![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Oswiadczyny - pierścionek ?!
Witam serdecznie Forumowiczki.
Niedawno na tym forum przeczytałem informacje iż podobno pierścionek zaręczynowy powinien wynosić dwukrotność zarobków. Niedawno ukończyłem studia i dopiero zaczynam prace w zawodzie na statkach jako oficer. Jednak moje zarobki aktualnie przekraczają kwotę ponad 12 tyś na mies. To oznacza że mam kupić pierścionek za 20 tyś zł?? Wydaje mi sie to lekką przesadą tymbardziej iż zakupiłem wczasy na Malediwy o których moja wybranka nawet nie wie, myśli że wybieramy się jedynie do jej dziadków, zamierzam ten fakt przedstawić jej w dzien wyjazdu ![]() Proszę o opinie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oswiadczyny - pierścionek ?!
wierzysz w takie rzeczy ? wybierz pierścionek w normalnej cenie a resztę kasy lepiej przeznaczcie na wesele
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wojciech Szczęsny zarabia w przeliczeniu 580.000 złotych tygodniowo. Kupił swojej narzeczonej pierścionek za... 50 tys. zł. 50.000 to ~8,5% jego TYGODNIOWYCH zarobków. Weźmy standardowego Kowalskiego, który zarabia powiedzmy 2000 - MIESIĘCZNIE. Czyli jego tygodniówka wynosi ~500zł. 8,5% z 500zł to 42,50. Który facet miałby czelność wydać tyle na pierścionek zaręczynowy? Ale taki jest mniej więcej sens kierowania się jakimiś durnymi kwotami umownymi. Pierścionek za 20 tysięcy... Nie znam wybranki, ale jak dla mnie to przesada. Bałabym się go nosić, a chyba to dość ważne, żeby nosić go z radością a nie w panicznym strachu, że gdzieś się zgubi. Postaraj się wybrać taki, który jej się spodoba, a nie że "za 20.000". Przedział 5-10 i Malediwy jak na mój gust naprawdę wystarczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie wierz w te bzdury
![]()
![]() |
#5 | |
Raróg
|
Skąd Ty wytrzasnąłeś taką bzdurę? Pierwsze słyszę
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
A co sądzicie o takiej propozycji:
http://wkruk.pl/pierscionki/pierscio...-kruk,id-67391 Moja dziewczyna lubi raczej skromne rzeczy, więc staram się znaleść coś bez zbędnych udziwień. Panie w salonie Kruka perfidnie namawiały mnie na inne modele oczywiście za większą cene. Tak z samej ciekawości spodziewam sie iż mają one płacone od utargu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PS Zazdro ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Standardowego złota nie lubi. Lubi srebro to wiem na pewno a białe złoto wyglada jak srebro - ja tam nie widze różnicy jak to facet
![]() Jeżeli mogę zadać jeszcze jedno pytanie, jak myślicie która opcja zaręczyn jest lepsza czy żadna nie pasuje do tej chwili. 1. opcja, zabieram ze soba pierscionek i skacze w tamdemie z instruktorem i ląduje na plaży gdzie będzie na mnie czekała i w chwili wylądowana na spadochronie klękam i proszę ją o rękę. 2. opcja zareczyny pod wodą umieszczam wcześniej pierscionek pod wodą są nawet specjalne sznurki do tego ![]() Z góry dziękuje za porady. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Może jestem dziwna, ale żadna z tych opcji do mnie nie przemawia, a może lot balonem i oświadczyny?
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Lot balonem odpada - nie ma tam nawet takiej opcji jest to wyspa, 15 domków, 30 turystów. Po zdjęciach widze że idzie ją obejść w około 1 h, więc nie będzie tam takich rozrywek.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Uzależnienie
|
A tak romantycznie na plaży przy zachodzie słońca, lub po zachodzie w świetle rozstawionych pochodni?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja w życiu nie chciałabym takich oświadczyń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
live your passion
|
Cytat:
![]() Ja osobiście wolałabym jakoś bardziej romantycznie, w jakimś ładnym miejscu czy to o zachodzie czy przy księżycu. Nie chciałabym też oświadczyn pod publikę (tak może wypaść z tym spadochronem), bo jak dla mnie to musi być taka intymna, prywatna chwila, a nie z ludźmi, którzy się patrzą i czekają i nagrywają. Cały romantyzm ucieka.
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście mnie się podoba białe złoto, ale od TŻ dostałam pierścionek z żółtego złota i nie chciałabym innego. Nieważna jest cena, ważny jest gest. (A jeśli dla kogoś ważne są pieniądze, to nie wiem czy taka osoba jest warta uwagi) Może podpytaj jej koleżanki jaki by chciała, jaki jej się podoba. Mnie mój TŻ zapytał wprost i to sobie bardzo cenie, bo zasięgnął opinii osoby najbardziej wiarygodnej ![]() Cytat:
Opcja nr 2. wiesz jaki ona ma stosunek do nurkowania? Potrafi nurkować? Bo to chyba nie jest takie łatwe bez przygotowania. Weź nie kombinuj, postaraj się, żeby to był Wasz wyjątkowy wieczór, a nie jakaś pokazówka.
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
te podane przez ciebie opcje zupelnie nie w moim stylu. Ja generalnie nie jestem fanką tych dzikich pomysłów typu "zrobie krotki film o nas i poprosze w multikinie zeby go puscili jako zwiastun". Dla mnie zareczyny to bardzo intymna chwila i po stokroc wolalabym zeby facet sam upiekl moje ulubione ciasto, zrobil moja ulubiona herbate i podajac mi je do lozka zapytal czy zostane jego zona niz zeby odstawial jakas szopke
![]() no chyba ze jestescie dosc szaleni, wtedy taka opcja nie jest zlym pomyslem ![]() mnie mój sie oswiadczyl w przepieknym miejscu z dala od ludzi, a zamiast pierscionka dostalam cos innego ![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W sumie to druga mi też nie leży, ja bym wolała jakoś prościej. Chyba, że to jej klimaty. BTW własnie doszłam do wniosku, że źle wybrałam studia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
No nic dziekuje za porady zrobie to chyba jednak na plaży o jakimś wschodzie słońca
![]() Do Noane nigdy nie jest za późno żeby iść na zaoczne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
to ja słyszałam, że musi kosztować przynajmniej jedną miesięczną pensję haha
![]() Ja to traktuję jako żarty, bo dla mnie diamenty znaczenia nie mają. Ważniejsza jest miłość i szczerość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Ten pierścionek w ogóle nie wygląda jakby miał kosztować 6 tyś... taki klasyk, pomyslalabym że kosztuje z 2 może... maks 3. Obie opcje zaręczyn kiepskie. W pierwszej tak naprawdę jest to atrakcja dla Ciebie a ona ma na Ciebie czekać jak kołek na plaży. W drugiej: byłabym się że tak drogi pierścionek odplynie czy zatonie. Podobnie jak z zakopaniem w piasku. Możesz go już więcej nie zobaczyć.
Ps: powiedz dziewczynie o niespodziance z Malediwami na tyle wcześnie, by zdążyła się przepakowac. Kobieta zabiera do walizki zupełnie inne rzeczy na tropikalne wakacje a innne na wakacje do dziadków. ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Balabym się* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Czytanie ze zrozumieniem w narodzie zanika...
W pierwszej opcji (ze spadochronami) laska skakałaby pierwsza, a autor po niej i wtedy by się oświadczył. Tadam. Nikt by nikogo samego nie zostawił ani nie robił prezentu tylko dla siebie. Mnie się podoba opcja z oświadczynami pod wodą, ale jak później ten pierścionek na palec wsunąć albo jak coś powiedzieć lub zareagować? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]() Co do pierścionka, to możesz podpytać swoją dziewczynę jakie kamienie szlachetne lubi. Sama dostałam szafir i brylanty w białym złocie, co według mnie było świetne, bo pierścionek odróżniał się od klasyków z diamentem. BTW. Jeśli masz możliwość to na Twoim miejscu wybrałabym się do złotnika/jubilera który sam wykonuje biżuterię. Mój mąż tak zrobił - nie dość, że mam piękny pierścionek, do tego jedyny w swoim rodzaju. No i stosunek ceny do jakości był bardzo korzystny.
![]() |
![]() |
#24 |
live your passion
|
A może oświadczyny na jachcie/łódce? By było nawet powiązane z Twoją pracą troszkę.
![]() |
#25 |
zuy mod
|
Opcja pierwsza dla mnie byłaby super.
Pierścionka poszukaj ładnego i dobrej jakości (odpuść sobie śmieciówki bo tam z jakością jest różnie), nie patrz na to ze za mało kosztuje.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Sorki facet.. ale oficer tyle nie zarabia tym bardziej świeżo po studiach
![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2015-08-15 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zniszczyłeś mi życie.
Scenariusz ja skaczę pierwsza, potem on i jak wyląduje mi się oświadcza brzmi przecudownie. ![]() Ale jak widać, większość dziewczyn się z Tobą nie zgodzi. Myślę, że to przechodzi jeśli OBOJE skaczecie i ona lubi takie atrakcje. A ta cena pierścionka to... ten pomysł z tymi dochodami... Gdybym była tą dziewczyną wolałabym pierścionek za stówę i coś fajnego za resztę (np. tą wycieczkę, jak piszesz), ale ja w ogóle nie wierzę w pierścionki zaręczynowe, więc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
.
|
zabiłabym faceta, gdyby nie powiedział mi, gdzie jedziemy. istotna jest kwestia chociażby spakowania odpowiednich ciuchów.
ja się z taką opinią o kosztach pierścionka nie spotkałam.
![]() |
#29 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ekhem, wcale nie uwazam, zeby pierscionek za 20 tys. (jesli oczywiscie ktos moze sobie na to pozwolic) byl przesada.
Sprawdzcie sobie ceny u Tiffany & Co. o Cartierze nawet nie wspomne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.