![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak wygodnie odpowiedzieć na niewygodne pytania o drugą połówkę?
Hej dziewczyny
![]() Domyślam się, że wiele singielek (i singli) w jakimś momencie życia, otrzymywało nie tyle trudne co niekomfortowe pytania np. "no to kiedy mamy przyjechać na wesele?", "masz kogoś?" itd. itp. Zwykła ludzka ciekawość, ale dla mnie jest to dość irytujące bo sama nie lubię się mieszać w czyjeś życie uczuciowe. Czeka mnie trochę spotkań z dalszą rodziną, dlatego proszę o poradę. Opisuję sytuację: mam 20 lat i nigdy nie byłam w "poważnym" związku (nigdy nie przedstawiłam faceta rodzinie itd.) oczywiście spotykałam się z kilkoma chłopakami, ale nic z tego nie wychodziło ![]() Sęk w tym, że już nie wiem co mam im wszystkim odpowiadać, poradźcie ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak wygodnie odpowiedzieć na niewygodne pytania o drugą połówkę?
Ja zwykle odpowiadałam: a kiedy bierze ślub X(dziecko osoby pytającej) lub jak będę miała zamiar wziąć ślub to cię na pewno o tym poinformuję. Zwykle te słowa ucinały dalszą dyskusję na temat ślubów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Też mam podobny problem, i nawet przez to zaczyna doskwierać mi brak faceta
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Lux Mundi
|
Parafrazując pewien kabaret na pytanie kiedy wychodzę za mąż odpowiadałam, że jak wrócę z Radomia. A kiedy jadę? Otóż : nie wybieram się
![]() Zazwyczaj pomagało ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Akurat mnie to mega wkurza więc staram się unikać wszelkich zjazdów rodzinnych. Szczególnie, ze jest pełno porównywania typu "A Grażynka w Twoim wieku już drugie dziecko miała w drodze" albo właśnie "pewnie dużo chłopców się wokół Ciebie kręci".
Ja akurat nie mam dobrych relacji z mamą (to straszna plotkara) więc nie chciałabym żeby wiedziała, że mam kogoś. Mi by było głupio zapytać się kogoś z kim nie mam bliższego kontaku czy się z kimś spotyka.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ja swego czasu to ciotce (takiej dociekliwej bardzo) odpowiedziałam, że mam zamiar starą panna zostać, nawet kota sobie już kupiłam
![]() a tak to odpowiadałam, że jak się odpowiedni kandydat znajdzie (nie polecam, bo dyskusje z tego ciągli), albo nie tak prędko i zmiana tematu od razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Lux Mundi
|
Przypomniało mi się jeszcze
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ja z reguły odpowiadałam, że mam harem i nie mogę się zdecydować, którego wybrać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na pytanie kiedy wesele można też odpowiedzieć, że raczej nigdy bo zamierzasz żyć na kocią łapę. Ortodoksyjne ciocie będą już tak zszokowane tą prostą odpowiedzią, że odpuszczą dociekania na długi czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie zaczynają się pytania czemu nie mamy dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jak mnie takie pytanie irytują. U mnie w pracy są takie osoby, które wiecznie mi mówią, że w moim wieku, to już męża miały i dwójkę dzieci a jak mówię, że nie mam zamiaru mieć, to słyszę, że w takim razie nie powinnam dostawać w przyszłości emerytury. Teraz walnę tekstem, żeby zajęły się własną macicą, to może wtedy się odczepią. Już jedną sprawę tak załatwiłam. Nie ma co być miłym dla takich osób.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Boskie!!!!! ![]() nie, nie jest to obrażanie nikogo wg mnie. Po prostu riposta z humorem, pokazująca jednocześnie własny punkt widzenia. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W święta Babcia po raz już nie wiem, który zapytała mnie czy mam chłopaka, powiedziała, że mogłabym już mieć, żebym sama nie była itd.. Pomijam fakt, że teraz są zupełnie inne czasy i starych panien już nie ma, teraz są singielki ![]() ![]()
->76,6....30.07->72,7... ![]() ![]() Edytowane przez Dociakowa Czas edycji: 2014-07-04 o 07:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja bym powiedziała, że nikt się nie oświadczał jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A potem szczery uśmiech w stylu Charlesa Mansona.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Koleżanka swego czasu na pytania babcio-cioć odnośnie jej zamążpójścia odpowiadała, że na razie nie planuje ale jeśli one tak bardzo chcą jej dać prezent w postaci koperty to chętnie przyjmie
![]() U mnie (lat 30) takie pytania - głównie ze strony mamy - już się skończyły po tym jak głośno i wyraźnie dałam jej do zrozumienia, że jest mi dobrze samej i nie widzę potrzeby brania sobie na głowę dodatkowych problemów (delikatna aluzja do pożycia moich rodziców). Temat zakończony. Ze strony dalszej i bliższej rodziny takie pytania już nie padają - chyba mój stan cywilny wywołuje u nich politowanie i żal im mnie dołować jeszcze bardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja na pytania o ślub odpowiadam, że za młoda jestem. Jak mnie kiedyś kuzynka wkurzyła takimi gadkami, to powiedziałam, 'nieważne, i tak cię nie zaproszę'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem te babcino-ciocine pytania są bardzo nietaktowne. Co innego jeszcze jak ktoś jest z wyboru singlem (może się trochę pośmiać z takich uwag), a co innego jak ktoś chciałby mieć tę drugą połówkę, a jakoś nie wychodzi albo jest nieszczęśliwie zakochany. Znam taką osobę, która była właśnie nieszczęśliwie zakochana i takie pytania ją tylko dobijały całkowicie. Ja sama się nie spotykałam za często z takimi pytaniami. A teraz kiedy zdarzy się, że pojawiają się jakieś mniej lub bardziej intymne pytania skierowane do mnie i TŻ to jakoś ucinamy dyskusję albo odpowiadam coś mniej ub bardziej ciętego. Kiedyś odpowiedziałam, że w sumie to mam córkę, bo jestem chrzestną
![]() Kiedy jeszcze nie znałam TŻ to czasem jak coś robiłam na komórce podczas rodzinnych spotkań to padały uwagi, że pewnie z chłopakiem piszę. Zawsze odpowiadałam, że z siostrą, co było zgodne z prawdą. Wtedy albo się uciszali, albo było, że zmyślam. Wtedy zaczęłam się irytować, zazwyczaj mówiłam mamie co tam ta siostra do mnie napisała i że nie mam chłopaka, więc z nim nie piszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Kiedyś czytałam, ze laska zirytowana tekstami babcio-cioć na ślubach: "ty będziesz następna" to samo zaczęła robić na pogrzebach. Żgała na pogrzebie babcie palcem pod zebro i mówiła że " Ty będziesz następna".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47158056]Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne"
![]() albo : jak pojadę do Amsterdamu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
To chyba nie jest kwestia konkretnego pytania, tylko ogólnie charakteru "babcio-cioć", którym się wydaje że wiedzą wszystko o życiu najlepiej i mają święty obowiązek informować o tym co jest dobre a co złe...
Ja przez całe liceum zmagałam się z pytaniami "A kiedy chłopak?", poszłam na studia, znalazłam chłopaka, myślałam że dopytywanie się skończy. Gdzie tam! Teraz jest "A kiedy ślub?". I idę o zakład że jak już ślub będzie, to zaczną się pytania "A kiedy dzieci?" i tak bez końca... Chyba trzeba dać wyraźnie do zrozumienia że moje życie prywatne jest moje i nie życzę sobie wścibskich pytań, nie ważne o jaki temat chodzi. Ale o ile z daleką ciotką mogę tak postąpić, o tyle z babcią nie mam już sumienia, bo wiem że robi to z dobrej chęci i troski. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
U mnie są podobne pytania, i gdy odpowiadam, że nie mam chłopaka
![]() Zatem teraz odpowiadam, że jeśli będę kogoś miała, to im powiem ![]()
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47158056]Ja jutro idę na wesele w rodzinie i postanowiłam sobie, że na pierwsze pytanie "kiedy Ty?" odpowiem: "kiedy w Polsce zalegalizują związki homoseksualne"
![]() To samo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
huehuehue bardzo ładnie Judith xD mi się ten tekst podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
astro-loszka
|
Ja niegdyś mówiłam: "w sobotę" . Albo: "Ślub? Już był.... A co, zaproszenie nie doszło?" Mina interlokutora bezcenna
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.