|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Zaczynamy wątek trzeci wnet posypią się nam dzieci. Wątek staraczkowo - mamusiowy:-)
Witamy już w trzeciej części wątku staraczkowo - mamusiowym
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675460 część II https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=625181 część I Lista staraczek Dziewczyneczka89 Magda lat 24 11cs II 14.2 ![]() ![]() Linka07 Paulina lat 28 20cs II 5.03 ![]() ![]() Dominika2302 Dominika lat 30 34cs II 13.03 ![]() ![]() Ewccik Ewa lat 34 18cs po # II 13.03 ![]() ![]() Lista szczęśliwe zafasolkowanych mamuś magdziaS Magda lat 29 udało się w 14cs ![]() Lila_27 Ewelina lat 28 udało się w 1cs ![]() Natalyyya Natalia lat 26 Udało się w 23cs ![]() Mamusie rozpakowane Kinga_20 Kinga lat 27 Lilianna SN ur.17.05.2013 3500gr i 53cm szczęścia ![]() Ghia Adrianna lat 30 Antoni CC ur.25.06.2013 .... ![]() Ula_betula Ola lat 26 Zosia CC ur.04.07.2013 3080gr i 51cm szczęścia ![]() yevele Justyna lat 26 Karina SN ur.24.07.2013 3200gr i 54cm szczęścia ![]() Ninquelote Kamila lat 25 Lilianka ![]() agi_82 Agnieszka lat 31 Kornelia SN ur. 27.10.2013. 52cm szczescia , 3280gr ![]() lineczka1989 Lena lat 24Lena lat 24 Nela SN ur.5.11.2014 3600gr i 55cm szczęścia ![]() Brilliant Girl Kasia lat 27 Marysia CC ur.14.11.2013 2900gr i 48,5cm szczęścia ![]() Lista wizyt Natalyyya ![]() Magdzias ![]() Lila_27 ![]() Przebieg ciąży: Miesiąc 1: tydzień 1-5 Miesiąc 2: tydzień 6-9 Miesiąc 3: tydzień 10-13 Miesiąc 4: tydzień 14-18 Miesiąc 5: tydzień 19-23 Miesiąc 6: tydzień 24-27 Miesiąc 7: tydzień 28-32 Miesiąc 8: tydzień 33-36 Miesiąc 9: tydzień 37-40 Pierwsza pomoc dla maluszka BEZDECH - pierwszy sposób kiedy dziecko ma bezdech to trzeba je połaskotać po stópkach, powinno pomóc, jeżeli nie to, - energicznie dmuchamy między noskiem a ustami albo jeżeli to nie pomaga - pochylenie się z niemowlakiem główką w dół (W pozyci siedzącej dziecko leży wzdłuż naszych ud głóką w stronę kolan) musi być do nas przytulone ale jeżeli wystąpił bezdech zwykle powinno wystaczyć 5 razy wdmuchnąć powietrze CIAŁO OBCE - z pozycji do odbicia przekłądamy dziecko do pozycji leżącej na rękach (tak jak pozycja klasyczna do karmienia i próbujemy wydłubać małym palcem ciało obce - dziecko przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu (jest to pozycja startowa) przekręcić dziecko na kolana i uderzały łódeczką (palce zgięte w taki "daszek") i uderzamy nadgarstkiem 5 razy, wracamy to pozycji startowej (przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu) i jeżeli zobaczymy ze ciało obce pojawiło się gdzieś "na wierzchu" to wtedy małym palcem wydłubujemy z buźki jeżeli nie to: - przekręcamy na plecy (dziecko leży na kolanie/stole) umieszczamy na poziomie linii sutków 2 palce i gwałtownie naciskami (tak zeby klatka piersiowa się delikatnie ugięła) 5 razy, sprawdzamy czy pomogło jeżeli nie to znowu naciskamy 5 razy i tak w kółko NA POGOTOWIE DZWONIMY W MOMENCIE KIEDY NIE POMOŻE 5 UDERZEŃ I 5 UCIŚNIĘĆ jeżeli dziecko zacznie PŁAKAĆ to znaczy że ma DROŻNE DROGI ODDECHOWE ZACHŁYSTNIĘCIE ukłądamy dziecko na stole, podkładamy dłonie pod łopatki- tak niemowlak ma udrożnione drogi oddechowe- wyrównujemy główkę z mostkiej i wprowadzamy 5 oddechów do delikatnego uniesienia klatki piersiowej UTRATA PRZYTOMNOŚCI nie zawsze kiedy dziecko przestaje oddychać traci przytomność! jeżeli nie pomaga łaskotanie, wyrównujemy głókę z mostkiego, czyli podkłądamy dłonie pod łopatki, odliczamy 10 sekund i dziecko powinno wydać w tym czasie 5 oddechów DZIECKO ODDYCHA A JEST NIEPRZYTOMNE ułożyć na boku (położyć kocyk przy brzuszku przy nóżkach tak żeby w razie co nie "przekręciło się" w sensie opadło na buzię w łóżeczku, plecjami może być oparte o szczebelki w łóżeczku i co 2 minuty kontrolujemy oddech i wtedy dzwonimy na pogotowie DZIECKO NIE ODDYCHA PRAWIDŁOWO palce podkładamy pod łopatki i robimy 5 wdechów i dzwonimy po pogotowie potem zaczynami 2 palcami uciskać w miejscu poniżej linii sutków, robimy 30 uciśnieć, wprowadzamy 2 edechy potem znowu 30 uciśnieść i 2 wdechy, jeżeli niepomaga to uciskamy klatkę piersiową Przy zapaleniu krtani dziecko ubieramy w czapeczkę i kombinezon otwieramy zamrażalkę lub okno (jeżeli jest minusowa temperatura) i dziecko zacznie normalnie oddcyhać, ale oczywiscie wizyta u pediatry jest potem niezbędna Udostępnione dzięki Lineczce ![]() Edytowane przez Natalyyya Czas edycji: 2014-02-21 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zaczynamy wątek trzeci wnet posypią się nam dzieci. Wątek staraczkowo - mamusio
pierwsza
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaczynamy wątek trzeci wnet posypią się nam dzieci. Wątek staraczkowo - mamusio
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
O Natalka jaka ładna pierwsza stronka
![]() Też nie wiedziałam z tym masażem krocza, jakieś nienaturalne to się wydaje żeby się tam oliwką traktować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Natalka
i nie napisałam że faktycznie śliczna stronka ![]() Linka ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest specjalny olejek do masażu https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...do-porodu.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Podróżniczka
|
Zajrzalam specjalnie sprawdzić czy jest juz nowy wątek,no i jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Agusia dziekuje
![]() Ide coś zjeśc bo wróciłam z pracy i wzięłam się od razu za wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Linka
nie no ja nic nie mówie ![]() ![]() a czy Ty jutro testujesz?????
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Agi nie testuję bo nie ma takiej potrzeby, taka jestem zalatana że zapomniałam napisać, że @ przyszła dzisiaj. Tak że niepokalanego poczęcia nie było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co zmieniać cos? Mnie tak łapki swędzą że bez maści sterydowej się nie obejdzie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Natalka jak coś to dam Ci znać na priva, muszę jeszcze z Tż podyskutować jak on to widzi. Współczuję dłoni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wytrwałości Ci życze ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Zaczynamy wątek trzeci wnet posypią się nam dzieci. Wątek staraczkowo - ma
Cytat:
![]() Witam w kolejnym watku :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Witam się w nowym wątku
cieszę się że mój tytuł się przyjął buziaczki
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Witam i ja w nowym fajnym wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Jestem i ja
![]() Natalka, ale się napracowałaś z naszą pierwszą stroną ![]() brilliant tak, pozwolił, apap można brać bezpiecznie w ciąży, jeśli rzecz jasna nie masz poważniejszych problemów zdrowotnych ![]() Co do przytulanek to w ostatnim miesiącu pewnie nadrobicie agi- mój miał dość ![]() Dzisiaj badanie bioderek! Proszę trzymać kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
hejo
![]() ależ dzisiaj pospałam ![]() ![]() ula ![]() ![]() yevele mam nadzieje że pospałyście ![]() Natalka jak ręce?
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ula mocno zaciśnięte ![]() Witam się i ja z rana ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
szkoda gadać swędzą mnie ,znów mam je całe w bąblach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Witam się i ja, wczoraj tylko zajrzałam do was ale nie miałam kiedy pisać bo:
Po 1 przylazła ta franca @ i miałam już wszystkiego dość Po 2 mojemu małżowi na stopę osunęła się łyżka (na szczęście mała) od koparki ![]() Po 3 gadałam z nim na temat kliniki i o dziwo nie usłyszałam ani słowa sprzeciwu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Podróżniczka
|
Cześć
![]() ![]() Zarezerwowaliśmy sobie z TŻtem weekend w Zakopanem za tydzień ![]() ![]() ![]() Natalka - przykro mi , że znowu wróciło swędzenie ![]() ![]() ![]() Ula - ![]() Linka - ja bym leciała i starała się za razem. Jak masz być w ciąży to będziesz, a jak ciąża będzie silna to się utrzyma. Ja bym takie wybrała wyjście. Jest chyba najzdrowsze i najlżejsze dla psychiki. Zabezpieczając się i tak nie będzie ciąży. A jak będziecie o tym luźno myśleć może się uda. A jak nie to nie. Wiem, że nie brzmi to jakoś pocieszajaco, ale bardzo chłodno, ale skoro i tak chcecie odpuścić ... ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Dominika ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No niestety wróciło i swędzi pierońsko!! za kciuki to nie dziękuje żeby nie zapeszyć:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Natalka zmień mi proszę termin na 28.08
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Witam
Ula ![]() Dominika ![]() Magdzia dobrze mówisz. Chyba coś takiego chciałam właśnie usłyszeć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- No i dla @ ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- lineczka - daj znać jak na wizycie było ![]() agi - ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Dziewczyny mam mały dylemat czy taka sukienka: http://allegro.pl/ciazowa-trapezowa-...383846682.html nada się na wesele?? Nie chcę żadnej obcisłej żeby brzucha za bardzo nie było widać.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Brilliant podoba mi się, sama bym taką chciała bo mam słabość do ciążowych sukienek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Briliant
dziękuje ![]() a odnośnie sukienki to moim zdaniem też jak najbardziej pasuje na wesele do tego jakieś drobne dodatki, makijażyk i ewentualnie fryzurka i będziesz na pewno ślicznie wyglądać ![]() dziewczyny w końcu zus zasilił moje konto ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- tymczasem ide pakować Marceli zabawki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.