Poznań - chcę tam zamieszkać - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-22, 20:01   #1
Prisha
Rozeznanie

Poznań - chcę tam zamieszkać

Witam.

Od dłuższego czasu rozważałam kwestię wyprowadzki z mojej rodzinnej małej miejscowości. Wybór padł właśnie na Poznań. Zamierzam szukać w tym mieście pracy.

Chcę wynająć kawalerkę w Poznaniu. Powiedzcie mi, która dzielnica Poznania jest bezpieczna, dobrze skomunikowana z pozostałą częścią miasta? Chodzi mi o Wasze subiektywne opinie.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i wskazówki.

Prisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:24   #2
201612291251
Konto usunięte

Dot.: Poznań - chcę tam zamieszkać

piątkowo, winogrady - centra handlowe, pestka (szybki tramwaj), mieszkalam tam i polecam
201612291251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:43   #3
HotterThanFire
BAN stały

a ja z kolei ODRADZAM jeżyce, dębiec i wilde
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:47   #4
Kinaa1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DIABLICAorg Pokaż wiadomość
piątkowo, winogrady - centra handlowe, pestka (szybki tramwaj), mieszkalam tam i polecam
ja tez mieszkałam na Piątkowie ))

Autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny
Kinaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:48   #5
Veronic
Wtajemniczenie

w Poznaniu mieszkam już ponad 3 lata (odkąd zaczęłam studia), sporo razy się przeprowadzałam- mieszkałam na wildzie, łazarzu, grunwaldzie, teraz znowu mieszkam na łazarzu i nie narzekam, choć w okolicach rynku łazarskiego ( same stare kamienice) można poczuć lekką grozę
na ratajach nie mieszkałam i raczej nie zamierzam, chciałabym natomiast mieszkać w okolicach malty, ale nie wiem czy kiedykolwiek będzie mnie stać na tak drogie mieszkania (np. na polance) .
Tak jak poleca koleżanka w poście powyżej, myślę , że winogrady, piątkowo, jest ok, choć tam nigdy nie mieszkałam.
Komunikacja jest dosyć dobrze rozbudowana w poznaniu
tak naprawdę jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nawet w pozornie najbardziej bezpiecznej okolicy może się trafić jakiś psychol
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:53   #6
_kamea_
Zakorzenienie

A ja przeprowadziłam się niedawno z Wrocławia do Poznania i muszę przyznać, że rozczarowałam się tym miastem... i to nawet bardzo to miasto jest straszne!!! Dobrze, że ta zmiana miejsca jest czasowa i nie długa.

Wracając do tematu - mieszkam na Ratajach i w zasadzie jeśli chodzi o dojazd jest rewelacja, w miarę blisko centrum, co do uroku okolicy nie będę się wypowiadać...

Pozdrawiam
Stary 2011-01-22, 20:57   #7
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _kamea_ Pokaż wiadomość
muszę przyznać, że rozczarowałam się tym miastem... i to nawet bardzo to miasto jest straszne!!!
hehe czemu straszne?? mnie ono nie przeraża może dlatego , że się przyzwyczaiłam swoją przyszłość wiąże z Poznaniem
ale wśród wieżowców i we wieżowcu nie chcę mieszkać!! oj nie
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:58   #8
HotterThanFire
BAN stały

zgadzam sie aczkolwiek najwieksze ryzyko jest tam, gdzie wymieniłam urodzilam sie tutaj wiec co nieco wiem

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
tak naprawdę jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nawet w pozornie najbardziej bezpiecznej okolicy może się trafić jakiś psychol
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 20:59   #9
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja przeprowadziłam się niedawno z Wrocławia do Poznania i muszę przyznać, że rozczarowałam się tym miastem... i to nawet bardzo to miasto jest straszne!!! Dobrze, że ta zmiana miejsca jest czasowa i nie długa.
Czemu uważasz, że jest straszne? W sensie, że brzydsze od Wrocławia czy jak? Ja mieszkam w Poznaniu od roku i w sumie już mi się on znudził
Nie wiem czy po studiach będę tu mieszkac. Ale Tobie polecam tak jak dziewczyny już pisały - Winogrady i Piątkowo - najlepsze do mieszkania dzielnice w Pozn! Ja mieszkam teraz na piątkowie i jest święty spokój a do centrum tramwajem się dojedzie w 15 minut (dzięki ci PST ) Ale na piątkowie są zazwyczaj ceny wynajmu większe niż na winogradach (moim zdaniem to dziwne po piątkowo jest dalej od centrum )
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:11   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:12   #11
Prisha
Rozeznanie

Bardzo wdzięczna jestem za Wasze opinie. Widzę, że raczej się zgadzacie i nie ma dużych rozbieżności, a to znacznie ułatwi mi sprawę . Wszelkie wskazówki wezmę pod uwagę.

Stary 2011-01-22, 21:26   #12
_kamea_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
hehe czemu straszne?? mnie ono nie przeraża może dlatego , że się przyzwyczaiłam swoją przyszłość wiąże z Poznaniem
ale wśród wieżowców i we wieżowcu nie chcę mieszkać!! oj nie
Poznań jest straszny pod względem architektonicznym - podoba mi się jedynie ścisłe centrum miasta, poza tym jest tu szaro, buro, mało przyjemnie i przyjaźnie... I tak jak pisała Hipnagogia - bardzo szybko się nudzi 3/4 miasta z tego co zauwazyłam składa się z wielkich blokowisk - wieje tu bardzo komuną. Dworzec - tragedia do kwadratu - wysiadając z pociągu ma się wrażenie, że to jakieś małe, nie warte odwiedzenia miasteczko. Nie wiem, może inni to inaczej odbierają, ale z moim porównaniem do Wrocławia, który jest naprawdę urokliwym miastem, Poznań wypada bardzo słabiutko
Osobną sprawą są np tramwaje - to jest dla mnie hit tego miasta!!! jeżdżący po ulicach miasta wojewódzkiego 60 - letni złom, który przeraża nie tylko swoim wyglądem, ale też stanem technicznym (średnio raz w tygodniu jestem ostatnio świadkiem jakiejś awarii). Ok, kończę, przepraszam za tą długą wypowiedź, ale musiałam się wyżalić
Stary 2011-01-22, 21:34   #13
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:37   #14
leffe
Przyczajenie

ja tylko mogę potwierdzić - Winogrady.

komunikacja jest świetna, nie wiem jakie jeszcze miasto w Polsce jest tak dobrze skomunikowane, tak samo z sygnalizacją świetlną - tak ułożona że się nie korkuje (system kamer) i jak się jedzie przepisowo to się trafia na zieloną falę

mieszkałam na Łazarzu i klimacik to tam jest niezły, ale za to kamienice najładniejsze w całym mieście
leffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:41   #15
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe. Ja wiele lat wybierałam się na studia do Poznania, bo blisko i rozwojowe miasto. Ale brzydkie to ono jest
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 21:54   #16
Prisha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dziękuję Ci bardzo. Stronkę mam już w zakładkach od jakiegoś czasu

Stary 2011-01-22, 22:15   #17
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Poznań jest straszny pod względem architektonicznym - podoba mi się jedynie ścisłe centrum miasta, poza tym jest tu szaro, buro, mało przyjemnie i przyjaźnie... I tak jak pisała Hipnagogia - bardzo szybko się nudzi 3/4 miasta z tego co zauwazyłam składa się z wielkich blokowisk - wieje tu bardzo komuną. Dworzec - tragedia do kwadratu - wysiadając z pociągu ma się wrażenie, że to jakieś małe, nie warte odwiedzenia miasteczko. Nie wiem, może inni to inaczej odbierają, ale z moim porównaniem do Wrocławia, który jest naprawdę urokliwym miastem, Poznań wypada bardzo słabiutko
Osobną sprawą są np tramwaje - to jest dla mnie hit tego miasta!!! jeżdżący po ulicach miasta wojewódzkiego 60 - letni złom, który przeraża nie tylko swoim wyglądem, ale też stanem technicznym (średnio raz w tygodniu jestem ostatnio świadkiem jakiejś awarii). Ok, kończę, przepraszam za tą długą wypowiedź, ale musiałam się wyżalić
Niestety zgadzam się z większością tego, co napisałaś. Przykre to, bo mam sentyment do tego miasta mimo wszystko. Generalnie, jak tylko skończę studia, to wyprowadzamy się z Poznania, 30 km dalej , a raczej wracamy do naszej rodzinnej miejscowości
A co do dzielnic, to ja również potwierdzam, że Winogrady są spoko. Mieszkamy tam już ponad rok i jesteśmy zadowoleni.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 22:28   #18
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

To ja się wyłamię z moją opinią Mieszkałam przez pół roku na Wildzie i drugie pół na Piątkowie. I zdecydowanie bardziej wolę Wildę. Jest bliżej centrum, jakoś tak bardziej "miejsko", wychodziłam z domu i pod nosem, nie dalej niż 10 minut od domu miałam wszystko co chciałam (ksero, sklepy papiernicze, spożywcze, ubrania, bankomaty, poczta). Na Piątkowie czuję się jak na jakiejś wiosce gdzie psy d*pami szczekają. Niby dobra komunikacja z centrum za sprawą PST, ale jakoś załatwienie czegokolwiek w mieście zajmuje mi dwa-trzy razy więcej czasu. Mam blisko Biedronkę ale po cokolwiek innego to już większa wyprawa. Nawet do bankomatu muszę jechać tramwajem/autobusem, bo taki urok PST że nie pójdę sobie piechotą "przystanek dalej".
Poza tym taką miałam pracę, że bardzo często wracałam do domu ok 23.00 i zdecydowanie bezpieczniej czułam się na Wildzie niż tu. Tam o tej godzinie raczej spotykałam ludzi również wracających skądś, często jeździła policja lub straż miejska, a tutaj dużo "dziwnej" młodzieży piwkującej pod pawilonem czy na ławce a dookoła same bloki...
Ale to moje subiektywne zdanie, może Piątkowo nie podoba mi się dlatego że po prostu nie znoszę blokowisk i lepiej się czuję w okolicy starych śmierdzących kamienic
Stary 2011-01-22, 22:40   #19
69love69
Zakorzenienie

Ja mieszkam w Poznaniu od urodzenia (21 lat) i bardzo lubie moje miasto Mieszkam na piątkowie, jednak do tramwaju mam 2 przystanki autobusem, ale nie narzekam. Nie chciałabym mieszkać w centrum, nie zamieniłabym domu z ogródkiem na ciasne mieszkanie

Może sa ładniejsze miasta, ale ja nie narzekam i nie zmieniłabym na inne Wiec ja polecam. O komunikacji juz było powiedziane, a co do bezpieczeństwa, wg mnie to nigdzie nie mozna czuc się super bezpiecznie
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 23:57   #20
arrachnee
Zakorzenienie

nieważne jaka dzielnica, ważne żeby można było tam tramwajem dojechać
polecam również sprawdzić komunikację nocną (za którą szczerze uwielbiam Poznań )
Piątkowem się nie zachwycam -> Pestka (trasa PST) byłaby świetna, gdyby nie to, że w godzinach szczytu tramwaje są tak zapchane, że nie zawsze da się wsiąść
jeśli piękne blokowisko, to raczej na obrzeżach -> żeby nie trzeba było nocami wędrować między wieżowcami
w ciągu ostatnich 8 lat zaliczyłam Rataje, Jeżyce, Górczyn, Junikowo, Grunwald ostatecznie osiadłam na Łazarzu

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 23:59   #21
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DIABLICAorg Pokaż wiadomość
Zdecydowanie! Dużo młodzieży mieszka w tamtejszych akademikach. Moim zdaniem w Poznaniu po prostu jest bezpiecznie, komunikacja bardzo dobra- w zasadzie w ciagu 5 min od wyjścia z domu trafisz na jakis autobus lub tramwaj.
Osobiście najbardziej nie lubie betonowej pustyni czyli blokowisk za Ratajami w strone Ikei

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 00:51   #22
madzq
Raczkowanie

a ja polecam Rataje mieszkam tu od urodzenia są małe osiedla na ktorych jest bardzo spokojnie np Polan chyba najmniejsze na Ratajach.Lub Jagielońskie, Oświecenia blisko ronda rataje skad dojedziesz w kazde miejsce Poznania.Miasto wcale nie jest nudne trzeba sie dobrze rozejrzec jest wiele pieknych miejsc w Poznaniu i okolicy. Pozdrawiam
madzq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 01:06   #23
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
3/4 miasta z tego co zauwazyłam składa się z wielkich blokowisk
Tak jak Gdańsk, Łódź, Warszawa... może nei 3/4 ale dużo, taki urok wielkich miast!

Poznań jest piękny, zakochałam się w starym browarze!
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 06:01   #24
Kinaa1
Wtajemniczenie

Cytat:

Wracając do tematu - mieszkam na Ratajach i w zasadzie jeśli chodzi o dojazd jest rewelacja, w miarę blisko centrum, co do uroku okolicy nie będę się wypowiadać...

Pozdrawiam
a ja mieszkałam dłuuugo w Poznaniu ale znam tez i Wrocław - kocham oba te miasta (mieszkam teraz w zupełnie innej części Polski i tęsknię za Poznaniem (Wrocławiem też)

Stary 2011-01-23, 10:56   #25
Prisha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kinaa1 Pokaż wiadomość
a ja mieszkałam dłuuugo w Poznaniu ale znam tez i Wrocław - kocham oba te miasta (mieszkam teraz w zupełnie innej części Polski i tęsknię za Poznaniem (Wrocławiem też)
Wrocław znam dobrze, zakochałam się w tym mieście od pierwszego odwiedzenia. Może kiedyś tam zamieszkam. Na razie mam szansę na pracę w Poznaniu, stąd ten mój wybór.

Dziękuję Wam. Nawet nie wiecie jak bardzo mi pomogłyście.

Stary 2011-01-23, 11:15   #26
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Chyba Łodzi z bliska nie widziałaś... polecam "pozwiedzać"

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Tak jak Gdańsk, Łódź, Warszawa... może nei 3/4 ale dużo, taki urok wielkich miast!

Poznań jest piękny, zakochałam się w starym browarze!
Dla mnie też piękny - szczególnie, jak się go porówna z Warszawą i Łodzią.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 11:24   #27
Kinaa1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Prisha Pokaż wiadomość
Wrocław znam dobrze, zakochałam się w tym mieście od pierwszego odwiedzenia. Może kiedyś tam zamieszkam. Na razie mam szansę na pracę w Poznaniu, stąd ten mój wybór.

Dziękuję Wam. Nawet nie wiecie jak bardzo mi pomogłyście.
Myślę, ze we Wrocławiu też mogłabym mieszkać
a Poznań to ostatnio jeden wielki plac budowy
Pozdrawiam i niech Ci się dobrze mieszka w stolicy Wielkopolski

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 11:35   #28
_kamea_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Chyba Łodzi z bliska nie widziałaś... polecam "pozwiedzać"

Dla mnie też piękny - szczególnie, jak się go porówna z Warszawą i Łodzią.
Znam dobrze Łódź - jest ładnym miastem, ale strasznie zaniedbanym.
Stary 2011-01-23, 12:53   #29
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Strasznie, to mało powiedziane - jedna, wielka masakra!
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 13:17   #30
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:
O tak z tym się zgadzam! Stare gruchoty to norma, jechać jakimś nowym to już na prawdę wielkie święto. W dodatku idzie się zabić przez te gwałtowne hamowanie. Dworzec PKP też jest strasznie brzydki w dodatku trudno się na niego dostać (dojeżdżają tylko 2 linie autobusowe a z mostu dworcowego długo się idzie dość..)
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości