Pyszne grzane piwo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-12-22, 17:26   #1
sarenka
Zakorzenienie

Pyszne grzane piwo

Jak przygotowujecie ten specjał? Z winem nie mam problemu [mniam mniam], bo jest bezbąbelkowe - a piwo jakie jest każdy widzi, boję się, że mi wykipi..

Jak je podgrzewacie, co dorzucacie do smaku? Czy trzeba grzać jakiś specjalny gatunek? Czy jak przy winie ważne aby było czerwone - i już.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 17:48   #2
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Re: Pyszne grzane piwo

Grzać możesz każde jasne pełne piwo - byleby nie było mocne. Ja osobiście lubię z sokiem malinowym oraz goździkami (przyprawą ).

Mniam.

p.s. Najlepiej takie piwo smakuje na stoku narciarskim!
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 17:51   #3
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Mniam, mniam.Ale bym się napiła grzańca piwnwego.
Ja robię tak:
wersja szybsza- do kufli wkładam miód(nie pamiętam ile ), wlewam piwo, wstawiam do mikrofalówki (nie pamiętm na ile ), wyjmuję, wrzucam gożdziki, szczyptę imbiru, a na konic na piane cynamon.Cynamon koniecznie na końcu, bo to podobno przez niego grzane piwo ma ochotę wyłazić z kufla, kipi po prostu.To wszystko można też robić w garnku, tylko jest więcej naczyn do mycia. Wychodzi pyszne.Wiem co mówie, jestem smakoszem piwa i smakoszem grzańców.Aha- jeśli chodzi o gatunek- dowolny ulubiony.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 17:52   #4
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

własnie mój boyfriend poszed do sklepu po wino i piwo - będa na gorąco, oczywiscie nie naraz Ale piwko robie tak jak wino tzn takie same przyprawy + sokmalinowy lub miód. A sciślej jeśli chodzi o przyprawy to: goździki, imbir, galka muszkatołowa (cynamon)
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 18:10   #5
Szarada
Zakorzenienie

Wlewam piwo do garnka, podgrzewam trochę. Potem dodaję soku malinowego, a jeszcze potem goździków i cynamonu. Robię to całkowicie na oko, próbując po prostu, czy jest ok. Cały czas pilnuję, żeby nie wykipiało, bo wtedy jest paskudne. Sprawdzam, czy jest wystarczająco gorące, jak jest, to zdejmuję.

Można jeszcze spróbować dolać wiśniówki, piłam w kanjpie takie piwo i było boskie, nie wiem jednak jeszcze w jakich proporcjach to robić. Chyba tyż na oko

Aha, piwo jakieś normalne jasne, np. Żywiec, Tyskie, Okocim.
Szarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 18:21   #6
sarenka
Zakorzenienie

Dziękuję kochane Kobiety! Co ja bym bez Was zrobiła! Wczoraj podgrzewałam grzańca galicyjskiego [mniam] i tak się rozochociłam, że i na piwo przyszła mi ochota - w końcu zimno na dworze i trzeba się rozgrzewać

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-12-22, 18:25   #7
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Grzaniec Galicyjski! Sarenko- mniam po raz kolejny! Jest naj najlepszy ze wszystkich dostepnych grzańców, bez dwóch zdań. To nasz(mój i mojego chłopaka) ulubiony alkohol zimowy, nie tylko przepyszny, ale ma równiez wartość sentymentalną. Co ciekawe- grzańcem galicyjskim można się porządnie upić , jest taki aromatyczny i rozgrzewający, że momentalnie uderza do głowy i to ze zdwojoną siłą. Pychotka.
Stary 2004-12-22, 19:09   #8
Ines1985
Zakorzenienie

koko napisał(a):
> Grzaniec Galicyjski! Sarenko- mniam po raz kolejny! Jest naj najlepszy ze wszystkich dostepnych grzańców, bez dwóch zdań. To nasz(mój i mojego chłopaka) ulubiony alkohol zimowy, nie tylko przepyszny, ale ma równiez wartość sentymentalną. Co ciekawe- grzańcem galicyjskim można się porządnie upić , jest taki aromatyczny i rozgrzewający, że momentalnie uderza do głowy i to ze zdwojoną siłą. Pychotka.

A ja nie wiem co to jest . Wyjaśnicie? Widac ze ze mnie grzeczna dziewczynka i na alkoholach sie nie znam .

Ale mi Sarenko smaku narobilas tym wątkiem. Tymbardziej ze jak dzis wąchałam przyprawe do pierników to potwornie mi się kojarzyła z grzańcem. Mniam. Ostatnio ze znajomymi poszłam na grzane winko ale dostałam grzane piwo . Przy skladaniu zamowienia nie raczyli nas poinformowac ze wina nie ma...

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 19:22   #9
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Grzaniec galicyjski,to takiem wino do spożywania po podgrzaniu. W takich dużych butlach(1 litr oraz 2 litry), z żółto-beżową nalepką.Jest fajnie przyprawione, tak korzennie- no po prostu wyśmienite wino grzane. Koniecznie kup- litrowa butla kosztuje w granicach 10- 12 zł.
Stary 2004-12-22, 19:47   #10
Ines1985
Zakorzenienie

Mama mi mowila ze jest takie wino. Tylko nie uzywala tej nazwy. Dziekuje za odpowiedz, juz wiem czym bede swietowac z chlopakiem rocznice

Stary 2004-12-22, 19:55   #11
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Ines, tylko uważaj! Takich win przeznaczonych do robienia grzańca jest sporo, conajmniej kilka "marek", różnie się nazywają.Przetestowałam większość z nich, ale właśnie tylko "grzaniec galicyjski" jest smaczny.Ostatnio jest ogólnie dostępny, ale jeszcze jakiś czas temu trzeba było na niego polować, to był niezły rarytas.A na rocznię jak znalazł- jest moim zdaniem idealny na romantyczne wieczory we dwoje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-12-22, 20:15   #12
Szarada
Zakorzenienie

I uważaj na jedno - po grzańcu galicyjskim strasznie potrafi łeb rozboleć. Poważnie mówię, bo to niezbyt wysokiej jakości wińsko. I strasznie uderza do głowy, ale to akurat jest ta fajna strona grzańca
Szarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 20:18   #13
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

no i własnie pije grzane winko, z przyprawami Kamisa, ale dodałam imbiru i cynamonu od siebie.
Agnieszka Zembrzycka napisał(a):
> Grzać możesz każde jasne pełne piwo - byleby nie było mocne.

własnie na torebce kamisa są 2 przepisy, napisane jest również ze piwo moze być twoje ulubione, równiez mocne.
Lubie jak aromat, moc zatyka nos że napic sie nie mozna.Pycha.
Znalazłam u siebie jeszcze taki przepis:
Grzaniec

wino półsłodkie lub wytrawne (w zależności od gustu)
1 łyżka cukru albo parę kropli soku malinowego
sok z połowy cytryny (jak ktoś lubi to można też dodać plasterek pomarańczy)
przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta imbiru, około 10 goździków
1 łyżka miodu

Składniki wymieszać, podgrzać. Nie zagotowywać. można kupić gotowe mieszanki przypraw np: Kotany mix)
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-22, 21:36   #14
Ines1985
Zakorzenienie

Szarada napisał(a):
> I uważaj na jedno - po grzańcu galicyjskim strasznie potrafi łeb rozboleć. Poważnie mówię, bo to niezbyt wysokiej jakości wińsko. I strasznie uderza do głowy, ale to akurat jest ta fajna strona grzańca

Oj daaaawno mi nic nie uderzyło do głowy
Najwyzszy czas
Nie moge sie doczekac kiedy napije sie tego smakołyku

Stary 2004-12-23, 08:56   #15
sarenka
Zakorzenienie

koko napisał(a):
> Grzaniec Galicyjski! Sarenko- mniam po raz kolejny! Jest naj najlepszy ze wszystkich dostepnych grzańców, bez dwóch zdań.

To miałam szczęście - zawsze grzane alkohole pijałam tylko na mieście. To był mój pierwszy raz

Jest pycha - to prawda.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-12-23, 08:57   #16
sarenka
Zakorzenienie

Szarada napisał(a):
> I uważaj na jedno - po grzańcu galicyjskim strasznie potrafi łeb rozboleć. Poważnie mówię, bo to niezbyt wysokiej jakości wińsko. I strasznie uderza do głowy, ale to akurat jest ta fajna strona grzańca

Fakt Na szczęście jest mocny, esencjonalny, aromatyczny.. I wielki kielich wystarczy, aby się dostatecznie uraczyć Mniam.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-12-23, 22:49   #17
sphinks
Raczkowanie

No to teraz Ines bedzie mogła się przekonać czy grzaniec galicyjski naprawde jest dobry, bo tak się składa, że jestem jej facetem :P i właśnie wróciłem zwycięsko z misji o kryptonimie 'Grzaniec' Co do tego, że tylko jeden typ jest naprawde dobry, w bezowo-złotej etykiecie.... To wino co kupiłem ma taką żółtą z elementami pozłacanymi i widnieje na niej smok, poza tym jest jeszcze złoty znaczek: The Best In Poland i jeszcze jakies medale, w zwiazku z tym mysle ze to o to chodziło... No i mam nadzięję, że naprawdę jest dobre, bo wyostrzyłyście mój zmysł smaku
sphinks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-23, 22:57   #18
Ines1985
Zakorzenienie

o
Zatem nie moge sie doczekac 26tego

Sarenko a robiłaś już piwo? Kiedy wypróbujesz?

Stary 2004-12-28, 08:57   #19
sarenka
Zakorzenienie

sphinks napisał(a):
> No i mam nadzięję, że naprawdę jest dobre, bo wyostrzyłyście mój zmysł smaku

I jak? Upiłeś Ines ? Czy "się" ?

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-12-28, 15:15   #20
Ines1985
Zakorzenienie

sarenka napisał(a):
> I jak? Upiłeś Ines ? Czy "się" ?

Nie no, ani to ani to, bo po pierwsze, wypiliśmy tylko po kieliszku, a raczej kieliszeczku , a po drugie nie tak jak planowaliśmy w rocznicę tylko wcześniej, a w rocznicę piliśmy zwykłe winko, 2 kieliszki, no i potem chciałem Jej jeszcze grzanca dać, ale się opierała *albo bała :P* więc pozostała trzeźwa.
No ale co się odwlecze to nie uciecze bo tego grzanca galicyjskiego (btw: bardzo dobry) jeszcze sporo zostało i chyba dzisiaj sobie będziemy pić... A co do tego czy siebie upiłem :P to nie... Ja siebie raczej nie upijam, w życiu nie byłem pijany, no może raz czy dwa, ale to tak tylko wstawiony powiedzmy ...

Stary 2004-12-28, 15:19   #21
Ines1985
Zakorzenienie

To nie ja to pisalam

Zaloguj sie na swoje konto

Stary 2004-12-28, 15:21   #22
sphinks
Raczkowanie

UPS... Agnieszka (Ines1985) u mnie wczoraj była i się tu logowała, a ja nie zauwazyłem i dodałem posta jako Ona... Juz się poprawiam... Nie wiem czemu się tak automatycznie zalogowało :/
sphinks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 20:25   #23
Jessiczka
Rozeznanie

GG do Jessiczka
Dot.: Pyszne grzane piwo

iii własnie sobie dzis serwuje grzańca bo taak mi zimnawo a to dobry sposob na razgrzanie...
kiedy niema Tż obok to trzeba sie grząncem pogrzac tyci a coo hiihihih
Stary 2006-04-06, 22:13   #24
aga21087
Zakorzenienie

GG do aga21087

Ja robnie sobie tylko grzane piwko i podgrzewam je az zaczyna sie troche mocniej pienic na puszke piwna dodaje okolo 4 łyzek cukru wtedy jest pyszne
aga21087 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 10:15   #25
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

POdbijam

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości