|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Blender
Kupiłam sobie wczoraj blender. W zestawie mam taki pojemnik... kurde nie mogę dodać zdjęcia. Pojemnik z dwoma ostrzami, do którego podpina się rączkę blendera. Na pewno wiecie jaki
No i wiadomo jest to siekacz. I teraz mnie zastanawia czy ja mogę siekać w nim orzechy i inne twarde rzeczy? Na opakowaniu nic nie napisali na ten temat. W sklepie nie pomyślałam od razu o tym fakcie, żeby kogoś zapytać. Dopiero kiedy czytałam instrukcję (bardzo marną, kilka polskich zdań) i było tam napisane "urządzenie nie może być używane do kruszenia lodu i siekania innych twardych rzeczy, np. orzechów, chyba, że przy użyciu specjalnie do tego przeznaczonych akcesoriów będących na wyposażeniu urządzenia". Czyli dobrze rozumiem, że mój blender posiada właśnie takie wyposażenie, czyli pojemnik siekacz i w nim mogę siekać orzechy i inne? No bo, że samym blenderem i tą końcówką z ostrzami, co blenduje się np. zupy czy inne miękkie rzeczy, to wiem, że nie mogłabym nic twardego siekać. |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Blender
Ja przez wiele lat miałam blender Braun z takim pojemnikiem to siekałam w nim wszystko co popadło
Orzechy także. Ale napełniałam 1/3 pojemnika i siekałam partiami. Mój miał dużą moc więc dawał radę. Słyszłam też, że paru osobom blender się spalił przy mieleniu orzechów/robieniu masła orzechowego. Ale podejrzewam, że po prostu były to słabsze modele. Mój obecny jest 'no name' i też sieka/mieli wszystko nawet twarde rzeczy jak marchew. Jaki model/markę masz? Może uda nam się po tym jakoś sprawdzić czy nadaje się do twardych rzeczy.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
jakiej mocy jest twój blender? jeśli 700v lub więcej to na pewno możesz.
nie wiem jak przy niższych, na lodzie mogą się zepsuć |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Ty jakiej masz mocy blender? ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- 600w ale właśnie wczoraj czytałam, że e powyżej 600 i 700 nadają się. I sama nie wiem Edytowane przez Charlotte York Czas edycji: 2014-07-06 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
600W jak nie przesadzisz z ilością powinien zmielić bez zepsucia. Racja, że powyżej 700W nie ma tak dużego zagrożenia. Może spróbuj kilka orzechów na raz. Bez tego nigdy się nie dowiesz. Z lodem natomiast bym się wstrzymała. I nie przesadzaj z ilością twardych produktów na jedno mielenie tylko porcjuj. I nie miksuj trzymając go ciągle włączonego, tylko tak miksuj 'pulsacyjnie' czyli 5-10 sek miksujesz, chwila przerwy itd. Na moim obecnym tak jest napisane, że zmniejsza to ryzyko przepalenia.
Z tego co poczytałam o nim na necie (a faktycznie niewiele tego) to powinien dać radę orzechom - oczywiście w tym pojemniku a nie tą końcówką 'do zup'. Chyba, że masz możliwość wymiany na mocniejszy model to to zrób bo silniejszy silnik to zawsze plus. Edytowane przez Asiczkaa Czas edycji: 2014-07-06 o 21:35 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
No to może ja zrobię tak, że pojadę jutro do tego sklepu i się dowiem. Jeśli chodzi o wymianę na większą moc to z tym gorzej, bo im większa moc tym droższy. Ten cenowo był przystępny dla mnie, inne już średnio. Właśnie zrobiliśmy kogel mogel, właściwie to advocat nam wyszedł
No i tak analizuje, że według ego co napisali w instrukcji to mój posiada na wyposażeniu naczynie do siekania to chyba logicznie mogę siekać te nieszczęsne orzechy. No i jeszcze dojrzałam po stronie angielskiej w instrukcji, że podają czas mielenia właśnie orzechów, mrożonych owoców między innymi... |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakie orzechy
Bo włoskie są miękkie a laskowe już mniej Wrzuć kilka i spróbuj - ewentualne zepsucie byłoby przy zapchaniu blendera zbyt trudną dla niego do rozbicia masą
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to sobie pomyślałam, że przed mieleniem mogę je trochę porozgniatać. Będą bardziej miękkie. A konkretnie chodzi mi o migdały, bo chciałabym spróbować zrobić makaroniki i do tego muszę je zmielić na mąkę
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie orzechy przed spożyciem powinno się moczyć przez noc. Wtedy są w miarę miękkie i każdy blender sobie z nimi poradzi
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o to, żeby zmiękły. To efekt uboczny
wpisz sobie w google dlaczego trzeba moczyć orzechy
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale sobie przeczytam ![]() Używam blendera. Nie będę go wymieniać, bo doszłam do wniosku, że skoro mam rozdrabniacz to znaczy, że mogę rozdrabniać. Będę tylko uważać. Pulsacyjne i nie napełniać do pełna tak jak radzicie
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda nie kilogramowych jak mąkę ale są Tyle że Ty masz pewność skąd pochodzi składnik Powodzenia w wypieku makaroników |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
zastanawialiśmy się ostatnio z Tż nad zakupem blendera, no i on dzisiaj zrobił mi niespodziankę i kupił w Lidlu blender Silver Crest 600W http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-AFCAE...etail&id=17691 Wcześniej zastanawialiśmy się nad zakupem Zelmera, który w zestawie ma pojemnik do kruszenia lodu. Ten niestety posiada tylko pojemnik do siekania ziół itp. a mi zależy na tym kruszeniu lodu ;/ Czy można dokupić gdzieś taki uniwersalny pojemnik? Szukałam w necie, ale albo nie ma czegoś takiego, albo ja źle szukam. No i czy 600W wystarczy? Różne źródła różnie podają.. Próbowałyście? Albo może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na pokruszenie lodu?
|
|
#16 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-07-26 o 13:58 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

No i wiadomo jest to siekacz. I teraz mnie zastanawia czy ja mogę siekać w nim orzechy i inne twarde rzeczy? Na opakowaniu nic nie napisali na ten temat. W sklepie nie pomyślałam od razu o tym fakcie, żeby kogoś zapytać. Dopiero kiedy czytałam instrukcję (bardzo marną, kilka polskich zdań) i było tam napisane "urządzenie nie może być używane do kruszenia lodu i siekania innych twardych rzeczy, np. orzechów, chyba, że przy użyciu specjalnie do tego przeznaczonych akcesoriów będących na wyposażeniu urządzenia". 

Orzechy także. Ale napełniałam 1/3 pojemnika i siekałam partiami. Mój miał dużą moc więc dawał radę. Słyszłam też, że paru osobom blender się spalił przy mieleniu orzechów/robieniu masła orzechowego. Ale podejrzewam, że po prostu były to słabsze modele. Mój obecny jest 'no name' i też sieka/mieli wszystko nawet twarde rzeczy jak marchew. Jaki model/markę masz? Może uda nam się po tym jakoś sprawdzić czy nadaje się do twardych rzeczy.

13.03.2008