Jak wygodnie odpowiedzieć na niewygodne pytania o drugą połówkę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-03, 22:40   #1
Velvet Wave
Rozeznanie

Jak wygodnie odpowiedzieć na niewygodne pytania o drugą połówkę?

Hej dziewczyny .

Domyślam się, że wiele singielek (i singli) w jakimś momencie życia, otrzymywało nie tyle trudne co niekomfortowe pytania np. "no to kiedy mamy przyjechać na wesele?", "masz kogoś?" itd. itp. Zwykła ludzka ciekawość, ale dla mnie jest to dość irytujące bo sama nie lubię się mieszać w czyjeś życie uczuciowe.
Czeka mnie trochę spotkań z dalszą rodziną, dlatego proszę o poradę. Opisuję sytuację: mam 20 lat i nigdy nie byłam w "poważnym" związku (nigdy nie przedstawiłam faceta rodzinie itd.) oczywiście spotykałam się z kilkoma chłopakami, ale nic z tego nie wychodziło . Nie jestem osobą skłonną do opowiadania o swoim życiu uczuciowym, więc zbywam każdą rozmowę na ten temat.
Sęk w tym, że już nie wiem co mam im wszystkim odpowiadać, poradźcie .

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 22:45   #2
atram91
Raczkowanie

Dot.: Jak wygodnie odpowiedzieć na niewygodne pytania o drugą połówkę?

Ja zwykle odpowiadałam: a kiedy bierze ślub X(dziecko osoby pytającej) lub jak będę miała zamiar wziąć ślub to cię na pewno o tym poinformuję. Zwykle te słowa ucinały dalszą dyskusję na temat ślubów
atram91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 23:00   #3
Osleidis
Rozeznanie

Też mam podobny problem, i nawet przez to zaczyna doskwierać mi brak faceta Dla mnie samej nie jest to problemem, mam 20 lat, studiuję i mam masę ciekawych rzeczy do roboty, więc moje bycie samej jakoś bardzo mi nie przeszkadza, no ale właśnie, zaczął się sezon ślubów w rodzinie i te nieustanne pytania zaczynają nie dość, że irytować, to jeszcze sugerować, że może rzeczywiście coś ze mną nie tak, skoro jeszcze nikogo nie mam Po jednym rodzinnym zjeździe nawet śnili mi się moi rodzice wytykający mi staropanieństwo (a oni to akurat nigdy nic na temat mojego "singielstwa" nie wspominają) I zazwyczaj też odpowiadam, że jeśli ślub będzie to na pewno poinformuję, z miną mówiącą, że to koniec naszej konwersacji na ten temat
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 23:05   #4
Cindy28
Lux Mundi

Parafrazując pewien kabaret na pytanie kiedy wychodzę za mąż odpowiadałam, że jak wrócę z Radomia. A kiedy jadę? Otóż : nie wybieram się .
Zazwyczaj pomagało .
Stary 2014-07-03, 23:24   #5
Velvet Wave
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Osleidis Pokaż wiadomość
Też mam podobny problem, i nawet przez to zaczyna doskwierać mi brak faceta Dla mnie samej nie jest to problemem, mam 20 lat, studiuję i mam masę ciekawych rzeczy do roboty, więc moje bycie samej jakoś bardzo mi nie przeszkadza, no ale właśnie, zaczął się sezon ślubów w rodzinie i te nieustanne pytania zaczynają nie dość, że irytować, to jeszcze sugerować, że może rzeczywiście coś ze mną nie tak, skoro jeszcze nikogo nie mam Po jednym rodzinnym zjeździe nawet śnili mi się moi rodzice wytykający mi staropanieństwo (a oni to akurat nigdy nic na temat mojego "singielstwa" nie wspominają) I zazwyczaj też odpowiadam, że jeśli ślub będzie to na pewno poinformuję, z miną mówiącą, że to koniec naszej konwersacji na ten temat
Dokładnie! Też w pewnych momentach czuję się jak dziwak . Wiem, że ludzie "starszej daty" mieli już w naszym wieku pozakładane rodziny itd. i im najtrudniej przetłumaczyć, że nie potrzebuję jeszcze "stabilności" . Denerwują mnie też teksty: "taka ładna z Ciebie panna i nie masz żadnego chłopca" albo "masz jakiegoś adoratora?". Już sama nie wiem, czy mnie te "ciocino-babcine" teksty śmieszą czy wkurzają .

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 23:24   #6
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
Parafrazując pewien kabaret na pytanie kiedy wychodzę za mąż odpowiadałam, że jak wrócę z Radomia. A kiedy jadę? Otóż : nie wybieram się .
Zazwyczaj pomagało .

Cytat:
Napisane przez atram91
Ja zwykle odpowiadałam: a kiedy bierze ślub X(dziecko osoby pytającej) lub jak będę miała zamiar wziąć ślub to cię na pewno o tym poinformuję. Zwykle te słowa ucinały dalszą dyskusję na temat ślubów
tak samo. najlepsza odpowiedź to najprostsza odpowiedź i do tego zgodna z prawdą.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 23:58   #7
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Akurat mnie to mega wkurza więc staram się unikać wszelkich zjazdów rodzinnych. Szczególnie, ze jest pełno porównywania typu "A Grażynka w Twoim wieku już drugie dziecko miała w drodze" albo właśnie "pewnie dużo chłopców się wokół Ciebie kręci".
Ja akurat nie mam dobrych relacji z mamą (to straszna plotkara) więc nie chciałabym żeby wiedziała, że mam kogoś.
Mi by było głupio zapytać się kogoś z kim nie mam bliższego kontaku czy się z kimś spotyka.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 00:00   #8
Kendra66
Rozeznanie

ja swego czasu to ciotce (takiej dociekliwej bardzo) odpowiedziałam, że mam zamiar starą panna zostać, nawet kota sobie już kupiłam

a tak to odpowiadałam, że jak się odpowiedni kandydat znajdzie (nie polecam, bo dyskusje z tego ciągli), albo nie tak prędko i zmiana tematu od razu.
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 00:09   #9
Cindy28
Lux Mundi

Przypomniało mi się jeszcze . Kiedyś na pytanie : czy znalazłam już swoją drugą połówkę, odpowiedziałam, że wolę dwie ćwiartki .
Stary 2014-07-04, 01:05   #10
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

ja z reguły odpowiadałam, że mam harem i nie mogę się zdecydować, którego wybrać po jakimś czasie rodzina przestała pytać
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 01:18   #11
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szynka_w_toscie Pokaż wiadomość
Akurat mnie to mega wkurza więc staram się unikać wszelkich zjazdów rodzinnych. Szczególnie, ze jest pełno porównywania typu "A Grażynka w Twoim wieku już drugie dziecko miała w drodze" albo właśnie "pewnie dużo chłopców się wokół Ciebie kręci".
Ja akurat nie mam dobrych relacji z mamą (to straszna plotkara) więc nie chciałabym żeby wiedziała, że mam kogoś.
Mi by było głupio zapytać się kogoś z kim nie mam bliższego kontaku czy się z kimś spotyka.
Ostatnio oberwałam takim tekstem ale na szczęście nie straciłam rezonu i odpowiedziałam "Wiem, biedna dziewczyna "
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 01:40   #12
laisla
Zakorzenienie

Na pytanie kiedy wesele można też odpowiedzieć, że raczej nigdy bo zamierzasz żyć na kocią łapę. Ortodoksyjne ciocie będą już tak zszokowane tą prostą odpowiedzią, że odpuszczą dociekania na długi czas
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 06:17   #13
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ostatnio oberwałam takim tekstem ale na szczęście nie straciłam rezonu i odpowiedziałam "Wiem, biedna dziewczyna "
Ale to też nie jest w porządku obrazić kogoś za plecami za to że go stawiają za wzór

U mnie zaczynają się pytania czemu nie mamy dzieci

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 06:25   #14
Keket
Zakorzenienie

Jak mnie takie pytanie irytują. U mnie w pracy są takie osoby, które wiecznie mi mówią, że w moim wieku, to już męża miały i dwójkę dzieci a jak mówię, że nie mam zamiaru mieć, to słyszę, że w takim razie nie powinnam dostawać w przyszłości emerytury. Teraz walnę tekstem, żeby zajęły się własną macicą, to może wtedy się odczepią. Już jedną sprawę tak załatwiłam. Nie ma co być miłym dla takich osób.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 06:31   #15
loloona_79
Rozeznanie

Cytat:

Boskie!!!!!
nie, nie jest to obrażanie nikogo wg mnie. Po prostu riposta z humorem, pokazująca jednocześnie własny punkt widzenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-04, 07:01   #16
Dociakowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
Zazwyczaj pomagało .
Po prostu świetne!

W święta Babcia po raz już nie wiem, który zapytała mnie czy mam chłopaka, powiedziała, że mogłabym już mieć, żebym sama nie była itd.. Pomijam fakt, że teraz są zupełnie inne czasy i starych panien już nie ma, teraz są singielki Przy całej rodzinie wydarłam się na nią bo już nie wytrzymałam ( ile mozna odpowiadać na takie zaczepki?!) i powiedziałam, że nie chcę i nie będę miała żadnego faceta a jak ona potrzebuje to niech sobie jakiegoś znajdzie ( Dziadek zmarł kilka lat temu). Przez chwilę zaczęłam się zastanawiać czy powiedzieć Babci, że od ponad 4 lat żyję z kobietą aaaale sobie darowałam

->
76,6....30.07->72,7......65,5kg.. .60

Edytowane przez Dociakowa
Czas edycji: 2014-07-04 o 07:30
Dociakowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 07:56   #17
plina
Zadomowienie

Ja bym powiedziała, że nikt się nie oświadczał jeszcze
plina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 08:39   #18
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Velvet Wave Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny .

Domyślam się, że wiele singielek (i singli) w jakimś momencie życia, otrzymywało nie tyle trudne co niekomfortowe pytania np. "no to kiedy mamy przyjechać na wesele?", "masz kogoś?" itd. itp. Zwykła ludzka ciekawość, ale dla mnie jest to dość irytujące bo sama nie lubię się mieszać w czyjeś życie uczuciowe.
Czeka mnie trochę spotkań z dalszą rodziną, dlatego proszę o poradę. Opisuję sytuację: mam 20 lat i nigdy nie byłam w "poważnym" związku (nigdy nie przedstawiłam faceta rodzinie itd.) oczywiście spotykałam się z kilkoma chłopakami, ale nic z tego nie wychodziło . Nie jestem osobą skłonną do opowiadania o swoim życiu uczuciowym, więc zbywam każdą rozmowę na ten temat.
Sęk w tym, że już nie wiem co mam im wszystkim odpowiadać, poradźcie .
Ja odpowiadam krótko: " Jak będę w pełni gotowa i dojrzała do podjęcia tak poważnej decyzji, nie wcześniej, ale obiecuję, że będzie Ciocia pierwszą osobą, która się o tym dowie."
A potem szczery uśmiech w stylu Charlesa Mansona.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 09:00   #19
ts100
Raczkowanie

GG do ts100

Koleżanka swego czasu na pytania babcio-cioć odnośnie jej zamążpójścia odpowiadała, że na razie nie planuje ale jeśli one tak bardzo chcą jej dać prezent w postaci koperty to chętnie przyjmie
U mnie (lat 30) takie pytania - głównie ze strony mamy - już się skończyły po tym jak głośno i wyraźnie dałam jej do zrozumienia, że jest mi dobrze samej i nie widzę potrzeby brania sobie na głowę dodatkowych problemów (delikatna aluzja do pożycia moich rodziców). Temat zakończony. Ze strony dalszej i bliższej rodziny takie pytania już nie padają - chyba mój stan cywilny wywołuje u nich politowanie i żal im mnie dołować jeszcze bardziej
ts100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-04, 09:06   #20
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Dobre

Ja na pytania o ślub odpowiadam, że za młoda jestem.
Jak mnie kiedyś kuzynka wkurzyła takimi gadkami, to powiedziałam, 'nieważne, i tak cię nie zaproszę'.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 09:45   #21
Filifjonka
Raczkowanie

Moim zdaniem te babcino-ciocine pytania są bardzo nietaktowne. Co innego jeszcze jak ktoś jest z wyboru singlem (może się trochę pośmiać z takich uwag), a co innego jak ktoś chciałby mieć tę drugą połówkę, a jakoś nie wychodzi albo jest nieszczęśliwie zakochany. Znam taką osobę, która była właśnie nieszczęśliwie zakochana i takie pytania ją tylko dobijały całkowicie. Ja sama się nie spotykałam za często z takimi pytaniami. A teraz kiedy zdarzy się, że pojawiają się jakieś mniej lub bardziej intymne pytania skierowane do mnie i TŻ to jakoś ucinamy dyskusję albo odpowiadam coś mniej ub bardziej ciętego. Kiedyś odpowiedziałam, że w sumie to mam córkę, bo jestem chrzestną Najbardziej mnie wkurzają wycieczki dotyczące życia seksualnego, jakieś próby podpytywania, nie wiem po co. Ale to jeden taki przypadek i zawsze przypadek ten jest po spożyciu alkoholu, a ja nie, albo po znikomej ilości, więc wtedy staram się obrócić wszystko w żart, zmieniam temat, albo staram się rzucić jakąś ciętą ripostą (ja abo TŻ) i już jest koniec dyskusji. A jeśli nie zniechęcił się, to na żywca zmieniamy temat i zaczynamy mówić do innej osoby i ignorujemy tą. Zawsze skutkowało, jeszcze nie trzeba było odpowiadać mniej grzecznie w stylu "co cię to k... obchodzi".
Kiedy jeszcze nie znałam TŻ to czasem jak coś robiłam na komórce podczas rodzinnych spotkań to padały uwagi, że pewnie z chłopakiem piszę. Zawsze odpowiadałam, że z siostrą, co było zgodne z prawdą. Wtedy albo się uciszali, albo było, że zmyślam. Wtedy zaczęłam się irytować, zazwyczaj mówiłam mamie co tam ta siostra do mnie napisała i że nie mam chłopaka, więc z nim nie piszę.
Filifjonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 09:46   #22
201607040940
Konto usunięte

Kiedyś czytałam, ze laska zirytowana tekstami babcio-cioć na ślubach: "ty będziesz następna" to samo zaczęła robić na pogrzebach. Żgała na pogrzebie babcie palcem pod zebro i mówiła że " Ty będziesz następna".
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 09:49   #23
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne"
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 09:53   #24
201607040940
Konto usunięte

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47158056]Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne" [/QUOTE]

albo : jak pojadę do Amsterdamu
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:14   #25
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

To chyba nie jest kwestia konkretnego pytania, tylko ogólnie charakteru "babcio-cioć", którym się wydaje że wiedzą wszystko o życiu najlepiej i mają święty obowiązek informować o tym co jest dobre a co złe...

Ja przez całe liceum zmagałam się z pytaniami "A kiedy chłopak?", poszłam na studia, znalazłam chłopaka, myślałam że dopytywanie się skończy. Gdzie tam! Teraz jest "A kiedy ślub?". I idę o zakład że jak już ślub będzie, to zaczną się pytania "A kiedy dzieci?" i tak bez końca...

Chyba trzeba dać wyraźnie do zrozumienia że moje życie prywatne jest moje i nie życzę sobie wścibskich pytań, nie ważne o jaki temat chodzi.
Ale o ile z daleką ciotką mogę tak postąpić, o tyle z babcią nie mam już sumienia, bo wiem że robi to z dobrej chęci i troski. Więc pozostaje usilne powtarzanie "jak będę gotowa/bogatsza/starsza" itp...
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:22   #26
oh Mandy
Zakorzenienie

U mnie są podobne pytania, i gdy odpowiadam, że nie mam chłopaka , to zaczynają mówić: "na pewno masz, tylko nie chcesz powiedzieć".
Zatem teraz odpowiadam, że jeśli będę kogoś miała, to im powiem I dali sobie spokój.
Stary 2014-07-04, 10:25   #27
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Konto usunięte

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47158056]Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne" [/QUOTE]
To samo. Albo, że jestem lesbijką i chłopaka mieć nie będę, a co!
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:33   #28
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ale to też nie jest w porządku obrazić kogoś za plecami za to że go stawiają za wzór

U mnie zaczynają się pytania czemu nie mamy dzieci
Ale jakie obrazic? Nie powiedzialam "a to glupia", czy "mogla po krzakach nie latac", albo "urodzic kazdy glupi moze" czy jeszcze cos innego. Ja tylko powiedzialam, ze biedna dziewczyna. Jakbym w wieku jakim jestem byla w drugiej (a nawet w pierwszej) ciazy to bardzo bym sie nad soba uzalala i byloby to dla mnie wielkie nieszczescie. Co wiecej, osoba, ktora mi postawiono za wzor doskonale wie jakie jest moje zdanie i czesto robimy sobie zarty typu "A ty znow cos wypchnelas? Zlituj sie, kobieto, Ziema jest przeludniona!" "A ty juz sobie wycielas macice czy sama ci uschla?". I zadna z nas nie traktuje tego powaznie i nie ma pretensji do drugiej
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 10:42   #29
201604181004
Konto usunięte

huehuehue bardzo ładnie Judith xD mi się ten tekst podoba.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 11:55   #30
linaya
astro-loszka

Ja niegdyś mówiłam: "w sobotę" . Albo: "Ślub? Już był.... A co, zaproszenie nie doszło?" Mina interlokutora bezcenna

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości