![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wada wzroku - o,25. Czy warto kupować okulary?
Dzisiaj byłam u okulistki i okazało się że mam wadę wzroku -o,25. Teraz zastanawiam się czy warto kupować okulary skoro mam tylko malutkie problemy z czytaniem czegoś co jest daleko na tablicy,reklamie napisane?
W końcu okulary są b. drogie a soczewek nie produkują na takie małe wady ![]() Jakie jest wasze zdanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wada wzroku - o,25. Czy warto kupować okulary?
Oczywiście że warto, a nawet trzeba kupić sobie okulary mając nawet tak małą wadę wzroku jak twoja. Nieleczona wada będzie się powiększać, a chyba nie chcesz za jakiś czas nosić okularów -5. Przejmujesz się, że nie ma soczewek na twoją wadę a okulary są drogie. Kupując soczewki np. miesięczne co miesiąc ponosisz wydatek na nie oraz na płyn do nich, natomiast okulary to jednorazowy wydatek. Pozatym okulary nie są znowu takie drogie, ja za swoje zapłaciłam ok. 250zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja tez miałam mała wadę na jedno oko i pani co badała mi w szkole oko i powiedziała ze mi nie trzeba okularów bo tylko ostatnich tych literek najmnijeszych nie widziałam. po roku czasu zaczełam zniowu narzekac na oko i okazalo sie ze mam -1 i okulary mam nosic ciągle
![]() wiec lepiej idz i zakup okulary ![]() ja zakupiłam najtańsze oprwaki za 100 coś i szkła z ta powłoczka do kompa co nimy ochrania ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oj to jednak muszę kupić te okularki, nie chce żeby mi sie jeszcze bardziej pogorszył wzrok... A okularki wade mogę skorygować
![]() Dziekuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mi w gabinecie powiedzieli że minusów nie da się zkorygowac one się tylko pogłebiaja i jest coraz więkrza wada .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
masz minusy w sferze - co oznacza, że masz KROTKOWZROCZNOSC , jesli to cwiartka w cylindrze - masz astygmatyzm.
zajrzyj tutaj: http://optiker.pl/content/view/46/25/ jest kilka szkół - jedna z nich glosi, ze cwiartka miesci sie w granicach fizjologii i nie trzeba pomagac oku szklem. jesli zdecydujesz sie na okulary - pamietaj, zeby wybrac szkla z powloka antyrefleksyjna, ktora chroni oczy - " Soczewki bez powłoki AR, mimo zachowania parametrów korekcji wady wzroku:
http://okularydokomputera.pl/index.php?c=5_1 http://www.visioncare.pl/pl/show/pow...ntyrefleksyjne Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-08-25 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Teraz masz -o,25 a nie noszac szybko mozesz dojsc do -0,50 lub -0,75
~~~~ A o co chodz z ta cwiartka w szklach?? Bo ja mam astygmatyzm i na swoje szkla to musialam czekac az je sprowadza.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
też badałam się u okulistki i wade mam na jedno oko +0,5 ale stwierdziłam ze to nie jest aż tak bardzo duża wada żebym potrzebowała okularów. widzę dobrze ale nie rewelacyjnie. moim zdaniem jesli przeszkadza Ci ta wada można kupić okulary do samego czytania, które można kupić w Aptece (przynajmniej u mnie w mieście są dostępne w Aptekach). ale z wiekiem czasu może sie pogłebić bo minusy lubią właśnie tak robić. a jeśli chodzi o Twoją wadę to z minusów można całkowicie wyjść, jak lubią się pogłębiać tak z czasem lubią się cofać, do zera. bo plusy jak sie pogłębią, bardzo trudno wyjść z nich, czasami nie da rady, a czasami da. ale można też spróbowac skonsultować się z prywatnym okulistą i zapytać o okulary a nawet soczewki.
![]() pozdrawiam.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Hej! Ja na Twoim miejscu nie nosiłabym okularów, bo to bezsens. Sama kiedy dowiedziałam się, że mam wadę wzroku, miałam już -1 i -0,75 jakoś. Póki co poczekaj, zobaczysz czy wada Ci się pogłębi.
Zależy jeszcze ile masz lat, bo w wieku dojrzewania wady się pogłębiają i noszenie okularów NIE ZMIENI TEGO. Ja nosząc okulary/soczewki doszłam do -3,25 i -2,5. Chodzi tu tylko o komfort widzenia, a jeśli masz taką małą wadę, to problem jest praktycznie żaden. Z kolei jak zaczniesz nosić okulary, to nie dość, że będziesz je musiała nosić cały czas, bo bez nich zaczniesz gorzej widzieć (znam to po sobie, jak nie nosiłam okularów, to jeszcze jakoś widziałam jako tako, a kiedy zaczęłam nosić, to po zdjęciu dużo gorzej widziałam i to chyba nie tylko kwestia porównania widzenia w okularach i bez). Poza tym noszenie okularów tylko do czytania z daleka itp., zakładanie i zdejmowanie ich w ciągu dnia, może przyczynić się do pogłębiania się wady wzroku, szybciej niż gdybyś cały czas nosiła/nie nosiła okularów. To naprawdę minimalna wada, jak będziesz chodziła co pół roku na kontrolę do okulisty, to będziesz miała wszystko pod kontrolą. Dodatkowo (dla niektórych jest to ważny argument, dla innych mniej) okulary to jednak jest wydatek rzędu kilkuset złotych, ja bym się na Twoim miejscu w to nie bawiła póki co ![]() Żyj szczęśliwie bez szkieł! Ja swoją drogą nienawidzę okularów, serdecznie ich nie znoszę i zamieniłabym się z Tobą chętnie ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja wybieram sie do okulisty, nie widze np napisow na telewizorze np wyniku meczu czy paskow z informacjami. Poza tym z tablicy zle widze juz od 4 ławki... Odwlekałam wizyte bo wczesniej mi nie przeszkadzało ale chyba jest coraz gorzej i teraz jest to uciążliwe.
Boej sie ze mam jakas duzą wadę -2, -3 i że bede musiala nosic je caly czas. Czy wiecie ile kosztuja okulary? Szkła i oprawki? Czy w takim vision expres sie oplaca czy lepiej u zwyklego optyka?
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Okulary kosztują kilkaset złotych. Ja mam właśnie taką wadę mniej więcej i za same oprawki płaciłam chyba 400 zł... A szukałam raczej tańszych. No nie wiem, może w Warszawie jest drogo pod tym względem. Szkła to u mnie było jakoś 300-400 zł. Wszystko kosztuje - antyrefleks na szkła, ewentualnie zrobienie cieńszych szkieł. Ja starałam się nie wydać fortuny, bo dużo oprawek było po 1000 zł. No nie wiem, jak teraz o tym myślę, to się zastanawiam czy ten mój optyk taki burżujski jest, ale w vision express też chyba są takie ceny. Myślę, że te 500 zł dobrze by było, gdybyś miała na ten cel. A co do optyka to może po prostu podpytaj znajomych, może poleciliby Ci jakiegoś w Twojej okolicy ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
zawsze warto, bo do koło 25 roku zycia wada wzroku moze się powiększać!!
lepiej zatrzymać ja na takim etapie i dbac o czy (okulary przeciwsłoneczne z filtrem, krople do oczy przy siedzeniu przed monitorem).. poza tym... oprawki sa teraz piekne, modne a same okularnice seksowne! ![]() ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- ależ co ty za bzdury opowiadasz??! jak ktoś CHCE wydawac tysiąc na oprawki chanel czy armani, to jego problem więc nie rób dziewczynie wody z mózgu ![]() naprawde modne wzory mozna wybierac i przebierać garściami, w przedziale od 100 do 300 zł, przy czym 300 to jest maks, jesli oczywiście nie poleci sie do najdroższego salonu w mieście. dobre oprawki to kwestia producenta, a nie tego czy są na wystawie viosion ekspres czy u osiedlowego optyka (10x taniej) ![]()
Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem. Edytowane przez kora777 Czas edycji: 2009-08-28 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I nie pisałam wcale o Armanim, zresztą mniejsza o oprawki. Ja płaciłam 300 zł za szkła, a one bynajmniej nie były markowe... I przy nich też nie "wybrzydzałam", wyobraź sobie. I proszę Cię, nie mów, że robię komukolwiek wodę z mózgu, napisałam jak było w moim wypadku, podkreśliłam, że nie wiem jakie są ceny gdzie indziej, być może w Twoim mieście jest taniej, bo wiadomo, że w Warszawie niestety jest wszystko najdroższe... Poza tym mówię o okularach na żyłkę, a te są droższe niż pełne metalowe. A okularnice seksowne? Tiaa. ![]() Dlatego wciąż radzę autorce poczekać na rozwój sytuacji. Taka wada to nie wada ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
hermajona chyba przesadzasz z tymi cenami. Na jakiegos drogiego optyka trafilas. Na pewno mozna kupic kilka razy taniej
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Hermajona, moja mama za okulary z plastikowymi szkłami, antyrefleksami i czymśtam jeszcze takim podobnym płaciła ok. 500zł (oprawki250, szkła 250, z czego te oprawki należały do średniego przedziału cenowego), tak więc można.
Po okulary możesz pojechać gdześ pod Warszawę. Myślę, że wyszłoby sporo taniej. Kasia93b - moja okulistka zapisuje mi zawsze niższe szkła niż mam wadę. Teraz mam np. wadę -1,5 i 1,75, a szkła odpowiednio 1,25 i 1,5. Gdybym miała szkła takie jak wadę, szybciej by leciała, a dzięki tej różnicy - zatrzymała się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio za szkła z antyrefleksem zapłaciłam tylko 50 zł, wada nieduża. Moim zdaniem nie warto kupować w vision express, mają ceny z kosmosu :/ moje oprawki kosztowały chyba 110zł, w sumie na okulary nigdy nie wydałam więcej niż 200zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
olinka a caly czas chodzisz w okularach? przy jakiej wadzie trzeba nosic caly czas?
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A co sądzicie o diecie 'białe, czarne i czerwone' ? Czy takie produkty (jagody,nabiał itp.) poprawiaja wzrok czy tylko zapobiegaja wiekszemu pogarszaniu sie wzroku ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od 5 lat zauwazylam pogorszenie wzroku i ani razu nie mialam okularow wyrabianych.. ktos wczesniej napisal, ze jak sie nosic nie bedzie, to wada sie poglebi do -5 czy ilustam.. ale bylam ostatnio na ponownej kontroli i moja wada nie przekracza -1 (z tego co pamietam -0,5 do -0,75). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie.
Ja zaczęlam wlasnie od okularów na -0,25... obecnie mam -1,75. Błąd! Z kolei ludzie, którzy to zbagatelizowali nadal mają te swoje - 0,25 czy -0,5... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
mi bez okularów wada się pogłębiła, wiec to nie zalezy chyba od tego czy sie nnosi okulary czy nie tylko od genetyki
![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
NIE KUPUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!T AKA WADA TO NIE WADA ROZmawaiałam z moja okulistka i powiedziała ze nawet przy połowkach nie powinno sie dawac okularow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzisiaj rozmawiałam z 2 okulistami(małżeństwo) i poradzili mi zeby kupic okulary i nosic je do szkoly na lekcje i czasami jak juz bede przemeczona, oczy beda mnie szczypały itp. i bede musiala skorzystać z komputera albo obejrzec tv to wtedy moge je zalozyc
![]() Bez okularow sie nie obejde, w klasie czesto siedze z tyłu i czuje sie sfrustrowana jak nie widze pierwiastkow na tablicy mendelejewa która zajmuje pol sciany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
5 lat temu się zorientowałam, że mam taką wadę wzroku jak Ty. Przez ten czas wkładałam okulary, jak miałam zmęczone oczy i do prowadzenia samochodu w nocy. Teraz mam -0,50 na lewym oku, ale nim mierze do aparatu bez okularów więc nie dziwota. Myslę, że jak zakupisz okularki i będziesz je nosić z umiarem to nie powinna Ci się wada powiększać. Dodam, że spędzam całe dnie przed komputerem. Warto od czasu do czasu pochłaniać tabletki z wyciągiem bodajrze z borówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
witam,
byłam u okulisty i moja wada jest następująca: -0,5 lewe oko i astygmatyzm, a prawe -0,5 . Widzenie z daleka sprawia mi trudność, jak przemęcze wzrok długim siedzeniem przy komputerze to oczy mnie mocno szczypią i występuje ból głowy,czy powinnam nosić okularki ? ![]() pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.