|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
wychowanie kotki
Jeśli istnieje wątek, bardzo przepraszam, proszę o podpięcie.
W ramach wprowadzenia: przygarnęliśmy z ulicy kotkę - około 10 miesięczną, na pewno mniej niż rok. Oczywiście, od razu poszliśmy do weta i okazało się, że mała jest w początkowej fazie ciąży, w konsekwencji przeszła zabieg sterylizacji połączony z aborcją (bardzo proszę, żeby w tym momencie nie poleciały w moją stronę gromy, decyzja była przemyślana i konsultowana z lekarzem). Koteczka jest już tydzień po zabiegu, jest ogólnie zdrowa. Problem w tym, że... kicia jest niesamowitą przylepą. Tak, tak, wiem, że wiele osób marzy o takim pieszczochu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wychowanie kotki
Nie znam się na kotach, ale tak pomyślałam, że może to również wynik życia gdzieś tam. Kotka ma nareszcie dom, jedzenie i właścicieli którzy o nią dbają. Może chce podziękować i w ten sposób nieświadomie stała się przylepą aż nadto?
![]() |
![]() |
#3 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja mam kota, który ok. 4- 5 m-cy przebywał u mnie na ogródku w altanie. Początkowo z mamą, miał ok. 1,5 do 2 m-cy. Później mama go zostawiała, ja stale dokarmiałam. Mały był dziki, nie dawał się złapać, ale ja nie mogłam się powstrzymać od miziania ![]() Nie bał sie moich psów. Obecnie jest po długim opatrunku, bo miał problem ze ścięgnem i kuleje. Jest u mnie. Też zrobił się z niego pieszczoch ![]() Po więcej porad zapraszam na koci wątek, może esfira się więcej na ten temat wypowie (wetka) , ale inne dziewczyny też mają doświadczenie. Akurat zaczynamy 9 część ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=753926
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-04-10 o 04:07 Powód: pogrubienie wyrazu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dziękuję, dziewczyny, za odpowiedzi
![]() Też mamy takie podejrzenia, że kotka chce niejako "podziękować" za dom i pewnie boi się, że znów ją ktoś wyrzuci - ewidentnie była czyimś kotem, ale mimo ogłoszeń właściciel się nie znalazł. No właśnie - jak mówię, że kotka miała aborcję, to często ludzie reagują bardzo negatywnie, że nie mam serca itp. Wiele z tych osób oczywiście w życiu nie było w schronisku i od bezdomnych zwierząt trzyma się z daleka, ale zbulwersowani są, nie rozumieją, że ta decyzja to właśnie jest z miłości do zwierząt, żeby nie szerzyć bezdomności. W takim razie dołączam do kociego wątku i wkleję tam pytanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Zapraszam ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu jest fajny artykuł o zabawie z kotem http://www.vetopedia.pl/article108-1...a_z_kotem.html Edytowane przez esfira Czas edycji: 2014-04-09 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ponad 5 lat temu przygarnęłam kotkę podobną do Twojego opisu
![]() ![]() Miziak, plątający się pod nogami, wiecznie domagający uwagi, i do tego niesamowicie głośny i gadatliwy. U mnie pomogło przygarnięcie drugiego kota, na którego przelała swoją "miłość" i nadopiekuńczość ![]() ![]() Przyzwyczaisz się ![]() Ja tam uważam że moja jest wyjątkowa i kochana. A co do sterylki aborcyjnej ![]() ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2014-04-23 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Hej my jesienią zeszłego roku też przygarnęliśmy kotkę ok 4-5 miesięczną i powiem ci, że na początku była BARDZO przylepna. Nie mogła nawet jeść w pobliżu nas bo jedzenie jej wtedy nie interesowało. Nawet na dworze zanim ją wzięliśmy i przynieśliśmy żarełko to nie chciała, chciała się tylko tulić. Musieliśmy uciec żeby zjadła :P
Teraz nadal jest, ale już można ją np postawić gdzieś i wyjść, może sama sobie usiąść a nie koniecznie przy kimś choć nadal bardzo lubi i z reguły przychodzi. Kotka się po prostu cieszy ;p Co do aborcji jestem pod wrażeniem, bardzo rozważna decyzja z waszej strony Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-04-23 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Cieszę się, że decyzja o aborcji nie wywołała jakichś kontrowersji
![]() Na razie staramy się kotkę wybawić (minimum 1 h dziennie), ale nadal mamy "problem" z miauczeniem i dopominaniem się. O drugim kocie myśleliśmy, ale nie chcemy podejmować na razie decyzji na zasadzie, żeby drugiemu było raźniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.