Problem, wesele z osobą towarzyszącą czy bez? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-06, 14:34   #1
afrodytek
Zadomowienie

Problem, wesele z osobą towarzyszącą czy bez?

Hej. Mam problem. A mianowicie : w sierpniu mam wesele w rodzinie dość bliskiej. Dostałam zaproszenie z osoba towarzyszącą. Podobno tylko ja, mój brat i parę bliskich osób dostało takie zaproszenia oprócz oczywiście małżeństw i pewnie narzeczonych ponieważ ma być dużo dzieci i młodzieży.( Ja mam 21 lat). Mój brat idzie sam, ze względów finansowych ale on nie musi/lubi tańczyć. Ja lubię/kocham tańczyć i chcę się wybawić na tym weselu do białego rana. Na pewno bracia panny młodej czy pana młodego ze względu na to, że są bliską rodzina też będą mieć osoby towarzyszące.

Mój problem polega na tym, że nie wiem czy iść sama i jeśli będzie ktoś do zabawy to spoko, a jeśli nie , no to będę siedzieć i bawić się z dziećmi. Po prostu zaryzykować i iść na żywioł.

Czy zabrać znajomego, którego poznałam nie dawno ( on mi się już zaoferował, także wiem, że poszedł by jeśli bym go poprosiła) ale problem jest w tym, że on mieszka dość daleko. ( z charakteru na prawdę kulturalny facet, inteligentny, nie przystojny, nawet nie jakiś ładny, ale postawny i bardzo zabawny).
I jak z dojazdem dla niego nie było by problemu to z noclegiem potem tak. DLA mnie nie ma problemu, mamy duzy dom itp. Tylko mojej mamie się to nie widzi, najpierw powiedziała, że to głupi pomysł bo go prawie nie znam i do domu zaproszę itp, ze trzeba obiad jakiś mieć na głowie i jedzenie, a to po weselu to zmęczeni wszyscy a się trzeba gościem zajmować, że trzeba będzie prezent kupić, i że nawet nie wiem dobrze jaki on jest itp ( ja wiem, ze jest bardzo kulturalny, wykształcony i inteligentny, nie sądze , że mogłby coś odwalić, no ale jak zawsze nie ma 100% pewności. Potem powiedziała, że muszę się zastanowić dobrze, że jakby coś to ona nie będzie mi wchodziła w paradę i ,że sama będę musiała mu łóżko zorganizować ( zaścielić itp)- dla mnie z tym nie ma problemu.
I teraz sama nie wiem. Mama ma ogromny wpływ na mnie, zawsze jak z czegoś się ciesze itp i jej opowiem a ona ma inne zdanie na ten temat to mi od razu zaczyna zdanie się zmieniać...i przestaje się cieszyć.

Ale myślę i myślę... i po prostu nie chce iść sama, a nie mam kogo wziąć z moich okolic takiego kto by się nadawał. Chcę się wybawić a jeśli kogoś wezmę to będzie to pewne.

Co byście zrobiły na moim miejscu? Jak ewentualnie przekonać mame, żeby zmieniła zdanie? bo mimo, iż bym go zaprosiła to ciągle mi będzie siedziało w głowie, że ona ma zły stosunek do tego wszystkiego. A w sumie to jest tylko nowy znajomy,kolega.. a nie Bóg wie co żeby robić takie halo chyba.... przynajmniej na razie.. W razie czego myslałam, że upieke 2 pieczenie na jednym ogniu. Rodzice go poznają, zobaczyłabym jak zachowuję się w towarzystwie, i bym wiedziała czy angażować się w tą znajomość jeśli on by chciał czy nie itp.
afrodytek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 14:39   #2
Andersb1488
Przyczajenie

Dot.: Problem, wesele z osobą towarzyszącą czy bez?

Zaproś go. Skoro go twoja matka nie zna to będzie okazja żeby się poznali.
Andersb1488 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 14:53   #3
balasowa
Raczkowanie

A może zaproś go do domu jeszcze przed weselem w celu zapoznania z mama? mimo odległości o której piszesz.. Wtedy moze zmieni się nastawienie Twojej mamy i będziesz wiedziała co dalej postąpić.

23.01.2013r.

16.07. 2013 -----> picie skrzypokrzywy,
wcierka z kozieradki
START!

24.07.2013 -----> łykanie tabletek Calcium Pantothenicum
START !
balasowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 14:59   #4
afrodytek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez balasowa Pokaż wiadomość
A może zaproś go do domu jeszcze przed weselem w celu zapoznania z mama? mimo odległości o której piszesz.. Wtedy moze zmieni się nastawienie Twojej mamy i będziesz wiedziała co dalej postąpić.
To by był dobry pomysł, ale z drugiej strony jest nie dobry Dobrze by było żeby go właśnie poznała. Ale nie mogę go zaprosić do domu :z jakiej okazji? zwłaszcza, że jest tylko znajomym? nie mogę też mu powiedzieć, że chcą go poznac moi rodzice bo nie wiedzą z kim chce iśc na wesele

Nie nie.. wcześniejsze spotkanie odpada
Stary 2013-07-06, 15:13   #5
evelynaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez afrodytek Pokaż wiadomość
To by był dobry pomysł, ale z drugiej strony jest nie dobry Dobrze by było żeby go właśnie poznała. Ale nie mogę go zaprosić do domu :z jakiej okazji? zwłaszcza, że jest tylko znajomym? nie mogę też mu powiedzieć, że chcą go poznac moi rodzice bo nie wiedzą z kim chce iśc na wesele

Nie nie.. wcześniejsze spotkanie odpada
Dlaczego niby odpada? ;o skoro jest z daleka, to rozumiem, że kontakt macie jedynie przez internet i inne takie, a to jak na żywo się dogadujecie to inna kwestia. Po prostu zaproś go ot tak. Spotkanie przed weselem, też dobra sprawa. Tym bardziej jak się widujecie rzadko.

evelynaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 18:27   #6
grubella
BAN stały

Nie zapraszaj go, idź sama. Na pewno dobrze będziesz się bawiła skoro ma być dużo młodzieży.

Nie znasz go, nie wiadomo jak się zachowa gdy wypije. Jego kultura o której piszesz to mogą być tylko pozory.

Poza tym odchodzi kłopot z nocowaniem go i krępującą sytuacją gdy będziecie się szykować na wesele i po powrocie, łazienka itp.

Rodzice i brat będą chcieli wypocząć po nocy a tu trzeba być na baczność bo nie wiadomo kto nocuje w domu i co ma w planach.

Ostrożność nigdy nie zawadzi
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 18:39   #7
Polly Inn
Raczkowanie

Raz bylam sama na weselu i wcale nie bylo tak zle. Oczywiscie oprocz tego ze wszystkie ciotki sie pytaly dlaczego nie mam chlopaka :| ale mialam sie z kim bawic i bylo to jedno z lepszych wesel
Polly Inn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 19:30   #8
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Hmm ja bym zaprosiła i na wesele i na spotkanie przed weselem chociażby pod pretekstem spotkania się na kawę, zwiedzenia Twojego miasta, cokolwiek. A co do mamy cóż może najwyższa pora odciąć pępowinę i przestać jej mówić o wszystkim i radzić się o każdą jedną pierdołę, rozumiem, że chcesz poznać jej zdanie, ale musisz wyznaczyć pewne granice. Sama widzisz, że Twoja mama próbuje Ci ułożyć życie, tak jak ona chciałaby, żeby to wyglądało. Trochę dla mnie dziwne jest to, że Ty się z czegoś cieszysz, a ona próbuje Cię zniechęcić do swojego szczęścia.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-07, 11:20   #9
Narrhien
Zakorzenienie

Jedź sama na wesele. Będzie tam twoja rodzina, dużo młodzieży - na pewno będziesz miała z kim tańczyć.

Nie ryzykowałabym na twoim miejscu zapraszania kogoś, kogo nawet dobrze nie znasz. Jak już ktoś wspomniał - nie wiesz, jak on się zachowuje po alkoholu, nie wiesz, czy mu coś nie odwali i nie zepsuje ci wesela.
Poza tym tak na dobrą sprawę to nie wiesz, jak on się bawi i jak tańczy A jeśli okaże się, że beznadziejnie? Albo że nie lubi? Nie będziesz go mogła samego zostawić i tańczyć z innymi, bo to obca osoba i nikogo nie zna.

Nie, moim zdaniem w takim rozwiązaniu jest więcej minusów niż plusów. Idź sama i baw się dobrze

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-07, 13:49   #10
afrodytek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Jedź sama na wesele. Będzie tam twoja rodzina, dużo młodzieży - na pewno będziesz miała z kim tańczyć.

Nie ryzykowałabym na twoim miejscu zapraszania kogoś, kogo nawet dobrze nie znasz. Jak już ktoś wspomniał - nie wiesz, jak on się zachowuje po alkoholu, nie wiesz, czy mu coś nie odwali i nie zepsuje ci wesela.
Poza tym tak na dobrą sprawę to nie wiesz, jak on się bawi i jak tańczy A jeśli okaże się, że beznadziejnie? Albo że nie lubi? Nie będziesz go mogła samego zostawić i tańczyć z innymi, bo to obca osoba i nikogo nie zna.

Nie, moim zdaniem w takim rozwiązaniu jest więcej minusów niż plusów. Idź sama i baw się dobrze
Facet nigdy nie pił kiedy ja piłam, żeby doprowadzić mnie cała do domu( chociaż ja wcale nie przesadzam z alkoholem) no ale on sie uparł. PO drugie jakby przyjechał to byłby kierowcą , więc nie będzie pił.
Byłam z nim na imprezie i tanczy całkiem nieźle

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość

Tego się najbardziej boję. Bo po mojej stronie na 98% nie będę miała z kim tańczyć, a drugiej strony nie znam. Młodzież wiek 13-16... Niestety wiem ale w tym wieku nie myślą o tańcach. Sam mój brat jest starszy a nie patrzy na to żeby potańczyć.

Na każdym weselu na którym byłam w rodzinie byłam sama, miałam wtedy jakoś koło 16-18 lat. ) 12 - 1 juz spałam.. i ledwo trzymałam się na nogach, bo nie miałam co robić więc przy stole siedziałam i usypiałam po prostu. Kiedy byłam za to jako osoba towarzysząca to bawiłam się do 5-6 rano.
Stary 2013-07-10, 18:11   #11
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-06, 16:27   #12
201703061208
Konto usunięte

odświeżam wątek
dzisiaj otrzymałam zaproszenie na wesele w sierpniu z osobą towarzyszącą, podobnie jak Autorka jestem singielką i podobnie jak u niej rodzice nie za bardzo widzą żebym szła z kolegą (chłopaka znam od kilku lat, umie się zachować na imprezach i bardzo chętny żeby mi towarzyszyć, poza tym lubi się bawić i szybko nawiązuje kontakt z obcymi-nie mylić z piciem Sprawa jest taka że będą też moje siostry, jedna bez, druga z chłopakiem więc nudzić się i tak nie będę, nieraz było tak że szalałyśmy we trójkę+kuzyni i kuzynki a koledzy zamulali w swoim towarzystwie. Co mi radzicie zrobić (poza znalezieniem świetnej sukienki
Poszłybyście same czy zabrały kolegę? Nie chcę pytań ciotek-24 lata i gdzie kawaler (z pewnością to znacie, nie chce mi się tłumaczyć z moich wyborów)
Co do sukienek super są w Mohito a jak na złość w moim mieście nie ma tego sklepu noo muszę znaleźć turkusową, ten kolor jest mega...
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 18:46   #13
mansikkaa
Zakorzenienie

Ja bym poszła sama, bo napisała ze będą siostry i kuzyni więc będziesz się świetnie bawić bez osoby towarzyszącej. Do mohito się zgadzam, ja mam różowa sukienkę ale turkusową bardzo chciałam ale nie było

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 18:55   #14
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Ja bym poszła bez osoby towarzyszącej. Skoro masz tam z kim pogadać to nie widzę sensu zabierania nikogo na siłę. Co do ciotko-babciowych pytań powstal niedawno wątek o tym: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767643
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 16:22   #15
201703061208
Konto usunięte

dzięki za link, ale śmieszny ten wątek-właśnie w celu uniknięcia takich sytuacji zabrałabym kolegę, jednak jeszcze się zastanowię
Stary 2014-07-09, 10:32   #16
Nulka2101
Przyczajenie

Z doświadczenia wiem, że pójście samej na wesele jest dość dużym ryzykiem. Raz będą osoby, które będą bawić się razem z Tobą-drugim razem nie będziesz miała z kim tańczyć (prócz Siostry) bo wszyscy będą w parach (albo będą woleli pić, bądź bawić się z kimś innym). Masz 24 lata, więc na Twoim miejscu nie przejmowałabym się zdaniem Rodziców tylko postawiła ich przed faktem dokonanym, że na wesele idziesz z XY i że będzie on spał w tym czy innym pokoju-a tym zajmiesz się już Ty. I jeśli uważasz, że potencjalny partner może się spisać na weselu-idź z nim będziesz miała z kim rozmawiać, tańczyć, pośmiać się przy stole czy wyjść na spacer ochłonąć
powodzenia w działaniu i napisz jakie podjęłaś decyzje.
Nulka2101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 11:07   #17
Pretty Little Liars
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nulka2101 Pokaż wiadomość
Z doświadczenia wiem, że pójście samej na wesele jest dość dużym ryzykiem. Raz będą osoby, które będą bawić się razem z Tobą-drugim razem nie będziesz miała z kim tańczyć (prócz Siostry) bo wszyscy będą w parach (albo będą woleli pić, bądź bawić się z kimś innym). Masz 24 lata, więc na Twoim miejscu nie przejmowałabym się zdaniem Rodziców tylko postawiła ich przed faktem dokonanym, że na wesele idziesz z XY i że będzie on spał w tym czy innym pokoju-a tym zajmiesz się już Ty. I jeśli uważasz, że potencjalny partner może się spisać na weselu-idź z nim będziesz miała z kim rozmawiać, tańczyć, pośmiać się przy stole czy wyjść na spacer ochłonąć
powodzenia w działaniu i napisz jakie podjęłaś decyzje.
Nic dodać nic ująć
Pretty Little Liars jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 11:21   #18
durnababa
Raczkowanie

Ja to nawet lubię chodzić sama na wesela
Mój brat robi podobnie, tylko on to określa słowami "nie nosi się drewna do lasu" )

Zaprosiłabym na Twoim miejscu kolegę, bo te problemy nie są jakieś niemożliwe do przeskoczenia, tylko najpierw chyba chciałabym wyciągnąć go na jakąś wspólną imprezę czy coś, żeby zobaczyć jak tańczy i ogólnie jak się zachowuje
Stary 2014-07-10, 02:28   #19
HealthOne
Zadomowienie

Jaki jest sens ciągnięcia praktycznie obcego faceta na taką imprezę jaką jest ślub? 250-300 zł minimum za tę jedną osobę pasowałoby zapłacić więc za parę łatwo policzyć ile wyjdzie. Dla mnie to by była za droga impreza by ją sponsorować komuś mało znanemu. Gdyby to był ktoś bliski, dobry przyjaciel który by nam towarzyszył, chłopak(to już oczywiste) to tak.
Pozatym nie ma co ciągnąć drewna do lasu. Będziesz tam miała z kim się bawić
Stary 2014-07-10, 08:44   #20
201703061208
Konto usunięte

dzięki za odpowiedzi, wszystkie są sensowne
tego chłopaka znam właśnie z imprez kiedy jeszcze chciało mi się chodzić, więc dobrze wiem jak się na nich zachowuje, później byliśmy razem na jednym roku na moich pierwszych studiach i zawsze mieliśmy/mamy dość bliski kontakt (ale nie mówię o nim przyjaciel, to za duże słowo-dobry kolega). Nudzić się na pewno nie będę, nigdy nie byłam na weselu na którym byłaby nuda-mam zbyt rozrywkowe rodzeństwo, przy czym na ostatnim i tak zostawiłyśmy naszych towarzyszy samych sobie bo byli jacyś tacy drętwi i siostry uznały, że z nimi to nie zabawa, niech sobie odpoczną i gadają z Radą Starszych fakt że moje siostrzyczki mają kosmiczne pomysły i koledzy mogli czuć się niezręcznie wśród obcych ludzi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości