![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Niepewny związek i pragnienie dziecka
To co napiszę może wydać się dziwne i niezrozumiałe, ale sama się w tym wszystkim gubię.. Liczę tylko na zrozumienie i empatię, choć wiem, że bez krytyki się nie obędzie. A więc mam 21 lat, studiuję i w tym roku piszę licencjat. Z jednej strony chcę się dalej uczyć, zrobić magistra, ale z drugiej od ponad tygodnia stale myślę o dziecku.. chciałabym mieć maluszka i czuję się na to gotowa, że poradziłabym sobie ze wszystkim, biorąc rok wolnego od studiów po licencjacie. Mój partner jest 10 lat starszy i już chciałby założyć rodzinę. Problem pojawia się tu, że jest obcokrajowcem, słabo mówi po polsku i nie wyobrażam sobie jakiś spotkań rodzinnych, gdy z nikim nie mógłby się porozumieć. Dodatkowo wiek i trudności w porozumieniu się i znalezieniu wspólnych tematów z moimi znajomymi.. Ja jestem z nim szczęśliwa, dba o mnie, troszczy się, daje mi dużo uczuć. Nie wyobrażam sobie życia bez niego, ale mam też trudności w wypowiadaniu tego co czuje do niego. On otwarcie mówi co czuje do mnie, a ja mam jakby jakąś blokadę.. Nie jest mega przystojniakiem i boję się też opinii ludzi, gdy go poznają. Mi osobiście nie przeszkadza w nim, że ma lekki brzuszek, ale ludzie potrafią ocenić powierzchownie..Wiem, że opinia ludzi nie powinna mnie interesować, ale jednak ocena społeczna potrafi odebrać pewność siebie.. nie wiem już co o tym myśleć..z jednej strony chciałabym mieć z nim dziecko, a z drugiej mam tyle obaw..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niepewny związek i pragnienie dziecka
Jestes bardzo młoda to raz. Jakies plany zawodowe na przyszlosc? z czego sie utrzymujesz gdzie mieszkasz?
dwa- jestes w zwiazku, czy mam rozumieć, że twoj partner nie zna sie z twoja rodzina, znajomymi? ile jestescie razem? bylas kiedykolwiek sama w doroslym zyciu? znasz siebie? czy od zawsze musisz iśc na kompromisy, ktore sa w zwiazku? trzy- jezyka mozna sie nauczyć. Nie wiem też dlaczego nie mialby znależc wspolnych tematów ze znajomymi, mowi w jakims narzeczu czy co? Przez jezyk zamkniesz się w domu bo chlop nie mowi po polsku? 4- wydaje mi sie, że szukasz jakieś pewności i wymysliłaś, że dziecko da ci te pewnosc/stalosc/ cos pewnego, a tak nie jest - mając dziecko możesz sobie planowac idealną ciażę, zdrowe bobo, nie chorujące, robisz rok przerwy,a potem jak w serialu wracasz na rynek zawodowy i dostajesz super prace. 5- dziecko nie rozwiaze twoich problemów i nie rozwieje obaw...inwestuj w siebie Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-11-04 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Copyraptor
|
Uspokój swoje hormony i uświadom sobie, że skoro martwisz się i oceniasz partnera pod kątem "co ludzie powiedzą", to albo znaczy, że jesteś jeszcze niedojrzała emocjonalnie (co wyklucza gotowość na dziecko, nawet, jeżeli wydaje Ci się, że powinnaś już, teraz, koniecznie), albo, że jesteś z nieodpowiednim partnerem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Marszałkini II RP
|
Myślę, że powinnaś skupić się na nauce i ewentualnie szukaniu pracy. Widać, że nie jesteś jeszcze zbyt dojrzała emocjonalnie (co ludzie powiedzą na temat faceta) więc zachodzenie w ciążę w tym przypadku uważam za skrajną nieodpowiedzialność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dziewczyno, nigdy ale to nigdy nie można brać zdania znajomych jeśli chodzi o wybór partnera. Wszystko zależy od znajomych ale nie każdy będzie kierował się Twoim szczęściem. Tu radzę Ci odpścić.
Zresztą chyba u was trochę za wczęśnie na dziecko, skoro masz tyle wątpliwości a zdanie znajomych jest ważniejsze niż Twoje. Pracujesz?, on pacuje? z czego byście żyli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnóstwo wizażanek Ci to potwierdzi, temat wałkowany był nie raz i większość tak miała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko, kierują Tobą złe motywy - dziecko ma się z człowiekiem, którego się kocha, a nie "chcę maluszka, a facet to tam pikuś, nie wiem, co do niego czuję". Dziecko się robi z miłości, a nie z chcenia (chyba że jest się dojrzałą kobietą, która wszystko dokładnie przemyslała, ale ta opcja Cię nie dotyczy ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój partner zna jedynie mojego brata, nikogo poza tym, ze względu na te wszystkie trudności o których pisałam.. a razem jesteśmy 3 miesiące. Wiem, że to krótko tylko ciężko mi zwalczyć tą chęć posiadania dziecka, stale myślę tylko o tym.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam pytań, dziewczyno to powazna jestes? Masz stypendium i faceta od 3 miesiecy i zastanawiasz sie nad dzieckiem? Chore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Kobieta z klasą
|
troll , aż tak skrajnie i beznadziejnie ... naiwnych dziewczyn nie ma.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dziewczyno, jesteś młoda, zamiast cieszyć się życiem, nowym związkiem, poznawać partnera, mieć motylki w brzuchu, Ty chcesz pakować się w pieluchy.
Początki związku są takie piękne, nie warto w imię czegokolwiek ich marnować. Uspokój hormony i ciesz sie związkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
mOLDerator
|
Dziecko w tej sytuacji to jak dla mnie pomysł bardzo nieodpowiedzialny. Po trzech miesiącach znajomości chcesz mieć dziecko, a później po narodzeniu stwierdzisz, że jednak może nie, bo coś się nie ułożyło, bo byłaś niepewna? Dziecko to nie zabawka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
3 miesiące razem to początki początków związku- nie masz na razie nawet szansy poznać go, jak reaguje, gdy są problemy, gdy coś nie wychodzi (i dodam: dla mnie "testem" jest np. to, jak ktoś reaguje, gdy są kłopoty, gdy jest wkurzony). Planowanie dziecka po tak krótkiej znajomości- jest niepoważne.
Cytat:
Nie wiem, jedyna chyba sensowna rada: dorośnij, a raczej: dojrzej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo co sensownego da się powiedzieć o tak krótkim związku, gdy ona nie ma pojęcia jak starszy od niej o 10 lat facet reaguje , gdy są problemy, coś nie wyłazi lub zwyczajnie, jak wypadnie, gdy się pokłócą, CO można zaplanować na serio , gdy ktoś jest w fazie "jest pięknie i cudnie i marzę o maluszku"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
ma zielone pojęcie
|
Dopóki związek jest niepewny, dopóty brak starań o dziecko powinien być pewny
![]() Gosiaczek12z, jesteś z facetem krótko, w Waszym związku już są problemy, dodatkowo nie masz stabilnej sytuacji finansowej. To nie są warunki do powoływania nowego człowieka na świat. Skup się na związku i na rozwiązaniu problemów, które w nim są. Kształć się dalej, szukaj pracy… A jak koniecznie chcesz spędzać czas z dzieckiem, to zawsze możesz zaoferować swoją pomoc jakimś rodzicom ![]()
![]() |
#22 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim to przez pierwsze miesiące jest zauroczenie. Potem ono opada i można mieć zonka, że się w tym czasie hajtnęło / zrobiło dziecko z kimś, kto nam po prostu nie odpowiada i na dłuższą metę kogo nie kochamy, a często nawet nie lubimy. Na początku to nawet osoba kompletnie do nas nie pasująca może się wydawać "wow, chyba facet mojego życia".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
.
|
Cytat:
na głowę upadłaś?!
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Kochana, z jakiego stypendium? Dziekanka = brak stypendium. Więc albo studiuje i ma pieniążki, albo nie studiuje i pieniązków też nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Nie chcę się wtrącać, ale to czy to ten sam o którym pisałaś miesiąc temu że "Drugiego października od mnie zostawił, a kiedy poszłam do jego mieszkania, by jeszcze porozmawiać zastałam go z prostytutką"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Skrajny egoizm. Nawet nie wiesz czy ten zwiazek wam wyjdzie i co z tego ze ma kasę? Skoro juz na samym poczatku masz w stosunku do niego wątpliwości to czarno widzę wasza przyszłość razem. A ty mimo wszystko radosnie planujesz z nim dzidziusia ty powazna jestes? Czy pomyślałas o tym ze dziecko to nie tylko twoja zabaweczka do kochania i wolałoby miec pełna rodzine a nie tatusia za granica ktory odwiedzi go raz na pare miesięcy w razie gdyby wam nie wyszło? Jesteś skrajnie nieodpowiedzialna. I ta postawa "co ludzie powiedzą". Moj facet tez jest obcokrajowcem i niewiele mnie interesuje jak sie dogada z rodzina i co ludzie powiedzą. Ze mna bedzie żył a nie z nimi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zielona Driada
|
Proponuję wstrzymać się z dzieckiem i dorosnąć.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
- o matko . Serio z takim facetem można planować "maluszka"???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.