|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co znaczy "tracić kontakt z rzeczywistością"?
Czytam ostatnio dużo o schizofrenii i chorobach psychicznych i chciałabym dokładniej zrozumieć o co w tym chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Dot.: Co znaczy "tracić kontakt z rzeczywistością"?
może poczytaj więcej - polecam "schizofrenię" kępińskiego.
osoba chora traci wgląd, nie jest krytyczna na to co dzieje się w jej głowie, traci zainteresowanie światem zewnętrznym i coraz bardziej skupia się na przeżyciach wewnętrznych, "zatapia" się w swoich urojeniach, przyjmując je za prawdę, tworzy nową, własną "rzeczywistość",jest obojętna na to co dzieje się wokół niej, nieważne czy właśnie wygrała na loterii czy zmarła bliska osoba. w miarę postępowania choroby następuje rozpad osobowości, degradacja, jeden chory upodabnia się do drugiego - nie powiesz już o kimś, że jest np. systematyczny, uczuciowy, nerwowy, pracowity. Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2014-01-24 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
hmm... szukałam na ten temat trochę w internecie i czytałam np. jak ktoś ma bardzo realistyczne sny i potem nie może odróżnić, czy to się wydarzyło naprawdę czy to był tylko sen. Jeśli ktoś tak ma to też traci kontakt z rzeczywistością?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
wszystko zależy jakie podłoże ma ta "utrata kontaktu" - nie wiem, ale chyba znaczenie tych słów rozumiesz?
jak ktoś wypije sporo alkoholu to też straci kontakt z rzeczywistością, weźmie narkotyk tak samo, sytuacje ze snem też się często zdarzają, ale przecież to nie oznacza choroby psychicznej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Szalony Kapelusznik
|
No tu mniej więcej chodzi o to, że osoba śni o czymś np., że jej partner ją zdradza i potem w świecie realnym szuka dowodów potwierdzających ze snu. Tylko nie, że "ma przeczucie" tylko realnie uważa, że on ją zdradza, a nie, że jej się wydaję, ma przeczucie itp. Nie odróżnia fikcji od realnego świata. Przeczytaj tą ksiażkę, którą masz poleconą wyżej, takie zdania wyrwane z kontekstu mogą być niemiarodajne, bo to złożone zaburzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
To pewnie ma kilka znaczeń.
Jogini podczas medytacji technicznie rzecz biorąc tracą kontakt z rzeczywistością, ale często tak się również opisuje osoby które mają zaburzony obraz siebie i otoczenia: czyli choroby psychiczne, ataki lękowe, agorafobię czy arachnofobię i tym podobne. Ich wyobrażenie o świecie jest nieadekwatne do tego jak świat wygląda i na jakie zagrożenia są tak naprawdę narażeni. No i na końcu ludzie którzy są megalomanami i widzą siebie jako drugie wcielenie Napoleona ![]()
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-24 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mam takiego znajomego który ma ''ciekawe'' jazdy.
Ostatnio jak wymieniałam z nim smsy twierdził,że widzi jak ''krew się leje z sufitu, chociaż on tak serio wie,że się nie leje''. Ponadto słyszy dziwne głosy w głowie itp. Żeby było jasne - ten koleś popala trawkę i zażywa różne dziwne świństwa. Aha i przypomniało mi się jak ostatnio pisał mi,że alkohol jest ohydny a tydzień później radośnie oznajmił,że sie idzie napić,aby zagłuszyć głosy w głowie. Jak mu przypomniałam co pisał odpisał mi ''fuj alko vs morderczy instynkt do wszystkiego co się rusza - co byś wybrała?' Edytowane przez ZieloneOczy1993 Czas edycji: 2014-01-24 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Chorób i zaburzeń psychicznych jest wiele, samej schizofrenii jest kilka rodzajów od cyklofrenii po katatonię.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.