Co znaczy "tracić kontakt z rzeczywistością"? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 10:34   #1
xpsychodramax
Przyczajenie

Co znaczy "tracić kontakt z rzeczywistością"?

Czytam ostatnio dużo o schizofrenii i chorobach psychicznych i chciałabym dokładniej zrozumieć o co w tym chodzi
xpsychodramax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 10:40   #2
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Dot.: Co znaczy "tracić kontakt z rzeczywistością"?

może poczytaj więcej - polecam "schizofrenię" kępińskiego.

osoba chora traci wgląd, nie jest krytyczna na to co dzieje się w jej głowie, traci zainteresowanie światem zewnętrznym i coraz bardziej skupia się na przeżyciach wewnętrznych, "zatapia" się w swoich urojeniach, przyjmując je za prawdę, tworzy nową, własną "rzeczywistość",jest obojętna na to co dzieje się wokół niej, nieważne czy właśnie wygrała na loterii czy zmarła bliska osoba. w miarę postępowania choroby następuje rozpad osobowości, degradacja, jeden chory upodabnia się do drugiego - nie powiesz już o kimś, że jest np. systematyczny, uczuciowy, nerwowy, pracowity.

Edytowane przez Damayanti
Czas edycji: 2014-01-24 o 10:45
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 10:48   #3
xpsychodramax
Przyczajenie

hmm... szukałam na ten temat trochę w internecie i czytałam np. jak ktoś ma bardzo realistyczne sny i potem nie może odróżnić, czy to się wydarzyło naprawdę czy to był tylko sen. Jeśli ktoś tak ma to też traci kontakt z rzeczywistością?
xpsychodramax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 10:54   #4
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

wszystko zależy jakie podłoże ma ta "utrata kontaktu" - nie wiem, ale chyba znaczenie tych słów rozumiesz?
jak ktoś wypije sporo alkoholu to też straci kontakt z rzeczywistością, weźmie narkotyk tak samo, sytuacje ze snem też się często zdarzają, ale przecież to nie oznacza choroby psychicznej.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 10:58   #5
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xpsychodramax Pokaż wiadomość
hmm... szukałam na ten temat trochę w internecie i czytałam np. jak ktoś ma bardzo realistyczne sny i potem nie może odróżnić, czy to się wydarzyło naprawdę czy to był tylko sen. Jeśli ktoś tak ma to też traci kontakt z rzeczywistością?
"Stracić kontakt z rzeczywistością" to potoczny zwrot, można tak powiedziec nawet o osobie, która wydała połowe wypłaty na sukienkę. W przypadku, który opisujesz też można tak pwoiedzieć, ale to nie jest diagnoza medyczna
Stary 2014-01-24, 11:00   #6
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
No tu mniej więcej chodzi o to, że osoba śni o czymś np., że jej partner ją zdradza i potem w świecie realnym szuka dowodów potwierdzających ze snu. Tylko nie, że "ma przeczucie" tylko realnie uważa, że on ją zdradza, a nie, że jej się wydaję, ma przeczucie itp. Nie odróżnia fikcji od realnego świata. Przeczytaj tą ksiażkę, którą masz poleconą wyżej, takie zdania wyrwane z kontekstu mogą być niemiarodajne, bo to złożone zaburzenie.
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 14:15   #7
Suzanne
Rozeznanie

To pewnie ma kilka znaczeń.

Jogini podczas medytacji technicznie rzecz biorąc tracą kontakt z rzeczywistością, ale często tak się również opisuje osoby które mają zaburzony obraz siebie i otoczenia: czyli choroby psychiczne, ataki lękowe, agorafobię czy arachnofobię i tym podobne.

Ich wyobrażenie o świecie jest nieadekwatne do tego jak świat wygląda i na jakie zagrożenia są tak naprawdę narażeni.

No i na końcu ludzie którzy są megalomanami i widzą siebie jako drugie wcielenie Napoleona

Edytowane przez Suzanne
Czas edycji: 2014-01-24 o 14:17
Suzanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 14:36   #8
ZieloneOczy1993
Raczkowanie

Mam takiego znajomego który ma ''ciekawe'' jazdy.
Ostatnio jak wymieniałam z nim smsy twierdził,że widzi jak ''krew się leje z sufitu, chociaż on tak serio wie,że się nie leje''. Ponadto słyszy dziwne głosy w głowie itp. Żeby było jasne - ten koleś popala trawkę i zażywa różne dziwne świństwa. Aha i przypomniało mi się jak ostatnio pisał mi,że alkohol jest ohydny a tydzień później radośnie oznajmił,że sie idzie napić,aby zagłuszyć głosy w głowie. Jak mu przypomniałam co pisał odpisał mi ''fuj alko vs morderczy instynkt do wszystkiego co się rusza - co byś wybrała?'

Edytowane przez ZieloneOczy1993
Czas edycji: 2014-01-24 o 14:45
ZieloneOczy1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 18:59   #9
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Cytat:
Napisane przez ZieloneOczy1993 Pokaż wiadomość
Mam takiego znajomego który ma ''ciekawe'' jazdy.
Ostatnio jak wymieniałam z nim smsy twierdził,że widzi jak ''krew się leje z sufitu, chociaż on tak serio wie,że się nie leje''. Ponadto słyszy dziwne głosy w głowie itp. Żeby było jasne - ten koleś popala trawkę i zażywa różne dziwne świństwa. Aha i przypomniało mi się jak ostatnio pisał mi,że alkohol jest ohydny a tydzień później radośnie oznajmił,że sie idzie napić,aby zagłuszyć głosy w głowie. Jak mu przypomniałam co pisał odpisał mi ''fuj alko vs morderczy instynkt do wszystkiego co się rusza - co byś wybrała?'
Przede wszystkim odwyk - od wszystkiego.

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 19:31   #10
ZieloneOczy1993
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ulicznica Pokaż wiadomość
Przede wszystkim odwyk - od wszystkiego.
No właśnie. To co napisałaś też mu lekko zasugerowałam,ale on ma to w rzyci.
ZieloneOczy1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 23:40   #11
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Czytam ostatnio dużo o schizofrenii i chorobach psychicznych i chciałabym dokładniej zrozumieć o co w tym chodzi
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzilo gdy zakładałaś ten wątek.
Chorób i zaburzeń psychicznych jest wiele, samej schizofrenii jest kilka rodzajów od cyklofrenii po katatonię.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 10:06   #12
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
No tu mniej więcej chodzi o to, że osoba śni o czymś np., że jej partner ją zdradza i potem w świecie realnym szuka dowodów potwierdzających ze snu. Tylko nie, że "ma przeczucie" tylko realnie uważa, że on ją zdradza, a nie, że jej się wydaję, ma przeczucie itp. Nie odróżnia fikcji od realnego świata. Przeczytaj tą ksiażkę, którą masz poleconą wyżej, takie zdania wyrwane z kontekstu mogą być niemiarodajne, bo to złożone zaburzenie.
To chyba się nazywa paranoja
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości