![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() chłopk, utrzymywanie rodziny, wyjazd :(
jestem z chłopakiem od 2 lat, on mieszka za granicą, więc spotykamy się, co 2-4 miesiące. przez ostatni rok byłam u niego 5 razy, ostatnio w listopadzie na 4 dni..
![]() planowaliśmy, że w maju-czerwcu, albo lipcu przylatuje, bo kończę szkołę i weźmiemy pokój, albo kawalerkę i nareszcie zaczniemy wspólne życie. czekam na ten upragniony moment od 2 lat i teraz przed właściwie trzema miesiącami, kiedy to jest naprawdę blisko mam wielkie wątpliwości i tak strasznie się boję. wiem, że kiedy przylecę, co najwyżej będę w stanie zapłacić za bilet, bo nawet moi rodzice nie mają tyle pieniążków, żeby dać mi na dzień dobry za wynajem. pewnie będziemy musieli opłacić 2 miesiące z góry plus depozyt. i pewnie to on znowu będzie musiał wziąć to na siebie, bo jeśli szczęście dopisze pierwszą wypłatę dostanę po kilku tygodniach-miesiącu, jeśli uda się znaleźć pracę. naprawdę się martwię. nie wiem co zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: chłopk, utrzymywanie rodziny, wyjazd :(
Cytat:
Czy Ty teraz pracujesz i oszczędzasz chociaż małe sumy?
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Inna sprawa, że uważam za kompletne nieporozumienie, by chłopak utrzymywał całą swoją rodzinę - co z rodzeństwem, co z matką, co z ewentualnym partnerem matki? Nie musi zaharowywać się i wysyłać pieniędzy matce na wyprawkę i siostrze z okazji ślubu - to są dorośli ludzie, odpowiedzialni sami za siebie, i gdybym wiedziała że TŻ haruje jak wół żeby utrzymać taką ferajnę i wysłać pieniądze, które ludzie mogliby zarobić sami, to by mnie szlag jasny trafił i natłukłabym do łba za wszystkie czasy. Nie rozumiem kompletnie tej sytuacji, jest po prostu z kosmosu. Rada dla Ciebie - skoro rodzice nie będą w stanie dać Ci pieniędzy na chociażby częściowy start za granicą, to zostań w kraju rok dłużej, idź do pracy i odkładaj na ten cel. Będzie na depozyt, wynajem i jakieś potrzebne rzeczy na początku, póki nie znajdziesz pracy i nie zaczniesz zarabiać tam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Utrzymywanie ponad 20-letnich braci też nie brzmi dobrze. Oni naprawdę aż tak mało zarabiają? Nie mają szans na inną pracę? Dlaczego i mama jest na utrzymaniu faceta? Dalej, w wątku mamy wymienionego faceta, dwóch braci, mamę i mające się narodzić dziecko, czyli 5 osób. Kim są pozostałe 3 osoby, które facet teraz utrzymuje?
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
nie pracuję, bo się uczę. jestem w szkole od rana do 17, w tym roku mam maturę. cokolwiek dostanę odkładam i potem albo kupuję bilet, albo biorę kasę i kupuję jedzenie itd.
jego ojciec miał swój biznes lata temu, albo splajtował, po tym okazało się, że ma problemy z sercem, ma swoje lata i już nie pracuje. jego matka dotąd wychowywała dzieci, teraz jest w kolejnej ciąży.. pochodzą z innego państwa - inna kultura, myślenie. nie wiem. nawet nie mam tutaj perspektyw, bo mieszkam w małym mieście, o pracę tu ciężko, musiałabym wyjechać do większego miasta i tutaj znowu trzeba pewnie by było na początku ciągnąć od rodziców. mój tato zrezygnował z pracy również z powodów zdrowotnych i teraz prowadzi z moją mamą sprzedaż sezonową, nie mogę prosić od nich pieniędzy. nie potrafię sobie też wyobrazić zostania kolejny rok tutaj z dala od mojego chłopaka, to naprawdę boli.. chciałam tam zacząć pracę i studia. on nie mówi, że sobie nie poradzimy, mówi, żebym nie patrzyła tak daleko, że będzie dobrze. ale jak.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Czy mama Twojego faceta ma szansę na jakąś pracę np. pół roku po urodzeniu dziecka? Czy w ogóle planuje szukać jakiejś pracy? Z czego utrzymuje się jego siostra?
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
utrzymuje rodziców, 24 letniego brata, 20 letniego brata, 23 letnią siostrę, i dwoje młodszego rodzeństwa 10-12 lat. nie pamiętam dokładnie wieku..
---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- z tego, co mi wiadomo to jego siostra zdaje się, że nie robi nic. za rok ma wesele, więc dostanie wkład pieniędzy i pewnie od tego momentu będzie na utrzymaniu męża. jego matka nie znajdzie pracy, bo chyba nigdy nie pracowała, wychowywała dzieci. to jest inny kraj.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dlaczego Twój facet utrzymuje swoją siostrę? Nie mogłaby iść do pracy? Poza tym, dlaczego chce finansować jej chociaż częściowo ślub, skoro jego nie stać na to, żeby samemu się dobrze żywić? ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ich państwo nie da im pewnie żadnych dofinansowań. z tego co mi wiadomo nie będą mieć nawet żadnej emerytury.. więc nie wiem, jak on ma to pociągnąc..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
ma zielone pojęcie
|
To dlaczego Twój facet ją utrzymuje?
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Cytat:
Weź też pod uwagę, że skoro teraz Twój chłopak ma problemy zdrowotne z przepracowania i niedojadania, a przed nim masa wydatków + Twój przyjazd, więc kolejne wydatki, to niedługo jego organizm może po prostu nie wytrzymać. Ma sobie znaleźć trzecią pracę, bo nie chcesz czekać rok i wolisz jechać na jego koszt? Dziewczyno, on się niedługo rozsypie, skoro JUŻ ma problemy zdrowotne. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo nie będzie mógł mieć już nawet jednej pracy, rencistą zostanie, i tyle będzie Waszego wspólnego życia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ma zielone pojęcie
|
Nie podałaś kraju, więc nie mam najmniejszych szans uwzględnić w swoich wypowiedziach realiów tego kraju.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
wyjechał do innego kraju, wziął na siebie pomoc rodzinie i jej utrzymanie. jego kraj kompletnie upadł, na próżno szukać dobrze płatnej pracy. próbował wysłać swojego brata za granicę. oczywiście zapłacił za wizę i wyjazd. niestety brat pobył miesiąc i nie znalazł pracy. wrócił
---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- indie... myślę, że to da do zrozumienia w wielu kwestiach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
1. jesteś bardzo młoda - musisz się poważnie zastanowić nad wyjazdem do innego kraju za facetem, którego widujesz kilka razy do roku, więc w życiu codziennym mało co znasz
2. Rozumiem, że chłopak chce pomóc schorowanemu ojcu i mamie ale: a) finansowanie siostrze wesela, to jakaś kpina. jak się nie ma kasy na wesele, to się robi skromne, albo wcale, a nie od rodzeństwa kasę ciągnie! (z jakiego tytułu w ogóle?) b) skoro jego dwaj bracia tak mało w kraju zarabiają, to niech przyjadą do Twojego chłopaka - wynajmą we trójkę pokój, oni będą zarabiać tak jak Twój chłopak i sami siebie sponsorować 3. Uważam, że po maturze mogłabyś popracować kilka miesięcy sezonowo w PL (pół maja, czerwiec, lipiec, sierpień, może wrzesień) i za tę kasę kupić bilet (zarezerwować wcześniej, będzie taniej, można też autobusem - z wcześniejszą rezerwacją można zapłacić o wiele mniej) i zapłacić swoją część pokoju za 2 miesiące, a nie chłopakowi jeszcze problemów finansowych dorzucać 4. jakoś słabo widzę Wasze wspólne życie, jak Twój chłopak nie przestanie sponsorować całej rodziny
![]() |
![]() |
#15 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Tak czy inaczej, rozumiem, że Twój chłopak chce pomóc swojej rodzinie, ale sam 8-osobowej rodziny nie utrzyma, to już widać. A jak on tę sprawę widzi? Chce przez resztę życia ciągnąć dwie prace i przesyłać rodzinie większą część tego, co zarobi? Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
sissy that walk
|
Nie wiem, ja sytuację mam taką jak Ty, widujemy się jeszcze rzadziej bo jak dotychczas nie ma czasu i kasy na częstsze spotkania. Twa to 3 lata i potrwa jeszcze trochę, bo nie wyobrażam sobie nie przygotować się na to jak należy, żeby nie było kwasów finansowo-pracowych. Nie rozumiem tego, że on tego nie zrozumie. Facet nie widzi, że tak zbyt długo się nie da? Jak on to sobie wyobraża? Chyba naprawdę jeszcze trzecią zmianę będzie musiał brać żeby ogarnąć kolejne rodzeństwo, ślub siostry, nowe mieszkanie, regularne utrzymywanie rodziny, i żeby jeszcze na życie cokolwiek zostało na dwie osoby.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ma plan żeby ściągnąć tu jednego ze swoich braci, ale najpierw musi skończyć szkołę. chyba w tym roku. Edytowane przez TheAgraffka Czas edycji: 2014-01-17 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co np. z finansowaniem wesela siostry? On nie widzi, że jego naprawdę na to nie stać? I że tak naprawdę wcale nie jest jego obowiązkiem finansowanie go? Co z rodzicami? Czy rozmawiał z nimi na temat tego, w jakiej jest sytuacji? Z boku nie wygląda to za ciekawie – rodzice bez pracy, cała rodzina na utrzymaniu jednego syna, który choruje z niedojadania, a rodzice oczekują kolejnego dziecka… I co z tą pracą brata, mają już pomysł na to, co brat mógłby w kraju robić? Żeby nie skończyło się tak, jak z pierwszym bratem, który przez miesiąc żadnej pracy nie znalazł.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
TheAgraffka, zdajesz sobie sprawę z tego, że rodzice Twojego chłopaka pewnie pracy już nigdy nie znajdą? A przez kilkanaście najbliższych lat będą musieli żyć za coś, w dodatku opiekując się najmłodszym dzieckiem? Wiesz, że najprawdopodobniej to Twój facet będzie ich utrzymywać? Że nie będzie tak, że 100% jego wypłaty będzie dla Was? Że może się okazać, że nawet zarobione przez Ciebie pieniądze częściowo idą na utrzymanie rodziców Twojego chłopaka? Jesteś przygotowana na to? Akceptujesz to?
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Następna rzecz, to jak ty widzisz przyszłość tego związku?
Z postu wydaje się, że jesteś bardzo młoda. Bardzo. Jesteś w związku z młodym mężczyzną który jest ewidentnie upaprany w sytuację patologiczną z której na razie przynajmniej, nie widać wyjścia. Jeszcze zanim tam wyjechałaś już jest źle. Mniej więcej podsumowując to, co przeczytałam, popraw mnie, jeśli zrobię błąd: Jesteś pełna współczucia, troski, tolerancji i cierpliwości w stosunku do twojego chłopaka. Nie jesteś☠dla niego priorytetem, ani ty jako osoba, ani ten związek: priorytetem jest tego rodzina, następnie on, następnie ty. Nie mi argumentować, jaka tego przyczyna. Nie staniesz się autorytetem w najbliższej przyszłości: ta sytuacja nawet nie zanosi się☠na zmianę! Wraz z urodzeniem nowego członka rodziny mogą się z kolei pojawić nowe problemy: bo wiesz, twoja przyszywana teściowa na pewno nie będzie mogła poszukać sobie pracy z niemowlęciem, również zakładacie, że z dzieckiem nie będzie żadnych problemów. Twój chłopak wypełnia rolę męża swojej matki!!!!!! Tak z ciekawości, jak ona się do Ciebie odnosi? Bo ja, na jej miejscu, raczej nie byłabym fanką. Ty możesz być dla tego układu potencjalnym zagrożeniem! Jaki jest twój powód do wyjazdu inny niż ten chłopak? Czy jest tam jakaś instytucja, w której z czasem chciałabyś się dokształcać albo rozpocząć karierę? Jesteś zafascynowana językiem albo kulturą? W jaki sposób ten wyjazd ma Ci polepszyć życie poza tym, że będziesz ze współczuciem obserwowała swojego chłopaka zarzynającego się dla rodziny codziennie jak pada ze zmęczenia na twarz? To się naprawdę, naprawdę niedobrze zaczyna. Najszczęśliwsza dla Ciebie sytuacja to taka, kiedy wybucha przeogromny konflikt w jego rodzinie, szantaż emocjonalny ani argument noworodka go nie wzrusza i on renegocjuje swoją rolę w tym układzie i wybiera usamodzielnienie się z tobą. Uwierz mi, w takiej sytuacji ty będziesz kozłem ofiarnym dl jego rodziny i Cię emocjonalnie spalą żywcem za odebranie im syna i żywiciela. Gorsza to taka, że on po jakimś czasie mówi Ci, że mimo najszczerszych chęci po prostu nie jest w stanie kontynuować teraz tego związku i opiekować się tobą, bo matka, noworodek, cały układ są priorytetem: wtedy najprawdopodobniej będziesz się musiała po prostu usamodzielnić zagranicą. Najgorszy przypadek to taki, że szybko znajdujesz pracę, zarabiasz satysfakcjonującą sumę i jesteś wmanipulowana w ten układ i zaczynasz utrzymywać jego rodzinę przez utrzymywanie jego, lub sama wysyłasz im kasę, żeby mu pomóc. Tu po prostu nie ma dobrego rozwiązania! Jedyne, jedyny cud, który może się zdążyć to to, że przestaniesz się radzić internetu, spotkasz się z psychologiem albo conajmniej zadzwonisz do jakiejś rzetelnej linii zaufania i osoba dorosła i kompetentna Ci poradzi jak się trochę dowartościować, bo dziewczyno: ty masz naprawdę, prawdziwy moloch w swoich dłoniach, bombę zegarową po prostu która przygniotłaby osobę o wiele dojrzalszą od Ciebie! Dlaczego ty się w to tak ochoczo pakujesz? Jesteś związana z chłopakiem, który obecnie nie jest w stanie być w związku, po prostu. Absolutnie nie jest w stanie. Ma ogrom dorosłych problemów na ramionach, z którym - uwaga - sobie nie radzi jak dorosła osoba. Jest po prostu eksploatowany. Na co ty liczysz?
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-17 o 23:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ma świadomość, że wesele siostry dużo wyniesie, dlatego wymyślił sobie, że co miesiąc będzie odkładał na konto do jakiegoś banku pewną kwotę, żeby po roku się uzbierało. nawet o tym nie wiedziałam, kiedy niczego nieświadoma, zapytałam go jaką mamy datę, bo niedługo będzie nasza mała rocznica, on nagle zamarł, bo musi zapłacić w dwa dni pierwszą ratę. kiedy zostały mu tylko jakieś drobne, nic nie ma na jedzenie. je ze znajomymi, kiedy ugotują wieczorem, kiedy wraca z pracy po północy. do tej pory nic nawet nie je.. jego brat chce przyjechać do niego i studiować informatykę, nie wiem jaką sobie znajdzie pracę, pewnie obsługa klienta.. ciągle ma bóle głowy i brzucha, bo nie je, do tego z nerwów krwawi z nosa. nie wiem, jak z nim rozmawiać. co powiedzieć. nie wiem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
co to za państwo?
oki, już wszystko doczytałam ![]() Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2014-01-17 o 23:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie uważasz, że to chore, że Twój facet nie dojada, ale za normalne w takiej sytuacji uznaje odkładanie pieniędzy na wesele siostry, która nawet nie pracuje? Serio ważniejsze jest wesele siostry od jego zdrowia? Z jakiej racji on ma finansować rodzeństwu ślub? On tego nie widzi? Ty tego nie widzisz? Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Wiesz, gdzie będziesz szukała pracy? Masz już jakąś na oku?
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Agraffko, my mówimy o Anglii? Chcesz zacząć studia w Anglii?
Jaki kierunek?
![]() |
#30 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-01-17 o 23:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.