|
Notka |
|
Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
KALENDARZ od podstaw :)
moje drogie
![]() siedziałam dziś cały dzień i szukałam pomysłu na prezent dla koleżanki - najpierw był pomysł, że kupie ładny kalendarz w empiku, następnie że zamówie fotokalendarz a skończyło się na tym, że ambitnie podjęłam decyzje o zrobieniu takiego kalendarza samodzielnie ![]() mieszkałyśmy razem 9m-cy będąc na szkółce wojskowej, trochę się zżyłyśmy, mamy mnóstwo zdjęć z tego okresu i to one byłyby podstawą kalendarza do tego poprosiłabym jej męża o przysłanie kilku ich wspólnych zdjęć, zdjęć ich synka, o ważne dla nich daty /typu urodziny męża, synka, rocznica ślubu itd../, i w tych miesiącach użyłabym tych zdjęć, jednocześnie jakoś wyróżniając konkretną datę ![]() wyzwanie jest jak dla mnie duże - do tej pory robiłam jakieś małe rzeczy - nie tak pracochłonne i wymagające ogólny zarys i wizje już mam - problem tkwi w szczegółach i tu prosiłabym Was o pomoc ![]() --> jakiej grubości papier byłby najlepszy /nie za gruby, żeby nie było wielkich trudności z połączeniem stron, a z drugiej strony nie za cienki /? --> jaki klej byłby najlepszy do klejenia? --> wiecie może skąd wziąć ciekawe gotowe poszczególne miesiące - które mogłabym wydrukować, ozdobić i nakleić na papier? ozdobienie chyba nie będzie już takim wielkim problemem - w końcu mam tu mnóstwo Waszych prac, inspiracji i troche swoich pomysłów ![]() jeżeli macie jakieś rady to bardzo chętnie wszystkich wysłucham ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
CraftMod
|
Dot.: KALENDARZ od podstaw :)
Tutaj jest kalendarz który można "dostać"
Nie wiem jaki masz na niego projekt, ale na bazę można wykorzystać tekturę modelarską powiedzmy 0,7mm, na wierzch powiedzmy papier do scrapbookingu, nie będzie żółkł, lub jakiś zamiennik, wedle uznania. Klej - magic, uhu itp. Nie szukałam nigdy gotowych miesięcy, pewnie gdzieś są, można też w wordzie zrobić tabelkę, jakieś kolorowe obramowania i nie będzie najgorzej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja właśnie kiedyś szukałam gotowych miesięcy w internecie i ku mojemu zdziwieniu nic takiego nie znalazłam!! (albo ja jestem kiepskich przeszukiwaczem google, albo faktycznie nie ma
![]() Papier najlepiej wybierz grubości klasycznego bloku technicznego, w dobrych papierniczych sklepach jest duuża gama deseni i kolorów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
dziękuje bardzo za wszystkie rady
![]() bardzo się przdadzą ![]() moje poszukiwania gotowych miesięcy też zakończyły się niepowodzeniem - teraz zastanawiam się jak je zmajstrowac... mam pare pomysłów ale są niedopracowane i takie jeszcze jakby za mgłą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chyba faktycznie pozostaje zrobić taki miesiąc w tabelce w wordzie jak radziła nirshya.dwbh. Trochę czasu pochłonie, ale nie ma innego wyjścia (
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
boje się, że nie zdąrzę z kalendarzem na święta
![]() chciałam się nim zajmować po pracy ale np dziś wyszłam z domu o 6 rano a wróciłam o 20 ![]() ale kalendarz i tak będę majstrować - mam mnóstwo pomysłów i strasznie chciałabym podarować przyjaciółce taki prezent alternatywą dla typowego kalendarza styczeń-grudzień będzie taki od urodzin do urodzin - będzie prezent urodzinowy ![]() narazie robie liste potrzebnych rzeczy, oglądam pomysły innych, szperam w internecie nie moge się doczekać kiedy będę mogła wkleić tu choć rąbek mojej pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
robiłam kiedyś taki kalendarz dla moich rodziców i teściów ze zdjęciai moich dzieciaczków a ich wnuków i szablony znalazłąm u siebie na kompie
![]() wejdź w start > w programach wyszukaj "nowy dokument Office" > a w nim zakładkę "inne doukmenty" > a tam "Calendar wizard" i postępując krok po kroku możesz sobie ustawić i drukowac poszczególne miesiące na dowolne lata ![]() w prawdzie nie sa one wizualnie jakieś porywające, ale może coś wybierzesz z proponowanych tam i nie będziesz musiała sama kombinować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
kurde nie mam tego zainstalowanego :/
trzeba będzie kombinować inaczej.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Właśnie chcę zrobić kalendarz dla mojego faceta. Ale jakoś kompletnie nie mam pomysłu. Chcę żeby był osobisty ale też w miarę dla faceta, a wszędzie gdzie szukam inspiracji widzę motylki i kwiatuszki xD
fifiorek skąd czerpałaś inspiracje na kalendarz ;> masz już jakiś ogólny zarys?Możesz się podzielić wiedzą na ten temat bo ja mam dwie lewe ręce w takich rzeczach.. ![]()
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kochana to my we dwie lewe w tym temacie jesteśmy ![]() ja też nie mam wprawy, bo robiłam jakieś rzeczy tylko okazjonalnie i były to naprawdę drobiazgi a teraz porywam się z motyką na słońce, ale dam rade ![]() jeżeli chodzi o inspiracje i samo wykonanie to mój zamysł jest taki: nie będzie to typowy kalendarz połączony ze sobą przez bindowanie czy dziurkowanie, ale dwanaście oddzielnych kart - każda inna, na innym papierze, inaczej ozdobiona, m.i. dlatego że zdobienia będą wypukłe więc nawet ciężko byłoby go spiąć a tak każda karta będzie wieszana osobno zdjęcia chce pogrupować w zależności od miesiąca - np. w miesiącu urodzin synka koleżanki będą to fotki z małym, jakieś ich wspólne, a np. w miesiącu, w którym rocznica ich ślubu dam jakieś ślubne zdjęcie, do tego kilka z ich młodości /o ile uda mi się je zdobyć ![]() oczywiście będą też foty, z których można pośmiać się do łez ![]() co do samego kalendarza - chyba zrobię go z samoprzylepnych literek i cyferek - mnóstwo jest tego do wyboru więc nie powinno być źle, możliwości jest dużo, oglądałam niektóre na allegro i w sklepach int. i są naprawdę ładne - od klasycznych przez bardzo zdobne chce wykorzystać taki grubszy papier - coś w rodzaju podkładek pod piwo - minimalnie cieńsze - tak żeby wszystko fajnie się trzymało a papier nie zawijał po przyklejeniu wszystkich ozdób tak wygląda ogólny zarys pomysłu - a jak to wyjdzie to się okaże ![]() narazie robie liste potrzebnych rzeczy, przeglądam sklepy int., szukam ładnego papieru poza tym przeglądam prace dziewczyn - kartki, albumy, generalnie wszystko - to skarbnica pomysłów na wykonanie takiego kalendarza, bo tu nie jestem ograniczona, mogę korzystać z każdej techniki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
przyczajona tygrysica
|
Jak nie masz nowego offica to zawsze możesz ściągnąć ze strony MS: http://office.microsoft.com/pl-pl/te...aspx?av=ZWD000
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No właśnie też chciałam niektóre dekoracje wypukłe i nie wiedzialam jak to zrobić. I właśnie też kombinuję z jakąś ładną kolorową tekturą ale narazie jak przeglądam wszędzie jest tylko cienka.. Ja znalazłam jeszcze coś takiego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja robię kalendarze
![]() ![]() Twarze zamazałam - ochrona danych osobowych (mojego TŻa) ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tak
![]() ![]() Ale wszystko od podstaw, nie ma żadnego szablonu ![]() Tworzenie kalendarza wcale nie jest takie trudne - wg mnie 50% sukcesu to wizja, co chce się stworzyć ![]()
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A gdy już nadejdzie ten wieczòr
Świecami choinki zdobiony Niech biały opłatek jak okład Wsze rany Twej duszy uleczy Niech serce Twe radość wypełni Z nadziei co żłobek zwiastuje Niech błogiej kolędy śpiewanie Wyciszy Twe troski, zmartwienia Niech słowa Twych życzeń serdecznych Jak gwiazda zaświecą bliźniemu. I gdy to wszystko się spełni Odczujesz Wigilii przesłanie. Życzy Paulina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.