ych ilo¶ci moczu wyp³ukuje siê czynniki chorobotwórcze z dróg moczowych.
  • Specjalne mieszanki herbatek zio³owych, przeznaczone do stosowania w chorobach nerek i pêcherza moczowego, mog± wspomóc leczenie.
  • Przyjmuj witaminê C i pij p³yny zakwaszaj±ce mocz, np. kompot lub sok z ¿urawin.

Kiedy nale¿y udaæ siê do lekarza

• Gdy zapaleniu pêcherza moczowego towarzyszy wysoka gor±czka (zwykle poprzedzona dreszczami), wymioty, bóle w okolicach nerek lub ból g³owy.
  • Gdy zapalenie pêcherza moczowego wystêpuje w ci±¿y.
  • Gdy mocz zawiera krew.
  • Gdy zapalenie pêcherza moczowego wystêpuje u mê¿czyzn lub dzieci.
  • Gdy zapalenie pêcherza moczowego nie ust±pi lub stan chorego nie poprawi siê po kilku dniach samodzielnego leczenia.
  • Gdy dochodzi do nawrotów zapalenia pêcherza moczowego.
Co zrobi lekarz
Lekarz - poza wywiadem i badaniem - zleci wykonanie analizy bakteriologicznej moczu. Dziêki temu bêdzie mo¿na stwierdziæ, jakie czynniki chorobotwórcze spowodowa³y zapalenie pêcherza moczowego i jakie leki nale¿y przepisaæ.

Zapobieganie

• Picie du¿ej ilo¶ci p³ynów sprawia, ¿e drogi moczowe s± regularnie ''przep³ukiwane'', co zmniejsza ryzyko przedostania siê do nich czynników chorobotwórczych.
  • Nie nale¿y zbyt d³ugo zwlekaæ z oddaniem moczu, je¶li odczuwa siê parcie na pêcherz. Rzadkie opró¿nianie pêcherza przyczynia siê do zwiêkszenia liczby bakterii.
  • Okolice intymne powinny byæ utrzymywane w czysto¶ci. Jednak przesadna higiena przy pomocy specjalnie do tego celu przeznaczonych intymnych dezodorantów lub intensywne u¿ycie myd³a mo¿e podra¿niæ wra¿liw± ¶luzówkê i u³atwiæ wnikanie czynników chorobotwórczych do cewki moczowej.
  • U niektórych kobiet dochodzi do zapalenia pêcherza moczowego w wyniku wspó³¿ycia seksualnego. W tym przypadku kobieta powinna przed stosunkiem p³ciowym piæ mo¿liwie du¿o p³ynów, a po stosunku tak szybko, jak to jest mo¿liwe oddaæ mocz, ¿eby pozbyæ siê bakterii z cewki moczowej.
  • Kobiety po oddaniu moczu lub ka³u powinny wycieraæ miejsca intymne w kierunku odbytu, a nie na odwrót.
agusiamyszka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-23, 05:31   #14
galax
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6

chcia³abym jeszcze wiedzieæ, czy facet nie powinien braæ jaki¶ tabletek czy czegokolwiek, ¿eby mnie tak ci±gle nie zara¿aæ tymi bakteriami?
galax jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-23, 08:50   #15
flybird
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 3 039

czêsto jest tak, ¿e partnerzy siê nadka¿aj±, dlatego najlepiej by³oby gdyby Twój partner wykonal posiew moczu i posiew nasienia lub spod napletka. je¿eli wyjd± bakterie, to te¿ powinien siê przeleczyæ. i zawsze trzeba pamiêtac o higienie przed i po stosunku, zw³aszcza po trzeba oddaæ mocz i podmyc siê, najlepiej jakim¶ plynem zawieraj±cym kwas mlekowy. profilaktycznie dobrze jest stosowaæ ¶rodki moczopêdne i utrudniaj±ce adhezjê bakterii do nab³onka pêcherza i cewki moczowej typu prouro, urosept itp.
a ¿e stosunki wp³ywaj± na zaka¿enia to fakt: podra¿nia siê cewkê, przekazuje bakterie, uderza siê o cewke - to wszystko niestety stanowi czynnik sprzyjaj±cy infekcjom.
flybird jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-09, 15:09   #16
agata11335
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Ja mam to samo tylko ¿e mnie ca³y czas boli a przy oddawaniu moczu szczególnie . Mam jakby mocz pomieszany z odrobin± krwi . Strasznie mnie boli i nie wiem co zrobiæ furaginum mi ju¿ nie pomaga biorê duomox ale te¿ niie jest za cudownie,mia³am to ju¿ nie raz ale teraz objawy sie nasili³y co mam zrobiæ ?
agata11335 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Ginekologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.