|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Picie wody z rana- a częste sikanie w pracy. Jak sobie z tym radzić?
Od kiedy pije wode z samego rana, czuje sie zdrowsza. Ale.. jest problem.. czesto chodze do wc. W pracy nie za czesto moge korzystac z WC- taka specyfika pracy. Jak wy sobie z tym radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Picie wody z rana- a częste sikanie w pracy. Jak sobie z tym radzić?
Pijemy mniej wody z rana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Aale to nie odbije sie zle na samopoczuciu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Picie odpowiedniej ilości płynów może rzeczywiście mieć korzystny wpływ na samopoczucie w ciągu dnia. Jednak każde wypicie "czystej" wody wiąże się ze wzmożoną produkcją moczu ponieważ pomaga ona wypłukiwać toksyny z organizmu. Aby uniknąć tego problemu rano najlepiej szklankę wody zastąpić np szklanką wody z cytryną lub kubkiem zielonej czy czerwonej herbaty. Czysta woda bardzo szybko "przenika" przez nerki, natomiast dodatek innych substancji powoduje że woda wolniej jest pochłaniana przez co później nam się chce siusiu. Ponadto dobrze jest pamiętać że w ciągu dnia powinno się przyjmować 1,5-2 litry płynów- zaliczamy tu nie tylko wodę ale też kawę, herbatę a także wodę zawartą w zupach czy owocach. Trzeba mieć świadomość że za duża ilość wypitej wody może mieć skutek odwrotny od zamierzonego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
No nie wiem... Zielona herbata jest bardzo moczopędna, tak samo jak kawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Lepiej pić częściej, a mniej. Wtedy nie kończy się to tak częstymi wizytami w toalecie, bo organizm zdąży przyswoić wodę, a większe jej ilości po prostu usuwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
jezu, bez przesady z tą cukrzycą. jeśli nie wypija 5-8l i nie czuje ciągłego pragnienia to sorry -lekarz ją co najwyżej wyśmieje z powodu urojonej cukrzycy. logiczne, że jak się więcej pije to i sikać trzeba więcej. autorko - wypijaj mniej płynów od rana, później pij więcej.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=skazana_na_bluesa;5 0668036]jezu, bez przesady z tą cukrzycą. jeśli nie wypija 5-8l i nie czuje ciągłego pragnienia to sorry -lekarz ją co najwyżej wyśmieje z powodu urojonej cukrzycy. logiczne, że jak się więcej pije to i sikać trzeba więcej. autorko - wypijaj mniej płynów od rana, później pij więcej.[/QUOTE
Nie przesadzaj z tymi 5-8 l płynów - mam w bliskiej rodzinie 3 osoby z cukrzycą i ŻADNA z nich nie wypijała takiej ilości płynów a do toalety biegały co chwila. Fakt, cukrzyca objawia się wzmożonym pragnieniem ale nie zawsze. Nie straszę nikogo cukrzycą tylko uwrażliwiam żeby obserwować swój organizm bo chyba warto wcześniej wyłapywać symptomy. A i jeszcze jedno-siedzę w środowisku lekarskim i żaden lekarz nie ma prawa wyśmiać pacjenta który przychodzi do niego z jakimikolwiek obawami, lekarz może pacjenta co najwyżej wyprowadzić z błędu i uspokoić a nie śmiać się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
No dobrze a tak poza zmianą płynów to jak jeszcze można sobię radzić? Zaintrygował mnie temat : P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tą cukrzycą to nie przesadzaj., Dziewczyna pije duzo wody, wiec normalne, że czesciej potrzebuje chodzic do wc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Oczywiście że cukrzyca ma więcej objawów ale autorka nie napisała nic nt tego czy ma wzmożone pragnienie, może nie zwróciła na to uwagi itd. dlatego napisałam że częste sikanie jest jednym z objawów cukrzycy, zwracając jej uwagę po prostu. Nie mówię że ma cukrzycę bo takich rzeczy poprzez forum się nie da zrobić tylko sugeruję żeby obserwowała swój organizm bo wzmożone sikanie może być związane z występowaniem innego zaburzenia. I nie neguję tego że cukrzyca wiąże się ze zwiększonym pragnieniem tylko wartości spożytych płynów które podałaś nie dotyczą wszystkich. I nie rozumiem tutaj pojęcia urojona choroba- zwiększona produkcja moczu to nie jest normalny stan organizmu i jeśli się z takim objawem uda do lekarza to dlaczego ma być wyśmiana? Oczywiście jeśli uważa że rzeczywiście z tym sikaniem jest coś nie tak. Nie musi przecież mówić że podejrzewa u siebie cukrzycę . Wiem, że są osoby które wymyślają sobie choroby i wiedzą lepiej od lekarza, ale nie o tym tu mowa. A o cukrzycy napisałam bo właśnie u mojej kuzynki jedynym objawem tego że coś się nie tak dzieje było częste, bardzo częste oddawanie moczu - oczywiste że w związku z tym więcej piła ale w granicach normy a nie 5-8 l. I właśnie dopiero lekarz stwierdził u niej cukrzycę- wybrała się do niego bo wiedziała i czuła że tak częste sikanie nie jest normalne i coś musi być nie tak. Dlatego nie można generalizować że u każdego choroba objawia się dokładnie tak samo. I tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Temat rzeka...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do wody, to wiem, że przelatuje, i że należy ją pić małymi łyczkami, mówię tylko, że na mnie bardziej działa woda niż herbata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Dokładnie, też mnie wkurzają już te ataki, może lepiej odpuścić udział w forum skoro komuś brakuje do niego cierpliwości...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
.
|
Cytat:
tak, bawisz się w medycynę internetową. jak pojawi się wątek dziewczyny, która napisze, że szuka sposobu na zniwelowanie bólu głowy, bo siedzi długo przy komputerze w pracy to co byś jej zaleciła? wizytę u lekarza, bo to nowotwór mózgu, bo ktoś z twoich znajomych tak miał? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
To co, nie ma sposobu?
Ja non stop biegam do WC, mam tak od daawna, tzn jako dziecko niewiele piłam bo nie odczuwałam pragnienia, potem kiedy się naczytałam, że niezdrowo itd to zaczęłam pić no i sikać ![]() I teraz jak mam wizję np całodniowej wycieczki, zwiedzania bez możliwości komfortowego chodzenia do WC to planuję się odwodnić ![]()
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Ja mam mały pęcherz i wytrzymuje max 2 h także zawsze gdy szukam pracy muszę się pytać jak głupia czy wychodzenie do toalety poza czasem przerwy to problem
:banghead: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No raczej nie ma sposobu, taki masz organizm. U mnie ostatnio coś się zmieniło i nie latam tak często... Może to wina diety. Podobno węgle ładnie wiążą wodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
W sumie może też mam po prostu mały pęcherz...miałam kiedyś USG i pani powiedziała, że ładny
![]() ![]() O, i węgli mało jem, często w postaci warzyw i owoców czyi dodatkowe płyny. Tak, teraz mam super pracę i nikt nie wnika czy idę do wc, do ksero czy cokolwiek, ale czasem jest mi głupio tak latać ![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
przynajmniej masz dobrze nawodniony organizm i przy okazji pozbywasz się toksyn, czyli lepiej się czujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Niestety, mamy XXI wiek a jeden z większych problemów pracowników to wychodzenie do WC poza przerwą. Jeszcze pracodawca gapi się z pogardą jak wychodzusz zbyt często : O jak mi przykro, że jestem tylko człowiekiem i mam sprawny pęcherz... Przecież te dwie minuty mojego wc co 2 godziny rozwalą cały Pański interes ![]() Taka prawda, szukamy sposobu jak sobie zaszkodzić przez jakieś chore wymogi, dlatego ja postanowiłam zrobić jak mi Tż kazał : nie możesz wytrzymać, wychodzisz i trudno, nikt nie ma prawa kazać Ci robić pod siebie, bez przesady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.