Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-12, 21:02   #1
Joline
BAN stały

Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach?

Jak działa ten mechanizm, skąd sh biorą te ciuchy, np. z Anglii, Holandii etc.. - jak je pozyskują?

Czasem w sh widzę polskie marki - tych rzeczy nie da się kupić za granicą, bo sprawdzam daną metkę i okazuje się że ta firma jest polska.
Czasem nawet te ubrania są jeszcze w sprzedaży na stronach firmowych tych sklepów.
Pytanie - skąd w sh polskie ciuchy ?
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 21:19   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach?

Na ulicach stoją pojemniki do których wrzucac mozna starą odzież, odziez wyciąga włascieile pojemników, sortuje, przyjeżdza wlascieiel sh, kupuje i wystawia w swoim sh.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 21:23   #3
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Na ulicach stoją pojemniki do których wrzucac mozna starą odzież, odziez wyciąga włascieile pojemników, sortuje, przyjeżdza wlascieiel sh, kupuje i wystawia w swoim sh.
To w Polsce tak?
Te białe pojemni widziałam ale myślałam ze te ciuchy idą do Caritas.
A jak to działa w innych krajach też w ten sposób ? Czy np. pojemniki z ciuchami w Anglii w ten sam sposób trafiają do Polski?
Stary 2014-01-12, 21:41   #4
impresse
Raczkowanie

Kiedyś szły do Caritas, ale teraz już zajmuję się tym prywatna firma.
impresse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 22:02   #5
hanureku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Joline Pokaż wiadomość
To w Polsce tak?
A jak to działa w innych krajach też w ten sposób ? Czy np. pojemniki z ciuchami w Anglii w ten sam sposób trafiają do Polski?
One nie szły na Caritas. Właściciel pojemników płacił Caritasowi za wykorzystanie ich logo i nazwy, a odzież szła do na handel do ciucholandów. Chyba jakiś mały procent odzieży był przekazywany do Caritasu.
hanureku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 22:14   #6
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez hanureku Pokaż wiadomość
One nie szły na Caritas. Właściciel pojemników płacił Caritasowi za wykorzystanie ich logo i nazwy, a odzież szła do na handel do ciucholandów. Chyba jakiś mały procent odzieży był przekazywany do Caritasu.
To bardzo ciekawe.
W Anglii np. osoby które wrzucają te ciuchy do tych pojemników pojęcia nie mają że te rzeczy są później sprzedawane i idą na handel do Europy Wschodniej.
Stary 2014-01-12, 22:30   #7
suzeta
Recenzentka Miesiąca - Grudzień 2016

Ja mam kilka niepotrzebnych ciuchów, mogła bym je sprzedać do takiego ciucholandu czy raczej nie?. Zawsze się zastanawiałam nad tym
Może to głupie pytanie ale bardzo mnie to interesuje.

Edytowane przez suzeta
Czas edycji: 2014-01-13 o 19:05
suzeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-12, 22:39   #8
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez suzeta Pokaż wiadomość
Ja mam kilka niepotrzebnych ciuchów, mogła bym je sprzedać do takiego ciucholandu czy raczej nie. Zawsze się zastanawiałam nad tym
Szczerze w to wątpię.
Ciuchy które oni dostają są pewnie tak tanie i w takich ilościach że mogłabyś je co najwyżej sprzedać za marne grosze, typu 1 czy 2 zł.
Poza tym pewnie mają umowy z dostawcami i zwyczajnie im by się to nie opłacało. Ciuchy też są wyprane, pewnie w jakiś specjalnych środkach bakteriobójczych więc szczerze wątpie że chcieli by je odkupić.
Stary 2014-01-12, 22:46   #9
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

ale są też takie gdzie można odsprzedać ubrania. koło mojego akademika jest taki
mały sklepik, z trochę lepszymi rzeczami, czasem nawet nieużywanymi. moja koleżanka kupiła sobie świetne gladiatorki gino rossi, nieużywane.
właścicielka jest bardzo wybredna i rzeczy zniszczonych czy zwyczajnie niemodnych nie przyjmuje.
w każdym razie warto się zainteresować, jeśli mamy jakieś niepotrzebne ubrania, zawsze parę złotych może wpaść.

Edytowane przez Damayanti
Czas edycji: 2014-01-12 o 22:48
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 00:37   #10
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
To w Polsce tak?

Jak na razie tutaj widzialam jeden pojemnik z ciuchami, tutaj ciuchy trafiaja do charity shop sa sprzedawane za male pieniadze, kazdy sklep przekazuje swoje pieniadze na jakis cel, wiekszosci pracuja w nich starsi ludzie wolontariusze, ktorzy nie biora za swoja prace pieniadze.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 01:17   #11
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam kilka niepotrzebnych ciuchów, mogła bym je sprzedać do takiego ciucholandu czy raczej nie. Zawsze się zastanawiałam nad tym
Rozejrzyj się w swoim mieście, za różnymi akcjami wymiany. U mnie są takie, czasem gdzieś przeczytam, że ktoś organizuje. Zgłaszasz się, jest chyba nawet drobne wpisowe (albo i nie) przynosisz swoje rzeczy na wymianę i inni przynoszą swoje. To mogłoby być ciekawe
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 07:35   #12
bernikula
mOLDerator

Cytat:
U nas w mieście są komisy, gdzie można wstawić swoje używane ubrania. Nie wiem tylko jak wygląda spawa z prowizjami, ale w takim sklepie jest dużo ubrań w naprawdę dobrym stanie, bo wiadomo- podziurawionych szmat nie przyjmą (a w lumpeksach czasami i takie można znaleźć).

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 08:48   #13
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
U nas w mieście są komisy, gdzie można wstawić swoje używane ubrania. Nie wiem tylko jak wygląda spawa z prowizjami, ale w takim sklepie jest dużo ubrań w naprawdę dobrym stanie, bo wiadomo- podziurawionych szmat nie przyjmą (a w lumpeksach czasami i takie można znaleźć).
u mnie jest dziecięcy tylko, umowa komisowa na 2 mies, i wlascicielka ma 30% zarobku od ceny sprzedazy

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 09:33   #14
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Syl993 Pokaż wiadomość
Jak na razie tutaj widzialam jeden pojemnik z ciuchami, tutaj ciuchy trafiaja do charity shop sa sprzedawane za male pieniadze, kazdy sklep przekazuje swoje pieniadze na jakis cel, wiekszosci pracuja w nich starsi ludzie wolontariusze, ktorzy nie biora za swoja prace pieniadze.
A ja widziałam masę takich pojemników.
Myślę że właśnie niektórzy myślą że te ciuchy idą do charity shops a tak się pewnie dzieje z niewielkim procentem, ale większość trafia do Wschodnich lumpeksów.
Bo niby skąd sieci lumpeksów miałaby takie ilości ciuchów z Anglii ? - Właśnie z tych pojemników.
Stary 2014-01-13, 09:58   #15
dominikmeller25
Zakorzenienie

ciuchy też tam trafiają prosto z Caritasu, była kiedyś sprawa po powodzi, ludzie oddawali Caritasowi ciuchy o które ten prosił w mediach, a potem ciuchy przypadkowo znajdowały się w lumpeksach.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 11:24   #16
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Szukaj komisów, w moim miescie jest taki punkt, ale cena wychodzi jak za nowy ciuch ze sklepu, na "gwarancji" bo wlascieile ciucha chce X kasy, a wlascieile komisu dokłada swój % i wychodzi czasami kosmiczna cena.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 13:36   #17
smerfetk_a
Żona Gargamel

Mój licencjat był na temat lumpeksów. Jest dokładnie tak jak dziewczyny piszą, organizuje się różnego rodzaju zbiórki (że niby charytatywne czy coś), które następnie firmy sobie sortują i sprzedają pośrednikom lub bezpośrednio właścicielom lumpeksów. Bywa nawet tak, że ciuszki zebrane w "dobrej" dzielnicy automatycznie są droższe o X zł na tonie Ogólnie bardzo ciekawy temat.

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 13:54   #18
cochonnetta
Wtajemniczenie

a jak to jest z ciuchami zagranicznymi? Skąd oni je biorą?

Ciekawa jestem zwłaszcza tych "nowych" z metkami, bo z Caritasu to one nie są. Może po prostu firmy oddają/odsprzedają jakieś resztki kolekcji, bo często w SH widuję po kilka sztuk tego samego ubrania.
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 13:57   #19
miska189
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Mój licencjat był na temat lumpeksów. Jest dokładnie tak jak dziewczyny piszą, organizuje się różnego rodzaju zbiórki (że niby charytatywne czy coś), które następnie firmy sobie sortują i sprzedają pośrednikom lub bezpośrednio właścicielom lumpeksów. Bywa nawet tak, że ciuszki zebrane w "dobrej" dzielnicy automatycznie są droższe o X zł na tonie Ogólnie bardzo ciekawy temat.
Czy to znaczy że jeżeli wrzucam odzież do pojemnika z napisem "Caritas" to sponsoruje firme która następnie sprzeda je lumpekson? czy coś z tych zysków trafia do potrzebujących?
miska189 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 14:09   #20
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez miska189 Pokaż wiadomość
Czy to znaczy że jeżeli wrzucam odzież do pojemnika z napisem "Caritas" to sponsoruje firme która następnie sprzeda je lumpekson? czy coś z tych zysków trafia do potrzebujących?
Najpewniej nic z tego nie idzie co Caritasu lub bardzo mały %.
W sumie to to dobry biznes bo produkt mają za darmo, tylko teraz chodzi o transport / wypranie tych rzeczy.

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Ja się nad tym zaczęłam zastanawiać kiedy jakiśczas temu kupiłam świetną sukienkę, wygooglowałam markę i okazało się że to Polska marka!
Mało tego - sukienka nadal była w sprzedaży online.

Ostatnio widziałam też sukienke Karen Millen, która również obecnie jest w sprzedaży - przeceniona na 86 funtów.
Stary 2014-01-13, 14:12   #21
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Dokładnie tak, prawdopodobnie wszystko idzie na sprzedaż...

Stary 2014-01-13, 14:16   #22
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cochonnetta Pokaż wiadomość
a jak to jest z ciuchami zagranicznymi? Skąd oni je biorą?

Ciekawa jestem zwłaszcza tych "nowych" z metkami, bo z Caritasu to one nie są. Może po prostu firmy oddają/odsprzedają jakieś resztki kolekcji, bo często w SH widuję po kilka sztuk tego samego ubrania.
może outlety mają jakieś resztki które nie zeszły i oddają je dalej, w końcu lepiej zarobić niż spalić

Cytat:
nie wiem jak z Caritasem teraz to wygląda od czasu powodzi, może jest lepiej a może dalej to samo.
wiem że gdy kontenery miały logo PCK to towar szedł do prywatnej firmy i tam sortowano towar na to co pójdzie do lumpeksów i na przemiał.
a potem tam jakąś kasę oddawano fundacji i jakieś ciuchy żeby były dla potrzebujących (ale jako że towar był sortowany na taki lepszy co miał iść do sklepów to raczej zbyt dobre ciuchy to nie mogły być).

Edytowane przez dominikmeller25
Czas edycji: 2014-01-13 o 14:21
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 14:18   #23
miska189
Zadomowienie

Cytat:
Najpewniej nic z tego nie idzie co Caritasu lub bardzo mały %.
W sumie to to dobry biznes bo produkt mają za darmo, tylko teraz chodzi o transport / wypranie tych rzeczy.

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Ja się nad tym zaczęłam zastanawiać kiedy jakiśczas temu kupiłam świetną sukienkę, wygooglowałam markę i okazało się że to Polska marka!
Mało tego - sukienka nadal była w sprzedaży online.

Ostatnio widziałam też sukienke Karen Millen, która również obecnie jest w sprzedaży - przeceniona na 86 funtów.
nie byłam świadoma tego że tak to wygląda, byłam pewna że odzież w ciucholandach to jakiś zbiór z wystawek albo rodzaj wspomnianego już komisu. Jeżeli ktoś wmawia mi że oddaje swoje rzeczy potrzebującym a następnie sprzedaje je w celu osiągnięcia zysku który niekoniecznie jest przekazywany na cele charytatywne to uważam to za oszutwo i skandal. Ciekawe ile ludzi zdaje sobie z tego sprawe.
miska189 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 15:24   #24
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

wiecie, ja myślę , że lepiej na miejscu sprzedać darowane trzy suknie weselne
a zamiast tego powodzianom kupić i zawieź 10 par nowych majtek

ja jako potrzebująca nie pójdę po darmowe ciuchy do pck czy do caritasu,
ale pójdę na ryneczek gdzie pani B. sprzedaje ciuchy z kontenerów po 2, 3, 5 zł

moje ciuchy też tam zanoszę,
dziś nawet widziałam dziewczynę w moim płaszczu )

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2014-01-13 o 15:27
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 15:25   #25
kasiab91
Zakorzenienie

Moja znajoma znalazła kiedyś swoją spódniczkę, którą wrzuciła do pojemnika w lumpeksie w innej dzielnicy
Wie dokładnie, że to jej bo miała charakterystyczną plamę
MAMA- 03.05.2014
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv73n5x6okj5.png

kasiab91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 15:32   #26
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
Moja znajoma znalazła kiedyś swoją spódniczkę, którą wrzuciła do pojemnika w lumpeksie w innej dzielnicy
Wie dokładnie, że to jej bo miała charakterystyczną plamę
Nieźle.

Ja ostatnio kupiłam sukienkę za 5 zł.
Lubię sprawdzać te marki w internecie i okazało się że sukienka pochodzi z lat 40, a firma miała swoją siedzibę na Broadway'u.
Kupiłam tę sukinkę w moim lokalnym sh, w bardzo małej mieścinie, ale jakoś tak mi się oczy zaświeciły - ile ta sukienka musiała przejść, jak znalazła się nagle w 2014 roku w Polsce, kto ją nosił, gdzie...

W tamtych czasach większość ludzi chyba szyła ciuchy, niewielu mogło sobie pozwolić na kupne sukienki.
Stary 2014-01-13, 16:20   #27
Shanga
Raczkowanie

Dlatego zawsze oddaje ciuchy bezpośrednio do osób potrzebujących a nie do tych pojemników.
Zawsze mnie to zastanawiało i jednocześnie fascynowało w ciuchach z SH - kto i gdzie mógł to nosić.

11.06.12 Karolek
zdane prawko za pierwszym ! 29.05.12
MATURA 2013 zdana!
zapuszczam włoski i chcę schudnąć!

Shanga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 16:21   #28
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Nieźle.

Ja ostatnio kupiłam sukienkę za 5 zł.
Lubię sprawdzać te marki w internecie i okazało się że sukienka pochodzi z lat 40, a firma miała swoją siedzibę na Broadway'u.
Kupiłam tę sukinkę w moim lokalnym sh, w bardzo małej mieścinie, ale jakoś tak mi się oczy zaświeciły - ile ta sukienka musiała przejść, jak znalazła się nagle w 2014 roku w Polsce, kto ją nosił, gdzie...

W tamtych czasach większość ludzi chyba szyła ciuchy, niewielu mogło sobie pozwolić na kupne sukienki.
To musi być dopiero ciuch z historią!

Stary 2014-01-13, 16:25   #29
DiamondDust
Raczkowanie

Jak mieszkalam w Anglii to czesto wrzucali woreczki do domu Ina nich pisalo,ze przekazane ubrania pojada na wschod...
Wkladalo sie niechciane ubrania etc Iktos je pozniej zbieral.
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 17:01   #30
Joline
BAN stały

Cytat:
To musi być dopiero ciuch z historią!
Dokładnie
Ciekawe jakby jasnowidz dotknął tej sukienki to mógłby opowiedzieć jej historię .
Żartuję oczywiście, chociaż może to by było możliwe?

To sukienka w stylu Audrey Hepburn, jest naprawdę śliczna.
Mam jeszcze jedną podobną, też starej firmy ale niestety już nic o tej drugiej firmie nie znalazłam, ale styl bardzo podobny a wygląda zupełnie jak nowa - materiał etc..

Ja bym kiedyś chciała znaleźć coś firmy lilli- ann.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez DiamondDust Pokaż wiadomość
Jak mieszkalam w Anglii to czesto wrzucali woreczki do domu Ina nich pisalo,ze przekazane ubrania pojada na wschod...
Wkladalo sie niechciane ubrania etc Iktos je pozniej zbieral.
Ciekawe czy odpisywali, że na handel na wschód.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości