|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
soczysta zieloność - świeżo zgniecione łodygi traw i ziół
Z ogromnej tęsknoty za zapachem herbarium po letniej burzy, poszukuję rozpaczliwie zapachu, który uzdrowiłby mą zmęczoną duszę
![]() Może ktoś z Was, zacni perfumomaniacy byłby uprzejmy wskazać mi perfumy (a pewnie raczej wodę toaletową), o czystym, niesłodkim zapachu zroszonych wodą ziół i ich soku? Zależy mi właśnie na tej nucie soczystej zieleni, jaką czuć, gdy nagryźć łodygę rośliny lub młodą gałązkę (proszę nie mylić z zapachem świeżo skoszonej trawy, która jednak posiada wyraźną, acz swoistą słodycz). Zieloność ta może być lekko gorzkawa i z nutką ozonu, ale przede wszystkim mokra, zimna i orzeźwiająca (otrzeźwiająca). Szczególnie mile widziane zapachy nieoklepane. Z góry dziękuję za wszelkie informacje! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: soczysta zieloność - świeżo zgniecione łodygi traw i ziół
Herba Fresca Guerlain i Ninfeo Mio Annick Goutal, pierwsze to zielska z miętą a drugie rozgniecione świeżo krzaczory z liśćmi figi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
O tak, Nimfeo Mio
![]() I jeszcze L'Eau des Hesperides Diptyque. Oraz może A Scent Issey Miyake w opcji EDT.
![]() |
#4 |
miś ufatek
|
Najbardziej "zielonym" z powszechnie dostępnych jest imho Calvin Klein- Truth (wśród nut zapachowych m.in. bambus), a ostatnio wpadł mi też w łapki Oscar de la Renta - Live in Love . Zapach świeżo zgniecionych łodyg i listków to jest pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl odnośnie obu zapachów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy męskie mogą być (w sumie autor/ka nie napisał/a czy mają być damskie czy męskie), ale zapach świeżo skoszonej trawy to przedreformulacyjne 212
![]() I jeszcze Hermesowe Eau de Gentiane Blanch, zielone zielsko dzięki dużej dawce goryczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
W kategorii "Mokre krzaczory" oddaję swój głos na Ogródek Nilowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;45734174]Więcej tam grapefruita i innych cytrusów niż kszaczorów
![]() Na mnie to soczysty, wiosenny tatarak i zielone, cierpkie mango ![]() Ale mnie Pan Bóg kocha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
L'eau de Chloe , zdecydowanie zielony, ziołowy zapach.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dla mnie dokladnie to o czym piszesz to Puressence by Ecobeauty, Oriflame
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A może French Lover Frederic Malle...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Och, dziękuję wszystkim ślicznie za wypowiedzi
![]() Nifmeo mio, oraz Herba fresca wyglądają obiecująco, muszę się z nimi zapoznać. Truth CK, to dla mnie bardzo syntetyczny zapach i nie wiem czemu, trąci mi lekko benzyną ![]() Isseya Miyake kochałam za L'eau, ale Scent, wąchany jakiś czas temu wydał mi się zbyt transparentny, by nie powiedzieć rozwodniony. Muszę odświeżyć tę znajomość, bo może pamięć mnie zawodzi ![]() Proponowany Hermes też mnie kusi, zwłaszcza, że bez oporu noszę wody dedykowane płci męskiej ![]() Chloe i ogródek nilowy są zbyt jednak kobiece, ponadto bardzo wiele osób je nosi, a mnie się zachciało czegoś mało popularnego ![]() French Lover jest mi kompletnie nieznany, ale nie powiem, nazwa obiecująca, aczkolwiek nigdy bym nie skojarzyła "francuskiego kochanka" z wonią soczystej zieleni, czy podwilgłych mokradeł ![]() A czy ktoś może zna Clean Rain, bo nie ma nigdzie próbek, a z opisu wygląda ciekawie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko moze Eden Cacharela? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
oczywiście Eden
![]() a jeżeli nie boisz się kadzidła, to jeszcze dorzucę L'eau Froide Lutensa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
O, to wątek, na który czekałam - też szukam, co do Truth mam identyczne zdanie - a szkoda. Ja mam na oku Ogródek Śródziemnomorski, te Sisley'e 1,2,3 są obiecujące - ja lubię jedynkę, jeszcze pamiętam używałam Bambou YR, już go nie ma niestety.
W Herbie Fr. coś mi zgrzyta i nie mogę jej znieść I bardzo mi się chce takiego zapachu - szczególnie, jakby był cierpki, z liśćmi porzeczek np
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie boję się kadziła, ale tym razem w ogóle go nie pragnę
![]() Poszukuję olfaktorycznego wcielenia czystej zieleni ![]() Eden podejrzewam o zbyt duszące oblicze dżungli amazońskiej z jakimiś jadowitymi wyziewami, ale niuchnę, bo a nuż się mylę ![]() Bambus z YR miałam, ale chcę czegoś jeszcze bardziej soczystego i cierpkiego - takiego wonnego i chodzącego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Do puli "gniecionego" zielska dorzucę:
Thunderstorm, Demater - dla mnie to zapach wilgotnej ziemi i "chaszczy" po burzy, Hiris, Hermes - zapach rozgniecionych zielonych łodyg, Booster, Lacoste (męski) - zielsko i świeżo koszona trawa,
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
W Herba czuję bardziej słodką miętową gumę do żucia
![]() Ogródek też mi się raczej inaczej kojarzy ![]() Pytałaś o Clean Rain - zielony to on raczej nie jest, bardziej wodny, świeży, letni, wodno-liliowo-melonowy ![]() ![]() W podanych klimatach poleciłabym właśnie Ninfeo Mio, Balmain The Vert, może Cristalle i coś mi się jeszcze przed chwilą kołatało po głowie, ale zapomniałam, jak sobie przypomnę, to dopiszę ![]() A Hesperides super jest, ale też właśnie inaczej go kojarzę - mięta, jałowiec, cytrusy ![]() Może Dans L`eau - gniecione liście czarnej porzeczki, zapach bardzo zielony ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- A Eden mi się kojarzy zielono-bagniście ![]() ![]() Może Sisley 2 http://www.fragrantica.pl/perfumy/Si...de-2-5851.html ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Przypomniało mi się, co chciałam podać jeszcze - TDC Tokyo Bloom
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
na szybko, z tego co pamiętam:
Navegar L`Artisan Parfumeur, łąka i zioła ![]() Dark Amber and Ginger Lily Jo Malone łąka ale raczej podmokła i duszna, wyraźnie wyczuwalna nuta bagiennego nenufara ![]() Fougere Bengale Parfum d`Empire świeżość skoszonej trawy z dużą ilością ziół, dla mojego nosa przeważają zioła ![]() natomiast wysuszone siano z nutą cytrusów to Owari Odin'a, mroźna świeżość mięty, maści tygrysiej i kamfory to Esprit du Tigre Heeley'a, Hinoki CdG oraz (trochę) Carbone Balmain, zapachem zimnym, nawet powiedziałabym, że zmrożonym ![]() ![]() dodam jeszcze, że na mnie zielono i chrupiąco papirusem pachnie Dzongkha ![]() edit: są jeszcze świeżaki wetiwerowe ale to insza inszość ![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2014-03-25 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to Florabotanica Balenciaga
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ach, ile obiecujących propozycji
![]() Zaraz się udam na poszukiwania próbek ![]() Dziękuję wszystkim! Kriss (czyżby fanka Thorgala? ![]() "zapachem zimnym, nawet powiedziałabym, że zmrożonym, orzeźwiającym, gorzkawym i drzewnym jest zdecydowanie La Nuit de l`Homme Frozen Cologne Yves Saint Laurent for men, do powąchania w Syforze, podobał mi się" Jeśli "Syfor" to Sephora, to idę w czwartek na zwiady (swoją drogą, bardzo akuratne przejęzyczenie (?) ) Pozzziomka: Hesperides brzmi bardzo kusząco, muszę zapuścić nos w jakąś próbkę (ogrody Hesperyd, fantastyczna inspiracja dla zapachu! bardzo jestem ciekawa efektu...); Dans L'eau też może być niezłe. Eenax: dla mnie Hiris to niestety świeżo wyciągnięta z gleby marchew - zapach świeżo rozkopanej ziemi i natki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Balmain Vent Vert pamiętam jako zapach roślinny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Takim zapachem dla mnie jest A scent Issey Miyake
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Dorzucam jeszcze Calamus od CdG
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.