Niepewny związek i pragnienie dziecka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-04, 08:20   #1
gosiaczek12z
Raczkowanie

Niepewny związek i pragnienie dziecka

To co napiszę może wydać się dziwne i niezrozumiałe, ale sama się w tym wszystkim gubię.. Liczę tylko na zrozumienie i empatię, choć wiem, że bez krytyki się nie obędzie. A więc mam 21 lat, studiuję i w tym roku piszę licencjat. Z jednej strony chcę się dalej uczyć, zrobić magistra, ale z drugiej od ponad tygodnia stale myślę o dziecku.. chciałabym mieć maluszka i czuję się na to gotowa, że poradziłabym sobie ze wszystkim, biorąc rok wolnego od studiów po licencjacie. Mój partner jest 10 lat starszy i już chciałby założyć rodzinę. Problem pojawia się tu, że jest obcokrajowcem, słabo mówi po polsku i nie wyobrażam sobie jakiś spotkań rodzinnych, gdy z nikim nie mógłby się porozumieć. Dodatkowo wiek i trudności w porozumieniu się i znalezieniu wspólnych tematów z moimi znajomymi.. Ja jestem z nim szczęśliwa, dba o mnie, troszczy się, daje mi dużo uczuć. Nie wyobrażam sobie życia bez niego, ale mam też trudności w wypowiadaniu tego co czuje do niego. On otwarcie mówi co czuje do mnie, a ja mam jakby jakąś blokadę.. Nie jest mega przystojniakiem i boję się też opinii ludzi, gdy go poznają. Mi osobiście nie przeszkadza w nim, że ma lekki brzuszek, ale ludzie potrafią ocenić powierzchownie..Wiem, że opinia ludzi nie powinna mnie interesować, ale jednak ocena społeczna potrafi odebrać pewność siebie.. nie wiem już co o tym myśleć..z jednej strony chciałabym mieć z nim dziecko, a z drugiej mam tyle obaw..
gosiaczek12z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 08:38   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Niepewny związek i pragnienie dziecka

Jestes bardzo młoda to raz. Jakies plany zawodowe na przyszlosc? z czego sie utrzymujesz gdzie mieszkasz?

dwa- jestes w zwiazku, czy mam rozumieć, że twoj partner nie zna sie z twoja rodzina, znajomymi? ile jestescie razem? bylas kiedykolwiek sama w doroslym zyciu? znasz siebie? czy od zawsze musisz iśc na kompromisy, ktore sa w zwiazku?

trzy- jezyka mozna sie nauczyć. Nie wiem też dlaczego nie mialby znależc wspolnych tematów ze znajomymi, mowi w jakims narzeczu czy co?
Przez jezyk zamkniesz się w domu bo chlop nie mowi po polsku?

4- wydaje mi sie, że szukasz jakieś pewności i wymysliłaś, że dziecko da ci te pewnosc/stalosc/ cos pewnego, a tak nie jest - mając dziecko możesz sobie planowac idealną ciażę, zdrowe bobo, nie chorujące, robisz rok przerwy,a potem jak w serialu wracasz na rynek zawodowy i dostajesz super prace.

5- dziecko nie rozwiaze twoich problemów i nie rozwieje obaw...inwestuj w siebie

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2014-11-04 o 08:44
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 08:41   #3
cholernarejestracja
Copyraptor

Uspokój swoje hormony i uświadom sobie, że skoro martwisz się i oceniasz partnera pod kątem "co ludzie powiedzą", to albo znaczy, że jesteś jeszcze niedojrzała emocjonalnie (co wyklucza gotowość na dziecko, nawet, jeżeli wydaje Ci się, że powinnaś już, teraz, koniecznie), albo, że jesteś z nieodpowiednim partnerem.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 08:44   #4
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Myślę, że powinnaś skupić się na nauce i ewentualnie szukaniu pracy. Widać, że nie jesteś jeszcze zbyt dojrzała emocjonalnie (co ludzie powiedzą na temat faceta) więc zachodzenie w ciążę w tym przypadku uważam za skrajną nieodpowiedzialność.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 08:49   #5
Nameria
Zadomowienie

Dziewczyno, nigdy ale to nigdy nie można brać zdania znajomych jeśli chodzi o wybór partnera. Wszystko zależy od znajomych ale nie każdy będzie kierował się Twoim szczęściem. Tu radzę Ci odpścić.
Zresztą chyba u was trochę za wczęśnie na dziecko, skoro masz tyle wątpliwości a zdanie znajomych jest ważniejsze niż Twoje.
Pracujesz?, on pacuje? z czego byście żyli?
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:02   #6
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek12z Pokaż wiadomość
To co napiszę może wydać się dziwne i niezrozumiałe, ale sama się w tym wszystkim gubię.. Liczę tylko na zrozumienie i empatię, choć wiem, że bez krytyki się nie obędzie. A więc mam 21 lat, studiuję i w tym roku piszę licencjat. Z jednej strony chcę się dalej uczyć, zrobić magistra, ale z drugiej od ponad tygodnia stale myślę o dziecku.. chciałabym mieć maluszka i czuję się na to gotowa, że poradziłabym sobie ze wszystkim, biorąc rok wolnego od studiów po licencjacie. Mój partner jest 10 lat starszy i już chciałby założyć rodzinę. Problem pojawia się tu, że jest obcokrajowcem, słabo mówi po polsku i nie wyobrażam sobie jakiś spotkań rodzinnych, gdy z nikim nie mógłby się porozumieć. Dodatkowo wiek i trudności w porozumieniu się i znalezieniu wspólnych tematów z moimi znajomymi.. Ja jestem z nim szczęśliwa, dba o mnie, troszczy się, daje mi dużo uczuć. Nie wyobrażam sobie życia bez niego, ale mam też trudności w wypowiadaniu tego co czuje do niego. On otwarcie mówi co czuje do mnie, a ja mam jakby jakąś blokadę.. Nie jest mega przystojniakiem i boję się też opinii ludzi, gdy go poznają. Mi osobiście nie przeszkadza w nim, że ma lekki brzuszek, ale ludzie potrafią ocenić powierzchownie..Wiem, że opinia ludzi nie powinna mnie interesować, ale jednak ocena społeczna potrafi odebrać pewność siebie.. nie wiem już co o tym myśleć..z jednej strony chciałabym mieć z nim dziecko, a z drugiej mam tyle obaw..
Wiele kobiet w tym wieku przechodzi nagły przypływ instynktu macierzyńskiego. Za kilka lat cieszą się, że go nie posłuchały
Mnóstwo wizażanek Ci to potwierdzi, temat wałkowany był nie raz i większość tak miała.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:10   #7
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Wiele kobiet w tym wieku przechodzi nagły przypływ instynktu macierzyńskiego. Za kilka lat cieszą się, że go nie posłuchały
Mnóstwo wizażanek Ci to potwierdzi, temat wałkowany był nie raz i większość tak miała.
Potwierdzam!
Autorko, kierują Tobą złe motywy - dziecko ma się z człowiekiem, którego się kocha, a nie "chcę maluszka, a facet to tam pikuś, nie wiem, co do niego czuję". Dziecko się robi z miłości, a nie z chcenia (chyba że jest się dojrzałą kobietą, która wszystko dokładnie przemyslała, ale ta opcja Cię nie dotyczy ).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 09:12   #8
gosiaczek12z
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jestes bardzo młoda to raz. Jakies plany zawodowe na przyszlosc? z czego sie utrzymujesz gdzie mieszkasz?

dwa- jestes w zwiazku, czy mam rozumieć, że twoj partner nie zna sie z twoja rodzina, znajomymi? ile jestescie razem? bylas kiedykolwiek sama w doroslym zyciu? znasz siebie? czy od zawsze musisz iśc na kompromisy, ktore sa w zwiazku?

trzy- jezyka mozna sie nauczyć. Nie wiem też dlaczego nie mialby znależc wspolnych tematów ze znajomymi, mowi w jakims narzeczu czy co?
Przez jezyk zamkniesz się w domu bo chlop nie mowi po polsku?

4- wydaje mi sie, że szukasz jakieś pewności i wymysliłaś, że dziecko da ci te pewnosc/stalosc/ cos pewnego, a tak nie jest - mając dziecko możesz sobie planowac idealną ciażę, zdrowe bobo, nie chorujące, robisz rok przerwy,a potem jak w serialu wracasz na rynek zawodowy i dostajesz super prace.

5- dziecko nie rozwiaze twoich problemów i nie rozwieje obaw...inwestuj w siebie
Obecnie studiuję i utrzymuje się ze stypendium, a on pracuje, ma swoje firmy więc warunki bytowe, mieszkaniowe to żaden problem. Do biednych nie należy.

Mój partner zna jedynie mojego brata, nikogo poza tym, ze względu na te wszystkie trudności o których pisałam.. a razem jesteśmy 3 miesiące. Wiem, że to krótko tylko ciężko mi zwalczyć tą chęć posiadania dziecka, stale myślę tylko o tym..
gosiaczek12z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:17   #9
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Obecnie studiuję i utrzymuje się ze stypendium, a on pracuje, ma swoje firmy więc warunki bytowe, mieszkaniowe to żaden problem. Do biednych nie należy

Mój partner zna jedynie mojego brata, nikogo poza tym, ze względu na te wszystkie trudności o których pisałam.. a razem jesteśmy 3 miesiące. Wiem, że to krótko tylko ciężko mi zwalczyć tą chęć posiadania dziecka, stale myślę tylko o tym..

Nie mam pytań, dziewczyno to powazna jestes?

Masz stypendium i faceta od 3 miesiecy i zastanawiasz sie nad dzieckiem?
Chore.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:21   #10
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Obecnie studiuję i utrzymuje się ze stypendium, a on pracuje, ma swoje firmy więc warunki bytowe, mieszkaniowe to żaden problem. Do biednych nie należy.

Nie powinno się mieć dziecka z kimś, kogo się nie zna (po 3 miesiącach nie możesz powiedzieć, że nie wiadomo co ze sobą już przeszliście i że dzięki temu go dobrze poznałaś), z kimś, o kim nie myślimy jako o rodzinie, kimś najbliższym. Na razie to po prostu Twój chłopak - trafił się, jutro może go nie być. Uważam, że rok intensywnego związku, z poznawaniem faceta w różnych sytuacjach, to minimum, aby myśleć o mieszkaniu z nim, a co dopiero o zachodzeniu z nim w ciążę. Niestety z tego, co na razie piszesz, jawisz się jako ktoś jeszcze mało dojrzały, kto wszedł związek z kimś starszym.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:23   #11
mpt
Zakorzenienie

Cytat:

Nie ma, że cieżko. Hormony Ci padły na racjonalną ocenę sytuacji. Jesli nie chcesz zostać z dzieckiem i problemami - daj sobie co najmniej rok na przemyslenie. Odżywiaj się w tym czasie zdrowo, poznaj jego rodzinę i znajomych i zamieszkajcie razem jak najszybciej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 09:23   #12
Karena 73
Kobieta z klasą

troll , aż tak skrajnie i beznadziejnie ... naiwnych dziewczyn nie ma.
Stary 2014-11-04, 09:25   #13
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
troll , aż tak skrajnie i beznadziejnie ... naiwnych dziewczyn nie ma.
Raczysz żartować?
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:26   #14
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:

Dziecko to naprawdę idiotyczny pomysł w tym momencie. Jesteś z facetem 3 miesiące, więc na jego warunki bytowe nie patrz, bo nie wiadomo czy Wy do końca ciąży ze sobą byście przetrwali. Na razie jeszcze się klaruje, co w ogóle o sobie sądzicie i czy Wam ze sobą po drodze. No i jakieś pierwsze spiny już są, przynajmniej z Twojej strony, w temacie "co ludzie powiedzą". A ze stypendium i alimentów siebie i dziecka nie utrzymasz. Masz 21 lat i mnóstwo czasu na decyzję o dziecku, zadbaj najpierw o podstawy - stały, stabilny związek z miłością, klarowną sytuację materialną, wszystko co się wiąże z tym żeby mając dziecko móc sobie poradzić bez "jakoś to będzie", bo to mocno zgubne myślenie. Dziecko to w tym momencie fanaberia - szukasz jakiegoś zajęcia dla siebie, czegoś "stałego" w życiu, może miłości której nie czujesz ze strony bliskich. Poza tym trwa to raptem tydzień, więc za tydzień może Ci już przejść. Nie pali się, zdążysz, 3 miesiące związku z facetem co do którego nie jesteś przekonana czy to właściwy wybór, i studia w toku, to nie jest czas na dziecko.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:34   #15
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:

Ooooookej.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:38   #16
Nameria
Zadomowienie

Dziewczyno, jesteś młoda, zamiast cieszyć się życiem, nowym związkiem, poznawać partnera, mieć motylki w brzuchu, Ty chcesz pakować się w pieluchy.
Początki związku są takie piękne, nie warto w imię czegokolwiek ich marnować.
Uspokój hormony i ciesz sie związkiem
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 09:55   #17
bernikula
mOLDerator

Dziecko w tej sytuacji to jak dla mnie pomysł bardzo nieodpowiedzialny. Po trzech miesiącach znajomości chcesz mieć dziecko, a później po narodzeniu stwierdzisz, że jednak może nie, bo coś się nie ułożyło, bo byłaś niepewna? Dziecko to nie zabawka.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:05   #18
madana
Zakorzenienie

3 miesiące razem to początki początków związku- nie masz na razie nawet szansy poznać go, jak reaguje, gdy są problemy, gdy coś nie wychodzi (i dodam: dla mnie "testem" jest np. to, jak ktoś reaguje, gdy są kłopoty, gdy jest wkurzony). Planowanie dziecka po tak krótkiej znajomości- jest niepoważne.

Cytat:
poradziłabym sobie ze wszystkim, biorąc rok wolnego od studiów po licencjacie.
- ale po "roku wolnego" jest ciąg dalszy życia, więc nie rozumiem tego "poradziłabym sobie ze wszystkim".
Nie wiem, jedyna chyba sensowna rada: dorośnij, a raczej: dojrzej.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:16   #19
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
[...]- ale po "roku wolnego" jest ciąg dalszy życia, więc nie rozumiem tego "poradziłabym sobie ze wszystkim". [...]
Dziadkowie się zajmą, przecież autorka pisze o "maluszku", a nie o wychowywaniu przez pół życia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 10:22   #20
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Dziadkowie się zajmą, przecież autorka pisze o "maluszku", a nie o wychowywaniu przez pół życia
- ale o ile pragnienie dziecka w ogóle jest czymś normalnym, bo wiele kobiet dzieci mieć chce (chociaż ja w tym wieku o dzieciach nawet nie pomyślałam na serio, ot- wiedziałam, że kiedyś to chciałabym) , ale motywacja , jaką podaje , jest skrajnie niedojrzała: pan, którego zna 3 miesiące, ale przez pryzmat jego kasy/firmy/mieszkania po 90 dniach bycia razem robi projekt "poradziłabym sobie ze wszystkim".
Bo co sensownego da się powiedzieć o tak krótkim związku, gdy ona nie ma pojęcia jak starszy od niej o 10 lat facet reaguje , gdy są problemy, coś nie wyłazi lub zwyczajnie, jak wypadnie, gdy się pokłócą, CO można zaplanować na serio , gdy ktoś jest w fazie "jest pięknie i cudnie i marzę o maluszku"?
Stary 2014-11-04, 10:22   #21
Chatul
ma zielone pojęcie

Dopóki związek jest niepewny, dopóty brak starań o dziecko powinien być pewny

Gosiaczek12z, jesteś z facetem krótko, w Waszym związku już są problemy, dodatkowo nie masz stabilnej sytuacji finansowej. To nie są warunki do powoływania nowego człowieka na świat.
Skup się na związku i na rozwiązaniu problemów, które w nim są. Kształć się dalej, szukaj pracy… A jak koniecznie chcesz spędzać czas z dzieckiem, to zawsze możesz zaoferować swoją pomoc jakimś rodzicom
Stary 2014-11-04, 10:30   #22
201708160922
Konto usunięte

Cytat:

Idź na jogę czy zacznij biegać, bo hormony ci się na mózg rzuciły.

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:35   #23
201803290936
Konto usunięte

Przede wszystkim to przez pierwsze miesiące jest zauroczenie. Potem ono opada i można mieć zonka, że się w tym czasie hajtnęło / zrobiło dziecko z kimś, kto nam po prostu nie odpowiada i na dłuższą metę kogo nie kochamy, a często nawet nie lubimy. Na początku to nawet osoba kompletnie do nas nie pasująca może się wydawać "wow, chyba facet mojego życia".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 10:35   #24
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Uspokój swoje hormony i uświadom sobie, że skoro martwisz się i oceniasz partnera pod kątem "co ludzie powiedzą", to albo znaczy, że jesteś jeszcze niedojrzała emocjonalnie (co wyklucza gotowość na dziecko, nawet, jeżeli wydaje Ci się, że powinnaś już, teraz, koniecznie), albo, że jesteś z nieodpowiednim partnerem.
zgadzam się.

Cytat:
a razem jesteśmy 3 miesiące.
na głowę upadłaś?!

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:51   #25
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
DA ze stypendium i alimentów siebie i dziecka nie utrzymasz.
Kochana, z jakiego stypendium? Dziekanka = brak stypendium. Więc albo studiuje i ma pieniążki, albo nie studiuje i pieniązków też nie ma
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:57   #26
cukier_bialy2
Raczkowanie

Nie chcę się wtrącać, ale to czy to ten sam o którym pisałaś miesiąc temu że "Drugiego października od mnie zostawił, a kiedy poszłam do jego mieszkania, by jeszcze porozmawiać zastałam go z prostytutką"?
cukier_bialy2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 11:08   #27
madzia0007
Zadomowienie

Skrajny egoizm. Nawet nie wiesz czy ten zwiazek wam wyjdzie i co z tego ze ma kasę? Skoro juz na samym poczatku masz w stosunku do niego wątpliwości to czarno widzę wasza przyszłość razem. A ty mimo wszystko radosnie planujesz z nim dzidziusia ty powazna jestes? Czy pomyślałas o tym ze dziecko to nie tylko twoja zabaweczka do kochania i wolałoby miec pełna rodzine a nie tatusia za granica ktory odwiedzi go raz na pare miesięcy w razie gdyby wam nie wyszło? Jesteś skrajnie nieodpowiedzialna. I ta postawa "co ludzie powiedzą". Moj facet tez jest obcokrajowcem i niewiele mnie interesuje jak sie dogada z rodzina i co ludzie powiedzą. Ze mna bedzie żył a nie z nimi.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 11:11   #28
Minna
Zielona Driada

Proponuję wstrzymać się z dzieckiem i dorosnąć.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 11:14   #29
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukier_bialy2 Pokaż wiadomość
Nie chcę się wtrącać, ale to czy to ten sam o którym pisałaś miesiąc temu że "Drugiego października od mnie zostawił, a kiedy poszłam do jego mieszkania, by jeszcze porozmawiać zastałam go z prostytutką"?
- o matko . Serio z takim facetem można planować "maluszka"???
Stary 2014-11-04, 11:21   #30
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cukier_bialy2 Pokaż wiadomość
FBI Wizaż rządzi.

Czyli troll.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości