![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Studia - rodzice - pieniądze :(
Jestem pewna, że moja mama nie byłaby zadowolona, że rozprawiam o finansach na forum publicznym, ale nie mam aż tylu znajomych, albo po prostu znajomi nie mają takich problemów, a potrzebuję obiektywnego spojrzenia na wszystko...
Zacznę od tego, że jestem na 4 roku. Studia wybrali mi tak właściwie rodzice - "musisz iść" i "blisko domu", więc o wyprowadzce nie było mowy, jadę na zajęcia i wracam do rodzinnego domu. Jako, że dojeżdżam, to na to idzie sporo pieniędzy. Przez 2 lata męczyłam się z dojazdami, a wciąż słyszałam, że nie mamy pieniędzy na stancję. Na moim 3 roku, dojeżdżać zaczął brat i nagle pieniądze się znalazły, ale...dla niego. On jeździł autem, a ja musiałam liczyć każdy grosz, żeby mi starczyło na dojazd (busem!). Wychodziło, że on dostawał 1,5-2x więcej tego, co ja miałam. Nie raz słyszałam pretensje, jak mi się skończyły pieniądze w pół miesiąca ( a miałam dużo zajęć - dojazd to jedno, ale też czasem chciałam zjeść coś gorącego, czy też trzeba było coś skserować/wydrukować, to pieniądze leciały). Obecnie, jak pisałam, jestem na 4. roku i miałam się przenieść na zaoczne, albo zrobić rok przerwy, ale moi rodzice i rodzina wciąż na mnie presję wywierali, że mam iść na dzienne. Ale leci 3-ci miesiąc, a mama patrzy krzywo jak proszę o pieniądze na dojazd. Sęk w tym, że sama zdeklarowała się, że mam iść na studia (nie wiem, może myślała, że będę tam dofruwać? ![]() Strasznie mnie to boli, bo zrezygnowałam z marzeń, z szukania pracy i studiowanie zaoczne, oraz szukania stancji (oczywiście już wtedy za własne pieniądze) na rzecz dojazdów na dzienne i jeszcze widzę miny, jak proszę o pieniądze... Nie wiem, czy jest jakieś pytanie, czy nie, po prostu musiałam z siebie to wyrzucić, po prostu powiedzcie, jak byście się czuli w takiej sytuacji? P.S. Dodam, że sytuacja majątkowa rodziców od 4 lata jest taka sama. Wiem, że mogą być też komentarze typu, że powinnam iść do pracy - ale jeśli ktoś nie dojeżdża to nie wie, jak to ciężko - szczególnie jak pracę są do 22, kiedy mam ostatni bus o 21, a nikt po mnie nie przyjedzie, kiedy nie ma się gdzie spać itp. W zimie tym bardziej zasypuje mnie i często nie ma mnie na uczelni. Brat też nie pracuje, a chyba ma jakieś specjalne względy, skoro rodzice mu dają 1,5 -2 x więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Studia - rodzice - pieniądze :(
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Piszę IV rok, bo tak łatwiej, ale jestem na I r. II stopnia
![]() Niestety, koszty dojazdu są znacznie niższe, z tym, że spokojnie mogłabym mieszkać w akademiku/stancji przez pierwsze 2 lata - ale wciąż słyszałam, że nie mają pieniędzy. Teraz, tyle ile dostaje mój brat + ja - mogłabym się za to utrzymać, a i tak słyszę, że nadal nie mają pieniędzy... to jest przykre, na prawdę. Myślę, że jednak w tym jest coś innego - mama chyba chce, żebym z nimi mieszkała do śmierci i sprzątała/gotowała/zajmowała się domem (bo brat tego nie zrobi). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteś dorosła, rodzice tak naprawdę wcale nie muszą Cię utrzymywać. Rozejrzyj się za pracą dorywczą, do tego może korepetycje? Nie wiem co studiujesz i jak jest to praco i czasochłonne ale moi znajomi i ja(na studiach dziennych) spokojnie wyciągamy ponad 1000zł miesięcznie. Na akademik i jedzenie starczy. Nie byłabyś już na nikogo łasce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pytałaś rodziców wprost, jakim cudem dla brata nagle znajdują się pieniądze, i dlaczego o wiele więcej, niż dla Ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
A nie możecie jeździć autem razem z bratem?Przynajmniej rano w jedną stronę?Brat w innym mieście studiuje?
Masz prawo jazdy? Auto było w domu gdy Ty zaczynałaś studia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Szalony Kapelusznik
|
Jeżeli chciałaś wynająć mieszkanie i chcesz nadal to coś za coś. Albo mieszkanie z rodzicami i marudzenie, albo wzięcie się w garść znalezienie pracy i wyprowadzka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No tak bo niestety, każdy kocha każdemu doradzać a potem jest wielki ból, zresztą czasem sami musimy się na czymś ,,sparzyć", aby jakoś się ogarnąć. Rozumiem Cię, człowiek jest ,,niby" dorosły, poważny student jednak nijak to ma się do wszystkiego jeśli sami na siebie nie zarabiamy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
I tak upada mit pt. kocha się wszystkie dzieci tak samo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym może spróbuj porozmawiać z dziekanem, czy od nowego semestru mogłabyś przenieść się na studia zaoczne. Nie wiem jakie są u Was zasady, ale spróbować trzeba. Poszukaj pracy, na początek jakiejkolwiek, byleby mieć swoje pieniądze. Nawet jeśli wydasz całą pensję na dojazdy, studia i najpotrzebniejsze wydatki, to i tak będziesz w lepszej sytuacji niż teraz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Chcę mieć coś swojego. Coś co będę kochać. Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać... <3 czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny ![]() luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
Pytałam, dlaczego faworyzują brata - usłyszałam, że mi się zdaje, że każde dziecko kochają tak samo... Wiem, to jest poboczny wątek i staram się robić coś w tym kierunki, ale po prostu jest mi przykro, że rodzice się deklarują, a potem miny, że nie ma kasy. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Mój ojciec jest taki sam. Idź, zapisz się, zrób prawo jazdy, a jak przyszło co do czego, to zgrzytał zębami, że nie zdałam za pierwszym razem i że musi płacić za kolejny raz. Dałam sobie spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
A ile autorko dostajesz pieniędzy od rodziców na miesiąc?
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
No to załóżmy, że dostajesz 13 zł dziennie i jesteś na uczelni 5 dni w tygodniu. Wychodzi 260 zł, bilet zapewne kosztuje ok 50 zł/miesiąc. Zostaje 210 zł. Mieszkasz z rodzicami, nie musisz płacić za inne rzeczy. Na co to kasa leci?
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem, że ludzie mają bilety miesięczne itp, ale ja mam prywatne firmy busiarskie, i nie mam tak dobrze... ![]() No i z twoich wyliczeń wychodzi, że zostaje mi 60 zł, czy to tak dużo? 2-4 obiady w miesiącu po 10 zł + jakieś kserówki, czy jakaś herbata z automatu za 2zł i to tak się rozpływają pieniądze. Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2013-12-02 o 18:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
kurde, współczuję ci strasznie, nie ma wyjścia musisz gdzieś zacząć dorabiać, choćby i grosze, ale mieć coś dla siebie.
a rodzicom, tak jak już ktoś sugerował, podziękowałabym w przyszłości wypinając się gdy będą w potrzebie, tak jak oni wypinają się na ciebie ![]()
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chcę mieć coś swojego. Coś co będę kochać. Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać... <3 czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny ![]() luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
idź dziewczyno do pracy choćby dla własnego dobra, masz 22lata i co możesz wpisać w rubryce doświadczenie?rekrtutował am takie życiowe kaleki, co magistra miały w ręce a doświadczenia zero i rozczarowane, że w biurach na ciepłych posadkach nie siedzą. Rodzice już dawno nie mają obowiązku płacenia Ci za cokolwiek, powinnaś skoczyć na głęboką wode, ogarnąć się, na 4roku nie ma przecież tyle zajęć co na pierwszym żeby nie móc tego z pracą pogodzić
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja od początku przekładałam sobie zajęcia, żeby nie mieć na 8, bo nie da się zwyczajnie ode mnie dojechać na 8, busy są pełne, a ja nie mogę wziąć auta, a jeśli jest praca, to od południa do 22, a ja mam ostatni bus o 21, to są niby błahe przeszkody, dla kogoś kto mieszka tam gdzie pracuje, a dla mnie są okropne przeszkody, nawet nie mam rodziny w mieście, gdzie studiuję, nie mam u kogo przenocować, nikt po mnie by nie przyjechał. I nie muszę siedzieć za biurkiem, po prostu chcę mieć pracę, tak, żebym mogła przyjechać i wrócić, nie martwiąc się, że mnie zawieje w zimie na przystanku o 21 i będę spać na dworcu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Musisz się wziąć za siebie, jesteś dorosła, pomijając fakt o braku doświadczenia zawodowego. Popracujesz 3 miesiące, będzie stać Cię na kaucję za mieszkanie, opłatę pierwszego miesiąca wynajmu i życie. ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
Bo do kiedy chcesz czekać z podjęciem pracy? To zmartwienie o przewianie to już całkowite rozczulanie się nad sobą, nie Ty jedna stoisz na przystankach i dojeżdżasz autobusami. Czapkę chyba masz?
Podejmuj decyzje, choć w głowie chaos, wyrywa z butów ogromna ciekawość, wybierzesz dobrze, ogarnie Cię radość. Edytowane przez paaaat Czas edycji: 2013-12-02 o 18:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
To prawda, mają, do tego studiują i pracują. Trzeba chcieć żeby się udało cokolwiek, możesz spróbować podjąć pracę na pół etatu czy umowę zlecenie póki co, 4-5 godzin dziennie, może nawet nie kolidowałoby z zajęciami.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Szalony Kapelusznik
|
Jesteś dorosła. Nikt do niczego Cie nie zmuszał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.