Blender - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-06, 12:23   #1
Charlotte York
Zadomowienie

Blender

Kupiłam sobie wczoraj blender. W zestawie mam taki pojemnik... kurde nie mogę dodać zdjęcia. Pojemnik z dwoma ostrzami, do którego podpina się rączkę blendera. Na pewno wiecie jaki No i wiadomo jest to siekacz. I teraz mnie zastanawia czy ja mogę siekać w nim orzechy i inne twarde rzeczy? Na opakowaniu nic nie napisali na ten temat. W sklepie nie pomyślałam od razu o tym fakcie, żeby kogoś zapytać. Dopiero kiedy czytałam instrukcję (bardzo marną, kilka polskich zdań) i było tam napisane "urządzenie nie może być używane do kruszenia lodu i siekania innych twardych rzeczy, np. orzechów, chyba, że przy użyciu specjalnie do tego przeznaczonych akcesoriów będących na wyposażeniu urządzenia".
Czyli dobrze rozumiem, że mój blender posiada właśnie takie wyposażenie, czyli pojemnik siekacz i w nim mogę siekać orzechy i inne? No bo, że samym blenderem i tą końcówką z ostrzami, co blenduje się np. zupy czy inne miękkie rzeczy, to wiem, że nie mogłabym nic twardego siekać.
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 14:27   #2
Asiczkaa
Rozeznanie

Dot.: Blender

Ja przez wiele lat miałam blender Braun z takim pojemnikiem to siekałam w nim wszystko co popadło Orzechy także. Ale napełniałam 1/3 pojemnika i siekałam partiami. Mój miał dużą moc więc dawał radę. Słyszłam też, że paru osobom blender się spalił przy mieleniu orzechów/robieniu masła orzechowego. Ale podejrzewam, że po prostu były to słabsze modele. Mój obecny jest 'no name' i też sieka/mieli wszystko nawet twarde rzeczy jak marchew. Jaki model/markę masz? Może uda nam się po tym jakoś sprawdzić czy nadaje się do twardych rzeczy.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 20:06   #3
Kica.
Zakorzenienie

jakiej mocy jest twój blender? jeśli 700v lub więcej to na pewno możesz.
nie wiem jak przy niższych, na lodzie mogą się zepsuć
Stary 2014-07-06, 20:13   #4
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asiczkaa Pokaż wiadomość
Ja przez wiele lat miałam blender Braun z takim pojemnikiem to siekałam w nim wszystko co popadło Orzechy także. Ale napełniałam 1/3 pojemnika i siekałam partiami. Mój miał dużą moc więc dawał radę. Słyszłam też, że paru osobom blender się spalił przy mieleniu orzechów/robieniu masła orzechowego. Ale podejrzewam, że po prostu były to słabsze modele. Mój obecny jest 'no name' i też sieka/mieli wszystko nawet twarde rzeczy jak marchew. Jaki model/markę masz? Może uda nam się po tym jakoś sprawdzić czy nadaje się do twardych rzeczy.
Mam elecrolux ESTM 1456 600W. No to z tego co mówisz to ja też chyba mogę siekać orzechy itd. Czytałam wczoraj ogólnie o blenderach i pisali, że te o mocy powyżej 600W i 700 już się do tego nadają, bo mają siłę, ale, że w moim nie jest to wyraźnie napisane to zgłupiałam. Chciałam coś zblendować, ale mam opory czy przypadkiem nie będę musiała go wymienić i nie wiem czy go użyć czy nie.
A Ty jakiej masz mocy blender?
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Kica. Pokaż wiadomość
jakiej mocy jest twój blender? jeśli 700v lub więcej to na pewno możesz.
nie wiem jak przy niższych, na lodzie mogą się zepsuć
600w ale właśnie wczoraj czytałam, że e powyżej 600 i 700 nadają się. I sama nie wiem

Edytowane przez Charlotte York
Czas edycji: 2014-07-06 o 20:29
Stary 2014-07-06, 20:34   #5
Asiczkaa
Rozeznanie

600W jak nie przesadzisz z ilością powinien zmielić bez zepsucia. Racja, że powyżej 700W nie ma tak dużego zagrożenia. Może spróbuj kilka orzechów na raz. Bez tego nigdy się nie dowiesz. Z lodem natomiast bym się wstrzymała. I nie przesadzaj z ilością twardych produktów na jedno mielenie tylko porcjuj. I nie miksuj trzymając go ciągle włączonego, tylko tak miksuj 'pulsacyjnie' czyli 5-10 sek miksujesz, chwila przerwy itd. Na moim obecnym tak jest napisane, że zmniejsza to ryzyko przepalenia.

Z tego co poczytałam o nim na necie (a faktycznie niewiele tego) to powinien dać radę orzechom - oczywiście w tym pojemniku a nie tą końcówką 'do zup'.

Chyba, że masz możliwość wymiany na mocniejszy model to to zrób bo silniejszy silnik to zawsze plus.

Edytowane przez Asiczkaa
Czas edycji: 2014-07-06 o 20:35
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 21:16   #6
Charlotte York
Zadomowienie

No to może ja zrobię tak, że pojadę jutro do tego sklepu i się dowiem. Jeśli chodzi o wymianę na większą moc to z tym gorzej, bo im większa moc tym droższy. Ten cenowo był przystępny dla mnie, inne już średnio. Właśnie zrobiliśmy kogel mogel, właściwie to advocat nam wyszedł
No i tak analizuje, że według ego co napisali w instrukcji to mój posiada na wyposażeniu naczynie do siekania to chyba logicznie mogę siekać te nieszczęsne orzechy. No i jeszcze dojrzałam po stronie angielskiej w instrukcji, że podają czas mielenia właśnie orzechów, mrożonych owoców między innymi...
Stary 2014-07-06, 23:00   #7
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Zależy jakie orzechy Bo włoskie są miękkie a laskowe już mniej Wrzuć kilka i spróbuj - ewentualne zepsucie byłoby przy zapchaniu blendera zbyt trudną dla niego do rozbicia masą

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-07, 09:43   #8
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Zależy jakie orzechy Bo włoskie są miękkie a laskowe już mniej Wrzuć kilka i spróbuj - ewentualne zepsucie byłoby przy zapchaniu blendera zbyt trudną dla niego do rozbicia masą
Dzięki Ja to sobie pomyślałam, że przed mieleniem mogę je trochę porozgniatać. Będą bardziej miękkie. A konkretnie chodzi mi o migdały, bo chciałabym spróbować zrobić makaroniki i do tego muszę je zmielić na mąkę
Stary 2014-07-07, 10:26   #9
adrijah
Zakorzenienie

Generalnie orzechy przed spożyciem powinno się moczyć przez noc. Wtedy są w miarę miękkie i każdy blender sobie z nimi poradzi
Stary 2014-07-07, 17:33   #10
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Generalnie orzechy przed spożyciem powinno się moczyć przez noc. Wtedy są w miarę miękkie i każdy blender sobie z nimi poradzi
Moczenie orzechów? Nie słyszałam, że tak się robi Ale ma to jakiś sens. Zmiękną i zębów się nie połamie
Stary 2014-07-09, 15:49   #11
adrijah
Zakorzenienie

Nie chodzi o to, żeby zmiękły. To efekt uboczny wpisz sobie w google dlaczego trzeba moczyć orzechy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-10, 06:29   #12
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Nie chodzi o to, żeby zmiękły. To efekt uboczny wpisz sobie w google dlaczego trzeba moczyć orzechy
Tak czy inaczej jak ja planuję robić makaroniki i właśnie do nich moczyć migdały to raczej nie bardzo, bo z tego ma wyjść mąka Ale sobie przeczytam
Używam blendera. Nie będę go wymieniać, bo doszłam do wniosku, że skoro mam rozdrabniacz to znaczy, że mogę rozdrabniać. Będę tylko uważać. Pulsacyjne i nie napełniać do pełna tak jak radzicie
Stary 2014-07-10, 10:50   #13
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charlotte York Pokaż wiadomość
Tak czy inaczej jak ja planuję robić makaroniki i właśnie do nich moczyć migdały to raczej nie bardzo, bo z tego ma wyjść mąka Ale sobie przeczytam
Używam blendera. Nie będę go wymieniać, bo doszłam do wniosku, że skoro mam rozdrabniacz to znaczy, że mogę rozdrabniać. Będę tylko uważać. Pulsacyjne i nie napełniać do pełna tak jak radzicie
Jakby co zmielone migdały można dostać w paczuszkach Co prawda nie kilogramowych jak mąkę ale są Tyle że Ty masz pewność skąd pochodzi składnik Powodzenia w wypieku makaroników

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 08:11   #14
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Jakby co zmielone migdały można dostać w paczuszkach Co prawda nie kilogramowych jak mąkę ale są Tyle że Ty masz pewność skąd pochodzi składnik Powodzenia w wypieku makaroników
Aaa makaroniki się nie powiodły! Migdały zmieliłam partiami. Ale z makaroników lipa wyszła. Smak super, ale nic poza tym
Stary 2014-07-24, 19:54   #15
Monster
Raczkowanie

Hej,
zastanawialiśmy się ostatnio z Tż nad zakupem blendera, no i on dzisiaj zrobił mi niespodziankę i kupił w Lidlu blender Silver Crest 600W
http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-AFCAE...etail&id=17691

Wcześniej zastanawialiśmy się nad zakupem Zelmera, który w zestawie ma pojemnik do kruszenia lodu. Ten niestety posiada tylko pojemnik do siekania ziół itp. a mi zależy na tym kruszeniu lodu ;/ Czy można dokupić gdzieś taki uniwersalny pojemnik? Szukałam w necie, ale albo nie ma czegoś takiego, albo ja źle szukam. No i czy 600W wystarczy? Różne źródła różnie podają.. Próbowałyście? Albo może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na pokruszenie lodu?

przyszła dietetyczka
Monster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-26, 12:55   #16
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monster Pokaż wiadomość
Hej,
zastanawialiśmy się ostatnio z Tż nad zakupem blendera, no i on dzisiaj zrobił mi niespodziankę i kupił w Lidlu blender Silver Crest 600W
www.lidl.pl/cps/rde/SID-AFCAE6D2-5ED060CE/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDet ail&id=17691
(...)
600W wystarczy, jeżeli nie ściemnili i naprawdę jest 600W. Mnie automat do chleba tej marki niestety po ok. roku używania zaczął szwankować (niedopiekać i źle mieszać), więc jednak dwa razy bym się zastanowiła, bo mam wrażenie, że zawyżyli w nim parametry (początkowo działał bardzo dobrze). Ja bardzo chwalę Brauna, mam już drugi blender tej marki (z serii 7) i jestem mega zadowolona. Pierwszy nadal zresztą działa i służy młodszej siostrze (seria 5 lub 6).

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-07-26 o 12:58
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-26, 13:51   #17
Monster
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
600W wystarczy, jeżeli nie ściemnili i naprawdę jest 600W. Mnie automat do chleba tej marki niestety po ok. roku używania zaczął szwankować (niedopiekać i źle mieszać), więc jednak dwa razy bym się zastanowiła, bo mam wrażenie, że zawyżyli w nim parametry (początkowo działał bardzo dobrze). Ja bardzo chwalę Brauna, mam już drugi blender tej marki (z serii 7) i jestem mega zadowolona. Pierwszy nadal zresztą działa i służy młodszej siostrze (seria 5 lub 6).
Masz rację, raczej nie będę ryzykować

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

przyszła dietetyczka
Monster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości