![]() |
#1 |
BAN stały
|
Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach?
Jak działa ten mechanizm, skąd sh biorą te ciuchy, np. z Anglii, Holandii etc.. - jak je pozyskują?
Czasem w sh widzę polskie marki - tych rzeczy nie da się kupić za granicą, bo sprawdzam daną metkę i okazuje się że ta firma jest polska. Czasem nawet te ubrania są jeszcze w sprzedaży na stronach firmowych tych sklepów. Pytanie - skąd w sh polskie ciuchy ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach?
Na ulicach stoją pojemniki do których wrzucac mozna starą odzież, odziez wyciąga włascieile pojemników, sortuje, przyjeżdza wlascieiel sh, kupuje i wystawia w swoim sh.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Te białe pojemni widziałam ale myślałam ze te ciuchy idą do Caritas. A jak to działa w innych krajach też w ten sposób ? Czy np. pojemniki z ciuchami w Anglii w ten sam sposób trafiają do Polski? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Kiedyś szły do Caritas, ale teraz już zajmuję się tym prywatna firma.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
One nie szły na Caritas. Właściciel pojemników płacił Caritasowi za wykorzystanie ich logo i nazwy, a odzież szła do na handel do ciucholandów. Chyba jakiś mały procent odzieży był przekazywany do Caritasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
W Anglii np. osoby które wrzucają te ciuchy do tych pojemników pojęcia nie mają że te rzeczy są później sprzedawane i idą na handel do Europy Wschodniej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Recenzentka Miesiąca - Grudzień 2016
|
Ja mam kilka niepotrzebnych ciuchów, mogła bym je sprzedać do takiego ciucholandu czy raczej nie?. Zawsze się zastanawiałam nad tym
Może to głupie pytanie ale bardzo mnie to interesuje. Edytowane przez suzeta Czas edycji: 2014-01-13 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ciuchy które oni dostają są pewnie tak tanie i w takich ilościach że mogłabyś je co najwyżej sprzedać za marne grosze, typu 1 czy 2 zł. Poza tym pewnie mają umowy z dostawcami i zwyczajnie im by się to nie opłacało. Ciuchy też są wyprane, pewnie w jakiś specjalnych środkach bakteriobójczych więc szczerze wątpie że chcieli by je odkupić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
ale są też takie gdzie można odsprzedać ubrania. koło mojego akademika jest taki
mały sklepik, z trochę lepszymi rzeczami, czasem nawet nieużywanymi. moja koleżanka kupiła sobie świetne gladiatorki gino rossi, nieużywane. właścicielka jest bardzo wybredna i rzeczy zniszczonych czy zwyczajnie niemodnych nie przyjmuje. w każdym razie warto się zainteresować, jeśli mamy jakieś niepotrzebne ubrania, zawsze parę złotych może wpaść. Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2014-01-12 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak na razie tutaj widzialam jeden pojemnik z ciuchami, tutaj ciuchy trafiaja do charity shop sa sprzedawane za male pieniadze, kazdy sklep przekazuje swoje pieniadze na jakis cel, wiekszosci pracuja w nich starsi ludzie wolontariusze, ktorzy nie biora za swoja prace pieniadze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
mOLDerator
|
U nas w mieście są komisy, gdzie można wstawić swoje używane ubrania. Nie wiem tylko jak wygląda spawa z prowizjami, ale w takim sklepie jest dużo ubrań w naprawdę dobrym stanie, bo wiadomo- podziurawionych szmat nie przyjmą (a w lumpeksach czasami i takie można znaleźć).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Myślę że właśnie niektórzy myślą że te ciuchy idą do charity shops a tak się pewnie dzieje z niewielkim procentem, ale większość trafia do Wschodnich lumpeksów. Bo niby skąd sieci lumpeksów miałaby takie ilości ciuchów z Anglii ? - Właśnie z tych pojemników. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ciuchy też tam trafiają prosto z Caritasu, była kiedyś sprawa po powodzi, ludzie oddawali Caritasowi ciuchy o które ten prosił w mediach, a potem ciuchy przypadkowo znajdowały się w lumpeksach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Szukaj komisów, w moim miescie jest taki punkt, ale cena wychodzi jak za nowy ciuch ze sklepu, na "gwarancji" bo wlascieile ciucha chce X kasy, a wlascieile komisu dokłada swój % i wychodzi czasami kosmiczna cena.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Żona Gargamel
|
Mój licencjat był na temat lumpeksów. Jest dokładnie tak jak dziewczyny piszą, organizuje się różnego rodzaju zbiórki (że niby charytatywne czy coś), które następnie firmy sobie sortują i sprzedają pośrednikom lub bezpośrednio właścicielom lumpeksów. Bywa nawet tak, że ciuszki zebrane w "dobrej" dzielnicy automatycznie są droższe o X zł na tonie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
a jak to jest z ciuchami zagranicznymi? Skąd oni je biorą?
Ciekawa jestem zwłaszcza tych "nowych" z metkami, bo z Caritasu to one nie są. Może po prostu firmy oddają/odsprzedają jakieś resztki kolekcji, bo często w SH widuję po kilka sztuk tego samego ubrania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 | ||
BAN stały
|
Cytat:
W sumie to to dobry biznes bo produkt mają za darmo, tylko teraz chodzi o transport / wypranie tych rzeczy. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
Mało tego - sukienka nadal była w sprzedaży online. ![]() Ostatnio widziałam też sukienke Karen Millen, która również obecnie jest w sprzedaży - przeceniona na 86 funtów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiem że gdy kontenery miały logo PCK to towar szedł do prywatnej firmy i tam sortowano towar na to co pójdzie do lumpeksów i na przemiał. a potem tam jakąś kasę oddawano fundacji i jakieś ciuchy żeby były dla potrzebujących (ale jako że towar był sortowany na taki lepszy co miał iść do sklepów to raczej zbyt dobre ciuchy to nie mogły być). Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-01-13 o 14:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
wiecie, ja myślę , że lepiej na miejscu sprzedać darowane trzy suknie weselne
a zamiast tego powodzianom kupić i zawieź 10 par nowych majtek ja jako potrzebująca nie pójdę po darmowe ciuchy do pck czy do caritasu, ale pójdę na ryneczek gdzie pani B. sprzedaje ciuchy z kontenerów po 2, 3, 5 zł moje ciuchy też tam zanoszę, dziś nawet widziałam dziewczynę w moim płaszczu ![]() Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2014-01-13 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moja znajoma znalazła kiedyś swoją spódniczkę, którą wrzuciła do pojemnika w lumpeksie w innej dzielnicy
![]() Wie dokładnie, że to jej bo miała charakterystyczną plamę ![]()
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja ostatnio kupiłam sukienkę za 5 zł. Lubię sprawdzać te marki w internecie i okazało się że sukienka pochodzi z lat 40, a firma miała swoją siedzibę na Broadway'u. Kupiłam tę sukinkę w moim lokalnym sh, w bardzo małej mieścinie, ale jakoś tak mi się oczy zaświeciły - ile ta sukienka musiała przejść, jak znalazła się nagle w 2014 roku w Polsce, kto ją nosił, gdzie... W tamtych czasach większość ludzi chyba szyła ciuchy, niewielu mogło sobie pozwolić na kupne sukienki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dlatego zawsze oddaje ciuchy bezpośrednio do osób potrzebujących a nie do tych pojemników.
Zawsze mnie to zastanawiało i jednocześnie fascynowało w ciuchach z SH - kto i gdzie mógł to nosić.
![]() |
#28 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Jak mieszkalam w Anglii to czesto wrzucali woreczki do domu Ina nich pisalo,ze przekazane ubrania pojada na wschod...
Wkladalo sie niechciane ubrania etc Iktos je pozniej zbieral. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Dokładnie
![]() Ciekawe jakby jasnowidz dotknął tej sukienki to mógłby opowiedzieć jej historię ![]() Żartuję oczywiście, chociaż może to by było możliwe? To sukienka w stylu Audrey Hepburn, jest naprawdę śliczna. Mam jeszcze jedną podobną, też starej firmy ale niestety już nic o tej drugiej firmie nie znalazłam, ale styl bardzo podobny a wygląda zupełnie jak nowa - materiał etc.. Ja bym kiedyś chciała znaleźć coś firmy lilli- ann. ![]() ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.