Kobiety bijące mężczyzn - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-14, 10:31   #1
awia
Zakorzenienie

Kobiety bijące mężczyzn

Jakiś czas już nosiłam się z zamiarem założenia tego wątku, zszokowana podejsciem kobiet do bicia mężczyzn.
Oraz generalnie podejsciem ludzi do bicia męzczyzn.

Kiedy facet uderzy kobiete, rada dla niej jest zawsze taka sama: zostaw go, uciekaj, bo będzie tylko gorzej.
Gdy kobieta uderzy faceta, jest to zbywane machnięciem ręki.
"A bo co ona mu tam zrobiła, ledwie go dotknęła"
"Widocznie mu się należało"
"Pewnie on ją najpierw uderzył, a ona mu oddała. I dobrze mu zrobiła"
"A tam, wielkie mi co. To baba, a nie facet jak sie dał uderzyć"

To sa najczestsze komentarze postronnych osób.

Cytat ze znalezionego artykułu:
Cytat:
Kiedyś moja Gosia rzuciła we mnie talerzem - mówi 35-letni Tomek, informatyk. - Chodziło jej o to, że siedzę przed telewizorem, popijam piwko i oglądam mecz w telewizji zamiast posprzątać w kuchni. Wróciłem wtedy do domu po dwunastu godzinach harówy (szef kazał nam zostać, bo mieliśmy do zrobienia bardzo pilny projekt). To był pierwszy wieczór od sześciu dni, kiedy mogłem się wyluzować. Wkurzyłem się. Nikt nie będzie rzucał we mnie talerzami w moim własnym domu! Zerwałem się z fotela i przytrzymałem ją za ramię. Mocno. Bardzo mocno, bo w ręku miała już kolejny talerz. Zaczęła się szarpanina. Zwariowałaś! - krzyknąłem i poszedłem do pokoju, żeby dalej oglądać telewizję. Ona wyszła z domu i po pięciu minutach pojawili się u nas policjanci.
- Pan pobił tę panią? - padło pytanie.
- Nie. To ona mnie pobiła. Próbowała zranić mnie talerzem - odpowiedziałem.
- Śmieszny pan jest, taka drobna kobieta próbowała pana zranić? A w ogóle czuć od pana alkohol. Pan pójdzie z nami.
Męzczyzni są bezradni, bo jest to mocno wstydliwa sprawa. I nikt im nie uwierzy, że pobiła go kobieta.
Poznałam juz częsc opinii kobiet na ten temat, ale chciałabym, by wiecej osób
sie wypowiedziało w tej kwestii. Dostrzegacie problem? Dopuszczacie możliwosc uderzenia/klepniecia/szturchnięcia męzczyzny, który was sprowokuje? Jak postrzegacie ten problem? Czy to w ogole JEST problem?
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 12:46   #2
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Dot.: Kobiety bijące mężczyzn

Ja osobiście uważam, że uderzenie mężczyzny przez kobietę nie różni się wiele od sytuacji odwrotnej. Ba, wręcz kobiety uważają, że mają prawo to robić i chyba nie zdarza sie potem "kochanie! przepraszam Cie, nie chcialam" na kolanach [jak to zwykle przepraszają faceci - chyba...], tylko obwiniają swojego męża/chłopaka. I otoczenie właśnie często uważa, że to ok.

Ale to nie jest ok! Jest takim samym poniżeniem człowieka! CZŁOWIEKA.. nie kobiety czy mężczyzny.

Kiedyś chyba tak nie uważałam... miałam wtedy ok. 15 lat i zdarzalo mi się "bić" swoich "chłopaków"... zawsze w żartach... ale jednak
Mimo wszystko wraz z dojrzewaniem emocjonalnym [i innym] doszłam do wniosku, że to co się tyczy kobiet, tyczy się także mężczyzn, patrząc na wszystkie sfery życia : od sprzątania, pracę, po seks, i kwestię kiedy kobiecie należy się pewien obrażliwy "tytuł" za to samo postępowanie, za jakie społeczeństwu nie przyszłoby nawet do głowy obrazić w ten sam sposób mężczyznę.

A co do cytowanego fragmentu i reakcji policji, zdarza się, że nawet gdy skargę złoży kobieta, oni to mówiąc kolokwialnie oleją i wmawiają, że to tylko małżeńska sprzeczka [słyszałam na własne uszy]. W ogóle twierdzę, że policja często nie reaguje odpowiednie na wiele domowych problemów.

Podsumowując, każdemu CZłOWIEKOWI należą się takie same prawa.
Uważam, że w związku, w którym którakolwiek strona jest w stanie uderzyć, dzieje się bardzo żle.

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 13:55   #3
miss no nick
Raczkowanie

....generalnie jest tak, ze jak mezczyzna uderzy kobiete to wielkie halo...
...kiedy kobieta mezczyznie to nie ma sensacji.... ...ciche przyzwolenie?....

...problem oczywiscie jest tylko malo kto go widzi... .... ...potrzebna by byla zmiana mentalnosci ludzi...

Edytowane przez miss no nick
Czas edycji: 2008-09-14 o 14:06 Powód: dopisek
miss no nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 15:58   #4
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
...
Kiedy facet uderzy kobiete, rada dla niej jest zawsze taka sama: zostaw go, uciekaj, bo będzie tylko gorzej.
Gdy kobieta uderzy faceta, jest to zbywane machnięciem ręki...
nie zawsze tak jest. Dowód: przeczytajcie sobie komentarze do tego postu:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=277764
Stary 2008-09-14, 16:08   #5
awia
Zakorzenienie

Kasiu - nie chcialam wyciągac tego wątku.
Sama sie w nim wypowiadałam, a niektore wypowiedzi wplynely na zalozenie przeze mnie tego wątku.
Ale nie chcialam wciagac problemu autorki do tego wątku.
Chodziło o sam problem.

Stary 2008-09-14, 16:51   #6
Wyrak
Zakorzenienie

Hm...

Cytat:
Napisane przez awia
Zgadzam się z Lain.
gdyby facet, któremu pozwolilam na tak intymne rzeczy, jak włozenie ręki do majtek zgłosil pretensje, ze nie mam błony wiec nie jestem dziewica,
natrzaskałabym mu po pysku.

Co za bzdura z tym dziewictwem, w ogole?
Im bardziej ograniczony facet tym bardziej mu na niej zalezy.
Zakompleksieni kretyni.

Patson, na boga, troche godności.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=278859

Post nr 29.

Niezbyt Ci wyszla chyba tamta wypowiedz...

---

A co do tematu, to owszem, inaczej sie patrzy na cos takiego niz chocby na przemoc w stosunku do kobiet, zdecydowanie sa podwojne normy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 16:57   #7
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm...

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=278859

Post nr 29.

Niezbyt Ci wyszla chyba tamta wypowiedz...

---

A co do tematu, to owszem, inaczej sie patrzy na cos takiego niz chocby na przemoc w stosunku do kobiet, zdecydowanie sa podwojne normy.
wg mnie gdy jakiś bezczelny cham za dużo sobie pozwala i nie reaguje na słowa powinien dostać "po pysku".
Ale podczas kłótni, w związku- nie popieram.

Aha, mimo wszystko uważam że mężczyznie jako w większości osobie silniejszej, łatwiej się obronić. Kiedy facet bije kobietę, nieraz ona nie ma innej możliwości niż uciekać.
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 17:03   #8
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
wg mnie gdy jakiś bezczelny cham za dużo sobie pozwala i nie reaguje na słowa powinien dostać "po pysku".
Ale podczas kłótni, w związku- nie popieram.

Aha, mimo wszystko uważam że mężczyznie jako w większości osobie silniejszej, łatwiej się obronić. Kiedy facet bije kobietę, nieraz ona nie ma innej możliwości niż uciekać.
Aha, na za duzo sobie pozwala... a jesli kobieta "na za duzo sobie pozwala i nie reaguje na slowa"? Podwojne normy i tyle, jedno to patologia, drugie cos normalnego.

Co ma sila do rzeczy? Czy jak sie znajdzie jakis za przeproszeniem karakan 160cm w kapeluszu i 50kg wagi, to znaczy, ze moze bic wiekszego/silniejszego osobnika, tylko dlatego, ze jest slabszy?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-09-14, 17:06   #9
awia
Zakorzenienie

Wyrak, ach czekalam, az ktos przejrzy moje posty by wytknąć mi to, co napisałam.
widzisz, mogłam napisac "zabiłabym go" a przeciez wiadomo, ze tego bym nie zrobiła.
Tak samo nie natrzaskałabym mu po pysku,
tak się mówi, kiedy chce się wyrazic skrajną niechęć i odrazę.

Proponuje przejrzec reszte z 3 tyś moich postów, moze znajdziesz jakies fascynujące dowody mojej winy?
Przypomniales mi tez, czemu jestes na mojej liscie ignorów

Stary 2008-09-14, 17:10   #10
Wyrak
Zakorzenienie

Awia, ranisz mnie gleboko umieszczajac mnie na liscie ignorow.

Nie zamierzam nic nikomu wypominac, widzialem ten post juz wczesniej i az sie prosil o zacytowanie w temacie "uderzylam go", ale naprawde nie chcialem sie czepiac.

Teraz tez sie czepiac nie chcialem, chodzilo o wykazanie, jak gleboko zakorzenione jest przekonanie o tym ze to cos normalnego, do tego stopnia ze zdecydowalas sie na uzycie takiego a nie innego sformulowania.

Jestem gleboko urazony, ze mi tu przypisujesz jakies zle intencje

Stary 2008-09-14, 17:11   #11
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, na za duzo sobie pozwala... a jesli kobieta "na za duzo sobie pozwala i nie reaguje na slowa"? Podwojne normy i tyle, jedno to patologia, drugie cos normalnego.
Myślę, że jednak mężczyźnie jest łatwiej poradzić sobie z kobietą. W jakiej sytuacji na przykład myślisz, że nie obeszłoby się bez użycia siły? Co taka kobieta może facetowi zrobić?

Cytat:
Co ma sila do rzeczy? Czy jak sie znajdzie jakis za przeproszeniem karakan 160cm w kapeluszu i 50kg wagi, to znaczy, ze moze bic wiekszego/silniejszego osobnika, tylko dlatego, ze jest slabszy?
Co ma siła w biciu do rzeczy? To, że ktoś silniejszy tego "karakana" przytrzyma i nie ma realnego zagrożenia dla jego zdrowia. Słyszałeś kiedyś o mężczyźnie skatowanym przez żonę tak, że w stanie ciężkim trafił do szpitala? Nie- dlatego, że jakby ona go biła, kopała, przypalała papierosami (czy co tam ci sadyści robią żonom) to raczej by ją odepchnął i koniec. A odwrotne sytuacje? Żony połamane, posiniaczone przez mężów, jak one mają się bronić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-14, 17:17   #12
awia
Zakorzenienie

Bedziesz mi musial uwierzyc na słowo, ze nie mam podwójnej moralnosci.
Ze nigdy nie uderzyłabym faceta.
Co nie znaczy, ze gdyby mnie jakis facet zaatakowal to bym mu nie oddała, bo ja silna dziewczynka jestem.
Mówie tu o związku. o uczuciach wyzszych.

ps. jakbym napisała, ze bym go zabiła to potraktowałbys mnie jak niedoszłą morderczynie?

Stary 2008-09-14, 17:37   #13
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bedziesz mi musial uwierzyc na słowo, ze nie mam podwójnej moralnosci.

(...)

ps. jakbym napisała, ze bym go zabiła to potraktowałbys mnie jak niedoszłą morderczynie?
Awia, ale ja nic takiego nie twierdzilem. Chodzilo mi tylko o to, ze normy kulturowe sa takie, ze uderzenie mezczyzny, to nic wielkiego, do tego stopnia, ze widac to nawet w jezyku pisanym osob takiemu biciu przeciwnym.

diamentowa - w ktloni w zwiazku przytrzyma i co? Policja go zawinie za pobicie. Akurat stwierdzenia typu "jest silniejszy, wiec wszystko spoko", w ogole mnie nie przekonuja.

Stary 2008-09-14, 17:41   #14
awia
Zakorzenienie

No nie zgodzę się z Toba.
kobiecie tez mozna wyplacic z liscia, i wielokrotnie inne kobiety się zarzekały, zeby tak zrobiły, z reguły w wątkach o zdradzie, albo podrywaniu tztów przez kolezanki

Stary 2008-09-14, 17:45   #15
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:

diamentowa - w ktloni w zwiazku przytrzyma i co? Policja go zawinie za pobicie. Akurat stwierdzenia typu "jest silniejszy, wiec wszystko spoko", w ogole mnie nie przekonuja.
Po pierwsze jeśli nie ma obrażeń ciała, to raczej policja nic nie zdziała, żadna obdykcja nic nie wykaże. A na samych zeznaniach rzekomo pobitej żony nie zbudują sprawy w sądzie.

Poza tym nie daję prawa słabszym do bicia silniejszych, tylko realnie oceniam zagrożenie. Chodzi mi o to aby nie porównywać "liścia" dla nachalnego faceta do regularnego bicia żony.
Zreszta- uważam, że używanie siły dopuszczalne jest tylko w ostateczności, a już na pewno nie w związku. Jednak chyba nie da się nie zauważyć kto komu jest w stanie wyrządzić większą krzywdę? Nie trzeba być jasnowidzem.
Stary 2008-09-14, 17:50   #16
Luba
Zakorzenienie

Do bicia mężczyzn przez kobiety podchodzi się wręcz z niedowierzaniem i jest to temat wstydliwy, szczególnie dla ofiary. Kobieta pobita przez kogokolwiek (oczywiście także przeżywa traumę) ma wiekszą "śmiałość" i odwagę w mówieniu o swoich przeżyciach, bo niejako z automatu ma współczucie innych ludzi. Pobity przez kobiete mężczyzna moze się spodziwać głupich usmieszków (w najlepszym razie) za plecami.
I to jest problem, coraz wiekszy zresztą, bo tych bitych meżczyzn jest/będzie coraz wiecej. Społeczeństwa się zmieniają.

Awio, pozwolisz, że dorzuce jeszcze jeden problem: znieważania nie tylko cielesnego ale i psychiczne znecanie się, znieważanie słowem. Kobiety także czerpia tu z najgorszych wzorców, mówienie do chłopaka, "ty palancie" czy też bardziej "pieszczotliwie" jest wręcz normalne. Wyśmiewanie się w towarzystwie ze swojego partnera, przerywanie mu ze słowami: "ja to lepiej opowiem, bo ty ofermo nic nie widziałeś", ciągłe słowne znecanie się nad swoim facetem... To tez jest coraz większy problem.
I jesli to facet poniza tak kobiete, to znowu sympatia jest po jej stronie i wszyscy jej żałuja. Jesli to facet pada ofiara, to czesto komentarzem jest tylko: "no, faktycznie jest ofermą, żeby tak sie dać babie pomiatać". Dla mężczyzn nie ma wspólczucia.

edycja: To jest oczywiste, ale wole dopisać, ze nie dopuszczam bicia ani kobiet ani mężczyzn ani dzieci płci obojga.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 17:53   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze jeśli nie ma obrażeń ciała, to raczej policja nic nie zdziała, żadna obdykcja nic nie wykaże. A na samych zeznaniach rzekomo pobitej żony nie zbudują sprawy w sądzie.
A kto mowi o sprawie w sadzie, wystarczy ze faceta zawina na sanki na 48h

Cytat:
Poza tym nie daję prawa słabszym do bicia silniejszych, tylko realnie oceniam zagrożenie. Chodzi mi o to aby nie porównywać "liścia" dla nachalnego faceta do regularnego bicia żony.
Zreszta- uważam, że używanie siły dopuszczalne jest tylko w ostateczności, a już na pewno nie w związku. Jednak chyba nie da się nie zauważyć kto komu jest w stanie wyrządzić większą krzywdę? Nie trzeba być jasnowidzem.
Czyli co? Bicie kobiet przez facetow byloby spoko, dopoki to by bylo lekko? Bo mi sie nasuwa taka interpretacja.

Jesli ktos sie nie moze powstrzymac od uderzenia partnera/partnerki, to jest oznaka, ze raczej nie powinno sie byc w zwiazku.

Przy czym, tak nawiasem mowiac, przemoc jest nieraz koniecznia, ale na pewno nie ma dla niej miejsca w zwiazku.

Stary 2008-09-14, 17:55   #18
awia
Zakorzenienie

Oczywiscie, Lubo, ze mozna dokladac do tematu.
Na intymnym widac czesto, jak dziewczyny placza, ze ich faceci tak zleeee je traktują, ze sie brzydko odzywają etc.
ale rzeczywiscie i oczywiscie dziala to w dwie strony.
kobiety czesto umniejszaja zasług swoim partnerom w towarzystwie, przedstawiają ich niekorzystnie, są nielojalne.

Stary 2008-09-14, 17:55   #19
Zmijka
Zakorzenienie

Sama kiedys uderzyłam mojego byłego nawet pare razy. Od mi w końcu oddał i sie skonczył nasz związek toksyczny zresztą.
Czy jest mi wstyd, nie wiem. dla mnie to była jedyna próba obrony własnego "ja" na tamten czas.

Reszty moich facetów nie biłam.
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-14, 18:03   #20
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Poznałam juz częsc opinii kobiet na ten temat, ale chciałabym, by wiecej osób
sie wypowiedziało w tej kwestii. Dostrzegacie problem? Dopuszczacie możliwosc uderzenia/klepniecia/szturchnięcia męzczyzny, który was sprowokuje? Jak postrzegacie ten problem? Czy to w ogole JEST problem?
Dla mnie przemoc fizyczna zarówno z jednej, jak i z drugiej strony jest niedopuszczalna.
Problem jaki ja obserwuję u sporej ilości par, to bycie ze sobą pomimo tego.
Często, jak zauważyła Luba, poza częścią fizyczną dochodzi do przemocy w sensie psychicznym.
Nie widzę w tym sensu.

Są ludzie, którzy potrafią doprowadzić człowieka do granic wytrzymałości, tylko... po co z takimi przebywać.

Był niedawno podobny wątek i awia chyba w nim uczestniczyła.
Dziewczyna przyłożyła facetowi, a potem zrozumiała, że go kocha i już nigdy więcej tego nie zrobi.
To żadna miłość, tylko żenada.
Nie do "przełknięcia".
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 18:04   #21
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
A kto mowi o sprawie w sadzie, wystarczy ze faceta zawina na sanki na 48h .
za niewłaściwy wybór (w tym przypadku partnerki) często trzeba niestety słono płacić...

Cytat:
Czyli co? Bicie kobiet przez facetow byloby spoko, dopoki to by bylo lekko? Bo mi sie nasuwa taka interpretacja.
Każde bicie jeste po to aby sprawić komuś ból lub coś udowodnić- absolutnie tego nie pochwalam.
Z tym, że ogólnie- mamy kilka kategorii, uderzenie w afekcie, jednorazowe, oddanie komuś, czy regularne znęcanie. Jeżeli ludzie nieustannie się leją- jest problem. Jeśli jedna leje drugą- problem jest jeszcze większy, ponieważ w większości ofiary tkwią w takich związkach. Nie miałam takich doświadczeń więc nie jestem w stanie ich zrozumieć.
A faceta uderzyć mi się zdarzyło w twarz, mojego kolegę. I na tyle zasłużenie, że to on potem mnie przepraszał. Tak więc krzywdy mu nie zrobiłam, a na dodatek wiedział za co dostał. I myślę, że w wielu przypadkach faceci zdają sobie sprawę, że zasłużyli na przysłowiowego "liścia". Broń Boże, nie uważam, że w takim układzie jest to usprawiedliwione, ale nie robiłabym w takich sytuacjach z nich niewiniątek.
Stary 2008-09-14, 18:08   #22
awia
Zakorzenienie

Chciałam jeszcze zaznaczyc róznice miedzy przemocą w zwiazku partnerskim
a w innych relacjach miedzy kobieta a mezczyzna.
z kumplami sie bilam nie raz "na zarty"
z bratem na serio. choc to bardziej on mnie tukł.

bicie jest generalnie niedopuszczalne, ale bicie kogos, kogo się ponoc kocha i z kim jest swie w zwiazku jest skandaliczne i nie do przyjecia.

Stary 2008-09-14, 18:14   #23
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:

bicie jest generalnie niedopuszczalne, ale bicie kogos, kogo się ponoc kocha i z kim jest swie w zwiazku jest skandaliczne i nie do przyjecia.
dokładnie, ja przy kimś kogo kocham muszę czuć się bezpiecznie
Stary 2008-09-14, 18:16   #24
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:

bicie i zostawanie w zwiazku, nie ma sensu chyba ze ktos lubi byc bity, ale chcyba mało jest takich ludzi , jesli w ogole sa
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 18:19   #25
lara
Rozeznanie

Coś jest na rzeczy...

Ja wiem, że żadna z nas nie uważa przemocy za środek do rozwiązywania problemów itd, itp. Ale to brzmi inaczej, kiedy dziewczyna w złości mówi/pisze "dokopałabym takiemu", "kopnij go w d... i odejdź" i kiedy podobne teksty słyszy się od faceta. I nie chodzi o to że któraś ze stron chce w rzeczywistości spełnić taką groźbę, mam na myśli również stosowanie przenośni... Po prostu częściej jest akceptowane lekko "agresywne" zachowanie dziewczyny w stosunku do faceta niż odwrotnie. Wg mnie widać to na każdym kroku. Pod tym względem częściowo zgadzam się więc z Wyrakiem. Ale czy zastanowiłeś się, dlaczego tak jest? Nie powiem że popieram faworyzowanie którejś płci, ale dobrze to rozumiem. Jeśli chodzi o przemoc fizyczną, niechlubne pierwsze miejsce nadal zajmują panowie...
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 22:42   #26
nastychick
Zakorzenienie

kazdy taki 'przyadek' nalezaloby rozpatrywac indywidualnie, bo nie zawsze kobieta ktora uderzy faceta, nie ma racji. ja ogolnie jestem przeciwniczka bicia ale wierze, ze moga czasem puscic nerwy. ale wtedy nie mozna cofnac juz czasu i niekiedy skutki sa przykre.

rsmt
nastychick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 23:08   #27
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
za niewłaściwy wybór (w tym przypadku partnerki) często trzeba niestety słono płacić...
Cyniczne nieco. Do kobiety, ktora ma "partnera" ktory traktuje jak jak worek treningowy, tez powiesz "za niewlasciwy wybor trzeba slono placic" ?

Cytat:
Z tym, że ogólnie- mamy kilka kategorii, uderzenie w afekcie, jednorazowe, oddanie komuś, czy regularne znęcanie. Jeżeli ludzie nieustannie się leją- jest problem. Jeśli jedna leje drugą- problem jest jeszcze większy, ponieważ w większości ofiary tkwią w takich związkach. Nie miałam takich doświadczeń więc nie jestem w stanie ich zrozumieć.
Wg mnie nie ma miejsca na zadna z tych kategorii w zwiazku; choc oczywiscie ta ostatnia jest najgorsza.

Cytat:
Hm, no dla mnie jest jak najbardziej dopuszczalne, jak to mowil Teddy Roosevelt - mow lagodnie i nos ze soba duzy kij...

Cytat:
Napisane przez lara Pokaż wiadomość
Wg mnie widać to na każdym kroku. Pod tym względem częściowo zgadzam się więc z Wyrakiem.
No wiesz co, przedtem zgadzalas sie calkiem, teraz czesciowo? Foch z przytupem :P

Cytat:
Napisane przez nastychick Pokaż wiadomość
kazdy taki 'przyadek' nalezaloby rozpatrywac indywidualnie, bo nie zawsze kobieta ktora uderzy faceta, nie ma racji. ja ogolnie jestem przeciwniczka bicia ale wierze, ze moga czasem puscic nerwy. ale wtedy nie mozna cofnac juz czasu i niekiedy skutki sa przykre.
Nie ma usprawiedliwiania na bickie partnera/partnerki. Kobieta, ktora uderzy swojego partnera nigdy nie ma racji, podobnie jak mezczyzna ktory uderzy swoja partnerke. Nigdy, nie ma zadnych wyjatkow, usprawiedliwien (poza samoobrona oczywiscie), na pewno powodem takim nie jest "puszczenie nerwow". Powtarzam - przemoc w stosunku do partnera partnerki nie jest NIGDY usprawiedliwiona.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 09:28   #28
lara
Rozeznanie

Cytat:
No wiesz co, przedtem zgadzalas sie calkiem, teraz czesciowo? Foch z przytupem :P
Jeszcze byś się rozbestwił, a to niewskazane, zwłaszcza na kobiecym forum

sorry za offtop, już sie zamykam
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 09:40   #29
joyka
Raczkowanie

Hmmm...sama raz uderzyłam mojego TŻa, bo mnie niecenzuralnie wyzwał za rzeczy, których wcale nie zrobiłam, a które sobie po prostu wymyślił. Strasznie mi było potem głupio, bo mam świadomosć, że po prostu nie używa się przemocy wobec innch osób.

A co do przemocy w związku. Moim zdaniem policja i otoczenie reaguje na nią inaczej u kobiety i mężczyzny bo też inna jest siła poszczególnych osób. Sama czasem wygłupiam sie z TŻem siłujac się na łóżku i nie mam praktycznie żadnych szans - przytrzyma jedna dłonią moje dwie ręce, drugą nogi i pozostaje mi tylko mówić, zeby mnie puścił, bo sie już nie ruszę :P Kobieta wobec której stosowana jest przemoc nie poradzi sobie sama, bo jak tu poradzić sobie z takim bykiem. u męzczyzny wygląda to trochę inaczej, bo siłę ma dwa razy większą niż partnerka i raczej nie ma tu ryzyka, ze dziewczyna zatłucze go na śmierć, więc automatycznie skoro nie ma ryzyka, to policja ma to w nosie, radźcie sobie sami.

Oczywiście jestem przeciw jakiejkolwiek przemocy fizycznej, bo krzywdzenie drugiego człowieka jest niedopuszczalne.
joyka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 10:44   #30
czarna_wiki
Raczkowanie

Jakis czas temu bylam z moim TŻ swiadkiem tego jak starsza pani tak chyba zdrowo po 50 uderzala swojego (jak wywnioskowalismy) męza platikowa butelka po glowie na lawce w miejscu publicznym i na oczach jego kolegow wykrzykiwala przy tym cos w stylu ze " ja sie ciebei nie boje nie bedziesz pil" czy jakos tak a narobila darcia tym co nie miara a sam mezczyzna (mozliwe ze byl troche po 3 piwkach) siedzial jak skamienialy i nawet nie zareagowal na to co ta kobieta do niego mowi ani tym bardziej nawet nie drgnal jak go bila ta butelka po glowie.
ogolnie niby sytuacja zabawnie wygladala ale z drugiej strony jakie to musialo byc upokorzenie dla tego pana...
czarna_wiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości