Ambicje - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-08-04, 14:51   #1
nefretam
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 395
GG do nefretam

Ambicje

Po pierwsze wola³abym, ¿eby by³ to bardziej ogólny w±tek ni¿ studium mojego przypadku.
Mam 25 lat, faceta od roku, robiê doktorat. I stwierdzam, ¿e odk±d jestem w zwi±zku, rodz± siê powa¿ne plany, ¶lub, dzieci itd. to moje ambicje zawodowe chyba trochê spad³y. Bêdê mia³a ustn± prezentacjê na miêdzynarodowej konferencji, ale mam wra¿enie, ¿e du¿o bardziej ucieszy³by mnie w tym momencie pier¶cionek zarêczynowy.
Jako nastolatka by³am nastawiona na karierê, raczej gardz±ca tzw. matkami-polskami i generalnietrochê ¼le nastawion± do facetów (w domu mia³am raczej kiepski wzorzec zwi±zku). A teraz to w sumie wydaje mi siê, ¿e nie by³oby mi bardzo ¼le jakbym zasz³a w ci±¿e i posiedzia³a trochê w domu. Na pewno wola³abym pó¼niej, jednak chyba przede wszystkim ze wzgledu na mo¿liwo¶ci podró¿owania, zwiedzania itd.

Wiêc pytanie do dziewczyn po studiach, w sta³ych zwi±zkach czy z czasem zmieni³o Wam siê podej¶cie do tzw. kariery? Czy trochê spad³y Wam ambicje i poczu³y¶cie, ¿e dom, dziecko to te¿ w jakis sposób realizacja siebie?
nefretam jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 15:23   #2
asvr
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 867
Dot.: Ambicje

Nie wyobra¿am sobie ¿ebym mia³a faceta od roku i juz planowa³a dzieci
Ja siê skupiam na pracy, podró¿ach, rozwoju. Zanim pojawia sie dzieci chcialabym ju¿ miec ca³e mieszkanie wyremontowane i nowszy samochod a to kosztuje. Dlatego pieni±dze te¿ s± istotne.
Jestem starsza od Ciebie i nie wiem czy kiedykolwiek bêdê chcia³a dzieci ale na pewno nie w sytaucji dopóki nie od³o¿ê jakich¶ pieniêdzy sensownych, nie pokoñczê remontów itp.

"Tak wiêc trwaj± wiara, nadzieja, mi³o¶æ - te trzy:
z nich za¶ najwiêksza jest mi³o¶æ."

asvr jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 15:35   #3
anusska89
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 111

Cytat:
Napisane przez nefretam Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze wola³abym, ¿eby by³ to bardziej ogólny w±tek ni¿ studium mojego przypadku.
Mam 25 lat, faceta od roku, robiê doktorat. I stwierdzam, ¿e odk±d jestem w zwi±zku, rodz± siê powa¿ne plany, ¶lub, dzieci itd. to moje ambicje zawodowe chyba trochê spad³y. Bêdê mia³a ustn± prezentacjê na miêdzynarodowej konferencji, ale mam wra¿enie, ¿e du¿o bardziej ucieszy³by mnie w tym momencie pier¶cionek zarêczynowy.
Jako nastolatka by³am nastawiona na karierê, raczej gardz±ca tzw. matkami-polskami i generalnietrochê ¼le nastawion± do facetów (w domu mia³am raczej kiepski wzorzec zwi±zku). A teraz to w sumie wydaje mi siê, ¿e nie by³oby mi bardzo ¼le jakbym zasz³a w ci±¿e i posiedzia³a trochê w domu. Na pewno wola³abym pó¼niej, jednak chyba przede wszystkim ze wzgledu na mo¿liwo¶ci podró¿owania, zwiedzania itd.

Wiêc pytanie do dziewczyn po studiach, w sta³ych zwi±zkach czy z czasem zmieni³o Wam siê podej¶cie do tzw. kariery? Czy trochê spad³y Wam ambicje i poczu³y¶cie, ¿e dom, dziecko to te¿ w jakis sposób realizacja siebie?

Dok³adnie tak mam, chocia¿ ze swoim jestem trochê d³u¿ej bo 5 lat, jeste¶my zarêczeni i mieszkamy razem ale je¶li chodzi o temat dzieci to niestety ale mój T¯ najpierw chce siê rozwijaæ zawodowo...eh.
''S± ludzie, z którymi od pierwszej chwili znajdujesz wspólny jêzyk. A potem bez wzglêdu na up³yw czasu, dziel±ce was kilometry albo dni milczenia wystarczy, jedno spojrzenie i znów rozumiecie siê bez s³ów.''
— Mia

anusska89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 16:34   #4
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

nie wiem co ma jedno do drugiego
bêdê mieæ wesele i bia³± sukniê, ale bêdê te¿ osob± wykszta³con± z w³asnymi zainteresowaniami. nie kumam problemu. bo po ¶lubie dalej bêdê studiowaæ. i robiæ to co przed...

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

mi nic nie spad³o xD a ci¶nienie mam jeszcze wiêksze bo du¿o ³atwiej jest dorobiæ siê we dwójkê. nie mam ¿adnych ci±got do rodzenia dzieci w tym momencie, raczej mam problem gdy¿ w naszym wspólnym mieszkaniu brakuje jednego dodatkowego pomiesczenia np na garderobê co jest zwi±zane ¶ci¶le z pieniêdzmi i prac±

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2015-08-04 o 16:44
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 16:34   #5
201605051021
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 115

Cytat:
Napisane przez anusska89 Poka¿ wiadomo¶æ

Dok³adnie tak mam, chocia¿ ze swoim jestem trochê d³u¿ej bo 5 lat, jeste¶my zarêczeni i mieszkamy razem ale je¶li chodzi o temat dzieci to niestety ale mój T¯ najpierw chce siê rozwijaæ zawodowo...eh.
Bo to jest prawdziwy dramat, jak facet chce sie rozwijac zawodowo...
201605051021 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 16:35   #6
201604181004
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez asvr Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wyobra¿am sobie ¿ebym mia³a faceta od roku i juz planowa³a dzieci
Ja siê skupiam na pracy, podró¿ach, rozwoju. Zanim pojawia sie dzieci chcialabym ju¿ miec ca³e mieszkanie wyremontowane i nowszy samochod a to kosztuje. Dlatego pieni±dze te¿ s± istotne.
Jestem starsza od Ciebie i nie wiem czy kiedykolwiek bêdê chcia³a dzieci ale na pewno nie w sytaucji dopóki nie od³o¿ê jakich¶ pieniêdzy sensownych, nie pokoñczê remontów itp.
to samo tutaj
Stary 2015-08-04, 16:37   #7
201703060948
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 422

Cytat:

Priorytety siê zmieniaj±, zw³aszcza jak dobijasz do 30. Skoro u Ciebie zaczê³o siê to wcze¶niej to chyba dobrze.

Przemy¶l czy ten doktorat Ci siê na co¶ przyda je¶li nie chcesz pracowaæ na uczelni. Ja podczas swojego du¿o siê nauczy³am ale na rynku pracy to kiepska inwestycja.
201703060948 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 16:42   #8
201604181004
Konto usuniête

a w marzeniach o pier¶cionku nie ma nic strasznego.
tak naprawdê gdybym mog³a siê teraz z czego¶ ucieszyæ:
z konferencji miêdzynarodowej ALBO z ma³ego szczeniaczka
to bym siê bardziej z psa cieszy³a
Stary 2015-08-04, 16:43   #9
D_94
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 329

My¶lê, ¿e jest pewna zale¿no¶æ, ¿e jak siê zako☠☠☠☠emy to czêsto dorastamy do my¶li o za³o¿eniu rodziny. Niestety kobiety czêsto z tym przesadzaj± np. bez zawodu, pracy i potem ich jedyne ¿ycie to opieka nad dzieckiem i ¿yj± ¿yciem mê¿a. To takie trochê egoistyczne. O z³apa³am faceta, zróbmy sobie dziecko, a ty siê martw o pieni±dze dla ca³ej rodziny.

Nie warto jednak rezygnowaæ z rozwoju dla szybkiego za³o¿enia rodziny. Wszystko da siê pogodziæ. Np. ja zaplanowa³am, ¿e skupiam siê na karierze do mniej wiêcej 27 r.¿. i wtedy je¿eli osi±gnê to co sobie za³o¿y³am, zdecydujê siê na rodzinê. Nie zrezygnowa³abym z tego dla nikogo.
D_94 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 18:19   #10
green way
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 003

Nie wiem czy tylko dla mnie, ale czytaj±c powy¿sze posty odnoszê wra¿enie, ¿e w dzisiejszych czasach ambicja ludzi=egoizm. Bo ci±gle tylko ja, ja, ja i ja, i najwa¿niejsze, ¿eby mnie by³o jak najlepiej, i ¿eby moje marzenia by³y koniecznie spe³nione. A wiêc na co komu zwi±zek, dzieci? ¯eby siê pokazaæ, ¿e na to te¿ mnie staæ? Dziwne to trochê i nieludzkie, i takie ma³o kobiece niestety. Ja, bêd±c facetem za ¿adne skarby nie zwi±za³abym siê z tak± "ambitn± kobiet±", bo do ¿ycia potrzebujê ciep³a i wieeelu uczuæ, a tak¿e empatii i blisko¶ci, a tego w przypadku takich osób jako¶ nie widzê i nie czujê. Smutne...
green way jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 18:31   #11
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 669

Cytat:
Napisane przez green way Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wiem czy tylko dla mnie, ale czytaj±c powy¿sze posty odnoszê wra¿enie, ¿e w dzisiejszych czasach ambicja ludzi=egoizm. Bo ci±gle tylko ja, ja, ja i ja, i najwa¿niejsze, ¿eby mnie by³o jak najlepiej, i ¿eby moje marzenia by³y koniecznie spe³nione. A wiêc na co komu zwi±zek, dzieci? ¯eby siê pokazaæ, ¿e na to te¿ mnie staæ? Dziwne to trochê i nieludzkie, i takie ma³o kobiece niestety. Ja, bêd±c facetem za ¿adne skarby nie zwi±za³abym siê z tak± "ambitn± kobiet±", bo do ¿ycia potrzebujê ciep³a i wieeelu uczuæ, a tak¿e empatii i blisko¶ci, a tego w przypadku takich osób jako¶ nie widzê i nie czujê. Smutne...

Od kiedy to empatia, blisko¶æ wykluczaj± ambicje ? Jakby¶ chcia³, aby ¿y³a twoja przysz³a kobieta ?
Ma nie skoñczyæ szko³y - takiej, jakiej chce ? Ma nie znale¼æ pracy, która j± satysfakcjonuje ?

Niestety, ale w dzisiejszych czasach, aby pozwoliæ sobie na dziecko - tak, pozwoliæ, nie sp³odziæ i jako¶ to bêdzie - trzeba t± kasê mieæ. W innym wypadku, najczê¶ciej mieszkasz k±tem u te¶ciów, albo zwalasz ca³± "robotê" na partnera, który musi zarobiæ na ca³± rodzinê, w najgorszym wypadku nie masz kasy na start je¶li ewentualny m±¿ odwali cyrk/bêdziesz za¶lepiona.

Kobieta szczê¶liwa, to kobieta spe³niona. W ¿yciu ma siê du¿o ról - mo¿na byæ dobrym pracownikiem, ¿on±, matk±. A to, ¿e kto¶ nie pcha siê w zwi±zek/ rodzenie dzieci na dzieñ dobry ¶wiadczy tylko i wy³±cznie o jego dojrza³o¶ci.

Ogarnij te¿, ¿e w wiêkszo¶ci w tym w±tku wypowiadaj± siê m³ode dziewczyny, studentki lub zaraz po studiach. Przeciêtnego studenta nie staæ na spe³nianie marzeñ, zakup/wynajem mieszkania w wiêkszym mie¶cie/czy inne zachcianki. Jak nie teraz to kiedy ?

Edytowane przez z_blondem_mi_do_twarzy
Czas edycji: 2015-08-04 o 18:44
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-04, 18:51   #12
D_94
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 329

Cytat:
Samym ciep³em dzieci nie nakarmisz niestety. To egoizm, ¿e kto¶ chce mieæ dobr± pracê zanim zdecyduje siê na dzieci? Chyba kto¶ tu myli pojêcia. Tak najlepiej od razu robiæ sobie dzieci, facet niech pracuje 12h/dobê, a potem pretensje, ¿e zwi±zek siê sypie, bo para nie ma czasu dla siebie?

Dziecko nie powinno byæ zachciank±. Jak jest wpadk±, to trzeba stan±æ na wysoko¶ci zadania i sobie poradziæ, ale planowanie dzieci ze z³± sytuacj± materialn± jest NIEODPOWIEDZIALNE.
D_94 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 19:20   #13
Tutli
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 777

Cytat:
Jestem w zwi±zku 8 lat, 2 lata po ¶lubie i przyznam, ¿e moja chêæ do wicia domowego gniazdka i tematu dzieci jest na tym samym (niskim) poziomie. Raczej sobie nigdy nie wyobra¿a³am posiadania dzieci przed osi±gniêciem odpowiedniej pozycji zawodowej a prowadzenie domu to totalnie nie moja dzia³ka i g³ównie zajmuje siê tym mój m±¿.

Je¶li jeste¶ z facetem rok i masz my¶li "ci±¿a, domek", to lepiej przystopuj i zajmij siê doktoratem Co prawda znam kilka osób, które karierê naukow± robi± maj±c ma³e dzieci i to wiêcej, ni¿ jedno, ale wtedy bez wsparcia siê nie obejdzie i jest du¿o trudniej - musisz mieæ mnóstwo samozaparcia. Je¶li lubisz to, co robisz, i chcesz siê rozwijaæ to naprawdê szkoda my¶leæ o przerwie na "siedzenie w domu", bo dla wielu kobiet ta przerwa staje siê permanentna a potem bêdzie szkoda straconych szans.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makija¿, kuchniê i co-do-g³owy-przyjdzie.

Obiecujê, ¿e nie bêdzie statystyki.
Tutli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 19:58   #14
vouvray
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Zale¿y co masz na my¶li pisz±c ambicje zawodowe. Mo¿na mieæ ambicje, które mo¿na realizowaæ samemu w domu, w czasie który Tobie pasuje (np. nauka jêzyka), a mo¿na mieæ i takie, które wymagaj± nieustannych wyjazdów w delegacje i podporz±dkowania ca³ego ¿ycia pod karierê.
Moim pierwszym celem by³o znalezienie pracy w zawodzie, a ba³am siê, ¿e mi siê nie powiedzie, poniewa¿ moj± bran¿± jest przemys³. Mia³am zawsze takie ambicje, ¿eby w pracy wykazywaæ siê, awansowaæ, a po dostaniu pracy w zawodzie okaza³o siê, ¿e dzia³ka któr± siê zajmujê jest tak z³o¿onym procesem, ¿e ca³kowite wdro¿enie siê, czy zostanie tzw. ekspertem potrwa kilka lat. Po prostu robiê swoje, a moj± ambicje zaspokajam nauk± jêzyków obcych (moim marzeniem jest znaæ dwa biegle).

Nie k³óci siê to w ¿aden sposób z moj± wizj± rodziny. Ch³opak niczego nie zmieni³, mi³o¶æ nagle nie zmieni³a mojego podej¶cia do nauki i rozwoju, które pielêgnuje w sobie od x lat. Nie rozumiem te¿ aluzji, ¿e osoba która lubi siê uczyæ/rozwijaæ jest egoist± i nie umie funkcjonowaæ w zwi±zku. Ja jestem z tych s³odkopierdz±cych w zwi±zku, a chce siê rozwijaæ, potrzebuje tego, ¿eby czuæ siê spe³nion± i niby dlaczego jestem egoistk±?

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2015-08-04 o 19:59
vouvray jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 20:33   #15
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

Cytat:
smutne jest jak kobieta która urodzi³a kilkoro dzieci kocha je i czule siê nimi zajmuje traci mê¿a, jedynego ¿ywiciela rodziny który ciê¿ko pracowa³ na dobrostan rodziny. Co ona ma zrobiæ z dziur± w CV?
Zawsze istnieje mo¿liwo¶æ utraty pracy czy pogorszenia stanu zdrowia. Lepiej jest jak oboje partnerzy pracuj±, wypracowuj± pozycje zawodow±, maj± satysfakcjonuj±c± pracê.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 22:15   #16
kcia161991
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Có¿... Ja mam w³asn± firmê i dopiero powoli, powoli zaczynam sobie wyobra¿aæ, ¿e kiedy¶ mog³abym byæ matk± mimo ¿e mój T¯ by bardzo chcia³. Ale pier¶cionkiem bym nie pogardzi³a ;p Na pewno jedno nie mo¿e wykluczaæ drugiego, ¿e jak ju¿ rodzina to koniec ¿ycia zawodowego. A mam 24 lata. My¶lê, ¿e du¿o te¿ zale¿y od partnera
za mocno kochasz, tak, jak ja.'
kcia161991 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 22:18   #17
Linka25
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 441

Mam mê¿a, dziecko i ambicje Oraz, o zgrozo, zawodowe osi±gniêcia.
Linka25 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 22:30   #18
Gregorius_
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 848

Cytat:
Napisane przez drabineczka Poka¿ wiadomo¶æ
No ale czy to ¼le ?

Je¶li bardziej by¶ siê cieszy³a z psa no to przynajmniej wiesz teraz co jest dla Ciebie wa¿ne. Wiesz te¿ co jest dla Ciebie ma³o wa¿ne.

Czasem tak jest, ¿e co¶ tam nam siê wydaje wa¿ne, priorytetowe, a tak naprawdê potem okazuje siê, ¿e to nie przynosi rado¶ci.

Ja w zesz³ym roku mia³em tak, ¿e pój¶cie na wino z jedn± dziewczyn± dalo mi wiêcej frajdy, rado¶ci ni¿ to, ¿e w jednym miesi±cu zarobi³em piêciocyfrow± kwotê. Nie, wcale nie chcê powiedzieæ, ¿e pieni±dze nie s± wa¿ne. Uwa¿am, ¿e po osi±gniêciu pewnego pu³apu, zaczynamy sobie zdawaæ sprawê z tego, ¿e inne aspekty ¿ycia te¿ potrafi± dawaæ rado¶æ.

Je¶li kto¶ od 2-3 lat zarabia np. 5000 z³ to mogê w ciemno obstawiaæ, ¿e gdy po tych 3 latach dostanie podwy¿kê do 6000 z³ to bardziej bêdzie siê cieszy³ ... z czego¶ innego, czego¶ nie zwi±zanego z czym¶ stricte materialnym. Z tym, ¿e w³a¶nie dosta³ psa, albo nauczy³ siê sam hiszpañskiego.

Byæ mo¿e Ty osi±gnê³a¶ ten stan. W jednej ga³êzi (edukacja, doktoraty) osi±gnêla¶ wysoki poziom i dalszy progres ju¿ nie daje takiego szczê¶cia, co przeskok na inn± ga³±¼, jeszcze nie do koñca rozpoznan±, czyli w³a¶nie np. ten pies

Cytat:
Te¿ trochê w tym prawdy jest. Te¿ znam kilka takich, które widz± tylko t± karierê i swoje JA. Mam wra¿enie, ¿e drugi cz³owiek jest dla nich po prostu balastem, przeszkod± na drodze do kariery.

Nigdy bym siê z kim¶ takim nie zwi±za³. Nie chcia³bym byæ piatym ko³em u wozu, przeszkod±.

Ja jako¶ nie musia³em siê nastawiaæ tylko i wy³±cznie na moje JA, ¿e ja muszê to, ja muszê tamto.

Tak, te¿ czasami na my¶l przychodzi mi egoizm, gdy o nich pomy¶lê.\
Te osoby nie kumaj±, ¿e akurat je¶li chodzi o dorabianie siê, robienie kariery to ³atwiej w³a¶nie robi siê to w Polsce we dwoje. Dlaczego ? Bo wystarczy, ¿e jedno zarabia dobrze, a drugie chocia¿ trochê dorzuci siê do bud¿etu i jest ju¿ bardzo spoko. Staæ wtedy i na uciechy materialne (czyli po prostu rzeczy - czy to zachcianki, czy niezbêdne), i na uciechy duchowe.

Edytowane przez Gregorius_
Czas edycji: 2015-08-04 o 22:38
Gregorius_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-04, 23:11   #19
kahoko hino
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 060

Cytat:
Napisane przez drabineczka Poka¿ wiadomo¶æ
zdecydowanie tak samo!

Cytat:
Napisane przez D_94 Poka¿ wiadomo¶æ
Samym ciep³em dzieci nie nakarmisz niestety. To egoizm, ¿e kto¶ chce mieæ dobr± pracê zanim zdecyduje siê na dzieci? Chyba kto¶ tu myli pojêcia. Tak najlepiej od razu robiæ sobie dzieci, facet niech pracuje 12h/dobê, a potem pretensje, ¿e zwi±zek siê sypie, bo para nie ma czasu dla siebie?

Dziecko nie powinno byæ zachciank±. Jak jest wpadk±, to trzeba stan±æ na wysoko¶ci zadania i sobie poradziæ, ale planowanie dzieci ze z³± sytuacj± materialn± jest NIEODPOWIEDZIALNE.
moim zdaniem jest to bardzo wa¿ne. dzieci to nie s± zabawki dla rodziców, a ludzie, którzy zas³uguj± na dobre warunki. nie mam ambicji byæ profesorem czy najlepszym specjalist± w kraju, ale chcê zarabiaæ takie pieni±dze, abym mog³a przyjemnie ¿yæ, tak samo, jak ewentualne dziecko.

Cytat:
Napisane przez Linka25 Poka¿ wiadomo¶æ
Mam mê¿a, dziecko i ambicje Oraz, o zgrozo, zawodowe osi±gniêcia.
kahoko hino jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-04, 23:21   #20
czilala4
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 445

Mo¿e i ma³o wiem o ¿yciu, bo mam dopiero 24 lata i od dwóch lat jestem w zwi±zku- ale zanim pozna³am mojego ch³opaka to nie wyobra¿a³am sobie przed 30tk± zak³adania rodziny i dzieci. Studiujê do¶æ wymagaj±cy kierunek, w którym mo¿liwo¶ci rozwoju s± spore, zreszt± sama nauka trwa po studiach jeszcze jakie¶ 6-7 lat, wiêc w¶ród moich znajomych taka postawa to nic dziwnego. Ale odk±d jeste¶my razem trochê zmieni³y mi siê priorytety- jasne, studia muszê skoñczyæ, ale potem wcale nie muszê wybieraæ najbardziej absorbuj±cej czas i energiê specjalizacji bo w miêdzyczasie chcia³abym wyj¶æ za m±¿ i urodziæ dzieci. My¶lê, ¿e za jakie¶ 2-3 lata by³oby w sam raz

24.06.2017
czilala4 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 07:55   #21
Gregorius_
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 848

Cytat:
Napisane przez czilala4 Poka¿ wiadomo¶æ
jasne, studia muszê skoñczyæ, ale potem wcale nie muszê wybieraæ najbardziej absorbuj±cej czas i energiê specjalizacji bo w miêdzyczasie chcia³abym wyj¶æ za m±¿ i urodziæ dzieci. My¶lê, ¿e za jakie¶ 2-3 lata by³oby w sam raz
No có¿, po prostu doro¶lejesz i uczysz siê, ¿e ¿ycie nie polega na zrobieniu "papierów", "100 kursów" tylko na balansie miêdzy prac±, rozwojem, a czasem na najbli¿szych (czyli tzw. work-life balance).

Dla mnie, ³adowanie 90-100 % energii do 30 roku ¿ycia w kursy, papiery, edukacjê w murach to ... bardzo ryzykowna inwestycja. Po prostu czasem trzeba siê zastanowiæ czy te kursy, taki nak³ad energii faktycznie ma sens. Co nam to da ? Uczyni to nas szczê¶liwymi ? Bêdziemy mieli pe³no pieniêdzy ? (Co z tego, je¶li bêdziemy siedzieæ po 12 godz w pracy i nie bêdziemy mieli ... kiedy i z kim wydawaæ tych pieniêdzy). Mo¿e mo¿na mieæ mniej pieniêdzy, z mniej absorbuj±c± specjalizacj±, ale przynajmniej mieæ czas dla siebie ? No a mo¿e szybciej nauczymy siê wszystkiego id±c do pracy, a nie ci±gle studiuj±c ?

Co kto lubi...

Edytowane przez Gregorius_
Czas edycji: 2015-08-05 o 08:02
Gregorius_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 08:12   #22
elizakasia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 157

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Poka¿ wiadomo¶æ
No có¿, po prostu doro¶lejesz i uczysz siê, ¿e ¿ycie nie polega na zrobieniu "papierów", "100 kursów" tylko na balansie miêdzy prac±, rozwojem, a czasem na najbli¿szych (czyli tzw. work-life balance).

Dla mnie, ³adowanie 90-100 % energii do 30 roku ¿ycia w kursy, papiery, edukacjê w murach to ... bardzo ryzykowna inwestycja. Po prostu czasem trzeba siê zastanowiæ czy te kursy, taki nak³ad energii faktycznie ma sens. Co nam to da ? Uczyni to nas szczê¶liwymi ? Bêdziemy mieli pe³no pieniêdzy ? (Co z tego, je¶li bêdziemy siedzieæ po 12 godz w pracy i nie bêdziemy mieli ... kiedy i z kim wydawaæ tych pieniêdzy). Mo¿e mo¿na mieæ mniej pieniêdzy, z mniej absorbuj±c± specjalizacj±, ale przynajmniej mieæ czas dla siebie ? No a mo¿e szybciej nauczymy siê wszystkiego id±c do pracy, a nie ci±gle studiuj±c ?

Co kto lubi...
Te¿ tak uwa¿am. To na pewno du¿y b³±d odk³adanie szukania partnera/me¿a do 30-tki. Znam kilka dziewczyn, które sobie tak postanowi³y i teraz ¿a³uj±, bo s± tak zapracowane, ¿e nie maj± na to w ogóle czasu, a i kr±g wolnych mê¿czyzn znacznie siê zmniejszy³. Trzeba równolegle rozwijaæ wiedzê, karierê i ¿ycie osobiste.
elizakasia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 08:29   #23
nefretam
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 395
GG do nefretam

Mam wra¿enie, ¿e czê¶æ osób mnie ¼le zrozumia³a.
Nie chodzi o to, ¿e znalaz³am portki i teraz zamierzam rzuciæ pracê i zostaæ kur± domow±. Raczej, ¿e w tej chwili nie wydaje mi siê to ju¿ najwiêksz± katorg± i pora¿k± ¿yciow±. I ¿e np. kiedy¶ mog³am siedzieæ w labie do 20, teraz je¶li mogê to wolê co¶ skoñczyæ na nastêpny dzieñ. Nie mam takiego parcia, ¿e muszê najszybciej, najlepiej. I nagle okaza³o siê, ¿e ugotowanie dobrego obiadu te¿ mo¿e przynie¶æ satysfakcjê.
nefretam jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 08:30   #24
SteveS
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 893

Ja jestem wielbicielk± zasady work - life balance. I przyznam szczerze, ¿e odk±d jestem w zwi±zku (ponad 6 lat), staram siê te dwie rzeczy ³±czyæ. Studia ju¿ jaki¶ czas temu skoñczy³am, pracujê od 18 roku ¿ycia, ca³y czas w zawodzie - wiadomo, najpierw praktyki itd., ale teraz rozwijam siê dok³adnie w kierunku, w którym zawsze marzy³am, i który studiowa³am. Nie sprawia to, ze mam pe³no kasy - ambicja zawodowa nie zawsze przek³ada siê na kasê. Ale za to mam czas dla mojego mê¿a, psa, znajomych.
Co do dzieci - ja na ich posiadanie "psychicznie" jestem gotowa ju¿ od jakiego¶ czasu. Ale najpierw by³ ¶lub, potem ogarniêcie spraw prawnych, jeszcze wcze¶niej uk³adanie spraw zawodowych. I dopiero teraz, po remoncie mieszkania, kupnie auta - mogê powiedziec, ze odpowiedzialnie mogê mieæ dzieci. Bo zrobiæ sobie dzieci to czêsto ¿adna sztuka. Ale nie chcia³abym macierzyñstwa odk³adaæ na po 30-tce, dlatego teraz robiê wszystko, aby nie musieæ tego robiæ.
I tak, plany siê zmieni³y nieco po poznaniu mojego mê¿a, ale nie zmieni³y siê od razu. I ca³y czas ewoluowa³y, przez ca³y okres naszego zwi±zku

Cytat:
Nie chodzi o to, ¿e znalaz³am portki i teraz zamierzam rzuciæ pracê i zostaæ kur± domow±. Raczej, ¿e w tej chwili nie wydaje mi siê to ju¿ najwiêksz± katorg± i pora¿k± ¿yciow±. I ¿e np. kiedy¶ mog³am siedzieæ w labie do 20, teraz je¶li mogê to wolê co¶ skoñczyæ na nastêpny dzieñ. Nie mam takiego parcia, ¿e muszê najszybciej, najlepiej. I nagle okaza³o siê, ¿e ugotowanie dobrego obiadu te¿ mo¿e przynie¶æ satysfakcjê.
A to jest szczera prawda. Cieszy mnie, gdy zostanê wyró¿niona w swojej pracy, choæ ze wzglêdu na jej charakter jest to raczej uznaniowe ni¿ finansowe. Jednocze¶nie jednak, w podobnym stopniu (choæ inaczej) cieszy mnie, gdy zrobiê dobry obiad albo zmierzê siê ze stert± prasowania. I mój m±¿ te¿ wyrós³ z tego, co by³o powiedzmy 7 lat temu - ¿e w domu nieposprz±tane, jak to w mieszkaniu studenckim, ¿e ci±gle imprezy i to by³ priorytet. Takie drobne rzeczy ciesz± jedynie wówczas, gdy ma siê je z kim dzieliæ.

Edytowane przez SteveS
Czas edycji: 2015-08-05 o 08:33
SteveS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 09:01   #25
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Cytat:

Dojrzewasz.
Zaczynasz ogarniaæ, ze cz³owiek to cos wiecej ni¿ tylko zawartosc portfela i wyscig szczurów.
Ze ¿eby byc szcze¶liwym, nalezy tak sie urz±dziæ, by odczuwaæ przyjemn± równowagê pomiedzy ró¿nymi p³aszczyznami zycia: uczuciow±, zawodow±, rodzinn±, osobist±, duchow± i cielesn±.

U ka¿dego proporcje pomiêdzy tymi p³aszczyznami s± inne, i nale¿y kierowaæ siê w³asnymi potrzebami, a nie "jedynies³usznymi"

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 10:59   #26
Ammia
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 871

Cytat:

Ambicje raczej mi nie spad³y ale na pewno wa¿na jest kwestia ustalenia priorytetów, nic nie stoi na przeszkodzie aby po ¶lubie równie¿ realizowaæ siê zawodowo. Owszem wcze¶niej mia³am chyba wiêksze "parcie" na skoñczenie zaplanowanych studiów i kursów i kurczowo siê tego trzyma³am teraz trochê odpu¶ci³am ale nadal jest to w planach, ustali³am rzeczy dla mnie wa¿ne i wa¿niejsze, dom i dziecko tak - ale równocze¶nie realizowanie siê zawodowo.
Co prawda w dzieci siê póki co nie pcham bo chcê zrobiæ to co sobie za³o¿y³am- znam mnóstwo dziewczyn posiadaj±cych dziecko, pracuj±cych i studiuj±cych jednocze¶nie i wiem jak im ciê¿ko, dlatego chcê osi±gn±æ pewien standard ¿ycia aby nie martwiæ siê o przysz³o¶æ dziecka- kwestia priorytetów.

Edytowane przez Ammia
Czas edycji: 2015-08-05 o 11:06
Ammia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 12:01   #27
Azhaar
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 521

Có¿, ka¿dy ma inne priorytety i kiedy indziej mo¿e mu siê obudziæ instynkt rodzicielski (nie nazywam tego specjalnie dojrza³o¶cia, bo chêæ lub niechêæ posiadania dzieci zwi±zek z dojrza³o¶cia ma zerowy). Porównywanie siê tutaj jest naprawdê bez sensu bo nie ma lepszej i gorszej opcji.
Natomiast mówienie o karierze zawodowej jako egoizmie to jaka¶ farsa.
A posiadanie dzieci to nie jest egoizm? Bo chcemy wzmocniæ NASZ zwi±zek, bo chcemy realizowaæ SIEBIE jako rodziców, bo MY chcemy byæ szczê¶liwi. No skoro realizowanie siê zawodowo i czerpanie z tego korzy¶ci jest egoizmem to rozumiem ze posiadanie dzieci, nawet je¶li nie jeste¶my w stanie nic temu dziecku zapewniæ, ale koniecznie chcemy spe³niæ swoje potrzeby tez raczej egoizmem jest, prawda?
Nie lubiê te¿ gadania o zapracowanych ludziach co to nie maj± czasu na znalezienie drugiej po³ówki. Bzdura. Poszukiwanie powodu bycia singlem zawsze jest na zasadzie ,,daj mi cz³owieka, znajdê na niego paragraf". Tez s³ysza³am kiedy¶ teksty ,,Ty nie masz faceta, bo skupiasz siê na samorozwoju" a mówi³y mi to osoby z grafikiem ob³o¿onym dwa razy bardziej ode mnie bêd±ce w zwiazku

Edytowane przez Azhaar
Czas edycji: 2015-08-05 o 12:03
Azhaar jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 12:52   #28
green way
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 003

Wcale nie uwa¿am, ¿e ¿ycie kobiety jest tylko dwubiegunowe: karierowiczka kontra kura domowa. Jest ca³a masa ról po¶rodku, w których kobieta mo¿e odnale¼æ spe³nienie i satysfakcjê, ale... Ten wspó³czesny egoizm kobiet odnoszê bardziej do patrzenia na ¶wiat przez pryzmat mojej kariery, stanu posiadania i wy³±cznie moich wyborów. Zwi±zek to wypadkowa oczekiwañ obydwu osób, wiêc powinno siê braæ pod uwagê wszystkie argumenty obu stron. Jak to siê ma do tego, ¿e teraz coraz czê¶ciej dzieci pragn± mê¿czy¼ni ni¿ ich ambitne ¿ony. Bo kariera, pieni±dze, presti¿ i wyrobienie sobie pozycji s± na tyle wa¿ne, ¿e przes³aniaj± najbli¿sz± osobê obecn± (mê¿a) i przysz³± (dziecko)? Bo jak nie mam odpowiedniej sumy na koncie chc±c posiadaæ dziecko, to jestem nieodpowiedzialna? Bo od razu muszê posiadaæ wszystko i to z najwy¿szej pó³ki, ¿eby staæ siê dobr± ¿on± i matk±? My¶lê, ¿e w tym ca³ym wspó³czesnym ¶wiatopogl±dzie gubi siê podstawowe warto¶ci w ¿yciu cz³owieka i podejmuje siê swego rodzaju konsumpcyjny galop ku dobrobycie nie do koñca zdaj±c sobie prawê z tego, co powinno byæ w ¿yciu wa¿ne, a bez czego mo¿na siê spokojnie obej¶æ. I obawiam siê, ¿e ta ambicja u kobiety nie koñczy siê z chwil± osi±gniêcia wszystkich dóbr i aspiracji doczesnych, i ¿e z chwil± urodzenia dziecka zaczyna siê kolejny galop w stronê ambicji i oczekiwañ wobec wspó³ma³¿onka i dzieci. Najlepsza dzielnics, najlepsze szko³y, wybitne osi±gniêcia i wyniki w nauce dzieci i wyj±tkowa kariera dla kolejnego pokolenia ludzi sukcesu. Z tego, co obserwujê w moim otoczeniu ten pêd do doskona³o¶ci nigdy siê nie koñczy. I czy to nie jest egoizm i podporz±dkowywanie najbli¿szych osób w³asnej wizji ¶wiata?
green way jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 13:05   #29
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 669

Cytat:
Jak to siê ma do tego, ¿e teraz coraz czê¶ciej dzieci pragn± mê¿czy¼ni ni¿ ich ambitne ¿ony. Bo kariera, pieni±dze, presti¿ i wyrobienie sobie pozycji s± na tyle wa¿ne, ¿e przes³aniaj± najbli¿sz± osobê obecn± (mê¿a) i przysz³± (dziecko)? Bo jak nie mam odpowiedniej sumy na koncie chc±c posiadaæ dziecko, to jestem nieodpowiedzialna? Bo od razu muszê posiadaæ wszystko i to z najwy¿szej pó³ki, ¿eby staæ siê dobr± ¿on± i matk±? My¶lê, ¿e w tym ca³ym wspó³czesnym ¶wiatopogl±dzie gubi siê podstawowe warto¶ci w ¿yciu cz³owieka i podejmuje siê swego rodzaju konsumpcyjny galop ku dobrobycie nie do koñca zdaj±c sobie prawê z tego, co powinno byæ w ¿yciu wa¿ne, a bez czego mo¿na siê spokojnie obej¶æ. I obawiam siê, ¿e ta ambicja u kobiety nie koñczy siê z chwil± osi±gniêcia wszystkich dóbr i aspiracji doczesnych, i ¿e z chwil± urodzenia dziecka zaczyna siê kolejny galop w stronê ambicji i oczekiwañ wobec wspó³ma³¿onka i dzieci.
Bo czêsto to facet jest starszy o kilka lat i ma czas wskoczyæ na rynek pracy w celu zbierania do¶wiadczenia zawodowego ? Wiêc wcze¶niej go staæ na za³o¿rnie rodziny ?
Bo kobiety w Pl zarabiaj± mniej na tych stamych stanowiskach co faceci ?

Tak, jak nie masz kasy a starasz siê o dziecko to jeste¶ nieodpowiedzialny. Bo kto¶ to dziecko musi utrzymaæ, wychowaæ, wykszta³ciæ. Bo ³atwiej/fajniej/lepiej wychowuje siê dziecko, kiedy mo¿esz mu pokazaæ ¶wiat, kiedy mo¿e ralizowaæ siê przez rozwijanie umiejêtno¶ci, sport.... to wszystko kosztuje, masz tego ¶wiadomo¶æ ? I tu nie chodzi o najwy¿sz± pó³kê, tylko o przyzwoity poziom, który kosztuje w cholere.

A nawet je¶li kto¶ chce najwy¿sz± pó³kê, to co w tym z³ego ?

Jezus, brzmisz jak kawaler bez kobiety pod 30tke który bardzo by chcia³, ale wszystkie z³e baby takie ambitne.

Edytowane przez z_blondem_mi_do_twarzy
Czas edycji: 2015-08-05 o 14:43
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-08-05, 13:19   #30
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

Cytat:
Wcale nie uwa¿am, ¿e ¿ycie kobiety jest tylko dwubiegunowe: karierowiczka kontra kura domowa. Jest ca³a masa ról po¶rodku, w których kobieta mo¿e odnale¼æ spe³nienie i satysfakcjê, ale... Ten wspó³czesny egoizm kobiet odnoszê bardziej do patrzenia na ¶wiat przez pryzmat mojej kariery, stanu posiadania i wy³±cznie moich wyborów. Zwi±zek to wypadkowa oczekiwañ obydwu osób, wiêc powinno siê braæ pod uwagê wszystkie argumenty obu stron. Jak to siê ma do tego, ¿e teraz coraz czê¶ciej dzieci pragn± mê¿czy¼ni ni¿ ich ambitne ¿ony. Bo kariera, pieni±dze, presti¿ i wyrobienie sobie pozycji s± na tyle wa¿ne, ¿e przes³aniaj± najbli¿sz± osobê obecn± (mê¿a) i przysz³± (dziecko)? Bo jak nie mam odpowiedniej sumy na koncie chc±c posiadaæ dziecko, to jestem nieodpowiedzialna? Bo od razu muszê posiadaæ wszystko i to z najwy¿szej pó³ki, ¿eby staæ siê dobr± ¿on± i matk±? My¶lê, ¿e w tym ca³ym wspó³czesnym ¶wiatopogl±dzie gubi siê podstawowe warto¶ci w ¿yciu cz³owieka i podejmuje siê swego rodzaju konsumpcyjny galop ku dobrobycie nie do koñca zdaj±c sobie prawê z tego, co powinno byæ w ¿yciu wa¿ne, a bez czego mo¿na siê spokojnie obej¶æ. I obawiam siê, ¿e ta ambicja u kobiety nie koñczy siê z chwil± osi±gniêcia wszystkich dóbr i aspiracji doczesnych, i ¿e z chwil± urodzenia dziecka zaczyna siê kolejny galop w stronê ambicji i oczekiwañ wobec wspó³ma³¿onka i dzieci. Najlepsza dzielnics, najlepsze szko³y, wybitne osi±gniêcia i wyniki w nauce dzieci i wyj±tkowa kariera dla kolejnego pokolenia ludzi sukcesu. Z tego, co obserwujê w moim otoczeniu ten pêd do doskona³o¶ci nigdy siê nie koñczy. I czy to nie jest egoizm i podporz±dkowywanie najbli¿szych osób w³asnej wizji ¶wiata?

no w³a¶nie - zwi±zek to wypadkowa oczekiwañ kobiety i mê¿czyzny. I nale¿y braæ pod uwagê zdanie obojga. Nie oznacza to ¿e je¿eli mê¿czyzna pragnie dziecka teraz a kobieta woli za 5 lat to ma byæ jak chce facet. Rozs±dne jest wypracowanie sobie pozycji zawodowej, zdobycie do¶wiadczenia a dopiero pó¼niej zdecydowanie siê na dziecko.
Ale wspó³czesne kobiety raczej nie decyduj± siê na dzieci bo maj± umowê ¶mieciow±, albo za najni¿sz± krajowa a m±¿ podobnie. Nie wybieraj± miêdzy Pary¿em, miêdzynarodow± konferencj± a posiadaniem dziecka. Raczej jest to wybór miêdzy mam dziecko ale nie przed³u¿yli mi umowy o pracê, jak we trójkê utrzymamy siê za 1200 z³ na wynajmowanym pokoju.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-08-06 14:36:37

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.