|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ile wydajecie na wakacje zagraniczne?
Ile kosztuja Was wakacje do krajów europejskich typu Francja, Grecja itd. W jakiej kwocie zamykacie sie? 2- 3 tysiace? Wyjazd 1-2 tygodniowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na wakacje zagraniczne?
Zależy. Jedni potrafią zorganizować sobie tydzień czy dwa tygodnie za ten tysiąc ze wszystkim. A inni wydadzą 2000 zł na samo jedzenie dla jednej osoby.
Ale, znając siebie i to, że nie potrzebuję luksusów to myślę, że za ten 1000 (może i mniej, bo zależy jakie miejsce) spokojnie dałbym radę zorganizować cały wyjazd.
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pokój, kuchnia, łazienka, taras. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DOMator
|
Pewnie 2-3 tys. bez spinania się z powodu kasy, ale w opcji wycieczki lub wczasów z biurem podróży, a te są na ogół droższe, niż organizowane samodzielnie. Generalnie rozpiętość cenowa jest tak duża, że można zorganizować 2 tyg. za 2 tys., a można tydzień za 5 tys.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1-2 tygodnie to tez roznica. Bardzo rozne sumy mozna wydawac w takich konstelacjach ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Zawsze poluję na last minute, ale nie łapię byle czego, choć wiem, że w hotelu się głównie śpi i kąpie. Nie zasnęłabym z myślą, że jednak coś jest nie halo w pokoju. No i zawsze mieszczę się w kwocie do 2 tys. od osoby, ale nie jeżdżę poza Europę.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ile mam tyle wydam, zbieram to wydaje wszystko obojetnie czy jest to dużo czy mało.
![]() |
#8 |
Buc
|
to zależy ale jest to kwota zapewne rzędu około 2,5 - 3,5K.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja jechałam z biurem podróży autobusem do Grecji ,beż wyzywienia. Jadałam obiady i kolacje na miescie śniadania raczej w hotelu. Wydałam 2k ,12 dni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
za pare: 4 kola + 2 kola na jedzenie i wycieczki. 10 dni
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jakwy to zrobicie ze w 2 tysiacach sie miescicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Za czasów studenckich za samodzielnie zorganizowaną wycieczkę do Budapesztu we wrześniu na 10 dni zapłaciłam 800 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W dwóch to moge zrozumieć, ale Maciek, jak Ty w tysiaku się mieścisz? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Pomyłka, za nocleg jest w tej Chorwacji 30 euro za dobę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Żona Gargamel
|
Byłam z TŻ 4 razy na wczasach, zorganizowanych, pełne wyżywienie. Nie daliśmy nigdy więcej niż 1600zł, taki nasz limit. Z 'kieszonkowym' zamykamy się w 2tys, na miejscu jedziemy na jakieś zwiedzanie, idziemy na drinki, jakaś atrakcja na wodzie itd
![]() Aha, 2 razy były to wczasy samolotem na tydzień, 2 razy autokarem na 11-12 dni Zawsze polujemy na lasty, 2 razy wykupiliśmy wczasy dzień przed wyjazdem, a nawet pół dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
W lipcu spędziłam 10 dni w Toskanii, na cały wyjazd (przelot, noclegi, wyżywienie, zakupy, przejazdy na linii Piza-Florencja-Viareggio-Piza, wypożyczenie samochodu na jeden dzień) wydałam 2200 zł. Biorąc pod uwagę fakt, że Włochy są dość drogie, do tego dochodzi szczyt sezonu, wydaje mi się, że całkiem nieźle udało się zorganizować ten wyjazd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Tyle, że nad polskie morze się nie opłaca jechać hehe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
My bardzo dużo podrużujemy i raczej zawsze na własną rękę. Tak wolę bo uważam że jak się jedzie na all inclusive to nie ma się możiwości tak poznać danego kraju, ludzi, obyczajów bo siedzi się głównie w hotelu no bo przecież zapłacone i szkoda.
W zeszłym roku na 3 tygodnie w Hiszpani wydaliśmy 3 tys na spanie i wyżywienie, plus duuuużo na nurkowanie. Za bilet dałam 400 zł od osoby w obydwie strony. (termin wyjazdu był dostosowany do biletów, polowałam na atrakcyjne ceny lotów ). Gdyby nie nurkowanie zmieścilibyśmy się w 4 tysiącach a nie żałowaliśmy sobie za bardzo. Trochę jedliśmy w knajpach, trochę na mieście, tak myślę pół na pół. Innym razem pojechaliśmy na Chorwację, też wyszło ok 3,5 tys na dwie osoby ( nie licząc nurkowania ). Dużo na benzynę poszło i bylismy 14 dni plus 2 dni w Austrii. Generalnie 3 tys na dwie osoby da radę zrobić i bardzo mocno się nie ograniczać ( w krajach takich jak Grecja, Hiszpania, Chorwacja ), chociaż Hiszpania jest zdecydowanie najdroższa. 4 tys to już tak spoko, dużo się zrobi, sporo zobaczy. ( na 2 tygonie ) Wiem, ze niektórzy jeżdżą i wydają na iejscu 1-2 tys ale co to za wakacje jak człowiek każdą złotówkę liczy, na kawę nie pójdzie bo jak to 4 E za kawę i je makaron z sosem w kraju gdzie ogólnodostępne są świeze owoce morza itp. Uważam, że nie opłaca się jeździć na tydzień. To trochę za mało a przelot z reguły jest najdroższy Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2014-08-19 o 15:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Też mnie śmieszy wożenie własnego makaronu i puszek do krajów, w których dostępne są swież produkty typu owoce morza, zresztą wszystkie. Kulinaria danego kraju są dla mnie ważnym elementem wyjazdu i z kiełbasą na grilla z biedronki nie jechałabym na pewno, a widziałam takich.
Z krajów śródziemnomorskich najdroższa była południowa Francja, najtańsza od lat jest Grecja. Chorwacja - też nie jest bardzo tania, ale Włochy stanowczo od niej droższe. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ot taki studencki wyjazd to był.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
To zależy czy wyjazd jest z biurem podrozy czy na własną rękę.
Z biurem z reguły latam na opcje all inclusive, sama wycieczka do ok 1800 zł + wydane z reguły ok 500 zł na miejscu (quady czy kluby na mieście). Na własną rękę wyjazd na Cypr w zeszłym roku wyniósł ok 1600 / os. I to bez zbytniego oszczędzania ![]() ![]() ![]() Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tydzień w Chorwacji w szczycie sezonu około 2tys. za os., apartament z kuchnią, łazienką i tarasem, jedzenie w restauracjach, zwiedzanie, jakieś pamiątki plus paliwo i winiety. Taki koszt przy wyjeździe w 2 os. Przy 3-4 osobach wyjdzie taniej, około 1,5tys.
![]() |
![]() |
#23 |
|
Zawsze latam na wczasy z Itaką i zawsze czekam do ostatniej chwili, właściwie już spakowana. I przed tzw. sezonem, zwykle koniec maja lub początek czerwca.
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Jak to godzicie z pracą? ; o
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
2600/os za tydzień na Rodos w lipcu. Trzeba pamiętać, że np. w czerwcu ceny są zupełnie inne niż w lipcu/sierpniu w szczycie sezonu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ile wydajecie na wakacje zagraniczne?
Sama wycieczka? Roznie... W maju bylam w Turcji ok. 2300pln/tydz. Ultra All. Inc.+ na miejscu ok. 1500pln. Przewaznie tak w 3000-5000 pln sie mieszcze, zalezy tez na ile jade. Nie biore pod uwage tzw. City breaks.
Na jedna osobe. Na wycieczkach zorganizowanych bylam tylko trzy razy: Turcja Egejska*2, raz tylko na tydzien, Wenezuela. Przewaznie latam na dwa tygodnie, sama organizuje loty (tanie), noclegi (nie Hiltony, czy Ritz, ale ten nie campingi, standard sredni) duzo wydaje na miejscu: wycieczki, zwiedzanie, knajpy, zakupy. Wyznaje zasade oszczedzam na wakacje, a nie na wakacjach ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2014-08-20 o 07:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
W tym roku byliśmy w Grecji i za hotel i przelot zapłaciliśmy 8200. Do tego wynajęty samochód + paliwo 160 euro i jakieś drobne na pamiątki i jedzenie poza hotelem
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Turcja 2012 rok na tydzień :
-2400 wycieczka -500 euro kieszonkowego -15 euro wiza Turcja 2014 rok na tydzień: -1150wycieczka -300 euro kieszonkowego (25 euro wiza kosztowała, wycieczka do Pamukale 50 euro i 60 euro mi zostało) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
Normalnie. W tym roku miałam tak naprawdę 3 urlopy, najpierw wyjazd na 10 dni do Włoch (zaległy urlop z zeszłego roku), potem Hiszpania (urlop i nadgodziny za ten rok), potem kolejny wyjazd, ale już na terenie Polski (urlop i nadgodziny). W czasie mojej nieobecności zastępuje mnie szef, który na urlop jeździ w lipcu i sierpniu, także luz
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja nie w Europie ( zawsze sobie mysle ze jak bede starsza i nie bedzie mi sie chcialo dalej latac to bede jezdzic do grecji itp
![]() ![]() egipt 2014 - 10dni z wydatkami w all in, + dojazd do lotniska i parking, wydatki tam, jakos 4500zł na 2 osoby Turcja Egejska w tym roku maj, tydzien w all in, dojazd do lotniska parking wydatki, jakieś 3800-3900zł na 2 osoby Tunezja w ubiegłym tygodniu ![]() tendencja spadkowa widze ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.