|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Darowizna i oświadczenie o dożywotnim mieszkaniu
Witajcie
![]() Mam pewien problem prawny. Jakiś czas temu dostałam w akcje darowizny mieszkanie od rodzica.Warunkiem było to,że pewna osoba z rodziny będzie mogła tam mieszkać do końca życia.Nie pytajcie po co,dlaczego...to jest po prostu chore. Wszystko zostało załatwione notarialnie,posiadam akt notarialny i dodatkowe pisemko dotyczące tej osoby,że będzie mogła u mnie dożywotnio mieszkać.To pismo nie jest dołączone do aktu notarialnego,jest "zwyklą" kartką z opisem składającym się z tylko 2 zdań,a na odwrocie są tylko dane moje,notariusza i informacja,że pobrano ode mnie kwotę w wysokości iluś tam zł za ten dokument. Gdzieś doczytałam,że takie oświadczenie,iż zezwalam na dożywotnie mieszkanie jest ważne TYLKO wtedy,gdy jest tak jakby 'połączone' z aktem notarialnym, czyli spięte razem itd. Nie ukrywam,że jeśli by się okazało,że faktycznie tak jest to by przyniosło mi to ogromną ulgę. Bardzo proszę o informację od kogoś kto siedzi w temacie jak to z tym jest.Ja wiem,że prościej pójść do notariusza i zapytać o taką rzecz ,ale nie zaszkodzi zapytać na forum o jedną taką rzecz jak ktoś ma w tym pojęcie. Przypominam jeszcze raz- akt notarialny jest,w nim jest tylko informacja,że rodzic oddaje mi w darowiźnie mieszkanie. Oświadczenie o dozywotnim mieszkaniu innego członka rodziny jest oddzielną kartką za którą notariusz pobrał jakieś grosze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Darowizna i oświadczenie o dożywotnim mieszkaniu
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Słyszałam od kilku osób i gdzieś mignęło mi w kodeksie ,że jeśli nie jest związany z aktem notarialnym to nie ma mocy prawnej i już sama nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Naczelna Nastolatka
|
Związany z aktem notarialnym to nie znaczy fizycznie spiety zszywaczem.
Aczkolwiek wydaje mi się ze to nie może być swistek tylko normalny dokument notarialny. Ni wiem też czy wogole taki warunek przy darowiźnie jest zgodny z prawem. Notariusz to jakiś znajomy był? wysłane telepatycznie
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2016-09-13 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak jak dziewczyny mówią to nie będzie mieć znaczenia (raczej, praktykującym prawnikiem nie jestem więc nie będę ferować wyroku). Zresztą nawet jeśli okazałoby się, że z formalnego puntu widzenia coś jest nie tak to ta darowizna jest ściśle związana ze służebnością mieszkania i jakbyś odmówiła takiej osobie tego mieszkania to nie jestem pewna ale twoi rodzice mogli by się pokusić o odwołanie darowizny
Swoją drogą to cięzka sprawa z tymi służebnościami mieszkania
I can be social. Today I meowed at my cat and he meowed back. Edytowane przez Mad_cat Czas edycji: 2016-09-13 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
W akcie notarialnym nie ma ani słowa o służebności mieszkania.
Dlatego się zastanawiam czy mam się o co martwić... To jest taki właśnie zwykły "świstek" i nie wiem...czy ma moc prawną czy nie. Poradzę się jeszcze na jakimś forum prawnym na wszelki wypadek Owszem ciężka sprawa z tym jest...ale wiadomo jak to jest z rodziną. Niektórzy chcą nas u*upić za wszelką cenę,ale lepsze to niż nie mieć wcale darowizny bo w końcu kiedyś wygaśnie ta służebność Edytowane przez 201609141113 Czas edycji: 2016-09-13 o 17:13 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
a w KW jest wpisana?
ta osoba ma jakis papier ? Btw taka sluzebnosc mozna chyba wykupic,tylko taka osoba musi sie zgodzic, a jak sie sprzedaje mieszkanie to sie oswiadcza,ze takich cudow tam nie ma inaczej ktos Cie moze pozwac (bo sluzebnosc nie wygasa przy sprzedazy) |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Naczelna Nastolatka
|
Akt darowizny nie ma w sobie opisu służebności. To jest potwierdzane osobnym dokumentem.
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale jakby się okazało, że faktycznie tak jest, to tę osobę wyrzucasz z mieszkania, które podarował Ci rodzic m.in. za jej dożywotnie mieszkanie? Albo ta sprawa ma jakieś 10 dno, albo brak empatii i wdzięczności to Twoje drugie imię... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
To co czytałaś prawdopodobnie dotyczyło dożywocia gdzie faktycznie w treści umowy darowizny nieruchomości, w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązuje się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie.
Czym innym jest natomiast ustanowienie służebności mieszkania na rzecz innej osoby (i wtedy może to być inna osoba niż ta zbywająca mieszkanie - co pasuje do stanu faktycznego). Służebność mieszkania może być ustanowiona samodzielnie, nie musi być "związana" z aktem przenoszącym własność nieruchomości. Od razu powiem, że przy tak przedstawionym stanie faktycznym nikt Ci nie odpowie, jak to wygląda - bez treści dokumentów to wróżenie z fusów (jakieś "oddzielnie" kartki...). Rekomenduję udać się ze wszystkimi dokumentami do notariusza lub radcy prawnego / adwokata z treścią dokumentów i rozstrzygnąć wszelkie wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiesz jak wygląda sytuacja w mojej rodzinie to proszę się nie wypowiadaj na ten temat ![]() Wracając do tematu - dziękuję wszystkim za odpowiedzi, uzyskałam już informację na forum o odpowiedniej tematyce i jest tak jak myślałam-nie ma wpisu do kw ani w akcie notarialnym-nie ma mocy prawnej. Temat można zamknąć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zupełnie zbędne.
Wow, ktoś się dzięki temu dowiedział o kogo to z rodziny autorka chce wywalić z mieszkania darowanego ![]()
#17 | |
sissy that walk
|
Skoro informacje uzyskane, to zamykam na prośbę autorki
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.