![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z kotem - nie moim
Witam, mam problem z kotem który przychodzi do nas od paru dni do domu, jest bardzo nachalny, z tego co zaobserwowałam jest to kocur wykastrowany z rodowodem( ma tatuaż w uchu) i bardzo zadbany. Mam w domu kotkę którą on bardzo stresuje;( wyjada jej wszystko z misek mimo iż dajemy mu karmę na tarasie( i tu jest pewnie błąd, ale mi go szkoda). Raz moja kotka go zaatakowała
![]() Proszę doradźcie mi coś, jak go wypędzić, bo raz próbowałam to mnie podrapał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
EDUkator
|
Dot.: Problem z kotem - nie moim
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wystawiam mu osobne jedzenie na taras, żeby nie wchodził mi do domu ponieważ jak mu nie dam to wyje mi do okien całą noc i wchodzi do domu przez klapę i łazi mi po blatach, stole itp.
Karmię go bo nie wiem czy go ktoś czasem nie wyrzucił z domu a jest zima. Wypędzam go ponieważ pare razy zachował się agresywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A nie wiesz czy w okolicy ktoś nie ma takiego kota?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KOTerator
|
Weź go do weta, jak ma tatuaż to może ma chipa i będzie wiadomo czyj jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Kot sam ci wchodzi do domu? Tzn. masz jakąś klapkę w drzwiach, kocur się wślizguje do mieszkania przy otwieraniu drzwi? Naprawdę weź go do weta, ciebie to nie będzie kosztowało, a kota być może ktoś teraz szuka. I przy okazji możesz ogłoszenia dać w okolicy, bo jeśli kot jest zadbany i ma chipa, to wątpię, żeby ktoś go wyrzucił ot, tak sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tak mam taką klapę w drzwiach bo sama mam kotke. Godzinę temu poszłam do kuchni i kocurek sobie smacznie spał na krześle...ehhh
dałam mu jeść ale nie chciał, tż otworzył drzwi i kotek sobie poszedł. Boje się o dotykać ponieważ raz mnie podrapał i moją teściową też próbował. Zauważyłam teraz jak spał że w obu uszach ma tatuaże. Dodam też że do nas co chwilę jakieś kotki przychodzą ale tylko się najeść i tyle. To też jest mało prawdopodobne żeby ktoś go wyrzucił, bardziej bym obstawiała że on wyczuwa kotkę ![]() ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Nie wiem naprawdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Nie da się wypędzić kota, któremu regularnie daje się jeść. Albo przestań go karmić i wtedy przestanie przychodzić, albo karm go nadal i spróbuj się zaprzyjaźnić. Nie bierz go na ręce bo niektóre koty tego nie tolerują od obcych, daj mu najpierw powąchać rękę, spokojnie bez brania na ręce. Nie wierzę, że gdy zachowa się agresywnie nie da się go wypędzić z domu żeby wiedział: źle się zachowujesz będziesz na dworze. Można go po prostu trochę wychować bo inaczej on przejmie całe terytorium i będziesz miała problem, koty tak potrafią.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam, ale trochę nie ogarniam...
Ja też kocham zwierzaki, ale dlaczego karmić czyjegoś kota? I czemu nie sprawdzić, czy akurat komuś nie uciekł, czy ktoś go nie szuka? Postaw mu jedzenie w transporterze, jak tam wlezie to zamknij transporter, zabierz go do wetarynarza, kociak pewnie ma czip. Jak znajdzie się właściciel to powiedz, że kot włazi Ci do domu, skacze po meblach i atakuje Twojego kota. I jeśli nie zdecydują się zrobić z niego kota niewychodzącego, to za każdym razem jak Ci wejdzie do domu zamykaj go gdzieś samego w pokoju i dzwoń po właścicieli. Albo po prostu jak Twoja kicia jest w domu to zastawiaj czymś klapkę w drzwiach, żeby sam nie właził. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ok, nie będę go już karmić. Klapę na noc przytykam skrzynką z napojami + kładę na to dwie belki drzewa( parę razy któryś z kotów i tak to odsunął). Kotek sam się łasi, da się pogłaskać po głowie tylko chwilkę a potem robi się niemiły. Kot jest ogólnie dziwny, raz przyszedł o ok. 7-8 rano i położył się teściom do łóżka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Przychodzi, bo go karmisz. Cytat:
Moje koty włażą do łóżka nawet obcemu, który śpi w moim domu albo obcemu w obcym domu, jeśli ja też w nim jestem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Koty sa bardzo wrazliwe na obecnosc obcych zwierzat w "swoim" domu. Teraz twoja kotka moze sie czuc zagrozona na swoim terenie. Nie zdziw sie jesli zacznie miec problemy z zachowaniem.
Ja na twoim miejscu bym sie kota pozbyla od razu. Nie wiesz czy tak łażąc wszedzie nie przyniosl do ciebie jakiś chorob czy robali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Przyzwyczajasz kota do karmy, a za chwilę stwierdzasz, że nie będziesz go karmić. A co, jeśli ktoś go wyrzucił i się błąka? Najpierw powinnaś popytać czyj to kot, dać zdjęcia i ogłoszenia. Może okaże się, że do kogoś należy , dostaje jeść, a jeśli Ty go dokarmiasz, to czemu ma nie skorzystać? Kot mojej babci jadł w domu i chodził jeszcze do babci znajomej , tyle, że ona nie miała nic przeciw temu. Jeśli właściciele się znajdą, w zasadzie masz problem z głowy. Jeśli nie, możesz go dalej dokarmiać, ale nie wpuszczać do domu. Jest też szansa, że kocur dogada się z kotką i nie będzie wojen. Moje koty się tolerują, ale na tym koniec. Nigdy koło siebie nie śpią, nie jedzą razem, czasem się poganiają, ale najważniejsze, że się nie biją. Cytat:
Cytat:
Z tego co pamiętam, cebula jest dla kota bardzo szkodliwa (w razie czego, proszę mnie poprawić) , a jeszcze tłuszcz z patelni ![]() ![]() Jeden z moich kotów też jest taki dzikus. Ale do niczego go nie zmuszam, nie chce to nie.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-01-12 o 18:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ok dzięki za rady
![]() No cebula z tłuszczem nie jest zdrowa dla kota, nie wiem ile jej zjadła na szczęście nie zaszkodziło jej. Ogólnie nie daję jej tego co my jemy, ale wiem że teść dokarmia ją serem żółtym i szynką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Tak, uważam ze lepiej by zrobila jakby juz od poczatku go wydelegowala z domu, skoro go nie chciala. Nie mowie o wyrzucaniu go na zbity ryj z domu ale on i tak u niej nie przebywa non stop, nie przygarnela go, wiec po co karmic? A jak to czyjs kot, na specjalistycznej diecie? Można mu zrobić krzywde dokarmianiem.
Albo sie za to zabrac od poczatku do konca czyli dowiedziec sie czy to nie sasiada kot i wtedy cos dzialac albo nie dokarmiac i nie wpuszczac do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Rozwieszenie ogłoszeń niewiele da. Jeśli wraca do domu, to właściciel nie zareaguje na "znaleziono kota". Dobrze by było dowiedzieć się, czyj on jest, pogadać z tymi ludźmi, zobaczyć książeczkę zdrowia kota...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Nie depcze krokusów
|
To by było bardzo nieodpowiedzialne, gdyby wypuszczali z domu chorego kota będącego na ścisłej diecie.
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Kotek był bardzo zadbany. To czy ma jakąś ścisłą dietę to nie mam zielonego pojęcia a dawałam mu jedzenie na tarasie ponieważ nie chciałam żeby wyjadał mojej kotce z miski( ona się wtedy bardzo denerwuje i tak go raz zaatakowała przez to). W sumie wybredny to też jest, droższą karmę wcinał aż mu się uszy trzęsły a tańszą to już nie koniecznie
![]() Karmić go już nie zamierzam, do domu też nie wpuszczę. ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- [QUOTE=Malla;44573552]Szkoda mi Twojej kotki. Narażasz ją na stres i zarażenie się jakąś chorobą, np. kocią białaczką. Przecież nie wiesz, czy ten kot jest w ogóle odrobaczany czy szczepiony. Moja kotka ma wolny wybieg, nie mam kontroli nad tym z jakimi kotami ma "kontakt". Kot sam wchodził przez klapę. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- W sumie to ich problem, ja dawałam mu jeść w dobrej wierze bo mi go po prostu było szkoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
KOTerator
|
Ponownie sugeruję odczytać u weta chip i zadzwonić do właściciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Nie depcze krokusów
|
Jasne, ale wysterylizowane koty raczej się nie biją na wolności, wolą nie wchodzić sobie w drogę. Obecność kocura na jej małym terytorium, przy jej misce, może doprowadzić do walki i zarażenia. Dobrze, że go nie będziesz wpuszczać.
![]() |
![]() |
#27 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Tak to jest, jak się nie mieszka samemu ![]() Cytat:
![]() Właśnie: kto odpowiedzialny wypuszczałby takiego kota? W takim wypadku to właściciel poniósłby winę, kosztem kota niestety.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Nimfa20;44577790]Nie musisz chodzić specjalnie, zapytać sąsiada przy okazji, ale im szybciej tym lepiej
![]() Nie znam sąsiadów, niektórych nigdy nie widziałam po 2 latach mieszkania tu, ew. ich dzieci. Mieszkam na takim trochę odludziu i do najbliższych mam ok 50m. Kota od wczoraj nie było pewnie dlatego że padał deszcz. Niestety rano miałam przykrą niespodziankę, otóż wisiały mi ręczniki na podwórku( jest dość ciepło jak na tą porę u mnie), teściowa przyniosła je do domu i moja kotka okropnie się jednym "zainteresowała", wącham go i co czuje.... koci mocz ![]() Czy to możliwe że on zaczyna sobie znaczyć tutaj teren? ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
No nie wiem czy 8 tys. m kw to mało jak na jednego kota?? ![]() Ale wiem że moja kotka nie życzy sobie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Nie depcze krokusów
|
Chodzi mi konkretnie o pokój, w którym pod jej obecność pojawia się inny kot.
Jak najbardziej może tamten kot znaczyć swoim zapachem Twój teren, nawet kastraci mogą tak robić, choć mechanizm jest nieco inny, bo znaczenie dotyczy pionowych powierzchni, a posikuje się poziome. Mogła to być też Twoja kotka albo jeszcze inny kot. Kolejny powód, by nie dokarmiać koleżki.
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.