![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wyrok w sprawie stanu wojennego
http://fakty.interia.pl/raport/gener...o,1745426,5463
W skrócie: Kiszczak, Jaruzelski, Siwicki i Tuczapski skazani jako założyciele związku przestępczego ( ![]() Macie w ogóle jakieś zdanie w tej sprawie? Czy uważacie, że po tylu latach to już nie ma najmniejszego znaczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wyrok w sprawie stanu wojennego
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31582714]http://fakty.interia.pl/raport/gener...o,1745426,5463
W skrócie: Kiszczak, Jaruzelski, Siwicki i Tuczapski skazani jako założyciele związku przestępczego ( ![]() Macie w ogóle jakieś zdanie w tej sprawie? Czy uważacie, że po tylu latach to już nie ma najmniejszego znaczenia?[/QUOTE] Znaczenia jakieś tam ma ponieważ oni są w książkach od historii i napewno nikt o nich nie zapomnij... ale na pytanie czy dobrze że był stan wojenny czy nie dobrze.... to ciężko odpowiedzieć, bo nie wiadomo jak by to było gdyby tego nie było... ja twierdzę, że kiedyś było lepiej, wszyscy mieli pracę, co prawda cieżko było z różnymi rzeczami ale ogólnie ludzie się bardziej szanowali niż teraz... teraz to pracownik pracownika by w łyżce wody utopił.. a politycy patrzą tylko jak sobie więcej kasy wziąść a nie przejmują się zwykłym "kowalskim".... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No i co z tego, że w książkach są
![]() Ja się pytam, czy wyrok po 30 latach ma w ogóle sens, ma znaczenie jakiekolwiek dla dzisiejszego społeczeństwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ma znaczenie kardynalne, szczególnie w czasach "lekkiego" poplątania - mówiąc obrazowo - dobra ze złem, kiedy Jaruzelski, Urban i ich ludzie na powrót brylują w mediach, polityce..Okres 30 lat świadczy tylko o tym dziwnym kraju, ale nie ma znaczenia dla wymierzenia sprawiedliwości, chociażby symbolicznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jaruzelski raczej niespecjalnie bryluje w mediach bez przesady. Czy wyrok ma wiekszy sens? Media powalkuja przez dwa dni i tyle z tego bedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31582714]http://fakty.interia.pl/raport/gener...o,1745426,5463
W skrócie: Kiszczak, Jaruzelski, Siwicki i Tuczapski skazani jako założyciele związku przestępczego ( ![]() Macie w ogóle jakieś zdanie w tej sprawie? Czy uważacie, że po tylu latach to już nie ma najmniejszego znaczenia?[/QUOTE] [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31583742]No i co z tego, że w książkach są ![]() Ja się pytam, czy wyrok po 30 latach ma w ogóle sens, ma znaczenie jakiekolwiek dla dzisiejszego społeczeństwa.[/QUOTE] Skoro ustalono, ze nastapilo to przy zlamaniu nawet koslawego prawa PRLowskiego, to taki wyrok wydaje sie byc logiczna konsekwencja. Co ma miec do rzeczy, ile lat minelo? To nie kradziez bulki w sklepie, ze sie przedawni.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Wg mnie dzisiejszy wyrok nic nie zmienia pod względem społecznym - kto miał swoje zdanie na temat stanu wojennego, ten będzie go bronił, kto nie miał (to ja), ten po wyroku raczej zdania nie zmieni. Nowe dokumenty mogłyby wpłynąć na moją opinię, ale wyrok sądu nie.
Zresztą dla mnie, jako dla osoby, która stanu wojennego nie pamięta, wracanie do tych spraw nie ma zbytnio sensu. Było, minęło i już nie wróci. To historycy powinni się tym zajmować, a nie sądy.
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to nie ma znaczenia. ja te czasy znam tylko z kronik filmowych, książek i opowieści. nie czuję się osobą godną do sądzenia tych osób.
jednakże dla ludzi, w wieku mojej babci czy mamy jest to ważne. ja tego nie pamiętam, ale oni tak i to przeżyli. mają prawo osądzić tych ludzi, tak jak to powinno być zrobione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Wyrok jest moim zdaniem chory i nie powinien miec miejsca.
Nie osadzono ich za wprowadzenie stanu wojennego, ale za zalozenie i dzialanie grupy przestepczej. Jak dla mnie to sensu nie ma. Uwazam, ze wymyslono im to przestepstwo, aby miec podstawy do sprawy, ktra jest wprowadzenie stanu wojennego. Celem wyroku bylo udowodnienie, ze grozba interwenji Rosji nie byla realna. Sad jednak nie moze miec na ten temat pewnosci. Cytat:
![]() ----------------------------------------------------------- Cala sytuacja jest chora. Taka sprawa nie powinna miec miejsca w okregowce (miala, bo zwiazek przestepczy to prawa karna). Rozsadzenie stanu wojennego nie powinno podlegac pod powszechny sad z obecna regulacja. Polski system nie przwiduje spraw tej rangi stad nie wiadomo bylo, co ze sprawa zrobic. Dodatkowo, czterdziestoletnia sedzina osadzajaca sprawe takiej rangi? Ten wyrok to czysta farsa i marnotrastwo podatkow. Moim zdaniem to sprawa na pokaz i zawracanie dupy w czystej postaci. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2012-01-13 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31583742]No i co z tego, że w książkach są
![]() Ja się pytam, czy wyrok po 30 latach ma w ogóle sens, ma znaczenie jakiekolwiek dla dzisiejszego społeczeństwa.[/QUOTE] Odpowiem w swoim imieniu - nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, i uważam, że są istotniejsze sprawy, na które państwo mogło przeznaczyć pieniądze wydane na ten proces. ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;31594018]Wyrok jest moim zdaniem chory i nie powinien miec miejsca. Nie osadzono ich za wprowadzenie stanu wojennego, ale za zalozenie i dzialanie grupy przestepczej. Jak dla mnie to sensu nie ma. Uwazam, ze wymyslono im to przestepstwo, aby miec podstawy do sprawy, ktra jest wprowadzenie stanu wojennego. Celem wyroku bylo udowodnienie, ze grozba interwenji Rosji nie byla realna. Sad jednak nie moze miec na ten temat pewnosci. To rowniez nie ma sensu. Od kiedy to sad domniemuje motywy? Wyglada na to, ze sad lepiej wiedzial o co im chodzilo niz oni sami ![]() ----------------------------------------------------------- Cala sytuacja jest chora. Taka sprawa nie powinna miec miejsca w okregowce (miala, bo zwiazek przestepczy to prawa karna). Rozsadzenie stanu wojennego nie powinno podlegac pod powszechny sad z obecna regulacja. Polski system nie przwiduje spraw tej rangi stad nie wiadomo bylo, co ze sprawa zrobic. Dodatkowo, czterdziestoletnia sedzina osadzajaca sprawe takiej rangi? Ten wyrok to czysta farsa i marnotrastwo podatkow. Moim zdaniem to sprawa na pokaz i zawracanie dupy w czystej postaci.[/QUOTE] Dokładnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31583742]No i co z tego, że w książkach są
![]() Ja się pytam, czy wyrok po 30 latach ma w ogóle sens, ma znaczenie jakiekolwiek dla dzisiejszego społeczeństwa.[/QUOTE] Ma sens. Ja tam nie mialam zludzen, ze pojda siedziec, ale wyrok w zawieszeniu tylko dla Kiszczaka to kpina.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamach stanu, po to, zeby sie dana czesc junty utrzymala, w wyniku ktorego zginelo sporo ludzi, innym przewrocono zycie, to ma sie wg Ciebie przedawniac? Wychodzi na to, ze rob co chcesz, lam prawo, morduj, aby troche czasu udalo sie odczekac do osadzenia i luz ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A już to, co zaznaczyłam na czerwoni rozwaliło mnie totalnie... ![]() Zginęli ludzie, wielu prześladowano - i to ma pójś w zapomnienie? A zbrodniarzy wojennych to też nie karać i pozostawić ich historykom? Na szczęście w takich przypadkach przedawnienia nie ma. Ignorancja i takie totalne rozmamłanie i olewka w stosunku do najnowszej (!!!) historii mierzi mnie. Byle się zażr.... Brak słów.
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No ale teraz popatrzcie sobie od tej strony: była rozprawa, kupę czasu zmarnowane i pieniędzy a wyroki jak żart. To jak to może mieć sens?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31605629]No ale teraz popatrzcie sobie od tej strony: była rozprawa, kupę czasu zmarnowane i pieniędzy a wyroki jak żart. To jak to może mieć sens?[/QUOTE]
Szaja, ale kupe czasu zmarnowano raczej przez to, jak (nie)wydolny jest polski system sadownictwa. Wyroki owszem, jak zart. Tyle, ze sie wladze komunistyczne ze schylku PRLu tak ustawily, zeby ich nikt dlugo nie sadzil (np. Michnik Kiszczaka nazwal czlowiekiem honoru, a od Jaruzelskiego kazal sie odpieprzyc). Przez 20 lat serwowano usprawiedliwienia tej junty, wiec akurat to, ze sad to ocenil tak a nie inaczej, mimo wszystko ma ogromne znaczenie i sens.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;31594018]Wyrok jest moim zdaniem chory i nie powinien miec miejsca.
Nie osadzono ich za wprowadzenie stanu wojennego, ale za zalozenie i dzialanie grupy przestepczej. Jak dla mnie to sensu nie ma. Uwazam, ze wymyslono im to przestepstwo, aby miec podstawy do sprawy, ktra jest wprowadzenie stanu wojennego. Celem wyroku bylo udowodnienie, ze grozba interwenji Rosji nie byla realna. Sad jednak nie moze miec na ten temat pewnosci. To rowniez nie ma sensu. Od kiedy to sad domniemuje motywy? Wyglada na to, ze sad lepiej wiedzial o co im chodzilo niz oni sami ![]() ----------------------------------------------------------- Cala sytuacja jest chora. Taka sprawa nie powinna miec miejsca w okregowce (miala, bo zwiazek przestepczy to prawa karna). Rozsadzenie stanu wojennego nie powinno podlegac pod powszechny sad z obecna regulacja. Polski system nie przwiduje spraw tej rangi stad nie wiadomo bylo, co ze sprawa zrobic. Dodatkowo, czterdziestoletnia sedzina osadzajaca sprawe takiej rangi? Ten wyrok to czysta farsa i marnotrastwo podatkow. Moim zdaniem to sprawa na pokaz i zawracanie dupy w czystej postaci.[/QUOTE] Nie wiem czy to prawda, ale podobno były jakieś dokumenty mówiące o tym, że przy granicy czołgi radzieckie się znajdowały czy coś takiego. Ktoś coś wie na ten temat ![]() Poza tym ten wyrok to jakaś kpina. Jak już chcą sądzić, to niech sądzą za stan wojenny, a nie za jakąś grupę przestępczą, czy co to tam wymyślili ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Jaruzelski, Kiszczak i reszta towarzyszy powinna dostać karę dożywocia, w akcie łaski zamienioną na 25 lat lat więzienie. Czyli mniej więcej za rok czy dwa lata powinni sobie wyjść z więzień.
A już nie mówię, że "stalinowcy" w latach 90. spokojnie dostawali emeryturki wojskowe, sędziowskie czy prokuratorskie i nikt ich nie skazał. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mnie rozwala, jak może się różnić podejście do sprawiedliwości w skali mikro i makro.
Skala makro: wierchuszka początku lat 80. poczynała sobie nielegalnie. A co tam, mnie jeszcze wtedy nie było na świecie, było, minęło, jakie to ma znaczenie! Niech historycy się zajmują! Skala mikro. Cztery lata temu banda bandziorów obrobiła mi dom i pobiła dwoje dzieci, tak, że wylądowały w szpitalu. Tutaj już nie było i nie minęło, co? ![]() Ależ niektórzy ludzie są w tej kwestii bezmyślnymi hipokrytami. Chociaż jeśli bezmyślnymi, to i tak dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Za PRL mogłaś wylecieć ze szkoły, jak na lekcji historii coś za dużo powiedziałaś. Mogłaś wylecieć z pracy, jak nie zapisałaś się do PZPR. Dla mnie o ile żyją bezpośredni świadkowie jakiś zdarzeń, to jeszcze nie jest historią. Izrael jakoś ściga SS-manów, którzy mają prawie 100 lat. I to mi się podoba! Jeśli bunt wobec władzy komunistów był wtedy nielegalny, to sprawa prześladowań Żydów przez Hitlera (ustawy Norymberskie) przed wybuchem wojny to było normalną, wewnętrzną sprawą Niemiec. Cytat:
Jeśli ktoś uważa, że komunistów nie powinno się ukarać, to żądam rehabilitację dla nazistów skazanych na śmierć czy więzienie po wojnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Moim zdaniem to jest smutne, że Jaruzelski i Kiszczak nie będą umierać w więzieniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Serio Ci na tym zależy? Co by to dało?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Więcej na ten temat tu: http://wiadomosci.onet.pl/prasa/z-ze...generala/3tg1s |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
czołgi raczej na pewno stały na granicy, ba w moim mieście ci ruscy byli i to w niezłej liczbie, ale oni tu byli bo taki mieli "obowiązek" a szanse że coś by zrobili były znikome o czym mówią już dokumenty które znamy i które mówią że jak Jaruzelski chce coś robić to niech robi ale sam, bez pomocy z Rosji.
no i Izrael ściga nawet stu letnich dziadków a ile mają z tym problemów, bo a to jednego niemcy nie chcą wydać, a to inny ukrył się w ameryce południowej i też go nie chcą wydać. wielu zbrodniarzy uszło cało dzięki Niemcom, tym samym Niemcom którzy twierdzą że za wojnę odpowiadają naziści a przy okazji sami tych nazistów chronią, często nawet do dzisiaj pewnie wypłacając im "rentę" tam gdzie się ukrywają. a co do naszych to osądzić ich by trzeba było ale wszystkich a nie wybranych i tak samo jak dorwać Kiszczaka to dorwać całą kościelną klikę umoczoną we współpracę z SB która przejęla po zmianach teczki i do dzisiaj broni ich niczym krzyża w sejmie. dorwać wszystkich prokuratorów, sędziów i wywalić ich ze swych stołków za choćby jeden wyrok polityczny na koncie a nie ze dzisiaj mnóstwo ludzi z tej branży miało krewnego z legitymacją partyjną i dzisiaj zgrywają świętych i rządzą tą branżą. czy nawet tych którzy dostają się do polityki jak pewien pan za rządów PiS (Kryże się nazywał) który za PRL był prokuratorem który Komorowskiego wsadził do więzienia za działalność opozycyjną, a po latach w prezencie od prawych i sprawiedliwych łowców czerwonych dostał tekę wiceministra... choć ja bym tych ludzi już nawet do więzienia nie wsadzał, szkoda pieniędzy, niech dziadki idą i odśnieżają chodniki, niech odrabiają roboty społeczne. kara ta powinna ich upokorzyć, a nie dać wygodę w ciepłej celi. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31582714]
Macie w ogóle jakieś zdanie w tej sprawie? Czy uważacie, że po tylu latach to już nie ma najmniejszego znaczenia?[/QUOTE] Również nie wiem, co tutaj liczba lat ma do rzeczy. Zapytałabyś parę lat temu Szymona Wiesenthala po co po TYLU LATACH łapie SS-mannów? Chyba nie. Można dyskutować o samej rozprawie itp., ale rozmowa o tym, czy stosowne jest ukaranie twórców stanu wojennego jest "trochę" nie na miejscu. Sprawiedliwość ma to do siebie, że jest satysfakcjonująca też po x latach i nie ulega przeterminowaniu. Myślę, że wiele rodzin, których członkowie zostali przez ZOMO "spacyfikowani" (niejednokrotnie na śmierć albo do doprowadzeni do stanu, który śmierć przyspieszył...) czuje dzisiaj sprawiedliwość. Co do kosztów... no cóż, pewnie wyjdzie taniej naszemu państwu, jak teraz wszyscy rodzice spałowanych przez ZOMO zaczną zgłaszać skargi do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (co już się zaczęło)? ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
![]() Ja się pytam, czy wyrok po 30 latach ma w ogóle sens, ma znaczenie jakiekolwiek dla dzisiejszego społeczeństwa.[/QUOTE] Ma, zbrodniarzy wojennych ściga się do końca ich życia... i dobrze. [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;31594018]Wyrok jest moim zdaniem chory i nie powinien miec miejsca. Nie osadzono ich za wprowadzenie stanu wojennego, ale za zalozenie i dzialanie grupy przestepczej. Jak dla mnie to sensu nie ma. Uwazam, ze wymyslono im to przestepstwo, aby miec podstawy do sprawy, ktra jest wprowadzenie stanu wojennego. Celem wyroku bylo udowodnienie, ze grozba interwenji Rosji nie byla realna. Sad jednak nie moze miec na ten temat pewnosci. To rowniez nie ma sensu. Od kiedy to sad domniemuje motywy? Wyglada na to, ze sad lepiej wiedzial o co im chodzilo niz oni sami ![]() ----------------------------------------------------------- Cala sytuacja jest chora. Taka sprawa nie powinna miec miejsca w okregowce (miala, bo zwiazek przestepczy to prawa karna). Rozsadzenie stanu wojennego nie powinno podlegac pod powszechny sad z obecna regulacja. Polski system nie przwiduje spraw tej rangi stad nie wiadomo bylo, co ze sprawa zrobic. Dodatkowo, czterdziestoletnia sedzina osadzajaca sprawe takiej rangi? Ten wyrok to czysta farsa i marnotrastwo podatkow. Moim zdaniem to sprawa na pokaz i zawracanie dupy w czystej postaci.[/QUOTE] Dokładnie. Na pokaz bo banda 20 i 30 latków domaga się "sprawiedliwości" Ja jestem z tych, którzy uważają, że stan wojenny był złem, ale koniecznym. Nie jest niczym odkrywczym wiadomość, że Rosja szykowała się do agresji na Polskę. Czołgi były na granicy. Stan wojenny agresję zatrzymał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Żeby wkroczyć do Polski Rosjanie nie potrzebowali gromadzić czołgów na granicy, bo byli w Polsce od zakończenia wojny w znacznej sile kilkuset tysięcy żołnierzy skoszarowanych na terenie całego kraju. Owszem, czołgi były, bo gwałtowne przebiegające wydarzenia mogły mieć różny przebieg i Rosja chroniła swoją granicę. Czy jeżeli obecnie na zachodniej granicy Polski gromadzą się znaczne siły to oznacza, że Polska szykuje się na agresję przeciwko Rosji? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.