|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zatrucie u kota!
Mam straszny problem. Wczoraj wieczorem (jak zwykle) wypuściłam mojego kota na dwór. Wrócił rano, ale nie zachowywał się tak jak zwykle. Zamiast pobiec do kuchni i czekać na jedzenie, od razu wdrapał się do łóżka i zasnął. Pomyślałam, że zapewne jest zmęczony i spałam dalej. Jednak gdy się później obudziłam, zauważyłam, że Mietkowi leci ślina z pyszczka.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zatrucie u kota!
Hej! Miałam kiedyś kotkę wychodzącą, która pewnego razu nażarła się trutki na myszy. Kot na początku był lekko osowiały (ale kicia nigdy nie była kotem chętnym do zabawy i radosnym, więc na początku nas to nie zaniepokoiło za bardzo). Następne objawy pojawiły się nagle i wtedy już polecieliśmy szybko do weta - kota miała przykurcze mięśni - głowę przekrzywiła na jedną stronę, nie mogła jej wyprostować, łapy jej się plątały, nie bardzo mogła chodzić, skakać, trochę jak kot po narkozie, jakby nie panowała nad swoim ciałem - tak u nas wyglądało zatrucie trutką na szczury. Wet od razu stwierdził, że to trutka, podał jej jakieś leki po których się szybko wykurowała (to było dawno, więc nie pamiętam czy podanie leków było jednorazowe czy nie). Ale do końca życia zostały jej przykurczone mięśnie szyi, zawsze już miała łepek przekrzywiony na jedną stronę.
Moim zdaniem jeżeli weterynarz nie umie stwierdzić czy to trutka czy wścieklizna to przede wszystkim powinniście iść szybko do innego weterynarza. Dałabyś się leczyć gdyby lekarz powiedział Ci że "nie wiemy co Pani jest, może to a może coś zupełnie innego, ale spróbujemy najpierw leczyć na to i zobaczymy co z tego wyjdzie"? A w ogóle - skoro podejrzewał wściekliznę, to znaczy że kot nie był na nią szczepiony? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
większość laboratoriów ... ludzkich robi badania w kierunku np. amfetaminy a nie trutek na myszy nie każde lab. tzw. zwierzęce przyjmuje wycinki tkanek do badań; sprawa kolejna aby stwierdzić czy to zatrucie trzeba wysłać wycinek np. watroby lub innego narządu (zazwyczaj takie badania robi się pośmiertnie a koszt badania od 600 zł za 1 czynnik); jak ktoś naoglądał się amerykańskich filmów gdzie na podstawie włosa zdiagnozują wszystko .... to odpowiem - to nie możliwe a dla niedowiarków polecam PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARII W PUŁAWACH http://www.piwet.pulawy.pl/ co do wścieklizny to objawy nie biora się z minuty na minutę .... oczywiście można po pewnych symptomach rozpoznać co to być moze jest Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-12-19 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
No i co z kotkiem?
Mojej babci kot po zatruciu miał takie same objawy... Niestety nie udało się go uratować... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam posiadam trzy koty, które są podtruwane metalami ciężkimi najprawdopodobniej arsenem. Jeden posiada już zmiany skórne, które tez na to wskazują. Wczoraj jeden zdech z tego powodu. dodatkowy koty nigdy nie były na dworze. Co robić w takiej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłać zwłoki kota na sekcję. A zostały wykluczone inne przyczyny chorób? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.