Odmiana nazwisk – tak czy nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-23, 11:26   #1
Chatul
ma zielone pojęcie

Odmiana nazwisk – tak czy nie?

Zakładam nowy wątek, bo w innym wątku zrobił się ciekawy offtop na temat odmiany nazwisk

Co sądzicie o odmianie nazwisk w języku polskim? Uważacie, że odmiana nazwisk jest potrzebna? Jesteście za tym, by zostawić odmianę taką, jaka jest teraz? A może jesteście zdania, że warto z odmiany nazwisk w ogóle zrezygnować albo też przynajmniej uprościć jej zasady?

Uważacie, że to dobrze, że duża część nazwisk jest nieodmienna, jeśli noszą je kobiety? A odmienna, jeśli noszą je mężczyźni?

Czy odmiana nazwisk, na przykład na zaproszeniach, jest dla Was problemem? Zwłaszcza, gdy zapraszacie parę, która nosi jedno nazwisko, więc na zaproszeniu nazwisko powinno się pojawić w liczbie mnogiej? Na przykład, „zapraszam Annę i Jana Jurgielewiczów”?

Wątek typowo plotkowy, więc zapraszam do dzielenia się wszelkimi refleksjami dotyczącymi odmiany nazwisk
Stary 2014-05-23, 11:37   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Odmiana nazwisk – tak czy nie?

profesor Miodek jest na tak i w zasadzie jak czytałam, dziwi się, że ludzie w wielu przypadkach nie odmieniają nazwisk ;P

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 11:46   #3
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, niż jest. A odmieniania nazwisk, które w formie żeńskiej są nieodmienne w ogóle nie widzę.

W sumie jedyny problem stanowią nazwiska w formie żeńskiej u mężczyzny - bo mimo wszystko się odmieniają. (np. Wrona). Ale w sumie też przychodzi to automatycznie - odmiana jest naturalna dla kogoś, kto z językiem obcuje od dziecka, jednak nie chciałabym tego tłumaczyć obcokrajowcowi

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 11:51   #4
201604181004
Konto usunięte

Zależy jakie nazwisko
Wolę "Annę i Jarosława Jagulewicz" ale już "Annę i Jarosława Kowalskich"
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 11:55   #5
asia10933
Rozeznanie

Jak wiem jak odmienić to odmieniam a jak mam problem to zostawiam jak jest, prosta sprawa

http://jzabawa11.blogspot.com/
asia10933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 11:56   #6
MeredithGrey
Zadomowienie

Kiedys oglądałam ten program gdzie Miodek odpowiada na pytania studentów i było o nazwiskach, że większość poprawnie jest odmawiać powiedział.
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 11:58   #7
201604181004
Konto usunięte

podejrzewam że jest jakaś tajemna polonistyczna zasada pt "jeśli nazwisko ma końcówkę xyz to odmieniamy w sposób $@#( a jak końcówkę typu (@#$#(@ bądź pochodzenia ($@#_( lub nazwisko jest warzywem to wtedy nie"

no bo jednak "Annę i Pawła Buraków" nie bardzo, Annę i Pawła Burak = ok.
Stary 2014-05-23, 12:04   #8
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Zależy jakie nazwisko
Też tak mam. I to się zgadza z ogólną tendencją – nazwiska rzeczownikowe są coraz rzadziej odmieniane, a nazwiska przymiotnikowe są odmieniane bez większych problemów. Ale to też pewnie kwestia tego, że odmiana nazwisk przymiotnikowych jest dużo bardziej intuicyjna.

Cytat:
podejrzewam że jest jakaś tajemna polonistyczna zasada pt "jeśli nazwisko ma końcówkę xyz to odmieniamy w sposób $@#( a jak końcówkę typu (@#$#(@ bądź pochodzenia ($@#_( lub nazwisko jest warzywem to wtedy nie"
Niestety, tak właśnie jest
Zasad dotyczących odmiany nazwisk jest pełno. Nawet w przypadku rodzimych nazwisk zasady są różne. Np. nazwisko Wrona odmienia się tak samo, jak ptak wrona: Wrona, Wrony, Wronie itp. Z kolei nazwisko Mech wiele wspólnego ze zwykłym mchem w odmianie nie ma, bo jest Mech, Mecha, Mechowi…
Stary 2014-05-23, 13:34   #9
caroline1994
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
profesor Miodek jest na tak i w zasadzie jak czytałam, dziwi się, że ludzie w wielu przypadkach nie odmieniają nazwisk ;P
Nic dodać, nic ująć ja też jestem absolutnie za odmienianiem nazwisk, nieodmienione brzmią według mnie... głupio

Aparatka!

Górny łuk : 13.10.2014 r.
caroline1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 13:47   #10
roseblue
wasza koleżanka

Ja mam nazwisko z końcówką -uk i nie lubię gdy ktoś je odmienia, brzmi to strasznie .
Stary 2014-05-23, 14:06   #11
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Też tak mam. I to się zgadza z ogólną tendencją – nazwiska rzeczownikowe są coraz rzadziej odmieniane, a nazwiska przymiotnikowe są odmieniane bez większych problemów.
Gorzej jak ktoś nie wie, czy rzeczownik czy przymiotnik. Ja uważam, że jak nie wiadomo, czy rzeczownik czy przymiotnik powinno się traktować raczej jako rzeczownik, tak jakby nazwę własną czy coś. Np Ewa Farna, kiedyś gdzieś przeczytałam o Ewie Farnej Bo farna, farny, farne, farni
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:23   #12
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, tak właśnie jest
Zasad dotyczących odmiany nazwisk jest pełno. Nawet w przypadku rodzimych nazwisk zasady są różne. Np. nazwisko Wrona odmienia się tak samo, jak ptak wrona: Wrona, Wrony, Wronie itp. Z kolei nazwisko Mech wiele wspólnego ze zwykłym mchem w odmianie nie ma, bo jest Mech, Mecha, Mechowi…
tutaj jest troszeczkę bardziej pogmatwana sprawa, bo w przypadku mchu i Mecha dochodzi żywotność i wokalizacja jerów, a także wyjątki od tejże. To jest bardzo trudny temat, ja sama (choć pracuję w zawodzie już kilka lat i jestem po polonistyce) często mam problem z niektórymi nazwiskami.
Generalnie zasada jest taka: jeśli da się odmienić, to się odmienia, chyba że może mieć znaczenie pejoratywne/obraźliwe. Np. pani po ślubie przyjęła nazwisko męża, które brzmi Ciemny - wówczas nie musi być panią Ciemną (choć tak jest w innych sytuacjach, typu Loska), może zostać panią Ciemny.

To jest pokręcone momentami dla językoznawców, nieraz spieramy się o jakieś odmiany między sobą, o ich rodzaj - podobnie jest z tym, czy nazwisko powinno mieć odmianę rzeczownikową czy przymiotnikową, wszyscy znamy Ewę Farną, tu odmiana jest dość intuicyjna. Ale niedawno miałam problem z nazwiskiem typu Wieszona - Anny Wieszony czy Anny Wieszonej? Otóż w takich wypadkach rodzaj odmiany zależy to od tradycji rodzinnej - nie zmienimy w końcu zapisów ustalonych z dziada pradziada (podobnie jest z mieszkańcami miast - nieraz zwracana jest uwagą, że zgodnie z zasadą odmieniamy w wydawnictwie np. kęcianie, ale w Kętach nikt tak siebie nazywa - tam są kęczanie).
Tradycja lokalna/rodzinna zawsze wygrywa z rygorystycznymi i niekiedy szalonymi zasadami, ale pod jednym warunkiem - że nazwisko (lub nazwa mieszkańca miasta) jest odmieniane, gdy tylko ta odmiana jest możliwa.

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Gorzej jak ktoś nie wie, czy rzeczownik czy przymiotnik. Ja uważam, że jak nie wiadomo, czy rzeczownik czy przymiotnik powinno się traktować raczej jako rzeczownik, tak jakby nazwę własną czy coś. Np Ewa Farna, kiedyś gdzieś przeczytałam o Ewie Farnej Bo farna, farny, farne, farni
Ewę Farną odmienia się z pewnością przymiotnikowo: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12299

Edytowane przez najfajniejsza
Czas edycji: 2014-05-23 o 14:34
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:24   #13
201604181004
Konto usunięte

wokalizacja jerów, kopnę cię zaraz w kostkę
Stary 2014-05-23, 14:27   #14
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
wokalizacja jerów, kopnę cię zaraz w kostkę
eee tam, za to? jak już, to lepiej za monoftongizację dyftongów
Stary 2014-05-23, 14:28   #15
201604181004
Konto usunięte

teraz to cię kopne w obie
Stary 2014-05-23, 14:28   #16
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
Ewę Farną odmienia się z pewnością przymiotnikowo: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12299
Ok, dzięki, ale jakoś brzmi to dziwnie
Stary 2014-05-23, 14:31   #17
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Zależy jakie nazwisko
To ja się przyznam, że mnie trzęsie, jak coś takiego widzę . Ale jam humanistka i do tego mól książkowy. A to nie zawsze idzie w parze (dygresja- koleżanka skończyła polonistykę, były w jej grupie osoby, które NIE przeczytały ŻADNEJ lektury w trakcie studiów).

Bardzo często dostaje zaproszenia tego typu. Dochodzę do wniosku, że nazwisko ma tylko mój mąż

Nie lubię niechlujstwa, niechciejstwa, lenistwa i flejtuchowatości językowej.

Owszem, są nazwiska nieodmienne (np. Barbara Wolny), ale cała reszta powinna być pisana zgodnie z zasadami języka polskiego.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:38   #18
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Owszem, są nazwiska nieodmienne (np. Barbara Wolny), ale cała reszta powinna być pisana zgodnie z zasadami języka polskiego.
A skąd wiadomo, które jest nieodmienne?
Stary 2014-05-23, 14:40   #19
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo często dostaje zaproszenia tego typu. Dochodzę do wniosku, że nazwisko ma tylko mój mąż
dafuq
Jak piszesz
Anna i Piotr Kowalski - tak, wtedy możesz tak myśleć
Jak Anna i Piotr Jagulewicz - to nazwisko was obu, to o co chodzi.
Stary 2014-05-23, 14:43   #20
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
A skąd wiadomo, które jest nieodmienne?
Jeśli chodzi o nazwiska pań, to odmieniają się tylko te zakończone na -a: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629613
Ogólna zasada: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629611
Stary 2014-05-23, 17:05   #21
Dotka90
Zakorzenienie

Nie wiem co jest z tą odmianą nazwisk, mnóstwo ludzi twierdzi, że 'ich nazwisko się nie odmienia'.

Wypisuję teraz zaproszenia na ślub i odmieniamy praktycznie wszystkie nazwiska.

Dla mnie Anna i Jan Jagulewicz brzmi beznadziejnie, napisałabym Annę i Jana Jagulewiczów.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 17:09   #22
invisible_01
Zakorzeniona

Odmieniam nazwiska, ale nic nie poradzę na to, że niektóre moim zdaniem lepiej brzmią nieodmienione. Bardziej podoba mi się "spotkałam dzisiaj Piotra Linde" niż "Piotra Lindego".
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 18:06   #23
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Odmieniam nazwiska, ale nic nie poradzę na to, że niektóre moim zdaniem lepiej brzmią nieodmienione. Bardziej podoba mi się "spotkałam dzisiaj Piotra Linde" niż "Piotra Lindego".
Mnie to nieodmienione "Linde" brzmi jak literówka w odmianie nazwiska "Linda", gdybym usłyszała takie zdanie, to na pewno myślałabym, że pan nazywa się Piotr Linda.

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2014-05-23 o 18:07
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 18:34   #24
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Mnie to nieodmienione "Linde" brzmi jak literówka w odmianie nazwiska "Linda", gdybym usłyszała takie zdanie, to na pewno myślałabym, że pan nazywa się Piotr Linda.
O to prawda, nie pomyślałam o tym Ale faktycznie masz rację, tak to brzmi.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 19:19   #25
I am Rock
lokalna gwiazda

Ja mam nazwisko rzeczownikowe i je odmieniam, wszyscy znajomi je odmieniają, a obcy ludzie mają problem. Nie odmieniają.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 20:06   #26
NibyNic
Zakorzenienie

jest sobie takie nazwisko Dzienis
i teraz jak powinno być? "Annę i Tomasza Dzienis" czy "Annę i Tomasza Dzienisów" no i "życzą A. T. Dzienisowie" czy"życzą A.T Dzienisi" a może "życzą A.T. Dzienis" no i jeśli się odmienia w pierwszej sytuacji to i obowiązkowo trzeba w drugiej?
jednak wydaje mi się, że w praktyce lepiej wygląda i brzmi brak odmiany, a w teorii podejrzewam, że się odmienia

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 20:09   #27
Dotka90
Zakorzenienie

Dzienisów/ Dzienisowie

Przy okazji polecam: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 20:11   #28
Mome
Raczkowanie

Cytat:
Zakładam nowy wątek, bo w innym wątku zrobił się ciekawy offtop na temat odmiany nazwisk

Co sądzicie o odmianie nazwisk w języku polskim? Uważacie, że odmiana nazwisk jest potrzebna? Jesteście za tym, by zostawić odmianę taką, jaka jest teraz? A może jesteście zdania, że warto z odmiany nazwisk w ogóle zrezygnować albo też przynajmniej uprościć jej zasady?
Nie bardzo rozumiem, co tu rozważać. Nazwy własne to gramatycznie rzeczowniki jak każde inne, czemu miałoby się ich nie odmieniać?

Jeśli chodzi o trudność, to uważam, że zasady odmiany nazwisk obcojęzycznych są niekiedy nieco przekombinowane - no ale wiadomo, że obce słowa z założenia trudno dopasować do naszego systemu Natomiast w przypadku np. wspomnianych Jurgielewiczów a) naprawdę nie widzę specjalnych trudności w odmianie, które by trzeba było likwidować - zasady są tutaj jednoznaczne; b) to, że komuś "brzmi" albo "nie brzmi" odmienione/nieodmienione nie jest żadnym argumentem w kwestii poprawności.
Mome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 20:23   #29
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
tutaj jest troszeczkę bardziej pogmatwana sprawa, bo w przypadku mchu i Mecha dochodzi żywotność i wokalizacja jerów, a także wyjątki od tejże.
Argument o żywotności przyjmuję. Z kolei ten o wokalizacji jerów średnio mi pasuje. Jery zanikły przed XII wiekiem, nazwiska szlacheckie zaczęły funkcjonować koło XV wieku. Wcześniej były przydomki, ale chyba wtedy nie odmieniano inaczej rzeczownika pospolitego i przydomka konkretnego człowieka?

Cytat:
To jest bardzo trudny temat, ja sama (choć pracuję w zawodzie już kilka lat i jestem po polonistyce) często mam problem z niektórymi nazwiskami.
Dla mnie to dowód na to, że odmiana nazwisk jest naprawdę trudna. A z tego powodu, właściwie niemożliwa do utrzymania w społeczeństwie. Jeśli nawet osoby naukowo i zawodowo związane z językiem polskim mają niekiedy problem z odmianą nazwisk, to przeciętny człowiek na pewno będzie miał z nią spore problemy.
Stary 2014-05-23, 20:28   #30
String Emil
Raczkowanie

Mnie w sumie zdziwiła w USC dowolność co do przybierania formy nazwiska. Przyjęłam nazwisko męża, które jest przymiotnikiem. Powiedzmy, że mąż ma nazwisko Zielony. A ja mogłam być E. Zielona, lub E. Zielony - do wyboru. Emilia Zielony brzmi nieco jak Monica Lewinsky
String Emil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości