Wybory do Europarlamentu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-20, 20:29   #1
Serendipity
Zakorzenienie

Wybory do Europarlamentu

7 czerwca 2009.

Będziecie głosować ?
Dlaczego tak/dlaczego nie?

Zapraszam do dyskusji.
Stary 2009-04-20, 20:44   #2
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Wybory do Europarlamentu

Apropos. Niedawno byla glosowanie nad rezolucja w sprawie uczynienia 25 maja, dnia smierci rtm. Witolda Petlickiego dniem bohaterow walki z totalitaryzmem.

Rezolucja przepadla, a przeciwko niej glosowali min. europarlamantarzysci z Polski

Takie mendy nie powinny reprezentowac Polski...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 20:53   #3
Rena
Zakorzenienie

Tak planuje glosowac.

Dlaczego tak? Ja zawsze glosuje, nie przegapilam zadnych wyborow odkad ukonczylam 18 rok zycia.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:03   #4
nenowka152900
Zadomowienie

oczywiście, że będę głosować. uważam, że jest to obowiązek każdego Polaka. i w ogóle każdego obywatela każdego kraju
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:04   #5
Serendipity
Zakorzenienie

Muszę przysiąść i zapoznać się z działalnością polityczna kandydatów,bo szczerze mówiąc jakbym miała się sugerować partią,to musiałabym zostać w domu.
Stary 2009-04-20, 21:07   #6
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
7 czerwca 2009.

Będziecie głosować ?
Dlaczego tak/dlaczego nie?
Nie będę.
Od dłuzszego czasu nie głosuję w żadnych wyborach.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:23   #7
bitter
Zadomowienie

będę, będzie TŻ, większość znajomych i rodzice którzy nie przepuścili nigdy wyborów od 89

kto nie głosuje nie ma prawa później narzekać na takich to a takich rządządzych, bo często są wybierani właśnie dzięki tak żałosnej frekwencji

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-20, 21:32   #8
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość

kto nie głosuje nie ma prawa później narzekać na takich to a takich rządządzych, bo często są wybierani właśnie dzięki tak żałosnej frekwencji
amen. Nienawidzę kiedy ludzie narzekają, a sami nie starają się nic zmienić, jakoś wpłynąć na to wszystko dookoła, chociaż przez trywialne oddanie głosu.

Na wybory się wybieram, moje pierwsze. Uważam, że jest to nie tylko obowiązek ale i przywilej.
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:35   #9
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Apropos. Niedawno byla glosowanie nad rezolucja w sprawie uczynienia 25 maja, dnia smierci rtm. Witolda Petlickiego dniem bohaterow walki z totalitaryzmem.

Rezolucja przepadla, a przeciwko niej glosowali min. europarlamantarzysci z Polski

Takie mendy nie powinny reprezentowac Polski...
No i co z tego? To była tylko jedna z propozycji. Wybrano 23 sierpnia i nie trzeba być idiotą żeby stwierdzić, że to rozsądniejsza data, więcej znacząca dla Europy niż dzień w którym strzelono w głowę kolejnej "szkodliwej jednostce".
Stary 2009-04-20, 21:39   #10
201710120930
Konto usunięte

Ależ ja nie narzekam.
Również na to w co mnie wpakowali ci co głosowac poszli.
Stary 2009-04-20, 21:41   #11
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie tak.

Cytat:
Napisane przez lm77 Pokaż wiadomość
Na wybory się wybieram, moje pierwsze. Uważam, że jest to nie tylko obowiązek ale i przywilej.
Polacy niestety zaskakująco łatwo rezygnują z tego, wychodząc z założenia "mój głos nic nie zmieni". Przykre to to. Czytałam kiedyś wywiad, nie powiem z kim bo nie pamiętam, ale był to obywatel któregoś z państw na Północy - Szwecja, Norwegia? Coś w tej okolicy. Utkwiło mi w głowie zdanie, że tam głos każdego obywatela jest cenny.

Oczywiście, że będę głosować. Jeszcze nie wiem na kogo trzeba odrobić pracę domową.

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Ależ ja nie narzekam.
Mój ojciec nie głosował w wyborach kilka lat temu, ale najwięcej w domu miał do powiedzenia, jeśli chodzi o rządy prezydenta Kaczyńskiego.

Edytowane przez illuvies
Czas edycji: 2009-04-20 o 21:43
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:47   #12
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez illuvies
Dokładnie tak.

Mój ojciec nie głosował w wyborach kilka lat temu, ale najwięcej w domu miał do powiedzenia, jeśli chodzi o rządy prezydenta Kaczyńskiego.
No to Twój ojciec.
Stary 2009-04-20, 21:52   #13
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Muszę przysiąść i zapoznać się z działalnością polityczna kandydatów,bo szczerze mówiąc jakbym miała się sugerować partią,to musiałabym zostać w domu.
W jaki sposob planujesz sie z ta dzialalnoscia zapoznawac?
Stary 2009-04-20, 21:56   #14
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

Cytat:
Ależ ja nie narzekam.
uważasz ze za stan obecny są odpowiedzialni TYLKO Ci, którzy poszli i oddali swój głos w wyborach? Moim zdaniem bierność jest o wiele gorsza niż oddanie głosu 'na to co nie trzeba'.

illuvies w Szwecji głosowanie to obowiązek prawny, nie pójdziesz do urny ponosisz konsekwencje. Nie tak jak w Polsce, gdzie obowiązek głosowania po prostu stoi w konstytucji jako jeden z obowiązków i na tym jego 'obowiązkowość' się kończy. Dla mnie to niezrozumiałe jak można mieć możliwość głosowania i z niej nie skorzystać, przecież kiedyś takiego przywileju nawet w naszym kraju nie było, a obecnie w niektórych nadal nie ma. Ale sądzę, że niechęć do głosowania wsród starszego pokolenia to nalot komunistyczny.
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 21:57   #15
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
poczytać życiorysy chociażby ja też muszę trochę popatrzeć na kogo warto by zagłosować (szkoda że mój ulubieniec, Jerry Palikot nie startuje ) pewną część osób zna się też z tego co się dzieje w TV, internecie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-20, 21:57   #16
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Postaram się wyszukać jak najwięcej informacji w internecie.Nie obietnic-faktów.
Stary 2009-04-20, 22:06   #17
Charmain
Zakorzenienie

Będę- skoro mam taką możlwiość i przywilej.

Po kilku już wypowiedziach tutaj można wywnioskować, że frekwencja 13%- oczywiście najniższa w skali Europy- może się potwierdzić.

Edytowane przez Charmain
Czas edycji: 2009-04-20 o 22:09
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 22:37   #18
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
uważasz ze za stan obecny są odpowiedzialni TYLKO Ci, którzy poszli i oddali swój głos w wyborach? Moim zdaniem bierność jest o wiele gorsza niż oddanie głosu 'na to co nie trzeba'.

[
Wybacz ale moim zdaniem 99% głosujących nie ma bladego na kogo głosuje..Ktos złozył pasujące(mu) obietnice albo ladnie wygladał w niebieskiej koszuli.
Przede wszystkim w Polsce nie ma na kogo głosować.
Jedni i ci sami starzeją sie nam na oczach.
A wybory to juz kpina i tak wchodzą pierwsi z listy

Zresztą yhm wątek nie jest o mnie.I proszę sie mnie nie czepiać.
Odpowiedziłam na tytułowe pytanie-nie,nie ide głosować
Stary 2009-04-20, 22:37   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
poczytać życiorysy chociażby ja też muszę trochę popatrzeć na kogo warto by zagłosować (szkoda że mój ulubieniec, Jerry Palikot nie startuje ) pewną część osób zna się też z tego co się dzieje w TV, internecie...
To ich jest dwoch? Bo o Januszu to slyszalam...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-20, 22:48   #20
velika
Winter is coming

Oczywiście, ze idę Żeby nie było jak 5 lat temu, kiedy eurosceptyczna LPR zajęła drugie miejsce...
velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 23:17   #21
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:

illuvies w Szwecji głosowanie to obowiązek prawny, nie pójdziesz do urny ponosisz konsekwencje. Nie tak jak w Polsce, gdzie obowiązek głosowania po prostu stoi w konstytucji jako jeden z obowiązków i na tym jego 'obowiązkowość' się kończy. Dla mnie to niezrozumiałe jak można mieć możliwość głosowania i z niej nie skorzystać, przecież kiedyś takiego przywileju nawet w naszym kraju nie było, a obecnie w niektórych nadal nie ma. Ale sądzę, że niechęć do głosowania wsród starszego pokolenia to nalot komunistyczny.
i tutaj sie mylisz...w Polsce nie ma OBOWIAZKU glosowania...a juz na pewno nie okresla tego konstytucja ( art. 82-86 - obowiazki)...jedynie art 62 konstytucji mowi o PRAWIE do glosowania...

co do pytania w tytule watku...tak, zapewne pojde glosowac....bo...mam takie prawo
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 23:28   #22
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
No i co z tego? To była tylko jedna z propozycji. Wybrano 23 sierpnia i nie trzeba być idiotą żeby stwierdzić, że to rozsądniejsza data, więcej znacząca dla Europy niż dzień w którym strzelono w głowę kolejnej "szkodliwej jednostce".
Idiota? A kim trzeba byc, zeby nie odroznic, ze 23 sierpnia dzien pamieci ofiar totalitaryzmu a 25 maja, dzien bohaterow walki z totalitaryzmem, nie wykluczaly sie wzajemnie, tylko byly czescia jednego projektu rezolucji: http://www.europarl.europa.eu/sides/...70&language=EN

Bo jesli Ty nie majac pojecia o czym piszesz wyzywasz kogos od idiotow, to jak Ciebie nazwac ?

To ze polscy europarlamentarzysci tak zaglosowali, swiadczy tylko o tym, ze to mendy i kanalie. Ale co sie dziwic, jesli znaczaca czesc spoleczenstwa tak do tego podchodzi jak Ty

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-04-21, 00:04   #23
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Idiota? A kim trzeba byc, zeby nie odroznic, ze 23 sierpnia dzien pamieci ofiar totalitaryzmu a 25 maja, dzien bohaterow walki z totalitaryzmem, nie wykluczaly sie wzajemnie, tylko byly czescia jednego projektu rezolucji: http://www.europarl.europa.eu/sides/...70&language=EN

Bo jesli Ty nie majac pojecia o czym piszesz wyzywasz kogos od idiotow, to jak Ciebie nazwac ?

To ze polscy europarlamentarzysci tak zaglosowali, swiadczy tylko o tym, ze to mendy i kanalie. Ale co sie dziwic, jesli znaczaca czesc spoleczenstwa tak do tego podchodzi jak Ty
Nie wyzywam nikogo od idiotów, tylko piszę, że to, że Polak nie popiera każdego polskiego projektu nie robi z niego idioty ani tym bardziej mendy, kanalii i kogoś kto nie zasługuje żeby reprezentować kraj, jak sugeruje Nasz Dziennik, robiąca z siebie oszołoma Foltyn-Kubicka i robiące z siebie jeszcze większych oszołomów Organizacje Kombatanckie, które najchętniej nabiłyby tych posłów na pal. Zagłosowali tak jak zagłosowali, bo albo uznali słaby pomysł za słaby pomysł, albo mieli takie wytyczne - istotniejsze dla ich tyłka niż promowanie męczenników. Polityka.
Stary 2009-04-21, 00:37   #24
Ally83
Zakorzenienie

Będę głosować.
Jak dostanę wolne w pracy (muszę dojechać na wybory do innego miasta). Też żadnych nie przepuszczę .
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 00:42   #25
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nie wyzywam nikogo od idiotów, tylko piszę, że to, że Polak nie popiera każdego polskiego projektu nie robi z niego idioty ani tym bardziej mendy, kanalii i kogoś kto nie zasługuje żeby reprezentować kraj, jak sugeruje Nasz Dziennik, robiąca z siebie oszołoma Foltyn-Kubicka i robiące z siebie jeszcze większych oszołomów Organizacje Kombatanckie, które najchętniej nabiłyby tych posłów na pal. Zagłosowali tak jak zagłosowali, bo albo uznali słaby pomysł za słaby pomysł, albo mieli takie wytyczne - istotniejsze dla ich tyłka niż promowanie męczenników. Polityka.
Oczywiscie ze zasluguja na takie miana Jesli polski eurodeputowany glosuje przeciwko upamietnieniu Polaka, ktory wykazal sie niespotykanym przykladem heroizmu i poswieciecenia, to jest menda i tyle.

Jesli ktos cos z siebie zrobil, to nie organizacje kombatanckie, tylko Ci, pozal sie Boze reprezentancji narodu polskiego

Rabid, koniec dyskusji o tym, mi chodzilo o wykazanie, ze sa decyzje, ktore kazdy moze ocenic przez glosowanie.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-04-21 o 00:55
Stary 2009-04-21, 08:00   #26
asiulkaa
Zakorzenienie

Będę głosować, zawsze chodzę na wybory.

Cytat:
Przecież jest ogromna ilość małych partii, gdyby na wybory poszła ta połowa polaków która zostaje w domu to kto możliwe że któraś z tych partii dostała by se do sejmu.
W głównych partiach przewijają się te same twarze, bo Ci którzy chodzą głosować wybierają najchętniej ich.

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Będę głosować.
Jak dostanę wolne w pracy (muszę dojechać na wybory do innego miasta). Też żadnych nie przepuszczę .
Możesz nawet na kilka dni przed wyborami wybrać się do swojego miasta i pobrać zaświadczenie o prawie do głosowania, wtedy będziesz mogła głosować w dowolnym miejscu. Jest też opcja (choć nie wiem czy przy wszystkich wyborach) zapisania się na liście tam gdzie chcesz głosować i urząd sam załatwia wykreślenie Cię z listy w miejscu zameldowania, ale to trzeba załatwić jakiś miesiąc wcześniej.
Stary 2009-04-21, 11:58   #27
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam nie mam takich problemow...
Stary 2009-04-21, 12:39   #28
gold fish
Raczkowanie

jasne że będę głosować!
dlaczego?

żeby zapewnic sobie prawo do późniejszego narzekania

A tak serio - czemu mialabym nie glosowac? To moj kraj, jestem Polka i zalezy mi, zeby bylo jak najmniej kretynow u władzy - a jedynym sposobem, zeby tak bylo, jest glosowanie na tych mniejszych kretynow...

Szczerze mowiac, to ja sie opowiadam za prawnym obowiązkiem glosowania przez każdego obywatela. Powinno podlegac jakiejsc grzywnie - jesli ktos bez waznych powodow, takich jak stan zdrowia czy wyjazd zagraniczny, nie glosuje...
inaczej w tym kraju nigdy sie nic nie zmieni..

A tak poza tym, to najbardziej mnie smieszy sytuacja, kiedy najglosniej na wladzę i państwo narzekają te osoby, które akurat na wybory nie poszly - jakie oni mają w ogole prawo narzekac? W koncu w momencie kiedy wybierano rządzących - oni mieli to w dupie. Wiec z jakiej racji teraz zabieraja glos?

ech...

A swoja droga to smutne jak bardzo Polska sie ośmiesza w Europie...widzialam ostatnio krotki filmik z Kaczynskim na jakims spotkaniu szefow panstw...co on wyprawial...porazka :/ ...
gold fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 13:54   #29
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gold fish Pokaż wiadomość
Szczerze mowiac, to ja sie opowiadam za prawnym obowiązkiem glosowania przez każdego obywatela. Powinno podlegac jakiejsc grzywnie - jesli ktos bez waznych powodow, takich jak stan zdrowia czy wyjazd zagraniczny, nie glosuje...
Nie jestem zwolennikiem takiego przymusu - nawet poslowie maja prawo wstrzymywac sie od glosu, a co dopiero poczciwy Kowalski... z niewolnika nie ma dobrego pracownika... jak ktos nie czuje sie odpowiedzialny, to czolgiem go nie przekonasz. Aczkolwiek jakies reklamy spoleczne i inne formy zachęty czemu nie?
Stary 2009-04-21, 15:16   #30
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gold fish Pokaż wiadomość
Jestem calkowicie przeciwny obowiazkowi glosowania. Prawo wyborcze to nie obowiazek i tyle...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości