Straszny ból mięśni po trenigu. Ćwiczyć dalej? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-16, 09:35   #1
malgo_li
Rozeznanie

Straszny ból mięśni po trenigu. Ćwiczyć dalej?

Cześć wszystkim,
Chciałabym zasięgnąć Waszych opinii. Moja kondycja jest hmmm...zerowa Ale postanowiłam to zmienić. We wtorek byłam na pilatesie, w środę miałam zakwasy i to dość konkretne ale poszłąm za ciosem i w środę byłam na ABT. Tam to dopiero była masakra. Ale byłam zadowolona i dumna z siebie
Wczoraj ledwo chodziłam, czułam każdy mięsień. Nawet na kibelku usiąść to wielki wysiłek i ból cholerny Dziś...mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej I teraz się zastanawiam co robić, bo dziś mam iść na pilates. Nie wiem jak ja tam w ogóle dotrę a co dopiero mówić o ćwiczeniach. Opinie znajomych są skrajne. Jedni mówią,że mam iść i że jutro będzie mi lepiej, bo jak nie pójdę to zastygnę i w poniedziałek po kolejnym fitnessie będzie to samo. Drudzy mówią, że się przeforsuję i sobie jeszcze coś zrobię. Już sama nie wiem kogo słuchać. Boli jak diabli i naprawdę sobie nie wyobrażam jak się ruszyć ale jakby miało mi to pomóc to bym to zrobiła..jakoś...
Jakie jest Wasze zdanie? Będę wdzięczna za każdą
malgo_li jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 09:38   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Straszny ból mięśni po trenigu. Ćwiczyć dalej?

Bez sensu iść na zajecia w takim stanie.
Daj sie mieśniom zregenerować .
Idz na rozluźnienia na spacer, odcierp te kilka dni aż ból zniknie i wtedy dopiero idź na zajęcia.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 09:44   #3
malgo_li
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Bez sensu iść na zajecia w takim stanie.
Daj sie mieśniom zregenerować .
Idz na rozluźnienia na spacer, odcierp te kilka dni aż ból zniknie i wtedy dopiero idź na zajęcia.
Mówisz? Może i masz rację...ale plan tygodniowy mam taki, że chcę ćwiczyć w poniedziałki fitness, wtorki pilates, środy fitness i piątki pilates (tak akurat są ułożone zajęcia w klubie). I teraz jak po poniedziałku będzie tak samo to znowu we wtorek odpuścić? To nigdy planu nie wyrobię
Stary 2015-01-16, 09:51   #4
201607040946
Konto usunięte

Daj mięśniom odpocząć.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 09:54   #5
malgo_li
Rozeznanie

To może chociaż bieżnia delikatnie?
Stary 2015-01-16, 10:05   #6
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgo_li Pokaż wiadomość
Mówisz? Może i masz rację...ale plan tygodniowy mam taki, że chcę ćwiczyć w poniedziałki fitness, wtorki pilates, środy fitness i piątki pilates (tak akurat są ułożone zajęcia w klubie). I teraz jak po poniedziałku będzie tak samo to znowu we wtorek odpuścić? To nigdy planu nie wyrobię

Wyrobisz plan, jak się stopniowo przystosujesz do obciążeń.
Po prostu w poniedziałek nie rób na maksa, tylko tak, żeby sie zmęczyć ale nie zakatować.

Robiąc cokolwiek na tak skatowanych mięśniach i tak żadnego celu nie uzyskasz.
No możesz kontuzje załapać i wtedy to będziesz w ogóle mieć przestój może i paromiesięczny.

Odpuść bieżnie, idź na spacer.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 10:14   #7
malgo_li
Rozeznanie

Koleżanka, która biega namiętnie i notorycznie mówi, że nie mam dać zastygnąć mięśniom i choć trochę poćwiczyć... Już sama nie wiem. Ale chyba i tak będę zmuszona odpocząć bo toć ja nie mogę się skulać ze schodów. Jak babka każe mi się położyć to ja już nie wstanę i taka robota...
Stary 2015-01-16, 10:24   #8
201607040946
Konto usunięte

A jak zamierzasz ćwiczyć, jeśli chodzić nie możesz? nie biegaj, porozciągaj się lekko, może joga. Miałam to samo po pierwszych ćwiczeniach, a chciałam ćwiczyć co drugi dzień. Żeby mięśnie rosły, trzeba dać im odpocząć. Ja poczekałam kilka dni i wtedy wróciłam do ćwiczeń.
Stary 2015-01-16, 10:28   #9
malgo_li
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
A jak zamierzasz ćwiczyć, jeśli chodzić nie możesz? nie biegaj, porozciągaj się lekko, może joga. Miałam to samo po pierwszych ćwiczeniach, a chciałam ćwiczyć co drugi dzień. Żeby mięśnie rosły, trzeba dać im odpocząć. Ja poczekałam kilka dni i wtedy wróciłam do ćwiczeń.
I co? Po tym odpoczynku i kolejnych ćwiczeniach nie miałaś już takiego bólu?
Stary 2015-01-16, 10:34   #10
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
I co? Po tym odpoczynku i kolejnych ćwiczeniach nie miałaś już takiego bólu?
Najpierw dobre rozciąganie, potem trening, znowu rozciąganie. Bardzo się teraz na tym skupiam. Ogólnie jestem bardzo gibka, ale co mi szkodzi, nie?
Mięśnie już nie bolały, oczywiście, czułam pewne grupy mięśniowe (jesli np. bardziej ćwiczyłam brzuch i klatę), ale to też minęło po kilku dniach.
Po wczorajszym treningu czuje łydki, ale na pewno nie jest to ból zabójczy, tylko taki przyjemny.
Stary 2015-01-16, 10:38   #11
malgo_li
Rozeznanie

A możesz mi polecić jakiś filmik z dobrym i skutecznym rozciąganiem? Sorki ale jestem laik w temacie. Kanapowiec...Ale koniec tego. Raz chcę być dumna z brzucha a nie wiecznie go wciągać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-16, 10:42   #12
201607040946
Konto usunięte

Oj, nie wiem, ja żadnych filmików nigdy nie oglądam
Stary 2015-01-16, 10:44   #13
malgo_li
Rozeznanie

aaa, ok. Rozeznam się bardziej w temacie
Dzięki bardzo za porady. Dziś wezmę beagla na długi spacer i wszystko a w poniedziałek wracam do fitnessu
Stary 2015-01-16, 11:02   #14
DrTangela2935
Przyczajenie

No to w poniedziałek już wróć na spokojnie do tego fintessu i tutaj napisz jak to poszło czy już nie ma tego bólu okej ? Moim zdaniem jeśli dalej taki ból to możesz iść nawet prywatnie do lekarza i on by Ci coś pomógł ale idź do jakiegoś specjalisty. Prywatnie lepiej bo unikniesz te wyczekiwanie w kolejkach na korytarzu ; )
DrTangela2935 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 11:07   #15
lovebefit
BAN stały

Cytat:
Cześć wszystkim,
Chciałabym zasięgnąć Waszych opinii. Moja kondycja jest hmmm...zerowa Ale postanowiłam to zmienić. We wtorek byłam na pilatesie, w środę miałam zakwasy i to dość konkretne ale poszłąm za ciosem i w środę byłam na ABT. Tam to dopiero była masakra. Ale byłam zadowolona i dumna z siebie
Wczoraj ledwo chodziłam, czułam każdy mięsień. Nawet na kibelku usiąść to wielki wysiłek i ból cholerny Dziś...mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej I teraz się zastanawiam co robić, bo dziś mam iść na pilates. Nie wiem jak ja tam w ogóle dotrę a co dopiero mówić o ćwiczeniach. Opinie znajomych są skrajne. Jedni mówią,że mam iść i że jutro będzie mi lepiej, bo jak nie pójdę to zastygnę i w poniedziałek po kolejnym fitnessie będzie to samo. Drudzy mówią, że się przeforsuję i sobie jeszcze coś zrobię. Już sama nie wiem kogo słuchać. Boli jak diabli i naprawdę sobie nie wyobrażam jak się ruszyć ale jakby miało mi to pomóc to bym to zrobiła..jakoś...
Jakie jest Wasze zdanie? Będę wdzięczna za każdą

Codziennie treningi przy intensywnym ćwiczeniu nie mają sensu, mięśnie potrzebują przynajmniej jednego dnia między treningami na regeneracje...Jeśli jednak narzuciłas sobie rygor codziennych treningów, to tak rozplanuj sobie plan zajęć, aby jednego dnia mieć intensywny trening a na drugi dzień pójść na coś lekkiego- np. streching, gdzie będziesz mogła porozciągać ciało.
lovebefit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 11:48   #16
malgo_li
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovebefit Pokaż wiadomość
Codziennie treningi przy intensywnym ćwiczeniu nie mają sensu, mięśnie potrzebują przynajmniej jednego dnia między treningami na regeneracje...Jeśli jednak narzuciłas sobie rygor codziennych treningów, to tak rozplanuj sobie plan zajęć, aby jednego dnia mieć intensywny trening a na drugi dzień pójść na coś lekkiego- np. streching, gdzie będziesz mogła porozciągać ciało.
Dziękuję. Przemyślę to jeszcze raz. Może odpuszczę pilates, bo wbrew pozorom jest bardzo ciężki, i będę ćwiczyć pon. TBC, środa ABT i piątek stepy...
Stary 2015-01-16, 11:59   #17
fitnessiara
Raczkowanie

za dużo sobie narzuciłaś, tym bardziej że, tak jak piszesz kondycję masz zerową.
Na zakwasach wręcz NIE MOŻNA ćwiczyć, jest to niebezpieczne dla zdrowia, nawet nie zaleca się strechingu bo to też działa na mięśnie,naciąga rociąga itp. Po co obciążać i tak już zmęczone ciało? daj sobie odpocząć potem stopniowo wracaj do ćwiczeń i takich na jaki Ci organizm pozwala, nie wszystko na raz,po mału do przodu a na pewno będzie ok
Stary 2015-01-16, 12:37   #18
malgo_li
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fitnessiara Pokaż wiadomość
za dużo sobie narzuciłaś, tym bardziej że, tak jak piszesz kondycję masz zerową.
Na zakwasach wręcz NIE MOŻNA ćwiczyć, jest to niebezpieczne dla zdrowia, nawet nie zaleca się strechingu bo to też działa na mięśnie,naciąga rociąga itp. Po co obciążać i tak już zmęczone ciało? daj sobie odpocząć potem stopniowo wracaj do ćwiczeń i takich na jaki Ci organizm pozwala, nie wszystko na raz,po mału do przodu a na pewno będzie ok
Dzięki
Zastanawia mnie tylko różnica w opiniach w tym temacie. Raz słyszę, że trzeba się ruszać mimo bólu bo minie szybciej a raz, że nie wolno. I bądź tu mądry
Stary 2015-01-16, 12:38   #19
phideaux
Wtajemniczenie

Znam to uczucie, jakby cię poobijano kijem
Odpocznij przynajmniej dzień, dwa i ruszaj dalej Dla pocieszenia, pierwsze zakwasy są chyba najgorsze, stopniowo będzie coraz lepiej.

edit: Moim zdaniem trzeba rozróżnić ból od ''każdy ruch sprawia mi straszny ból'', a ''coś mnie tam pobolewa, ale zacznę ćwiczyć i o tym zapomnę''.

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2015-01-16 o 12:39
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 12:59   #20
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Wczoraj ledwo chodziłam, czułam każdy mięsień. Nawet na kibelku usiąść to wielki wysiłek i ból cholerny Dziś...mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej
Jeszcze jakieś pytania?
Stary 2015-01-16, 17:00   #21
malgo_li
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Jeszcze jakieś pytania?
True.
Zostałam w domu i się regeneruję. Od poniedziałku zaczynam od nowa i zobaczymy jak będzie we wtorek. Oby już nie tak źle
Stary 2015-01-16, 18:13   #22
Dotka90
Zakorzenienie

Zrób sobie ciepłą kąpiel, najlepiej z dodatkiem jakiegoś olejku, np. lawendowego albo ylang ylang
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 18:32   #23
malgo_li
Rozeznanie

Robiłam sobie bardzo ciepłe kąpiele ale to na nic. Po prostu muszę to przeżyć i się nie poddawać!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10922103_987046384643682_1233894878_n.jpg (32,2 KB, 9 załadowań)
Stary 2015-01-16, 18:34   #24
Dotka90
Zakorzenienie

Ale ta ciepła kąpiel pomoże, bo rozluźni mięśnie, zwłaszcza z dodatkiem olejków
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 18:41   #25
201607040946
Konto usunięte

Dobra, dobra, ladne fotki, ale u mnie nie do wykonania (man szeroka talie i waskie biodra wwwrrr)
Kuruj miesnie
Stary 2015-01-16, 23:48   #26
malgo_li
Rozeznanie

Kochane jesteście Dziękuję za odzew
Stary 2015-01-17, 09:37   #27
jozefinaG
Raczkowanie

Ciepłe kąpiele będą dobre, możesz też rozmasować bolące miejsca Raczej nie radziła bym odpoczynku w stylu leżenie cały dzień plackiem, tylko raczej spacery. Wieczorem, gdy bierzesz prysznic mozesz potraktować się na końcu strumieniem zimnej wody (taki szok termiczny przyspiesza usuwanie metabolitów).
I najważniejsze - jeśli zaczynasz od zerowej formy, zaczynaj ćwiczenia stopniowo. Nie dawaj z siebie wszystkiego przez pierwsze 2 tygodnie. Z pewnością dojdziesz do wymarzonej formy, tylko nic od razu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-19, 22:06   #28
bambinkka
BAN stały

Ból mięśni może być wynikiem wielu czynników. Np. zakwaszenia organizmu.

Myślę, że sama kąpiel może pomóc. Tak samo jak masaż obolałych mięśni wraz z jakimś specjalnym żelem rozgrzewającym np. DipHot.

Do tego warto po zakończonym treningu jeszcze trochę się poruszać by tętno mogło spokojnie wrócić do normy.

Kiedyś miałam też straszny ból łydek po dłuższej jeździe na rowerze. Zawsze występował gdy kończył mi się Isostar w bidonie. Okazuje się że to wynik odwodnienia i braku energii do spalania.
bambinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-20, 06:02   #29
malgo_li
Rozeznanie

Doszłam do siebie w weekend Odpoczywałam w większości bo byłam bardzo obolała. w niedzielę cały dzień leń, aż wyrzuty miałam Ale wczoraj wróciłam na fitness. Był znowu wycisk aleeeeeee...żyję!
Dziś po treningu jest dużo lepiej! czuję mięśnie ale tylko delikatnie. Wiem, że zakwasy często wychodzą 2 dni po treningu ale nie sądzę, żeby jutro było tak źle jak ostatnio.
Planuję chodzić 3 razy w tygodniu, co drugi dzień. Jak już się wprawię to dodam ćwiczenia w domu pomiędzy fitnessem. Ale pomału. Nie rzucam się od razu na głęboką wodę bo nie chcę się zniechęcić i czuć tak jak ostatnio.
Dziękuję wszystkim za rady
Stary 2015-01-20, 08:36   #30
bambinkka
BAN stały

Na zakwasy powinien pomóc także potas. Są specjalne suplementy dla sportowców, które przyjmuje się po intensywnym treningu.
bambinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości