Lhasa apso i Shih tzu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-15, 12:27   #1
Paulainka
Przyczajenie

Exclamation

Lhasa apso i Shih tzu

Witam,
mam problem z moją małą suczką lhasa apso. Problem ten to drapanie. Nie wiem skąd się bierze bo pchełek u niej nie ma.Mam ją od kilku dni. Byłam u weterynarza,żeby sprawdził czy z nią wszystko ok i stwierdził że lasa apso i shih tzu już tak mają. Wyczytałam, że zmiana karmy może coś zmienić (kupiłam Royal Mini Junior) i na razie bez zmian. Wykąpałam w specjalnym szamponie antyalergicznym- również bez zmian. Żal mi jej bo drapie się i gryzie ciągle.
Może ktoś miał podobny problem lub ewentualnie zna temat?
Paulainka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 13:55   #2
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Lhasa apso i Shih tzu

może ta karma jej nie pasuje? spytaj sie hodowcy, co wcześniej jadła i co w ogóle jedza jego psy- hodowca powinien znac temat. Jesli to nie pomoże, to poszukaj karmy dla psich alergików.
A nie widac żadnych zmian skórnych?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 08:36   #3
Paulainka
Przyczajenie

Hodowca karmił ją najróżniejszymi rzeczami w tym karmą dla kotów i dopiero weterynarz kazał to zmienić. Jak dotąd jednak nie pomogła karma przez niego wskazana. Zmian skórnych również nie zauważyłam.
Stary 2007-03-16, 19:24   #4
Viris
Zakorzenienie

Drapanie i gryzienie sie nie jest normalne u zadnej rasy

Co za brednie!

Po pierwsze to musisz znalesc weterynarza ktory zna sie na rzeczy. Popytaj wsrod znajomych ktorzy dbaja o swoje zwierzeta i dowiedz sie ktorego lekarza polecaja.
Ten ktory twierdzi ze to normalne u tych ras jest krotko mowiaz idiota. Zabezpiecz psiaka koniecznie przed pchlami, to ze ich nie widac nie znaczy ze ich nie ma. Polecam Frontline.
Dodatkowo nie zmieniaj zbyt drastycznie jedzenia, na razie niech je to co kupilas. Czeste zmiany jedzenia spowoduja tylko i wylacznie problemy z kupkaniem itp.
Kup wapno w syropie - dla dzieci i podawaj 3 razy dziennie po lyzeczce, mozna tez kupic hydroxyzyne w syropie (ale to jest juz na recepte). Jesli po podawaniu wapna i odpchleniu (musi minac kilka dni zeby byly efekty) nic sie nie zmieni to postaraj sie (jesli jestes w stanie) ugotowac jedzenie dla psa sama. Jako wypelniacz daj ryz, warzywa to najbezpieczniej marchew, seler, mozna dac pietruszke ale niewiele bo jest moczapedna, mozna buraki ale wtedy kupka jest czerwona. Miesko to ponoc najlepsza na alergie jagniecina, ale i na to moze byc uczulona. Mozna zastąpic rybami.

Powiedz jeszcze jak mozesz w ktorych miejscach psiura sie drapie? Czy po calym ciele czy tylko np lapy, pachy? To bardzo wazne.

Dodatkowo napisz czy nie mieszkacie w pomieszczeniach po remoncie? Zaobserwuj tez czy drapanie nie nasila sie po np myciu podlug, jesli tak to moze byc uczulenie na plyn do mycia.

Napisz tez nazwe szamponu ktorym psiaka mylas.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 10:43   #5
Paulainka
Przyczajenie

Drapie się raczej po całości ale najbardziej chyba w kłębie. W mieszkaniu nie było ostatnio remontu, a podłogi to raczej dywany. Szampon który kupiłam to dr Seidla dla szczeniąt.
Stary 2007-03-22, 21:19   #6
gosia2545
Przyczajenie

A może to niedobór witamin albo bakterie. Prawdą jest że te rasy mają tendencje do alergi(genetycznie uwarunkowaną) Najlepiej znaleźć lepszego weterynarza i zrobić porządne badania
Pozdrawiam i życze zdrowia pieskowi
gosia2545 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-24, 19:50   #7
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek
Smile Dot.: Lhasa apso i Shih tzu

ja mam suczke shih tzu niedawno zaczęła sie drapac, przegladnełam jej sirsc i okazalo sie ze złapała gdzies pchełki juz kupiłam srodek zwalczajacy i mam nadzieje ze bedzie sie drapał coraz mniej,
przeglądnij sama sersc swojego pieska, kup jej moze witaminy- ja kupiłam wapno-dla psów (ok 8zł)

moze dajesz jej do jedzenia cos oprócz karmu i akurat ma na to uczulenie
nie wiem co jeszcze, mam nadzieje ze pomogłam

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 22:30   #8
wiolcia14
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Paulainka Pokaż wiadomość
Witam,
mam problem z moją małą suczką lhasa apso. Problem ten to drapanie. Nie wiem skąd się bierze bo pchełek u niej nie ma.Mam ją od kilku dni. Byłam u weterynarza,żeby sprawdził czy z nią wszystko ok i stwierdził że lasa apso i shih tzu już tak mają. Wyczytałam, że zmiana karmy może coś zmienić (kupiłam Royal Mini Junior) i na razie bez zmian. Wykąpałam w specjalnym szamponie antyalergicznym- również bez zmian. Żal mi jej bo drapie się i gryzie ciągle.
Może ktoś miał podobny problem lub ewentualnie zna temat?
Witam,
Miałam podobny problem z moją suczką. Próbowałam robić co się da. Kompałam , Odpchliłam i nic to nie dało. Miała pełno strupów. Z ciężkim bólem serca poszłam z nią do fryzjera, który ją ogolił maszynką (0,5 cm.) wykąpałam ją i jak ręką odjął. Pies teraz jest szczęsliwy. Chętniej się bawi i nie piszczy przy drapaniu. Postąpiłam radykalnie ze łzami w oczach. Teraz będę to robic zawsze na wiosnę. Może twojemu psu też pomorze. Pozdrawiam
wiolcia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 20:36   #9
rmiecia
Raczkowanie

Witaj, nie wiem czy ci pomogę, ale moja suczka westie zaczęła się drapac po kupnie Royala z kurczakiem. Wcześniej gotowałam dla niej indyka z ryżem i warzywami i nic się nie działo. Po powrocie do indyka problem minął. Kurczak jest silnie uczulający. Pozdrawiam.
Stary 2014-04-22, 10:32   #10
Black Night
Raczkowanie

Witam, wiem że wątek już dość stary, ale może ktoś jednak odpowie

Chcemy kupić w sierpniu szczeniaka Lhasa Apso i w związku z tym mam 2 pytania.

1. Jak szybko rosną im włosy tzn. nasz piesek będzie strzyżony i zastanawiam się co ile trzeba go będzie strzyc.
2. Czytałam, ze powinno się wyrywać martwe włosy z uszu, czy nie można ich po prostu wygalać zamiast wyrywać?
Black Night jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 11:36   #11
KarolinaK
Zakorzenienie

W jakim wieku jest ten pies? Moze to eczema? Moj pies drapal sie delikatnie w wieku 3-4 miesiecy kolo ogona ale weterynarz kazal chwile przeczekac bo nie bylo to non stop jedynie kilka razy dziennie i nagle wszytko ustapilo. Od tamteg czasu juz wiecej sie nie drapie.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 13:41   #12
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Black Night Pokaż wiadomość
Witam, wiem że wątek już dość stary, ale może ktoś jednak odpowie

Chcemy kupić w sierpniu szczeniaka Lhasa Apso i w związku z tym mam 2 pytania.

1. Jak szybko rosną im włosy tzn. nasz piesek będzie strzyżony i zastanawiam się co ile trzeba go będzie strzyc.
2. Czytałam, ze powinno się wyrywać martwe włosy z uszu, czy nie można ich po prostu wygalać zamiast wyrywać?
Na większość pytań odpowie Wam hodowca - mam nadzieję,że kupujecie psa rasowego (ZKwP).

Szybkość wzrostu włosa to kwestia indywidualna. Nie ma dokładnej recepty.
Ten włos w uszach,jak jest dojrzały,to bardzo łatwo wychodzi i lepiej go wyrywać,niż ścinać (odrasta bardziej gęsty i szybciej zatyka kanały uszne).
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 14:01   #13
Black Night
Raczkowanie

Tak piesek rasowy, a czy wyrywać można samemu czy tylko w salonie i co ile taki zabieg pielęgnacyjny przeprowadzacie?

Edytowane przez Black Night
Czas edycji: 2014-04-22 o 15:17
Stary 2014-04-22, 18:48   #14
a_na
Rozeznanie

Oczywiście,można samemu. U małego szczenięcia początkowo nie będzie takiej potrzeby,ale warto go od początku przyzwyczajać,że "grzebanie" w uszach to coś normalnego. Częstotliwość zależy od tego,jak szybko włos rośnie.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 07:48   #15
Black Night
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości