|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Refluks, co zrobić?
Witam, moja 1,5 miesięczna córeczka cierpi z powodu refluksu. Ulewa po jedzeniu, chociaż bardziej chyba dokucza jej to, ze jedzonko ciagle podchodzi jej do gardła. Dodatkowo meczy sie i wije podczas karmienia, lyka powietrze, wydaje dziwne odglosy, mam wrazenie, ze trudno jej przelykac. Noce to tragedia bo jej bardzo niespokojna i zle spi. Bylysmy u lekarza, dostala Debridat i Bebilon Nutriton zo zagęszczania mleka. Zadnych badan nie bylo. Problem w tym, ze karmie piersią i młoda nie akceptuje butelki ( smoczka zresztą tez nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Refluks, co zrobić?
Karmisz piersią to nie podawaj butelki bo jak małej się spodoba to się odstawi.
A zagęszczaczy dziewczyny nie polecają bo to i tak nie działa. Siostry dziecku też się ulewało ( karmiony mm) i przeszło.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A to kolejna istotna sprawa, tego sie wlasnie boję, ze jesli jakims cudem zalapie butle to szybko pożegnamy sie z karmieniem piersią. Szkoda mi jej okropnie, bo widać, że cierpi. Ja mam szczerze jakies przeczucie, ze to podchodzenie pod gardło jedzenia to ma gdzies inne podloze, bo ona wogóle oddycha i je tak jakby jej cos przeszkadzalo, przez to baaardzo ciezko ją odbić, co moze powodowac to ulewanie :/ pytalam lekarza o jakies badania, usg czy cokolwiek, ale udal, ze nie słyszy. ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cutty_sark u mojej córeczki tez był refluks, już Ci mowie co nam kazali robic lekarze ze szpitala:
1) ja tez karmiłam piersią - musisz przejść na diete bezmleczna (jak bym znalazła liste produktów których unikac to mogę Ci przeslac na @ bądź wstawić tu - tylko ze to ew wieczorkiem mam wersje papierowa) 2) podloz pod lozeczko książki pod dwie nozki tam gdzie lezy glowka żeby kat był ok 30-40%, ja dodatkowo kladlam raz na jednym boczku raz na drugim, aby w razie ulania Mala się nie zakrztusiła. 3) po każdym karmieniu noś dotad dopóki jej się nie odbije, poklepuj po pleckach 4) zagęszczacz dawaliśmy lyzeczka po każdym karmieniu piersią - oczywiście nie zawsze Mala przyjmowala Jeśli jeszcze cos mi się przypomni to dopisze ![]() Gdzie bylas u lekarza z Mala? Z jakiego miasta jesteś? ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
My znalazłyśmy się w szpitalu w 6 tygodniu zycia, tam zrobili kompleksowe badania-refluks wyszedł na rtg - podczas robienia badania podawalam jej specjalny plyn a lekarze w tym czasie robili zdjęcia - widać było cofke, wiem ze jest jeszcze jedno badanie ale bardziej ingerencyjne - wkłada się dziecku przez nosek cienka rurke do zoladka na dobe, po tym czasie lekarze mogą stwierdzić w 100% czy to refluks czy tez nie. ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Badanie nazywa się PH-metria
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czy dziecko na pewno ma refluks czy lekarz tak twierdzi tylko dlatego że ulewa?
Dwójka moich dzieci ulewała a córka nawet chlustała po każdym jedzeniu ( jak w komediach chlust przez cały pokój a nie "ulewanie"z kącika ust) i nie miały refluksu, synek pod tym kątem przebadany z każdej strony włącznie z tą rurką do nosa. Czy dziecko przybiera mimo ulewania? Kładź dziecko wyżej do spania, jedzenia, odbijaj koniecznie ( moja córka odbijała wyłącznie siedząc na kolanach tyłem do mnie z moją ręką na swoim brzuszku, synek wysoko na ramieniu i zajmowało mu to nawet 10 min ) Zagęszczacza nigdy nie dawałam, w obu przypadkach samo przeszło ( ale podkreślam nie mieli zdiagnozowanego przez lekarza refluksu)
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Polecam poduszkę klin, ja jej do dzisiaj czasami używam. Ale oczywiście podłożenie książek pod łóżeczko też wystarczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Are you talking to me?!
|
Moje dziecko ma refluks. W tym momencie już minimalny. Od 3 tygodnia życia karmiona jest mlekiem modyfikowanym.
U nas pomogło: - dodawanie do mleka Nutritonu (aczkolwiek od samego Nutritonu bolał ją brzuszek); - butla antykolkowa (wypróbowaliśmy 7 lub 8 butelek różnych marek, córce pasuje tylko jedna butelka: MAM antykolkowa); - odbijanie po każdym posiłku i noszenie małej po posiłku; - układanie małej pod kątem 30 stopni, nigdy na płasko; - do snu układanie na boczku, by nie zakrztusiła się zwróconym mlekiem. Swoją drogą zrób swojemu dziecku usg jamy brzusznej w kierunku diagnostyki refluksu. Przed samym badaniem dziecko powinno zjeść, by lekarz miał szansę uwidocznić cofanie się pokarmu.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ale moment - jest coś takiego, jak tzw. refluks fizjologiczny - i tym terminem lekarze określają chyba wszystkie dzieci po prostu ulewające (a nie znam nieulewającego niemowlaka!).
Odbijaj (aczkolwiek z doświadczenia - guzik to daje, i tak obie ulewały, a młodsza to masakrycznie), materac nachylony - czyli pod materac ręczniki zwinięte albo pod nogi książki (wolałam pod materac, łóżko stabilnie nadal stało). Ogólnie polecam spanie z dzieckiem, wolałam mieć młodszą pod ręką z powodu ulewania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Na wadze na szczęście przybiera ksiazkowo. Mimo ulewania to straszny cyc mamy, więc doje co poleciało
![]() ---------- Dopisano o 01:58 ---------- Poprzedni post napisano o 01:50 ---------- Pytałam lekarza o produkty mleczne, bo czasem pozwole sobie na jogurt czy kefir i stwierdził, że to na pewno nie od tego...ale również i nad tym sie zastanawiałam. Podawalam Nutriton łyżeczka, na tyle na ile pozwolila, jednak nie widzę różnicy, a nawet gorzej jej po tym odbic. Zresztą potem leci jej z buzi taki nagazowany kisielek :/ a mieszkamy pod Łodzią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Zmień lekarza, moj ulewa a ma ponad 3 miesiące i nie ma refluksu. Ulewa to mało powiedziane... Ja nie mam zaufania do jednego lekarza, odkąd najbardziej ceniony specjalista kazał mi odstawić dziecko od piersi bez żadnych badań. Poszłam do innego i diagnoza była całkiem inna, tym razem poparta badaniami. USG tez mamy zrobić i tu już obaj byli zgodni, bo to ważne badanie. Tylko u mnie problemów jest o wie,E wiecej, nie tylko ulewanie. No ale zawsze lepiej skonsultować z innym lekarzem, powodzenia.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój syn tak miał. chlustanie na metr, pięknie przybierał. córka - chlustanie na metr, kiepskie przyrosty. w obydwu przypadkach lekarze mieli różne pomysł. i nic nie pomagało. chlusty, moich dzieci, się zmieniejszają wraz z pionizacją.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Nutriton akurat nam pomógł, z tym, że ja karmię butlą, więc nie było problemu z dodawaniem do mleczka.
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Moj tez chlusta na odległość
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.