|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
DECOUPAGE --> trudne początki
witam,
od niedawna zajmuje się decoupagem chciałam Was prosić o ocenę moich "marnych " prac Z góry dziękuję za poświęcony czas na ocene moich prac. Edytowane przez aboleth Czas edycji: 2012-03-20 o 06:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: DECOUPAGE --> trudne początki
Witaj wśród pozytywnie zarażonych
![]() Wszystkich nas początki były trudne, więc witaj w klubie ![]() Najlepsza z Twoich pierwszych prac jest zdecydowanie doniczka ze słonikiem ![]() ![]() Podkładka - złe założenie, bo serwetka naklejana na ciemne tło zawsze brzydko wychodzi. I za dużo się na niej dzieje, te pociapane ciemną farbą brzegi nie pasują do całości ![]() ![]() I butelka też nie jest najlepsza poprzez dobór kolorów - sam motyw naklejony na jasne tło wygląda już o niebo lepiej niż na podkładce, natomiast brzegi tak niezbyt starannie pomalowane nie pasują do całości ![]() Ale początki nie są złe, za doniczkę należy Ci się +5 a resztę musisz popracować nad techniką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Diękuję za konstruktywną ocenę
![]() Edytowane przez aboleth Czas edycji: 2012-03-21 o 06:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Początki zawsze bywaja trudne
![]() ![]() Witaj, i nie przejmuj się. Twórz dalej a zobaczysz jak dojdziesz do wprawy. Mi najbardziej też podoba się doniczka, ja też zaczynałam od doniczek. Życzę Ci wytrwałości i pozytywnego nastawienia do pracy. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam, również dopiero początkuję w decu ale bardzo lubię to robić mimo niepowodzeń. Na forum jest mnóstwo fajnych osóbek, które służą radą i wsparciem
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Witam, również dopiero początkuję w decu ale bardzo lubię to robić mimo niepowodzeń. Na forum jest mnóstwo fajnych osóbek, które służą radą i wsparciem.Powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Witam, również dopiero początkuję w decu ale bardzo lubię to robić mimo niepowodzeń. Na forum jest mnóstwo fajnych osóbek, które służą radą i wsparciem.Powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
i ja się witam
![]() ja też ciągle trenuje z różnym skutkiem ![]() pupilek ma racje co do tła itd .(wie co mówi ![]() ![]() też mi sie naj doniczka podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
bardzo fajna donica
![]() Własnie przymierzam się do kilku donic, ale na razie produkuję jajka na wielkanoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa i wsparcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamiętam moje początki,momentami miałam ochotę wyrzucić swoje prace za okno.Ale nie martw się,jak ktoś napisał"praktyka czyni mistrza".Dla mnie najważniejsze jest żeby każda rzecz ozdabiana miała podkład w kolorze białym lub jakimś jasnym(perłowym).Wtedy wzory są wyraziste i od razu przyciągają oko.Podziwiam Cię bardzo za to,że od razu zabrałaś się za tak trudną rzecz jak doniczka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziękuję za miłe słowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pupilek powiedziała juz wszystko więc ja sie tylko witam
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
jambolaja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
aboleth - spokojnie, dasz rade z jajcami
![]() Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2012-04-02 o 23:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Figamaga witam
![]() Już kończe pudłko które poddam waszej szczerej i obiektywnej ocenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Pudełko z różą
I jak wyszło źle bardzo źle czy dobrze czekam na ocenę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie za blisko robisz zdjęcia i są nie wyraźne.Mój narzeczony podpowiada żebyś z takiego bliska nie używała lampy błyskowej lub robiła fotki na balkonie(nawet w pochmurny dzień powinny wyjść lepiej)
![]() Co do samego pudełeczka motyw z różami fajny.Ale przeszkadza mi (pewnie z racji jakości foty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
zaraz zrobie lepsze zdjęcie i dodam
Edytowane przez aboleth Czas edycji: 2012-04-05 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Będę szczera, nie obraź się
![]() Przede wszystkim, papier ścierny do łapki i dobrze, przynajmniej to co widzę na fotkach, zeszlifować, tzn. te wszystkie nierówności, chropowatości, uważając by nie dostać się do motywu. Następnie położyć ze dwie cienkie warstwy lakieru, każdej dając doooobrze wyschnąć. I wreszcie farbkami... Ja zrobiłabym to tak: Na pierwszej fotce ...( rozumiem, że jest to góra pudełeczka) zmalowałabym gąbeczką w kolorze tła te kreski-plamki pomarańczowe - one zupełnie nie pasują kolorystycznie do całości. W prawym dolnym rogu też zaciapałabym ten duży cień-plamę do wielkości trzech pozostałych. Zostawiłabym to wszystko do wyschnięcia . Lakierkiem następnie ze dwa razy. I chyba pokusiłabym się na brązową, a może lepiej czarną patynkę, tak na brzegach, której też dałabym wyschnąć przez 24h. No i finalnie lakierkiem 3 warstwy, papierkiem, lakierkiem 3 warstwy, papierkiem ... itd. kilka razy. I będzie cudo. Zobaczysz! Szkatułka jest fajnie rozplanowana ![]() ![]() ![]() Radosnych świąt ![]()
Wątek decoupage Edytowane przez rosier Czas edycji: 2012-04-05 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
niestety ale patyny nie mam :C mam zasto aswalt może być ?? czym kłaść lakier kłade pendzelkiem zostają mazy , a gąbką robią się bombelki :C
Edytowane przez aboleth Czas edycji: 2012-04-05 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nowe fotki trochę lepsze
![]() Ja też troszkę skrytykuję lub doradzę.Na plecy pudełeczka najlepiej trzeba by było położyć szpachlę do drewna żeby uzupełnić ubytki,które widać nawet po nałożeniu podkładu i farby.Innym wyjściem byłoby zachowanie starego wyglądu skrzyneczki(jeżeli była stara)i pobawienie się papierem ściernym i dużą ilością lakieru.Podobną radę dawała już chyba inna koleżanka. Motyw róż fajny,zawsze się sprawdza.Chcesz się uczyć i widać,że zależy Ci aby każda nowa rzecz lepiej wychodziła.Tak trzymaj ![]() Ps.Wesołych świąt!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale wcale nie musisz zrobić takiego wykończenia. Farbkami, papierkiem i szpachlą, jak koleżanka wyżej napisała, też będzie dobrze i wystarczy ![]() Najlepiej się lakieruje miękkim pędzelkiem. Ale możesz również gąbeczką zaciśniętą w spinacz, taki do bielizny . Moczysz jej kawałek w lakierze trzymając za ten spinacz i malujesz po pracy tak jak pędzlem, nie tapujesz, tylko nią jeździsz od brzegu do brzegu. Powinno być lepiej, bez smug. ![]() Ten sposób jest idealny do lakierów śmierdziuchów, bo pędzli nie musisz myć w rozpuszczalniku, a gąbkę po prostu wyrzucisz ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wiecie że dopiero się uczę i wasze rady są bardzo cenne dziękuję za wszystkie
![]() i pokażać efekt po poprawkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Witaj! dobrze Marta mówi.Pomarańczowe zaciapać,"cienie" przytłumić,przygasić i już bedzie o niebo lepiej! nawet patyny być nie musi.A można ja zastapić po prostu brązową farbka.Umiejetnie leciutko przetrzec nia kanty.Ale wtedy bedzie "przybrudzony efekt" Jak chcesz czystą,jasna to bez patyny i brudzenia. Natomiast papier scierny i jeszcze lakier-konieczne!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.