|
|
#1 |
|
ma zielone pojęcie
|
Odmiana nazwisk – tak czy nie?
Zakładam nowy wątek, bo w innym wątku zrobił się ciekawy offtop na temat odmiany nazwisk
![]() Co sądzicie o odmianie nazwisk w języku polskim? Uważacie, że odmiana nazwisk jest potrzebna? Jesteście za tym, by zostawić odmianę taką, jaka jest teraz? A może jesteście zdania, że warto z odmiany nazwisk w ogóle zrezygnować albo też przynajmniej uprościć jej zasady? Uważacie, że to dobrze, że duża część nazwisk jest nieodmienna, jeśli noszą je kobiety? A odmienna, jeśli noszą je mężczyźni? Czy odmiana nazwisk, na przykład na zaproszeniach, jest dla Was problemem? Zwłaszcza, gdy zapraszacie parę, która nosi jedno nazwisko, więc na zaproszeniu nazwisko powinno się pojawić w liczbie mnogiej? Na przykład, „zapraszam Annę i Jana Jurgielewiczów”? Wątek typowo plotkowy, więc zapraszam do dzielenia się wszelkimi refleksjami dotyczącymi odmiany nazwisk
|
|
#2 |
|
.
|
Dot.: Odmiana nazwisk – tak czy nie?
profesor Miodek jest na tak i w zasadzie jak czytałam, dziwi się, że ludzie w wielu przypadkach nie odmieniają nazwisk ;P
|
|
#3 |
|
zuy mod
|
Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, niż jest. A odmieniania nazwisk, które w formie żeńskiej są nieodmienne w ogóle nie widzę.
W sumie jedyny problem stanowią nazwiska w formie żeńskiej u mężczyzny - bo mimo wszystko się odmieniają. (np. Wrona). Ale w sumie też przychodzi to automatycznie - odmiana jest naturalna dla kogoś, kto z językiem obcuje od dziecka, jednak nie chciałabym tego tłumaczyć obcokrajowcowi
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Zależy jakie nazwisko
Wolę "Annę i Jarosława Jagulewicz" ale już "Annę i Jarosława Kowalskich"
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Jak wiem jak odmienić to odmieniam a jak mam problem to zostawiam jak jest, prosta sprawa
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Kiedys oglądałam ten program gdzie Miodek odpowiada na pytania studentów i było o nazwiskach, że większość poprawnie jest odmawiać powiedział.
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
podejrzewam że jest jakaś tajemna polonistyczna zasada pt "jeśli nazwisko ma końcówkę xyz to odmieniamy w sposób $@#( a jak końcówkę typu (@#$#(@ bądź pochodzenia ($@#_( lub nazwisko jest warzywem to wtedy nie"
![]() no bo jednak "Annę i Pawła Buraków" nie bardzo, Annę i Pawła Burak = ok. |
|
|
|
|
#8 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Zasad dotyczących odmiany nazwisk jest pełno. Nawet w przypadku rodzimych nazwisk zasady są różne. Np. nazwisko Wrona odmienia się tak samo, jak ptak wrona: Wrona, Wrony, Wronie itp. Z kolei nazwisko Mech wiele wspólnego ze zwykłym mchem w odmianie nie ma, bo jest Mech, Mecha, Mechowi…
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też jestem absolutnie za odmienianiem nazwisk, nieodmienione brzmią według mnie... głupio
|
|
|
#10 |
|
wasza koleżanka
|
Ja mam nazwisko z końcówką -uk i nie lubię gdy ktoś je odmienia, brzmi to strasznie
.
|
|
|
#11 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie zasada jest taka: jeśli da się odmienić, to się odmienia, chyba że może mieć znaczenie pejoratywne/obraźliwe. Np. pani po ślubie przyjęła nazwisko męża, które brzmi Ciemny - wówczas nie musi być panią Ciemną (choć tak jest w innych sytuacjach, typu Loska), może zostać panią Ciemny. To jest pokręcone momentami dla językoznawców, nieraz spieramy się o jakieś odmiany między sobą, o ich rodzaj - podobnie jest z tym, czy nazwisko powinno mieć odmianę rzeczownikową czy przymiotnikową, wszyscy znamy Ewę Farną, tu odmiana jest dość intuicyjna. Ale niedawno miałam problem z nazwiskiem typu Wieszona - Anny Wieszony czy Anny Wieszonej? Otóż w takich wypadkach rodzaj odmiany zależy to od tradycji rodzinnej - nie zmienimy w końcu zapisów ustalonych z dziada pradziada (podobnie jest z mieszkańcami miast - nieraz zwracana jest uwagą, że zgodnie z zasadą odmieniamy w wydawnictwie np. kęcianie, ale w Kętach nikt tak siebie nazywa - tam są kęczanie). Tradycja lokalna/rodzinna zawsze wygrywa z rygorystycznymi i niekiedy szalonymi zasadami, ale pod jednym warunkiem - że nazwisko (lub nazwa mieszkańca miasta) jest odmieniane, gdy tylko ta odmiana jest możliwa. ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
Edytowane przez najfajniejsza Czas edycji: 2014-05-23 o 14:34 |
||
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
wokalizacja jerów, kopnę cię zaraz w kostkę
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
teraz to cię kopne w obie
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo często dostaje zaproszenia tego typu. Dochodzę do wniosku, że nazwisko ma tylko mój mąż ![]() Nie lubię niechlujstwa, niechciejstwa, lenistwa i flejtuchowatości językowej. Owszem, są nazwiska nieodmienne (np. Barbara Wolny), ale cała reszta powinna być pisana zgodnie z zasadami języka polskiego.
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak piszesz Anna i Piotr Kowalski - tak, wtedy możesz tak myśleć Jak Anna i Piotr Jagulewicz - to nazwisko was obu, to o co chodzi. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o nazwiska pań, to odmieniają się tylko te zakończone na -a: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629613
Ogólna zasada: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629611 |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem co jest z tą odmianą nazwisk, mnóstwo ludzi twierdzi, że 'ich nazwisko się nie odmienia'.
Wypisuję teraz zaproszenia na ślub i odmieniamy praktycznie wszystkie nazwiska. Dla mnie Anna i Jan Jagulewicz brzmi beznadziejnie, napisałabym Annę i Jana Jagulewiczów. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzeniona
|
Odmieniam nazwiska, ale nic nie poradzę na to, że niektóre moim zdaniem lepiej brzmią nieodmienione. Bardziej podoba mi się "spotkałam dzisiaj Piotra Linde" niż "Piotra Lindego".
|
|
|
|
|
#23 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Edytowane przez coffee Czas edycji: 2014-05-23 o 18:07 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
lokalna gwiazda
|
Ja mam nazwisko rzeczownikowe i je odmieniam, wszyscy znajomi je odmieniają, a obcy ludzie mają problem. Nie odmieniają.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
jest sobie takie nazwisko Dzienis
i teraz jak powinno być? "Annę i Tomasza Dzienis" czy "Annę i Tomasza Dzienisów" no i "życzą A. T. Dzienisowie" czy"życzą A.T Dzienisi" a może "życzą A.T. Dzienis" no i jeśli się odmienia w pierwszej sytuacji to i obowiązkowo trzeba w drugiej? jednak wydaje mi się, że w praktyce lepiej wygląda i brzmi brak odmiany, a w teorii podejrzewam, że się odmienia
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Dzienisów/ Dzienisowie
Przy okazji polecam: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/ |
|
|
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o trudność, to uważam, że zasady odmiany nazwisk obcojęzycznych są niekiedy nieco przekombinowane - no ale wiadomo, że obce słowa z założenia trudno dopasować do naszego systemu Natomiast w przypadku np. wspomnianych Jurgielewiczów a) naprawdę nie widzę specjalnych trudności w odmianie, które by trzeba było likwidować - zasady są tutaj jednoznaczne; b) to, że komuś "brzmi" albo "nie brzmi" odmienione/nieodmienione nie jest żadnym argumentem w kwestii poprawności.
|
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Mnie w sumie zdziwiła w USC dowolność co do przybierania formy nazwiska. Przyjęłam nazwisko męża, które jest przymiotnikiem. Powiedzmy, że mąż ma nazwisko Zielony. A ja mogłam być E. Zielona, lub E. Zielony - do wyboru. Emilia Zielony brzmi nieco jak Monica Lewinsky
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.