zrani³ mnie... jestem beznadziejna - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-11-10, 13:41   #1
ilka20
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14

zrani³ mnie... jestem beznadziejna

zaczê³o siê inaczej pozna³am go w... sklepie nie mog³am dosiêgn±æ do kawy z wy¿szej pó³ki i wtedy pojawi³ siê on, zobaczy³am go ale nie by³o efektu wow !

Edytowane przez ilka20
Czas edycji: 2014-11-10 o 19:19
ilka20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 13:47   #2
201607111028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 904
Dot.: zrani³ mnie... jestem beznadziejna

Cytat:
Napisane przez ilka20 Poka¿ wiadomo¶æ
zaczê³o siê inaczej pozna³am go w... sklepie nie mog³am dosiêgn±æ do kawy z wy¿szej pó³ki i wtedy pojawi³ siê on, zobaczy³am go ale nie by³o efektu wow ! by³ zwyczajny przedstawi³ siê ja te¿ i rozeszli¶my siê potem znalaz³ mnie Facebook pisali¶my przez chwilê ale mnie nie bawi± te wirtualne znajomo¶ci, da³am mu szansê po 3 miesi±cach... pierwsza randka by³a cudowna zakocha³am siê... wydawa³o mi siê ¿e on te¿ zaczêli¶my siê spotykaæ ju¿ podczas pisania na portalu przyzna³ ¿e nie ma prawa jazdy bo mia³ wpadek w którym bra³o udzia³ dziecko ¿e po 8 latach zwi±zku zostawi³a go kobieta... postanowi³am ¿e nie bêdê go skre¶laæ wbrew w³asnym przeczuciom... przez pierwsze 3 miesi±ce by³o super nie pozwoli³am mu cierpieæ codziennie rano dzwoni³ ¿eby powiedzieæ jak mocno mnie kocha zaufa³am mu i tak w wieku 26 lat pomy¶la³am ¿e mam kogo¶ na sta³e, by³ moim pierwszym mê¿czyzn± i to dos³ownie czeka³am z sexem tak d³ugo bo ba³am siê ¿e kto¶ potraktuje mnie jak zabawkê... wszystko by³o super a¿ do momentu w którym ok³ama³ mnie ¿e jedzie do kumpla bo urodzi³o mu siê dziecko a pojecha³ na Woodstock... my¶la³ ¿e siê nie domy¶lê by³ bardzo zdziwiony gdy zapyta³am jak siê bawi³ i tak to zostawi³am pomy¶la³am ¿e mo¿e potrzebowa³ wypadu z kumplami ale ju¿ czu³am ¿e co¶ jest nie tak... wiem ¿e ma kolege który traktuje kobiety potwornie wiem ¿e on mu co¶ nagada³... potem od jego znajomej dowiedzia³am siê ¿e nadal æpa i prawdopodobnie jest bezp³odny to ¿e mi tego nie powiedzia³ te¿ wybaczy³am kocha³am go on mi powtarza³ ¿e chce ze mn± i¶æ przez ¿ycie... a pewnego dnia po prostu uzna³ ¿e on potrzebuje czasu i przesta³ siê odzywaæ próbowa³am do niego dotrzeæ to nic nie da³o minê³o 2 a ja nadal go kocham têskniê czy to minie ? nienawidzê siebie samej za to co czujê... czy mam prawo mieæ nadziejê
Nadziejê na to, ¿e wróci, czy na to, ¿e Ci przejdzie?
201607111028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 13:53   #3
ilka20
Przyczajenie

w sumie na jedno i drugie... chocia¿ nie zaufa³abym mu 2 raz
Stary 2014-11-10, 13:55   #4
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
w sumie na jedno i drugie... chocia¿ nie zaufa³abym mu 2 raz
Prawid³owe podej¶cie.
To minie, zobaczysz.
Stary 2014-11-10, 14:05   #5
ilka20
Przyczajenie

od miesiêcy ¿yjê nadziej± ¿e zapomnê... ba³am siê ¿e bêdê zabawk± chcia³abym ¿eby by³o inaczej ale coraz bole¶niej dociera do mnie ¿e w³a¶nie tym dla niego by³am
Stary 2014-11-10, 14:23   #6
normalnyFacet
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 912

Nie b±d¼ g³upia i naiwna olej to bo staæ Ciê na kogo¶ lepszego.
normalnyFacet jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 14:36   #7
ilka20
Przyczajenie

codziennie staram siê olewaæ... ale to nie takie proste kiedy to rozrywa ciê od ¶rodka
Stary 2014-11-10, 14:42   #8
Fortuna1
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 715

Masakra, po co siê wi±zaæ z k³amc±?
Stary 2014-11-10, 14:44   #9
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
codziennie staram siê olewaæ... ale to nie takie proste kiedy to rozrywa ciê od ¶rodka
Minê³y dwa miesi±ce, tak? Napisa³a¶ "minê³o 2". To jeszcze wcze¶nie, dasz radê, to naprawdê kiedy¶ minie. Uwolni³a¶ siê od przebrzyd³ego typa, uwierz, to wyjdzie Ci na dobre.
Stary 2014-11-10, 14:50   #10
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Poka¿ wiadomo¶æ
Masakra, po co siê wi±zaæ z k³amc±?

od jakiego¶ czasu utwierdzam siê w przekonaniu ¿e mi³o¶æ nie ma sensu... a uczucia s± po za kontrol±, ja nie chcê siê z nim wi±zaæ on ju¿ nie wróci przesta³am dla niego istnieæ ja chcê zapomnieæ... chyba nie bêdê w stanie ju¿ nikomu zaufaæ
Stary 2014-11-10, 14:53   #11
AlaZala
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 939

Ja bym postara³a siê zmieniæ swoje podej¶cie do relacji z innymi lud¼mi. Najpierw piszesz tak, jak gdyby¶ to Ty zawsze rozdawa³a karty - "da³am mu szansê po 3 miesi±cach", "nie bêdê go skre¶laæ", "nie pozwoli³am mu cierpieæ"... Te zwroty wydaj± siê wskazywaæ na ma³o podmiotowe traktowanie drugiego cz³owieka...

A na koniec nagle pokazujesz bardziej "ludzkie" oblicze - osoby, która sama kocha i têskni, a sama jest traktowana przedmiotowo. Czy to "ludzkie" oblicze by³o te¿ widoczne dla niego wcze¶niej, czy raczej by³a¶ osob± rozgrywaj±c±, tak jak to opisa³a¶?
AlaZala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 14:54   #12
Minna
Zielona Driada

Wiadomo¶ci: 3 514

Cytat:
od jakiego¶ czasu utwierdzam siê w przekonaniu ¿e mi³o¶æ nie ma sensu... a uczucia s± po za kontrol±, ja nie chcê siê z nim wi±zaæ on ju¿ nie wróci przesta³am dla niego istnieæ ja chcê zapomnieæ... chyba nie bêdê w stanie ju¿ nikomu zaufaæ
Nie dramatyzuj. To, ¿e go nie ma to akurat na plus. Przejdzie Ci i jeszcze inaczej spojrzysz na wszystko.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod s³oñcem."
Minna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 14:55   #13
ilka20
Przyczajenie

tak 2 miesi±ce... teraz jest do bani moj± g³upot± by³ fakt ¿e by³am w stanie dla niego przep³yn±æ ocean... on nie przeskoczy³by dla mnie nawet ka³u¿y
Stary 2014-11-10, 14:57   #14
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
tak 2 miesi±ce... teraz jest do bani moj± g³upot± by³ fakt ¿e by³am w stanie dla niego przep³yn±æ ocean... on nie przeskoczy³by dla mnie nawet ka³u¿y
Ju¿ nie przesadzaj z tymi wznios³ymi metaforami, bo brzmi to nieco zabawnie :P Za bardzo siê wkrêcasz.
Minie, uwierz, minie. Naprawdê, jeste¶ w dobrej sytuacji, bo siê od niego uwolni³a¶.
Stary 2014-11-10, 15:03   #15
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AlaZala Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym postara³a siê zmieniæ swoje podej¶cie do relacji z innymi lud¼mi. Najpierw piszesz tak, jak gdyby¶ to Ty zawsze rozdawa³a karty - "da³am mu szansê po 3 miesi±cach", "nie bêdê go skre¶laæ", "nie pozwoli³am mu cierpieæ"... Te zwroty wydaj± siê wskazywaæ na ma³o podmiotowe traktowanie drugiego cz³owieka...

A na koniec nagle pokazujesz bardziej "ludzkie" oblicze - osoby, która sama kocha i têskni, a sama jest traktowana przedmiotowo. Czy to "ludzkie" oblicze by³o te¿ widoczne dla niego wcze¶niej, czy raczej by³a¶ osob± rozgrywaj±c±, tak jak to opisa³a¶?

w³a¶nie mo¿e gdybym potrafi³a przedmiotowo ludzi sama bym tak nie zosta³a potraktowana... nie liczy³o siê to co ja czujê ja by³am wyrozumia³a i wspieraj±ca

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez carolina662 Poka¿ wiadomo¶æ
Ju¿ nie przesadzaj z tymi wznios³ymi metaforami, bo brzmi to nieco zabawnie :P Za bardzo siê wkrêcasz.
Minie, uwierz, minie. Naprawdê, jeste¶ w dobrej sytuacji, bo siê od niego uwolni³a¶.

w sumie racja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 15:09   #16
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

Powinna¶ siê cieszyæ ¿e siê w koñcu odczepi³

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 15:10   #17
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 071

Cytat:
w³a¶nie mo¿e gdybym potrafi³a przedmiotowo ludzi sama bym tak nie zosta³a potraktowana... nie liczy³o siê to co ja czujê ja by³am wyrozumia³a i wspieraj±ca
- nie, wystarczy³oby lubiæ sam± siebie (i nie chodzi o ¿adn± zarozumia³o¶æ,pychê), uwa¿aæ, ze je¶li jest siê dla siebie dobr±, to wtedy nie pozwala siê na z³e traktowanie- i uwa¿aæ, ze zwi±zek tworz± DWIE osoby, które siê staraj± , a nie jedna, która wspiera, jest wyrozumia³a itp.
Jak dla mnie - jak wykorzystasz to, co z³ego Ci,ê spotka³o, jako ¿yciow± lekcjê, nie powtórzysz czego¶ takiego.

Pomijam, ¿e naprawdê niewa¿ne, jak stara³aby¶ siê, ale nie wiem, jak mo¿na oczekiwaæ, ze co¶ sensownego wyjdzie, gdy wybrankiem jest kto¶ taki, kto æpa, ma tyle nieu³o¿onego swojego ¿ycia, k³amie- tym bardziej, ze ola³a¶ to, co masz w sobie, bo napisa³a¶ , ¿e jak dowiedzia³a¶ siê paru rzeczy o nim, to
Cytat:
.. postanowi³am ¿e nie bêdê go skre¶laæ wbrew w³asnym przeczuciom...
- ja akurat bardzo wierzê takim swoim przeczuciom i nie raz, nie dwa przekona³am siê o tym,¿e to dobra rzecz, gdy ma siê takie przeczucie.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 15:13   #18
AlaZala
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 939

Cytat:
A to nieprawda. Ludzie traktuj±cy przedmiotowo innych zawsze ostatecznie te¿ tak zostan± potraktowani. Wiêc na pewno nie radzê Ci uczyæ siê tego.

Ale gdybym ja us³ysza³a od ch³opaka, ¿e on mi "da³ szansê" lub gdybym dowiedzia³a siê, ¿e tak mówi o mnie innym, to podziêkowa³abym mu za dalsz± wspó³pracê.

Edytowane przez AlaZala
Czas edycji: 2014-11-10 o 15:15 Powód: zamkniêcie tagu
AlaZala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 15:53   #19
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AlaZala Poka¿ wiadomo¶æ
A to nieprawda. Ludzie traktuj±cy przedmiotowo innych zawsze ostatecznie te¿ tak zostan± potraktowani. Wiêc na pewno nie radzê Ci uczyæ siê tego.

Ale gdybym ja us³ysza³a od ch³opaka, ¿e on mi "da³ szansê" lub gdybym dowiedzia³a siê, ¿e tak mówi o mnie innym, to podziêkowa³abym mu za dalsz± wspó³pracê.

to chyba logiczne ¿e nie stanê³am przed nim mówi±c- jeste¶ beznadziejny dajê ci szansê- t± szans± by³ nasz zwi±zek moje zaufanie...

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 16:11   #20
normalnyFacet
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 912

Dziwne dla mnie jest to, ¿e jego wygodê w tym zwi±zku przek³adasz nad swoje szczê¶cie...
normalnyFacet jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 16:18   #21
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Poka¿ wiadomo¶æ
Dziwne dla mnie jest to, ¿e jego wygodê w tym zwi±zku przek³adasz nad swoje szczê¶cie...
kocham go
Stary 2014-11-10, 16:21   #22
201607111028
Konto usuniête

Wbrew temu, co nieraz mówi± - nie kocha siê za nic.
Stary 2014-11-10, 16:33   #23
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 071

Cytat:
Wbrew temu, co nieraz mówi± - nie kocha siê za nic.
- zgadzam siê; to "kocham po prostu" ³±czê z mi³o¶ci± do dziecka- po prostu jest, moej dziecko i je kocham, ale mi³o¶æ do mê¿czyzny zawsze ³±czy³am z "kocham, bo...".

I chcia³abym wiedzieæ za co i dlaczego kocha tego opisanego pana, bo mogê zrozumieæ zauroczenie/fizyczne podobanie siê, ale nie dobr± i przynosz±c± dobro mi³o¶æ do kogo¶.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 16:57   #24
Merys
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 289

Cytat:
Napisane przez madana Poka¿ wiadomo¶æ
- zgadzam siê; to "kocham po prostu" ³±czê z mi³o¶ci± do dziecka- po prostu jest, moej dziecko i je kocham, ale mi³o¶æ do mê¿czyzny zawsze ³±czy³am z "kocham, bo...".

I chcia³abym wiedzieæ za co i dlaczego kocha tego opisanego pana, bo mogê zrozumieæ zauroczenie/fizyczne podobanie siê, ale nie dobr± i przynosz±c± dobro mi³o¶æ do kogo¶.
Mam podobne odczucie, trochê to wygl±da tak, ¿e on taki biedny pokrzywdzony przez los, trzeba siê nim zaopiekowaæ. Tak naprawdê Twoim problemem jest to, ¿e niczego od niego nie wymaga³a¶, traktowa³a¶ go jak jajko, on nabroi³ Ty przymyka³a¶ na to oko. Nawet teraz wcisn±³by Ci byle jak± bajeczkê, a wróci³aby¶ do niego w podskokach i nie dlatego ¿e go kochasz, ale dlatego ¿e masz strasznie niskie poczucie w³asnej warto¶ci i godno¶ci. Naprawdê, popracuj nad sob±, ¿eby w przysz³o¶ci nie pope³niæ tego samego b³êdu co teraz. Musisz nauczyæ siê wymagaæ i nie mo¿esz pozwoliæ nikomu ¿eby Ciê tak traktowa³.
Merys jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 18:14   #25
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Merys Poka¿ wiadomo¶æ
Mam podobne odczucie, trochê to wygl±da tak, ¿e on taki biedny pokrzywdzony przez los, trzeba siê nim zaopiekowaæ. Tak naprawdê Twoim problemem jest to, ¿e niczego od niego nie wymaga³a¶, traktowa³a¶ go jak jajko, on nabroi³ Ty przymyka³a¶ na to oko. Nawet teraz wcisn±³by Ci byle jak± bajeczkê, a wróci³aby¶ do niego w podskokach i nie dlatego ¿e go kochasz, ale dlatego ¿e masz strasznie niskie poczucie w³asnej warto¶ci i godno¶ci. Naprawdê, popracuj nad sob±, ¿eby w przysz³o¶ci nie pope³niæ tego samego b³êdu co teraz. Musisz nauczyæ siê wymagaæ i nie mo¿esz pozwoliæ nikomu ¿eby Ciê tak traktowa³.

nie kochanie nie mog³abym z nim byæ ani w tej chwili ani pó¼niej jak ju¿ wspomnia³am na pocz±tku nie potrafi³abym mu zaufaæ, zbyt du¿o ³ez wyla³am... ja chcê zapomnieæ... i to fakt w zwi±zek wchodzê na 100% i potrafiê siê wtedy wyzbyæ w³asnej dumy dla kogo¶ kogo kocham ale to nie wynika z niskiego poczucia w³asnej warto¶ci... nie zrozumiesz mnie bo nikt ciê nie zrani³a w ten sposób.... i nikomu innemu nie pozwoli³abym siê tak potraktowaæ... eee to chyba nie ma sensu totalnie nie rozumiesz
Stary 2014-11-10, 18:17   #26
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
nie kochanie nie mog³abym z nim byæ ani w tej chwili ani pó¼niej jak ju¿ wspomnia³am na pocz±tku nie potrafi³abym mu zaufaæ, zbyt du¿o ³ez wyla³am... ja chcê zapomnieæ... i to fakt w zwi±zek wchodzê na 100% i potrafiê siê wtedy wyzbyæ w³asnej dumy dla kogo¶ kogo kocham ale to nie wynika z niskiego poczucia w³asnej warto¶ci... nie zrozumiesz mnie bo nikt ciê nie zrani³a w ten sposób.... i nikomu innemu nie pozwoli³abym siê tak potraktowaæ... eee to chyba nie ma sensu totalnie nie rozumiesz
Wiêc z czego to wynika? Lubisz byæ ¼le traktowana?
Stary 2014-11-10, 18:27   #27
Merys
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 289

Cytat:
Wiêc, powiedz mi z czego to wynika? Bo ¿eby móc stworzyæ co¶ fajnego trzeba wymagaæ, stawiaæ granicê, skupiaæ siê na czynach, a nie s³owach, pracowaæ wspólnie nad zwi±zkiem. I tak mo¿na znale¼æ fajnego faceta, zamiast tkwiæ w zwi±zku z dupkiem i liczyæ, ¿e on doceni Twoje dobre serduszko. Ty nie masz wyzbywaæ siê swojej dumy, bo niby w imiê czego masz to robiæ. Nie jeste¶ w zwi±zku za karê, ¿e masz rezygnowaæ z siebie i siedzieæ jak mysz pod miot³± byle misia nie uraziæ.
Merys jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 18:29   #28
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madana Poka¿ wiadomo¶æ

nie da siê kochaæ za nic bo mimo wszystko przez prawie rok by³am szczê¶liwa... on potrafi³ byæ cudowny, w takich najprostszych gestach... ca³uj±c moj± d³oñ bez okazji... czo³o kiedy co¶ nas rozbawi³o, patrz±c prosto w oczy z tak± niesamowit± czu³o¶ci±... dzwoni±c w ¶rodku nocy ¿eby powiedzieæ ¿e kocha... by³o milion sytuacji i chwil które utwierdza³y mnie w przekonaniu ¿e warto walczyæ... i nie chodzi³o tu o fizyczno¶æ oboje jeste¶my przeciêtni nie wyró¿niamy siê z t³umu ale ja czu³am siê przy nim piêkna... po prostu dopad³a go przesz³o¶æ pogubi³ siê
Stary 2014-11-10, 18:33   #29
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

[QUOTE=ilka20;48876504przy zna³ ¿e nie ma prawa jazdy bo mia³ wpadek w którym bra³o udzia³ dziecko [/QUOTE]
W tym w³a¶nie momencie powinna¶ uciekaæ. W Polsce, ¿eby straciæ na d³u¿ej prawo jazdy, trzeba spowodowaæ (tak, spowodowaæ, nie mieæ) powa¿ny wypadek, w którym kto¶ musi ponie¶æ ciê¿kie obra¿enia. A takie wypadki nie bior± siê z lekkiego nagiêcia przepisów.

Potem by³o ju¿ tylko gorzej. Jedno k³amstwo, kolejne, nastêpne... a¿ wreszcie to on mia³ do¶æ ciebie, a nie ty jego. Dlaczego tak siebie nie lubisz?
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-10, 18:35   #30
ilka20
Przyczajenie

Cytat:
Wiêc z czego to wynika? Lubisz byæ ¼le traktowana?
nigdy nie ma tak ¿e zwi±zek jest na 100 % idealny... i nigdy nie wspomina³am ¿e by³am ¼le traktowana... oszuka³ mnie, ok³ama³
i zrani³ chce zapomnieæ
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-11-10 21:38:30

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.