Dziwne plamy na skórze. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-04, 14:00   #1
natka605
Raczkowanie

Dziwne plamy na skórze.

Witam. Nie wiem już gdzie za bardzo szukać pomocy więc postanowiłam zapytać tutaj. W maju na prawej ręce zauważyłam początkowo prawie niewidoczną plamkę. Z czasem się ona powiększała i raz była prawie niewidoczna a raz ognisto czerwona. W tym momencie zrobiły mi się takie plamy jeszcze na palcach i prawym udzie. Byłam u 2 dermatologów i oboje stwierdzili, że to CHYBA ma podłoże grzybiczne. Żadna z 3 maści nie pomogła. Miałam też przeciwgrzybiczne tabletki, ale też to nic nie dało. Lekarz rodzinny stwierdził, że może to być atopowe zapalenie skóry i dostałam skierowanie do alergologa. Obecnie jestem w trakcie testów alergicznych. Niestety te plamy stają się coraz bardziej suche i wyglądają bardzo brzydko. Dodam, że mam 18 lat a od około 2 lat mam straszne problemy z nieregularną miesiączką, wypadającymi włosami i złym samopoczuciem. Jestem wiecznie śpiąca i zmęczona, często boli mnie głowa. Nie wiem jednak czy ma to coś wspólnego z tymi plamami. Czy to wygląda na atopowe zapalenie skóry? Wizyta u alergologa dopiero pod koniec stycznia, a wcześniej mam studniówkę i wolałabym się tego pozbyć. Załączam zdjęcia. Na plamach jest maść Protopic dlatego tak się błyszczy.Co to może być? Może powinnam zrobić jeszcze jakieś badania? Strasznie to wygląda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20131129_231734.jpg (41,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20131129_231821.jpg (26,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20131202_201834.jpg (26,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20131204_142746.jpg (47,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20131204_145342.jpg (29,7 KB, 17 załadowań)
natka605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-04, 14:08   #2
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484
Dot.: Dziwne plamy na skórze.

Nie wiem co to bo nie widzę zdjęć.na tel, ale problemy z włosami, zmęczenie, senność to może być tarczyca. Warto zrobić badania

Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-09, 16:37   #3
akusia1
Raczkowanie

Szczerze mówiąc to wygląda jak zmiana alergiczna. Nie ma wyjścia musisz poczekać na testy alergologiczne. Podobnie wygląda gronkowiec ale wtedy sączy się nieprzyjemna wydzielina więc raczej odpada i jeszcze łuszczyca jest podobna ale jak dermatolog to widział to by to wiedział bo w tedy pobiera się wymaz do badania. Może to być uczulenie na coś co często używasz i ma styczność z ręką. Moja koleżanka tak ma od nożyczek(jest fryzjerką) po sterylizacji ten płyn gdzieś jej ścieka między palce i tam zawsze ma taką ranę. Na razie zostaje ci smarowanie i wizyta u alergologa. Powodzenia

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Nie wiem co to bo nie widzę zdjęć.na tel, ale problemy z włosami, zmęczenie, senność to może być tarczyca. Warto zrobić badania

Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Tak zgadzam się warto zbadać tarczyce i przy okazji poziom cukru
akusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-10, 11:42   #4
my_dreams
Przyczajenie

GG do my_dreams

Co myślicie o tym ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2152.jpg (40,1 KB, 20 załadowań)
my_dreams jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-10, 13:04   #5
akusia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez my_dreams Pokaż wiadomość
Co myślicie o tym ?
Ciężko coś wywnioskować z tego zdjęcie, ale wygląda to jak ropień gdzie wdał się stan zapalny, czyli coś co było nieduże zostało wyciśnięte, rozdrapane, dotykane lub coś w tym rodzaju i wdała się bakteria która spowodowała stan zapalny. Wystarczy parę razy dziennie przecierać wodą utlenioną i nie dotykać. Zniknie choć zostawi plamkę jak te obok.
Stary 2013-12-12, 17:00   #6
medsik
Zadomowienie

GG do medsik

mi to troszkę na łuszczycę wygląda. Lekarze już coś wymyślili? Jakaś diagnoza?
medsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 09:33   #7
akusia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez medsik Pokaż wiadomość
mi to troszkę na łuszczycę wygląda. Lekarze już coś wymyślili? Jakaś diagnoza?
No co ty, błagam nie strasz jej, jaka łuszczyca? Znam łuszczyce doskonale, to zwykły pryszcz tylko zainfekowany, zaraz zejdzie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-13, 11:04   #8
natka605
Raczkowanie

medsik pytasz o mnie? niestety wizytę u dermatologa mam dopiero 8 stycznia. Dostałam natomiast część wyników testów alergologicznych. Okazało się, że jestem troszkę uczulona na mleko krowie. Ale czy przez to wyskakiwałyby mi takie plamy? Skaza białkowa? Sama nie wiem. Plamy z ręki nie znikają, dodatkowo pojawiła się kolejna na udzie, jedna na lewym przedramieniu, a także na prawej piersi. Nie wiem co już o tym myśleć. Mam też suchą skórę na ciele. Ciągle nakładam krem na dłonie a one i tak wysuszone.. Martwi mnie jeszcze fakt, że od bardzo długiego czasu włosy wypadają jak szalone i dalej nie wiem dlaczego. Mam już prześwity na głowie.. Badania na tarczyce miałam robione, ponieważ podejrzewano niedoczynność tarczycy. TSH mi bardzo skacze, ale poza tym wszystko w porządku. Mam powtórzyć badania we wrześniu. Co najdziwniejsze, wszędzie mam suchą skórę, a włosy bardzo się przetłuszczają i wypadają z takimi biało żółtymi kulkami na końcach. Podobno są to czopy łojowe i przez ten łój mogą wypadać włosy, ponieważ cebulki są niedotlenione. Nie wiem czy mam oczyszczać tą skórę na głowie czy ją nawilżać tak jak ciało.. Zgłupiałam już. Te plamy też ciągle wyskakują i nie wiem już gdzie szukać pomocy. Co byście zrobiły na moim miejscu?
natka605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-31, 01:52   #9
medsik
Zadomowienie

GG do medsik

Cytat:
Napisane przez akusia1 Pokaż wiadomość
No co ty, błagam nie strasz jej, jaka łuszczyca? Znam łuszczyce doskonale, to zwykły pryszcz tylko zainfekowany, zaraz zejdzie
Moje pierwsze zmiany tak wyglądały, więc napisałam tylko jak mi to wygląda
Mam nadzieję, że jednak to się do autorki nie przyczepiło

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
medsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości