![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Okulary...
Witam wszystkich
![]() Nie wiem czy dobrze trafiłam w dział no,ale niech już będzie.. ![]() Pytanie będzie odnośnie okularów. Rok temu okulista stwierdził u mnie wadę wzroku -0,5 w prawym oku i kazał zgłosić się za rok na ponowną wizytę. Tak też zrobiłam i dziś poszłam. Od zawsze chciałam nosić okulary i już nastawiłam się, że dziś mi je przepisze,ale znów za rok wizyta i tu pojawia się pytanie: Czy mogę tzw " na własną rękę" kupić okulary czy to zbyt ryzykowne? Jestem uparta,wiem,poza tym mi okulary jak najbardziej pasują,więc czemu nie. ![]() W aptece mi powiedzieli, że minusów w ogóle nie dostanę tylko plusy, mam iść do optyka gdzie nawet za zerówki zapłacę z 300zł czego nie chcę... Lub też zerówki gdzie mogę dostać takie normalnie okulary nie typowe 'kujonki' ? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Okulary...
chyba troche przesadzili z ta cena. ja mialam jedne ze swoich okularow za 180zl i byly niczego sobie. wymienilam je tylko dlatego, ze zrobily sie na mnie za male. 300zl zaplacilam za okulary, ktore maja szkla z antyrefleksami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja na Twoim miejscu bym nie kupowała.
Zerówek kupowania nie widzę sensu. Za ładne oprawki trzeba zwykle sporo zapłacić, a znudzą Ci się i kasa wyrzucona w błoto. W dodatku okulary to nie tylko inteligentny wygląd ![]() Natomiast jeśli chcesz kupić minusy to lepiej nie bez konsultacji z lekarzem. Po pierwsze zdania są między okulistami podzielone, ale duża część uważa, że zbyt wczesne założenie okularów może spowodować szybsze pogłębienie się wady. Po drugie okulista porządnie zmierzy Ci rozstaw i określi dioptrię. Może zdecyduje, że będzie korzystny cylinder. Lepiej więc samemu nie podejmować takiej decyzji. Ja bym się cieszyła, gdybym mogła przestać nosić to świństwo. A teraz z powodu zapalenia rogówki siedzę zamiast w soczewkach to w moich denkach od słoików. Ciesz się więc, że na razie masz wzrok w miarę w porządku, bo jak już zacznie lecieć to niestety zaczynają się kłopoty. A nie widzieć to nic miłego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Minusów nie dostaniesz (na szczęście!). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kup sobie oprawki bez szkieł!? faktem jest natomiast duży koszt za oprawki. Te fajniejsze faktycznie potrafią sporo kosztować- pytanie czy na fajny wygląd w okularach opłaca Ci się wydawać 200- 300zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Odbiło mi się o uszy, że tyle kosztują, oczywiście , że nie kupię takich drogich... Skoro nie dali mi normalnych chciałam jakąś alternatywę w formie zerowek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Meravigliosa creatura
|
Jeśli uprzesz się zrobić sobie zerówki to doradzam, żebyś poprosiła optyka o szkła odpowiednie do pracy przed komputerem. Będziesz mieć przyjemne z pożytecznym
![]() Autorko, uczysz się czy pracujesz? Bo wiele zakładów pracy oferuje swoim pracownikom dopłatę do okularów (i korekcyjnych, i tylko ochronnych), jeśli pracuje się np. przy komputerze. A dofinansowania są zwykle spore, u nas w tym roku było to około 280 zł. Takie dofinansowanie należy się pracownikowi raz na kilka (2?) lat. Choć dziwi mnie, że mimo zdiagnozowania wady wzroku lekarz nie zapisał Ci okularów. Niby - 0,5 to niedużo, ale ja miałam taką samą wadę i wydawało mi się, że widzę doskonale, ale po założeniu okularów od razu świat zrobił się wyraźniejszy ![]() Edit: W mojej małej mieścinie całkiem fajne oprawki dostanie się już od 120 zł. Choć fakt najwięcej jest takich od 140 do 220 zł. Do tego trzeba doliczyć szkła. Takie najzwyklejsze z antyrefleksami to u nas koszt około 40 zł, a takie odrobinę lepsze 80 zł. Edytowane przez Regista Czas edycji: 2013-10-08 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja się uczę, ale od roku przy intensywniejszym wysiłku,np pisanie w szkole, gdzie światło nie jest najbardziej odpowiednie łapał mnie bóle głowy,co było bardzo uciążliwe. Mam znajomą, która ma wadę wzroku -0,25 i nosi okulary już od dobrych kilku lat. Czyli mogę na spokojnie bez żadnego skrępowania u optyka poprosić o wycenę okularów "zero" ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
and cigarettes
|
Byłaś u tego samego okulisty, co rok temu?
Dla mnie to dziwne, że nie przepisał Ci okularów. Wada 0,5 może nie jest duża, ale dla komfortu i lepszego widzenia wg mnie powinien zapisać. Tym bardziej, że to minusy. Plusy można nosić do komputera czy czytania, ale minusy powinno się stale na nosie mieć. Nie znam osoby, która ma zdiagnozowaną wadę i nie ma zaleconych okularów. Może rozważ zmianę okulisty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Meravigliosa creatura
|
Pewnie. Wypytaj o wszystko co cię interesuje. Może najpierw o to, ile w danym zakładzie kosztowałyby szkła zerówki. I tu zapytaj o zerówki do pracy przed komputerem, bo może różnią się od zwykłych tylko powłoką antyrefleksyjną a różnica w cenie nie będzie znacząca. Przejdź się do kilku zakładów, ceny szkieł mogą się różnić w zależności od firmy. Jak będziesz wiedziała ile mniej więcej wyniosą Cię szkła, rozejrzyj się za oprawkami. Powiedz na przykład, że interesują Cię takie do jakiejś tam kwoty, którą możesz na nie wydać i niech Ci da je poprzymierzać. Jeśli nie znajdziesz nic pasującego do Twojej twarzy, idź gdzie indziej. Ja kiedyś przymierzyłam większość oprawek w danym zakładzie i spodobałam się sobie dopiero w ostatnich
![]() ![]() A nie myślałaś, żeby zmienić okulistę? Skoro masz dolegliwości przez brak okularów, to może warto o tym pomyśleć. Teraz często przy sklepach optycznych przyjmują okuliści. I prywatnie i na NFZ. Wtedy miałabyś wszystko na miejscu. Acha, jeśli kupisz teraz zerówki, a za jakiś czas jednak będziesz musiała nosić szkła korekcyjne, to spokojnie możesz je założyć do starych oprawek. Szkła z małą korektą pasują praktycznie do każdych oprawek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Tak, byłam u tego samego. Rok temu powiedział, że mi nie da, bo będzie mi się kręciło w głowie, a jak czytałam to normalne przy pierwszym noszeniu okularów,oczy się muszą przyzwyczaić.. ja również jestem zdziwiona,mój brat ma taką sama wadę,ale tylko w jednym oku (Tak około -0,5) miał po paru dniach okulary korekcyjne i nosił ok roku. U mnie jest tylko jeden okulista z NFZ, a głupieć nie będę chodząc do prywatnego...
Niestety nie pracuję,więc nie zaszaleję trochę,poza tym koleżanka wyżej trochę trafiła z "znudzą Ci się i kasa wyrzucona w błoto." coś w tym jest. Dochodzi jeszcze sprawa moich rodziców,ponieważ ja ogólnie mam swoje pieniądze,dostaję, ale jak nagle zniknie mi na przykład 100zł i powiem, że to na te właśnie okulary to szału dostaną,nie macie może jeszcze jakiegoś wyjaśnienia dla rodziców, że jednak nie zrezygnuję z "walki " o okulary? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
poszukaj w miejscowości obok. Nie ma rejonizacji. 100 zł to teraz problem dla Twoich rodziców. A Ty na siłę chcesz okulary więc jak im powiesz, że musisz bo lekarz Ci przepisał i dopasujesz oprawki plus soczewki za min 200zł to ja Cię nie kumam.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Niektórzy kupują sobie plastikowe okulary dla stylu, ja chcę takie same tylko normalnie szkła-zero,ale szkła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
patrz allegro.
---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- ale ja nie polecam..chwilowa zachcianka dla kogoś kto nie zarabia jest poważnym wydatkiem.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A Vision Express? Zrób tam sobie badania i kup okulary, jakie dusza zapragnie. Z tym, że to dość droga opcja. Dla leniwych i oszczędnych idealnym wyjściem będzie Allegro albo jakikolwiek sklep ze sztuczną biżuterią czy ubraniami - okularów zerówek to ci w bród
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jutro idę na moją miasteczko może znajdę coś dla mnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Okulary nie są tanią imprezą. Chyba, że zerówki albo plusy które można kupić od 6 zł na bazarze.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja na początku miałam -0,5 na jedno i -0,25 na drugie.. Oczywiście na początku nosiłam a później przestałam na prawie 1,5 roku (nosiłam tylko w domu i to nie zawsze). Niestety wada sie dość pogłębiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja trochę rozumiem niechęć okulistów do zakładania ludziom okularów z małymi wadami. Na swoim przykładzie: w ostatniej klasie LO ( 2008r) zaczęłam gorzej widzieć, nie była to jakaś duża wada - siedząc na samym tyle klasy nie widziałam co jest napisane na tablicy, ale nie powiem - przeszkadzało. Poszłam do okulisty, okulistka niechętnie ale wypisała mi receptę na okulary - miałam -0,25 i -0,25 na astygmantyzm. Dziś mam -2,5 albo nawet -2,75 i póki co odnoszę wrażenie, że wada już się nie pogłębia, z czego się cieszę. Dziś dwa razy zastanowiłabym się, czy mi te ćwiarteczki są potrzebne
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Mi okulista kazał kupić okulary do komputera i do czytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Sama od dzieciństwa miałam okulary, niewielka wada, 0,25 w jednym oku, w drugim 0,5. Mniej więcej w połowie podstawówki przestałam nosić. Po ponad 10 latach poszłam do okulisty i wada się powiększyła. Doszedł mi astygmatyzm, którego nie miałam. Nie ma reguły, że z okularami/bez okularów wada się pogłębi. Wg mnie lepiej mieć okulary i się nie męczyć, nie frustrować, nie wkurzać, że się niedobrze widzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie przeskok z -0,25 na -2,5 w ciągu nieco ponad 4 lat (!) jest duży, zwłaszcza, że przynajmniej wśród moich znajomych nikt nie latał co pół roku do okulisty, bo jego okulary były za słabe. Ok, lepiej mieć okulary, ale wydaje mi się, że jak ktoś już jest zmuszony je nosić to musi mieć świadomość ( przynajmniej w przypadku minusów) że jest to opcja na stałe, a nie tylko zakładać je "dla szpanu" Zresztą odkopałam wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=361448 ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Ale tak - plusy. O ile - dokładnie nie wiem. W jakim czasie - również nie wiem. Być może w ciągu roku, nie dziesięciu lat. Mój wzrok jest na tyle "dziwny", że przy badaniu komputerowym "na sucho" miałam rozrzut od -2 do +3,75 w gorszym oku, w lepszym mniejszy, ale też minusy i plusy. Moc szkieł miałam dobieraną głównie na podstawie subiektywnych odczuć. Po zakropieniu wyszło ok +3,25 w gorszym w sferze i cylindry +1,75, ale okulary mam +2 sfera i +0,75 cylinder, bo w takim szkle najlepiej widziałam bez rozszerzonych nienaturalnie źrenic. W lepszym mam +0,5 i 0,25 (odpowiednio: sfera i cylinder). Dlaczego minusy są wg Ciebie na stałe, a plusy niekoniecznie? Plusy znikną od okularów? ![]() Ja tam dorosłam do tego, że mniej mnie interesuje "och, jaka ja fuj okularnica", a bardziej lepsze widzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo nie napisałaś "-"? ![]() Oczywiście, że minusy się powiększają z okularami czy bez - póki miałam mniej niż -1,5 to sobie bimbałam na okulary i zakładałam je tylko na zajęciach albo żeby zobaczyć nr autobusu, stąd zastanawiam się, czy te ćwiartki były mi potrzebne, bo więcej czasu spędziły w etui niż na nosie, a 130 zł za szkła piechotą nie chodziło. A co do noszenia okularów na stałe sama napisałaś: Cytat:
Cytat:
![]() Jak dla mnie autorce wątku zależy na tym, żeby być piękną okularnicą a nie o lepsze widzenie: Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ktoś poniżej doradził: kup na allegro. Nigdy w życiu, chyba, że najpierw pójdziesz do salonu, poprzymierzasz oprawki, które Ci się podobają. Zapamiętasz nazwę i może model, i wtedy możesz śmiało kupić na allegro. W ciemno nigdy! Oprawki mają różną szerokość. Niektóre, choć piękne będą Ci za ciasne i choćbyś się uparła, nie da się takich nosić. Przede wszystkim oprawki muszą być wygodne, dobrze leżeć na nosie. U optyka Ci je wyregulują, tak żeby leżały prosto na nosie, dogną odpowiednio zauszniki, sprawdzą, czy nosek leży odpowiednio. Bez tego się nie da.
Osobiście noszę okulary od prawie 30 lat i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś chciał je nosić bez przymusu ![]() Minus 0,5, dla mnie, kwalifikuje się już do noszenia okularów, bo komfort wyraźnego widzenia jest najważniejszy. Ja mam minus 6, ale jak dziś pamiętam dzień, kiedy to było małe -0.5...
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Jeśli chcesz kupić okulary, które będą te Twoją wadę korygowały idź do innego okulisty który Ci je przepisze, bądź do salonu optycznego w którym zbadają Ci oczy i dopasują szkła, sama tego nie rób. Jeśli jednak chcesz mieć okulary ze względu na efekt wizualny poszukaj zerówek w sieciówkach, ja kiedyś kupiłam w 'chińczyku' za kilka złotych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Okulary to inwestycja w zdrowie, muszą być dobrze dobrane, nigdy nie eksperymentuję i kupuję zawsze w sprawdzonych salonach. xxxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-11-20 o 13:48 Powód: Nieopłacona reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
ALE OKULARY SĄ DROGIE
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
haha od 4 lat przestałam patrzeć na cenę. Najdroższe za 370zł po pół roku były do naprawy. Teraz mam ponad rok za 27zł i nic im nie jest...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.