|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak to z tymi funduszami
Drogie,
mam do Was pytanie, czy inwestujecie w fundusze inwestycyjne? Jesli tak to jak szukacie informacji na ich temat? Czy w ogóle takich informacji poszukujecie, a jeśli tak to gdzie? Mam troszkę odłożonych pieniędzy i chciałam je zainwestować na dłuższy czas. A słyszałam, że mimo ostatnich spadków na giełdzie to własnie fundusze inwestycyjne są najlepszą formą zabezpieczenia posiadanych pieniędzy w dłuższym okresie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Dot.: jak to z tymi funduszami
Cześć
![]() Zacznijmy od tego, że fundusze inwestycyjne nie gwarantują 100% zwrotu kapitału. Oznacza to, że nie masz gwarancji zwrotu zainwestowanych pieniędzy. Oczywiście masz szansę na zyski. Ale jeśli trafisz na dekoniunkturę na rynku, możesz obserwować malejącą wartość jednostki funduszu. I to w zgodzie z prawem. Dlatego zacznijmy od początku. Najłatwiej chyba będzie w formie pytań. 1. Czy gotowa jesteś ryzykować swoim kapitałem początkowym? Jeśli zainwestujesz np.: 1000 zł, to czy niezależnie od sytuacji na rynku chcesz mieć zawsze gwarancję zwrotu co najmniej 1000 zł. Odpowiedź: nie Pozostają Ci (uporządkowane wg rentowności): - inwestycje w obligacje państwowe itp. - bankowe lokaty terminowe - bankowe lokaty celowe z gwarancjami 100% kapitału Odpowiedź: tak Zabawa trwa, czyli: 2. Znasz, lubisz, chcesz grać na giełdzie? Jeśli tak: czytaj, słuchaj i sprzedaj/kupuj akcje 3. Nie lubisz giełdy, ale liczysz na wysokie zyski? Jeśli tak: zainteresuj się portfelem funduszy inwestycyjnych, postaraj się je dywersyfikować tak, aby równoważyć fundusze ryzykowne z funduszami gwarantowanymi. 4. To tylko ma na celu emeryturę? Wybór: - (polecam) IKE - Indywidualne Konto Emerytalne. Ciekawe choćby ze względu na ulgi podatkowe. - (mniej polecam) - OFE oraz polisy ubezpieczeniowe na życie z funkcją inwestycyjną. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego na ile lat planujesz tę inwestycję, zasada jest taka, że aby inwestować w fundusze akcyjne to należy pieniądze trzymać minimum 5 lat, przy funduszach zrównoważonych ten okres wynosi 3 lata.
Jedak jeżeli wiesz że istnieje ryzyko że będziesz potrzebować te pieniądze wcześniej to lepiej włożyć je na lokatę.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ze byly spadki jest zwykle dobre dla osob planujacych wykupic nowe jednostki, bo sa tansze. Wszystko zalezy od Twojego okresu inwestowania tj. na ile chcesz inwestowac i od stopnia tolerancji ryzyku i wowczas masz do wyboru (uporzadkowane od najmniejszych ryzyka i stopy zwrotu, do najwyszych): stabilnego wzrostu, zrownowazone i akcyjne. Jak zostalo slusznie wyzej zauwazone, fundusze nie gwarantuja zyskow i podlegaja ryzyku rynkow kapitalowych. Dodam, ze wyniki funduszy w przeszlosci nie gwarantuja wynikow w przyszlosci. Opcje grania na gieldzie raczej bym skreslil, bo nie sadze, zeby ktos majacy ekspertyze w tej dziedzinie zakladal by taki watek. O funduszach mozesz poczytac na bankier.pl czy money.pl .
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Samodzielną "zabawę" w granie na giełdzie zdecydowanie odradzam - to jest dobra opcja tylko dla tych, którzy mają doświadczenie, czas na bieżące obserwowanie notowań poszczególnych spółek, dobre rozeznanie w biznesie i pieniądze.
Fundusze inwestycyjne - jeśli już, to długoletnie. Jak jednak słusznie zauważył Złoś, przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie "Czy stać mnie na regularne inwestycje?". Minimalna kwota, jaką warto odkładać (i to przy długoletnich inwestycjach, np. 20 lat i więcej) to 300 zł miesięcznie. Fundusze co prawda kuszą perspektywami wysokich zysków, wprowadzają rozmaite udogodnienia dla oszczędzających (np. obowiązek wpłacania deklarowanej kwoty tylko przez określony czas, np. pierwszych 5 lat), ale wciąż jest to ryzyko. Dobrze jest mieć także mocne nerwy i nie przejawiać skłonności do wpadania w panikę ![]() ![]() Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zasadach działania funduszy, zawsze możesz skorzystać z bezpłatnych usług doradców finansowych, w Expanderze albo w Open Finance.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Własnie zauważyłam, że powstało nowe podforum
![]() ![]() A odnośnie wątku: Zakładając że: mam pewną kwotę, mogę ją stracić ![]() Czy naprawdę ma to takie znaczenie, w który fundusz (z grupy zrównoważonych) z czołówki ja zainwestuję te pieniądze? Kolejne pytanie: czy usługi doradztwa finansowego (typu własnie Expander czy Open Finance) są naprawdę dobre i czy oni naprawdę dobrze doradzą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I warto wiedzieć, że można odbyc kilka spotkań. Chyba się umówię na rozmowę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie jak rozmowa jest bezpłatna to można się umówić, ale należy ostrożnie do tego podchodzić, bo wiadomo że taki doradca zaproponuje to z czego dostanie najwięcej prowizji. Poza tym na rynku pracy w bankowości jest bardzo duża rotacja, wiec nie ma się pewności czy pracownik ma doświadczenie czy może tylko ma dobra gadkę.
Trzeba się też zorientować ile więcej się zapłaci za to że korzystało się z pośrednika. Poza rozmowami poszukałabym informacji w internecie o zyskach z funduszy oraz o prowizjach wtedy podjęłabym decyzje, bez problemu można przejrzeć wykresy kursów. Różnice między wiodącymi funduszami mogą być spore.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Ale czy zawsze doradca zaproponuje to, z czego może dostać najwięcej prowizji?
A ponadto: Cytat:
![]() Ale z drugiej strony - wyniki w przeszłości nie gwarantują przyszłych wyników, więc nie wiadomo, jak to będzie za parę miesięcy czy lat. Dlatego tak się zastanawiam, na ile faktycznie ma to znaczenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę oskarżać tu wszystkich pośredników i pracowników, ale wyczulam na to że wszędzie mogą znaleźć sie ludzie którzy patrzą tylko na swoje limity sprzedaży, a nie interes klienta. Dają większą szansę, ale wiadomo to zawsze ryzyko inwestującego. No bo jak by powiedzieć że to nie ma znaczenia to tak samo można by zainwestować w najgorszy fundusz, no bo nie wiadomo co będzie jutro.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |||
zielony stworek
|
Mam fundusze i nie powiem,że mi ciśnienie nie podskoczyło jak giełda poszła ostro w dół
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Poza tym prowizje-nie które fundusze pobierają na starcie kilka % i przy wypłacie środków kolejne %.Ale sa też takie,które tylko na starcie pobierają prowizje. http://www.money.pl/fundusze/porownanie/ http://www.money.pl/fundusze/prowizje/ Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym firmy te mają wynegocjowane prowizje w bankach i funduszach w różnych wysokościach, wiec często będą namawiać na to z czego mają największą prowizję. A w przypadku kredytów hipotecznych to często maja umowę podpisaną z konkretnym oddziałem banku i wszystko dają im chyba że klient się uprze że chce w innym banku. Cytat:
Też nie powiem, żal jak patrzę że mam mniej niż wpłaciłam. Cytat:
Ja zaczęłam sobie odkładać co miesiąc pieniądze na emeryturę, ale nie w formie IKE czy OFE, tylko na fundusz, no a po przejściu na emeryturę sama będę decydować kiedy i ile wydać.
![]() |
![]() |
#14 |
zielony stworek
|
Wypłaty emerytur z OFE czy IKE to bardzo niepewna rzecz na razie. Okaże się dopiero jak się zaczną pierwsze wypłaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Bardzo Wam dziękuję za cenne wskazówki. Ale nadal mam pewien niedosyt. Bo widzicie, jestem osobą ostrozną i mam pewną dozę sceptycyzmu w sobie. Piszecie, że mogę sobie sprawdzić stopy zwrotu na witrynach internetowych, zapytać sie ekspertów, ok.
Ale, jak to u was wygląda lub wyglądało, że co poszłyście do Expandera lub innego doradcy, wysłuchaliście jego porad i podpisałyście od razu umowę lub sprawdziłyście stopy zwrotu funduszy i wybrałyście te najlepsze, czy może patrzyłyście na coś jeszcze innego? Co, jak co ale tu mam wrażenie mogę spotkac osoby, które są najmniej zainteresowane aby mieć jakąś korzyść w rekomendowaniu określonego sposobu postępowania dlatego tu a nie gdzie indziej postanowiłam się zapytać o naprawdę wiarygodne źródła informacji na temat oszczędzania, czy inwestowania pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
instalacja: też jestem daleka od beztroskiego wyrzucania pieniędzy w błoto, ale z drugiej strony miałam do wyboru - zaryzykować i mieć z tego jakiś profit, albo dalej się czaić z kasą na koncie w banku. Myślałam o lokatach, ale ostatecznie padło na fundusze.
Gwarancji zysku nikt Ci nie da, a o ryzyku doradca powinien Cię na spotkaniu uprzedzić. Jeśli tego nie zrobi, to po prostu kombinator, a nie doradca. Ja w Expanderze byłam trzy razy, nikt mnie zresztą nie namawiał na podpisanie umowy już przy pierwszym kontakcie, nie wciskano mi długopisu do ręki i z anielską cierpliwością odpowiadano na wszystkie moje pytania ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Osobiście nie wybierałam się do żadnego pośrednika, bo jakoś nie mam zaufania, że faktycznie powie co się najbardziej opłaca.
Ponieważ mam konto w mbanku skorzystałam z ich marketu funduszy, nie płacę prowizji za zakup jednostek i zrobiłam sobie zlecenie stałe i co miesiąc przekazuję małą kwotę. Mają sporo funduszy i przy wyborze konkretnego kierowałam się głównie wynikami jakie fundusze miały, a następnie sprawdzałam do kogo należy fundusz- czy jest to wiarygodna instytucja finansowa. Za to znajoma z pracy miała do zainwestowania jednorazowo większą kwotę, dlatego zdecydowała się na Arkę, bo ich fundusze miały chyba największe zyski. Bardzo bym była ostrożna z funduszami inwestującymi za granicą, bo złotówka cały czas się wzmacnia i może się okazać, że mimo akcje drożeją, to po przeliczeniu na złotówki okaże się że wyszła strata.
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Asiulka piszesz, m.in
Cytat:
Oto własnie mi chodzi, jak w tym całym szumie dojść, że mamy do czynienia z wiarygodną firmą, której możemy zaufać powierzając jej swoje pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Np. Arka należy AIB które posiada BZWBK w Polsce i jest to znana międzynarodowa instytucja finansowa.
Ja wybrałam fundusz prowadzony przez firmę należącą do Deutsche Banku.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | ||
kosmitka
|
Cytat:
Pytanie co to jest dłuższy czas - bo zalecany czas inwestowania w fundusze to w zależności od rodzaju - od 3 do 5 lat. I tak krótki czas jest polecany w Polsce. W krajach rozwiniętych, na zachodzie specjaliści zalecają jeszcze dłuższe okresy - 10-letnie i większe. Na pewno nikt narazie nie wymyślił lepszych metod efektywnego oszczędzania w długim okresie czasu, więc na min. 5 lat może to być dobra inwestycja. Nowością są teraz na rynku finansowym lokaty strukturyzowane. W dużym uproszczeniu można napisać, że jest to lokata z gwarancją kapitału, której zysk zależy od zysku konkretnego indeksu czy koszyka, w który inwestuje. Wiele instytucji ma tego typu produkty w swojej ofercie i pojawia się coraz więcej głosów za tym, że struktury wyprą z rynku fundusze. Cytat:
Polisa na życie z funkcją inwestycyjną - tak, ale nie każda. W przypadku typowych polis na życie jest tak, że w początkowym okresie oszczędzania od 40 do 90% wpłacanych środków pochłaniane jest przez dziwnie skonstruowane opłaty ubezpieczeniowe. Wszystko przez to, że od razu w takim produkcie jest pewna suma ubezpieczeniowa, od której są one pobierane. Do tego często te typowe polisy mają w swojej ofercie tylko fundusze zarządzane przez firmę, która jest 'autorem' polisy. I znów nie ma możliwości wyboru funduszu, ustalenia indywidualnej strategii zarządzania itp. Tego typu polisy jednak chyba odchodzą do lamusa. Są jednak platformy funduszy inwestycyjnych, gdzie pod parasolem polisy jest kilkanaście a nawet kilkadziesiąt TFI, można ustalić indywidualną strategię, wybrać kilka różnych funduszy, zmieniać skład portfela, nie płacić "Belki". Opłaty ubezpieczeniowe z reguły w takim wypadku stanowią ok.5% sumy oszczędności rocznie - więc biorąc pod uwagę zalety takich programów, można je wziąć pod uwagę. Trzeba jednak dokładnie zwrócić uwagę na to, w jaki sposób opłaty są ustalane, jak naliczane i pobierane. Wszystko powinno być ustalone w OWU.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
ja tam wzielam polise w gemini polska w krakowie, doradcy mi dobrze doradzili, jest bezpieczna (dla mnie to mega wazne) i zarabia. niewiele bo niewiele ale stabilnie i lepiej niz na lokacie w pko. jestem zadowolona i mialam szczescie ze tam trafilam no bo tyle sie teraz slyszy o tych naciagaczach, a tu mnie nikt nie chce oszukac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.