![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Bombka z balona
Widziałam ostatnio śliczną bombkę z włóczki. Jest ona robiona na baloniku. Robił ktoś?
Nie potrafię znaleźć foto, żeby pokazać o co mi chodzi.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Instrukcja:
1. Potrzebne są - baloniki, klej Wikol (ok.5 zł), oliwkę dla dzieci lub po prostu oleju np. słonecznikow , nić lub cienki sznureczek, miseczka 2. Pompujemy balonik na odpowiednią wielkość, jaką chcemy mieć bombkę. Najlepiej jak najmniejszy ![]() 3. Następnie smarujemy balonik oliwką lub olejem (musi być tłusty) 4. Do miseczki wlewamy Wikol (jak gęsty to z wodą). 5. Wrzucamu do miseczki szpulkę i jak nasączy sie klejem (cały czas niech nitka będzie zanurzona) okręcamy nią balonik, dość gęsto. 6. Czekamy aż wyschnie (czas schnięcia w temp. pokojowej 1 dzień) 7. Jak wyschnie nitka przebijamy balonik i wyciągamy go przez jakieś duże oczko, i bombka gotowa ! Z baloników można spuszczać powietrze, zamiast je przebijać. Należy tylko wcześniej dobrze związać balonik, aby powietrze nie uchodziło. Jedno zdjęcie mam ![]()
Edytowane przez katasiaczek Czas edycji: 2008-09-28 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bombka z balona
robiona na szydełku a suszona i usztywniana na balonie z wodą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
eka, bardzo ładne bombki
![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Specjalne przezroczyste banki (w roznym ksztalcie - wieksze, czy mneijsze kule, serduszka, sopelki, gwiazdki) mozna kupic w roznych pasmanteriach. Koszt to np,9zl za duza bombke.
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajny sposób ! Kiedyś na j.angielskim robiliśmy w podobny sposób duchy na hallowen. Gaze maczaliśmy w krochmalu i kładliśmy własnie na balonik. Jak się wysuszyły to zdejmowaliśmy i wychodziły takie właśnie duszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
ja robiłam rok temu i to jest moje pierwsze dzieło - głowa aniołka
![]() 2.JPG pierwsza praca troszke nie do końca mnie zadowalała, bo miejscami dawałam zbyt dużo kleju ale w końcu człowiek uczy się na błedach ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Na technice robiono ale nasza klasa się na ich robienie nie załpaała więc nigdy nie wiedziałam jak to zrobić
![]() Fajnie że wkleiłaś instrukcje może skorzystam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A tą bombkę robić ze zwykłych nici?
Czy z kordonka czy z cienkiej wełenki? Z czego najlepiej? Pozdrawiam Justyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja robię i z wełny i z kordonka tylko że wikolu nie rozrabiam wodą ale krochmalem w płynie ŁUGA dostępny w sklepach z chemią przynajmniej u nas
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
my w szkole robiliśmy takie na święa tylko ze sznurka (taki jak się pakuje paczki na poczcie
![]() a jak wyschlo to pękałysmy baloniki i sprejem malowalysmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
http://mamcia.multiply.com/photos/album/23/BOMBKI
To są bombki wykonane na balonie przez moją znajomą. Są tak piękne, że umieściłam je w swoim albumie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Modermistrz bobkowy :D
|
Teresko,rzeczywiście śliczne
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ale piękne
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Te nici są bardzo twarde jak wyschną. Jeśli jeszcze coś chcesz wiedzieć, to ją zapytam. Ja mam od niej takie ogromne jajka wielkanocne- też śliczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Modermistrz bobkowy :D
|
Takie jajka to i ja robię.Czy to coś takiego?
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
To ja jeszcze raz zapytam:
Jak długo moczyc nitkę (cieńką wełnę) w kleju? Parę minut, godzin? Chcę sprawdzić, czy udami się zrobić coś , hm podstawowego raczej, bo te z szydełka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Pomocy!!!!
Uczę się i oto efekt ![]() Dlatego proszę , pomóżcie wskazówkami: 1) Na pewno balon musi być okrągły, bo inaczej wychodzi jajo... (patrz zdjęcie). 2) Jakie macie proporcje Wikolu do płynu ŁUGA ? (barbarera, bo chyba dałam za dużo płynu -jest nieco miękkie) 3) Jak moczycie nitkę (wełnę), żeby się nie plątała? (rozwijałam wełnę przed zamoczeniem w kleju i potem miałm kłopot z rozplątaniem jej) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i chwytało mocno a poprostu pózniej nadmiar sam sie skruszyl ze ni zostawaly zacieki, a bylo duzo latwiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
czytałam gdzieś, że jak się daje klej na balonik owinięty nitką, to wokół nitek zostają jakieś "ciapki" kleju i nie wygląda to ładnie
i ciężko ponoć te plamki kleju usuwać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
dzięki, a jakbyć mogłą jeszcze jakieś fotki dorzucić byłoby super...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
spróbuje coś pokombinować na weekendzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Mam ogromny KŁOPOT z kupieniem balonika w formie KULI, wszystkie są "jajowate"
Na zwykłych balonikach wycodzą jajka wielkanocne, a nie okrągłe bombki! Gdzie i czy w ogóle można kupić bombki w formie kuli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny na zwykłym balonie też wyjdą okrągłe, tylko trzeba mniej go nadmuchać a przy zawiązywaniu uformować go w kształcie kuli. Są one mniejsze wtedy ale kształt jest kulisty. Robiłam również na balonikach na wodę( takie którymo się strzela z procy a wnich znajduje się woda). Bombki są wtedy takie fajne nieduże , i można nawet na choince zawiesić. ostatnie które robię na kiermasze robię przy użyciu kleju magic i mąki ziemniaczanej. Proporcjię mieszam na tzw. oko
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
bardzo ciekawe takie bombki
![]() eka twoje chyba najbardziej mi sie spodobały
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
iwaniwiol
Jakie baloniki kupiłaś? bo ja nawet przy zwykłych małych, jak troszkę dmuchałam, to mimo wszystko wychodziły mi jaja. Jak je formowałaś, żeby wyszły kule? A opisz dokładnie, proszę, jak robiłaś z tymi "na wodę". Dużo wody nalewałaś? Nie rozplaszczały się? Nie było kłopotu przy owijaniu nitką? Pierwszy razo czymś takim słyszę. A jak moczysz włóczkę w motku, to całą przenika klejem? Czy rozwijasz częściowo i czekasz, aż reszta dalej nasiąknie? Dzieki za wskazówki!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! Uparłam sie, że w tym roku zrobię te bombki!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Kupuję balony metalizowane są grubsze i przy naciskaniu ich nie pękają .Po nadmuchaniu zawiazujesz troche niżej niż powinnaś i wtedy wyjdzie kula. Trudno to opisać może postaram sie zrobić zdjęcia.Jak moczę w motku to wiadomo że więksą ilość kleju rozrabiam .Wkładam włóczkę i czekam aż wsiąknie taką ilość rozrobionego kleju jaką jej potrzeba
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.