![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wiosna idzie, bocian za nią, każda z nas tu będzie mamą - część IV.![]() ![]() Wcześniejszych części szukajcie tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=707856 część III https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675460 część II https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=625181 część I Lista staraczek Dziewczyneczka89 Magda lat 24 11cs ??? II ![]() ![]() Linka07 Paulina lat 28 28cs II 07.10 ![]() ![]() Kinga_20 Kinga lat 28 2 cs o drugą Kruszynkę II 17.09 ![]() ![]() Lista szczęśliwie zafasolkowanych mamuś Ewccik Ewa lat 34 Udało się w ??? cs ![]() Dominika lat 31 Udało się w 38 cs II kreseczki 04.07 2014 ![]() Mamusie rozpakowane Natalyyya Natalia lat 26 Fabian SN ur. 20.09.2014 2410 g i 47 cm szczęścia ![]() magdziaS Magda lat 30 Julia CC ur. 08.04.2014 2830 g i 49 cm szczęścia ![]() Lila_27 Ewelina lat 28 Natan SN ur. 07.04.2014 3100 g i 55 cm szczęścia ![]() Kinga_20 Kinga lat 27 Lilianna SN ur.17.05.2013 3500gr i 53cm szczęścia ![]() Ula_betula Ola lat 28 Zosia CC ur.04.07.2013 3080gr i 51cm szczęścia ![]() yevele Justyna lat 28 Karina SN ur.24.07.2013 3200gr i 54cm szczęścia ![]() Ninquelote Kamila lat 25 Lilianka ![]() lineczka1989 Lena lat 24 Nela SN ur.5.11.2014 3600gr i 55cm szczęścia ![]() Brilliant Girl Kasia lat 27 Marysia CC ur.14.11.2013 2900gr i 48,5cm szczęścia ![]() Lista wizyt ... Zaginione mamuśki: Ghia Adrianna lat 30 Antoni CC ur.25.06.2013 .... ![]() agi_82 Agnieszka lat 31 Kornelia SN ur. 27.10.2013. 52cm szczescia , 3280gr ![]() Przebieg ciąży: Miesiąc 1: tydzień 1-5 Miesiąc 2: tydzień 6-9 Miesiąc 3: tydzień 10-13 Miesiąc 4: tydzień 14-18 Miesiąc 5: tydzień 19-23 Miesiąc 6: tydzień 24-27 Miesiąc 7: tydzień 28-32 Miesiąc 8: tydzień 33-36 Miesiąc 9: tydzień 37-40 Pierwsza pomoc dla maluszka BEZDECH - pierwszy sposób kiedy dziecko ma bezdech to trzeba je połaskotać po stópkach, powinno pomóc, jeżeli nie to, - energicznie dmuchamy między noskiem a ustami albo jeżeli to nie pomaga - pochylenie się z niemowlakiem główką w dół (W pozyci siedzącej dziecko leży wzdłuż naszych ud głóką w stronę kolan) musi być do nas przytulone ale jeżeli wystąpił bezdech zwykle powinno wystaczyć 5 razy wdmuchnąć powietrze CIAŁO OBCE - z pozycji do odbicia przekłądamy dziecko do pozycji leżącej na rękach (tak jak pozycja klasyczna do karmienia i próbujemy wydłubać małym palcem ciało obce - dziecko przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu (jest to pozycja startowa) przekręcić dziecko na kolana i uderzały łódeczką (palce zgięte w taki "daszek") i uderzamy nadgarstkiem 5 razy, wracamy to pozycji startowej (przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu) i jeżeli zobaczymy ze ciało obce pojawiło się gdzieś "na wierzchu" to wtedy małym palcem wydłubujemy z buźki jeżeli nie to: - przekręcamy na plecy (dziecko leży na kolanie/stole) umieszczamy na poziomie linii sutków 2 palce i gwałtownie naciskami (tak zeby klatka piersiowa się delikatnie ugięła) 5 razy, sprawdzamy czy pomogło jeżeli nie to znowu naciskamy 5 razy i tak w kółko NA POGOTOWIE DZWONIMY W MOMENCIE KIEDY NIE POMOŻE 5 UDERZEŃ I 5 UCIŚNIĘĆ jeżeli dziecko zacznie PŁAKAĆ to znaczy że ma DROŻNE DROGI ODDECHOWE ZACHŁYSTNIĘCIE ukłądamy dziecko na stole, podkładamy dłonie pod łopatki- tak niemowlak ma udrożnione drogi oddechowe- wyrównujemy główkę z mostkiej i wprowadzamy 5 oddechów do delikatnego uniesienia klatki piersiowej UTRATA PRZYTOMNOŚCI nie zawsze kiedy dziecko przestaje oddychać traci przytomność! jeżeli nie pomaga łaskotanie, wyrównujemy głókę z mostkiego, czyli podkłądamy dłonie pod łopatki, odliczamy 10 sekund i dziecko powinno wydać w tym czasie 5 oddechów DZIECKO ODDYCHA A JEST NIEPRZYTOMNE ułożyć na boku (położyć kocyk przy brzuszku przy nóżkach tak żeby w razie co nie "przekręciło się" w sensie opadło na buzię w łóżeczku, plecjami może być oparte o szczebelki w łóżeczku i co 2 minuty kontrolujemy oddech i wtedy dzwonimy na pogotowie DZIECKO NIE ODDYCHA PRAWIDŁOWO palce podkładamy pod łopatki i robimy 5 wdechów i dzwonimy po pogotowie potem zaczynami 2 palcami uciskać w miejscu poniżej linii sutków, robimy 30 uciśnieć, wprowadzamy 2 edechy potem znowu 30 uciśnieść i 2 wdechy, jeżeli niepomaga to uciskamy klatkę piersiową Przy zapaleniu krtani dziecko ubieramy w czapeczkę i kombinezon otwieramy zamrażalkę lub okno (jeżeli jest minusowa temperatura) i dziecko zacznie normalnie oddcyhać, ale oczywiscie wizyta u pediatry jest potem niezbędna Udostępnione dzięki Lineczce ![]() Edytowane przez Linka07 Czas edycji: 2014-11-16 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna idzie, bocian za nią, każda z nas tu będzie mamą - część IV.
pierwsza do zobaczenia niedługo:P
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Natalka Ty łobuziaro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
oficjalnie już otwarty :P
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- no jakie oszukiwała po prostu się zameldowałam wcześniej ![]() Dobranoc ![]()
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
obecna
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
yevele
w moim cadecie też lekko się gibie ale to ponoć działa jako amortyzacja że dzidzia z każdą dziurą nie lata sztywno we wózeczku tylko tak bardziej miękko ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- A u nas czas zasuwa Kornelka rośnie aczkolwiek każdy mówi że malutka jest ![]() ![]() ![]() jesteśmy już po chrzcinach ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Yev, pisalam o tej malej gondoli w Maxi Cosi bo widzialam dziewczyne [nie wiem jaki model] i to dziecko nie bylo jakies wielkie i bylo na cala dlugoa wozka.
U mnie gondola sie nie gibie ![]() I TZ mowi ze gibanie gondoli nie wplywa na amortyzacje dziecka tylko amortyzatory za to odpowiadaja ![]() I witam w nowym watku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-03-05 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ja na poprzednim chcę pisać a tam nie ma okienek i myślałam, ze znowu mi się cos zablokowało a tu laski wątek wykończyly :P
lila - paranoja z tym szpitalem :/ tam chcesz rodzić? Mam nadzieję, że porządnie Cię tam obadają i na prawdę nastrachu się skończy ![]() ![]() natalka - a ja dalej czekam na linki do Twoich zakupów :P agi - oj skąd ja to znam z mleczkiem :P ale przybiera na wadze? yevele - dobranoc :P No i ja znowu z tym jedzonkiem - mamuśki dajecie warzywka na początku rozszerzania jak małe wypiją troszkę mleczka czy na głodomorka? Bo czytałam, żeby po mleczku, ale nie wiem, czy ona wtedy za bardzo się nie napije i nie będzie chciała jeść... Jutro jadę kupić śliniaka z silikonem pod szyjką, bo to mleczko leje się wszędzie dookoła i wszystkie lumpki mi brudzi.. No i podobno baardzo urosła a faktycznie co raz więcej ciuszków na styk ma :P ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Ja jak kupowałam wózek to mimo że na szybko to wiedziałam że chcę dużą gondolę i faktycznie luca taką ma. Bo teraz Marysia z szyną by się nie zmieściła na szerokość :/ ale ostatnio widziałam mutsy igo i mi się spodobał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Brilliant, ja daje przed mlekiem tak gdzies pol godzinki zeby posmakowala warzywka a potem dopiero mleko
![]() Co do odpadania gondoli to musialabys miec pecha zeby tak sie stalo ![]() Mi sie podoba nowa kolekcja x-landerow ![]() Fotelik mamy zamowiony w sobote odbieramy ![]() A no i zapomnialam sie pochwalic ze Nelka powiedziala dzisiaj "ba" ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-03-05 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
O są spory o pierwszeństwo. W takim razie lizaki dla wszystkich
![]() Umieram dzisiaj, tak mnie brzuch boli że nawet wzięłam ibupron i nospe i cały wieczór przeleżałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Jestem obecna!
![]() lineczka: gratki za 4 miesiące ![]() lila: wszystko będzie dobrze!! jesteśmy dobrej myśli . daj znać jak będziesz mogła ale mi się spać chce...dzień jak codzień ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- linka: przykro mi z powodu @ ![]()
![]() |
#15 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
No ale fajnie ze nowy wątek
![]() Brilliant ja pamietam ale jeszcze nie siadłam konkretnie nad tym i nie wybrałam konkretnych rzeczy… jakoś ostatnio nie mam do tego glowy;-/ ale obiecuje że wkleję ![]() Agusia A jak Marcela do Kornelci? Mam nadzieje że najlepsze przyjaciółki ![]() Linka nie zazdroszcze bólów ![]() ![]() Dziewczyneczka ![]() Lineczka chwaliłaś się chwaliłaś ![]() ![]() Nowe xlandery mają jakąś konkretną nazwe?
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cite i Comic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zaraz oblukam:O
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Oj ile dziewczyn nowy wątek odwiedza
![]() natalka - to ja dalej cierpliwie czekam :P może po porodzie będziesz miała bezbolesne @? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
lineczka, no to nie wiem może inny model, albo duże dziecko
![]() Brilliant, no nie śmiej się ja teraz tak chodzę spać o 21 :p ja warzywka dawałam przed mlekiem dziewczyny współczuję bolesnych @ ja przed ciążą to nawet ketonal max wcinałam tak mnie bolało
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzien dobry ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
I ja się melduję!
![]() Ale nie zdążę nadrobić, heh, znowuuuu. Linka Zaciąża w tym wątku! ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Podróżniczka
|
Witam sie w nowym watku
![]() ![]() ![]() Na szybko tylko skrobne,pozniej nadrobie - Mutsy to dopiero maja małe gondolki.Rozwazalismy Igo i niestety za dużo minusów,chociaz bardzo mi sie podobal. Kolibiąca gondola to tzw.funkcja bujania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() o mój potworek się obudził ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Witam się i ja
![]() Tyle już tutaj naskrobałyście że normalnie nie ogarniam. Lila mam nadzieję że wszystko będzie ok i dawaj znać jak tylko będziesz miała możliwość. Natalka twoja opowieść o tych robalach o mało mnie do zawału nie doprowadziła bo Jasiek też ma materac gryka-kokos, jak tylko małż się zjawi będzie go sprawdzał ![]() Postanowiłam że jak w tym cyklu znów się nie uda chcę iść na laparo, a mianowicie dlatego że - Nie pamiętam czy to któraś z was pisała czy gdzieś indziej wyczytałam ale - jedna staraczka była na laparo, niby wszystko było ok ale skoro już była uśpiona lekarz postanowił nakłuć jej jajniki bo może być prawdopodobieństwo że mają za grubą ściankę i jajo zbyt długo się wykluwa i potem nie jest już zdolne do zapłodnienia. W 1 cyklu po tym im się udało. No cóż tonący brzytwy się chwyta a skoro taki "zabieg" to normalnośc będę musiała się gina o to spytać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Przypadek robali w materacu to jest jeden na iles tam
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Madzia o to Ci chodzilo? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A mi chodzi o takie gibanie jak np. na dziurach czy nawet na kostce brukowej gondola jakby nie była solidnie zamocowana na uchwytach i się tak rusza w górę i w dół... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Podróżniczka
|
Nadrobiłam, ale jakoś nieoragniam
![]() ![]() Lineczka - właśnie nie. ![]() ![]() A gibanie na dziurach to już chyba amortyzacja jest ? Ale jak wózek amortyzuje a ma tą funkcję bujania to chyba na dziurach gibie się z automatu - no tak na logikę chyba ![]() ![]() Dominika - ja uważam, że taki zabieg jak najbardziej. Bo przez laparo zrobią Ci od razu wszystko hurtem. Drożność jajowodów sprawdzą no i te jajniki mogą ponakłuwać. A jak będą zrosty to od razu pousuwają ![]() Aga - fajnie, że się odezwałaś ![]() Linka - współczuje tych bólów ![]() Brilliant, yevele - dzięki za odpowiedzi odnośnie fotelika ![]() Dziewczyneczka - w takim razie teraz czekamy i mocno zaciskamy ![]() My jesteśmy na etapie wybierania tych nosidełko/fotelików ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.