KALENDARZ od podstaw :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-02, 18:21   #1
fifiorek
Wtajemniczenie

KALENDARZ od podstaw :)

moje drogie
siedziałam dziś cały dzień i szukałam pomysłu na prezent dla koleżanki - najpierw był pomysł, że kupie ładny kalendarz w empiku, następnie że zamówie fotokalendarz a skończyło się na tym, że ambitnie podjęłam decyzje o zrobieniu takiego kalendarza samodzielnie
mieszkałyśmy razem 9m-cy będąc na szkółce wojskowej, trochę się zżyłyśmy, mamy mnóstwo zdjęć z tego okresu i to one byłyby podstawą kalendarza
do tego poprosiłabym jej męża o przysłanie kilku ich wspólnych zdjęć, zdjęć ich synka, o ważne dla nich daty /typu urodziny męża, synka, rocznica ślubu itd../, i w tych miesiącach użyłabym tych zdjęć, jednocześnie jakoś wyróżniając konkretną datę

wyzwanie jest jak dla mnie duże - do tej pory robiłam jakieś małe rzeczy - nie tak pracochłonne i wymagające

ogólny zarys i wizje już mam - problem tkwi w szczegółach
i tu prosiłabym Was o pomoc

--> jakiej grubości papier byłby najlepszy /nie za gruby, żeby nie było wielkich trudności z połączeniem stron, a z drugiej strony nie za cienki
/?
--> jaki klej byłby najlepszy do klejenia?
--> wiecie może skąd wziąć ciekawe gotowe poszczególne miesiące - które mogłabym wydrukować, ozdobić i nakleić na papier?

ozdobienie chyba nie będzie już takim wielkim problemem - w końcu mam tu mnóstwo Waszych prac, inspiracji i troche swoich pomysłów

jeżeli macie jakieś rady to bardzo chętnie wszystkich wysłucham
fifiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 23:01   #2
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: KALENDARZ od podstaw :)

Tutaj jest kalendarz który można "dostać"
Nie wiem jaki masz na niego projekt, ale na bazę można wykorzystać tekturę modelarską powiedzmy 0,7mm, na wierzch powiedzmy papier do scrapbookingu, nie będzie żółkł, lub jakiś zamiennik, wedle uznania. Klej - magic, uhu itp. Nie szukałam nigdy gotowych miesięcy, pewnie gdzieś są, można też w wordzie zrobić tabelkę, jakieś kolorowe obramowania i nie będzie najgorzej

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 20:18   #3
Lucy1111
Zakorzenienie

a ja właśnie kiedyś szukałam gotowych miesięcy w internecie i ku mojemu zdziwieniu nic takiego nie znalazłam!! (albo ja jestem kiepskich przeszukiwaczem google, albo faktycznie nie ma)

Papier najlepiej wybierz grubości klasycznego bloku technicznego, w dobrych papierniczych sklepach jest duuża gama deseni i kolorów.
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 20:46   #4
fifiorek
Wtajemniczenie

dziękuje bardzo za wszystkie rady
bardzo się przdadzą

moje poszukiwania gotowych miesięcy też zakończyły się niepowodzeniem - teraz zastanawiam się jak je zmajstrowac...
mam pare pomysłów ale są niedopracowane i takie jeszcze jakby za mgłą
Stary 2009-12-03, 20:52   #5
Lucy1111
Zakorzenienie

Chyba faktycznie pozostaje zrobić taki miesiąc w tabelce w wordzie jak radziła nirshya.dwbh. Trochę czasu pochłonie, ale nie ma innego wyjścia (). fajnym pomysłem jest zaznaczenie dat urodzin, rocznic itd. Oczywiście czekam na zdjęcia gotowego kalendarza i opis jak poszło! trzymam kciuki za efekt końcowy!
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 21:32   #6
fifiorek
Wtajemniczenie

boje się, że nie zdąrzę z kalendarzem na święta
chciałam się nim zajmować po pracy ale np dziś wyszłam z domu o 6 rano a wróciłam o 20 służba się "nieco" przedłużyła a po powrocie to nawet nie miałam siły żeby zrobić sobie coś do przegryzienia ...
ale kalendarz i tak będę majstrować - mam mnóstwo pomysłów i strasznie chciałabym podarować przyjaciółce taki prezent
alternatywą dla typowego kalendarza styczeń-grudzień będzie taki od urodzin do urodzin - będzie prezent urodzinowy
narazie robie liste potrzebnych rzeczy, oglądam pomysły innych, szperam w internecie
nie moge się doczekać kiedy będę mogła wkleić tu choć rąbek mojej pracy
Stary 2009-12-04, 18:03   #7
kasiarzynap
Przyczajenie

robiłam kiedyś taki kalendarz dla moich rodziców i teściów ze zdjęciai moich dzieciaczków a ich wnuków i szablony znalazłąm u siebie na kompie

wejdź w start > w programach wyszukaj "nowy dokument Office" > a w nim zakładkę "inne doukmenty" > a tam "Calendar wizard" i postępując krok po kroku możesz sobie ustawić i drukowac poszczególne miesiące na dowolne lata

w prawdzie nie sa one wizualnie jakieś porywające, ale może coś wybierzesz z proponowanych tam i nie będziesz musiała sama kombinować
kasiarzynap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-05, 18:51   #8
fifiorek
Wtajemniczenie

kurde nie mam tego zainstalowanego :/
trzeba będzie kombinować inaczej..
Stary 2009-12-07, 21:45   #9
watashi
Zadomowienie

Właśnie chcę zrobić kalendarz dla mojego faceta. Ale jakoś kompletnie nie mam pomysłu. Chcę żeby był osobisty ale też w miarę dla faceta, a wszędzie gdzie szukam inspiracji widzę motylki i kwiatuszki xD

fifiorek skąd czerpałaś inspiracje na kalendarz ;> masz już jakiś ogólny zarys?Możesz się podzielić wiedzą na ten temat bo ja mam dwie lewe ręce w takich rzeczach..

watashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 09:38   #10
fifiorek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez watashi Pokaż wiadomość
Właśnie chcę zrobić kalendarz dla mojego faceta. Ale jakoś kompletnie nie mam pomysłu. Chcę żeby był osobisty ale też w miarę dla faceta, a wszędzie gdzie szukam inspiracji widzę motylki i kwiatuszki xD

fifiorek skąd czerpałaś inspiracje na kalendarz ;> masz już jakiś ogólny zarys?Możesz się podzielić wiedzą na ten temat bo ja mam dwie lewe ręce w takich rzeczach..

kochana to my we dwie lewe w tym temacie jesteśmy
ja też nie mam wprawy, bo robiłam jakieś rzeczy tylko okazjonalnie i były to naprawdę drobiazgi
a teraz porywam się z motyką na słońce, ale dam rade

jeżeli chodzi o inspiracje i samo wykonanie to mój zamysł jest taki: nie będzie to typowy kalendarz połączony ze sobą przez bindowanie czy dziurkowanie, ale dwanaście oddzielnych kart - każda inna, na innym papierze, inaczej ozdobiona, m.i. dlatego że zdobienia będą wypukłe więc nawet ciężko byłoby go spiąć a tak każda karta będzie wieszana osobno

zdjęcia chce pogrupować w zależności od miesiąca - np. w miesiącu urodzin synka koleżanki będą to fotki z małym, jakieś ich wspólne, a np. w miesiącu, w którym rocznica ich ślubu dam jakieś ślubne zdjęcie, do tego kilka z ich młodości /o ile uda mi się je zdobyć / itd.
oczywiście będą też foty, z których można pośmiać się do łez

co do samego kalendarza - chyba zrobię go z samoprzylepnych literek i cyferek - mnóstwo jest tego do wyboru więc nie powinno być źle, możliwości jest dużo, oglądałam niektóre na allegro i w sklepach int. i są naprawdę ładne - od klasycznych przez bardzo zdobne

chce wykorzystać taki grubszy papier - coś w rodzaju podkładek pod piwo - minimalnie cieńsze - tak żeby wszystko fajnie się trzymało a papier nie zawijał po przyklejeniu wszystkich ozdób

tak wygląda ogólny zarys pomysłu - a jak to wyjdzie to się okaże
narazie robie liste potrzebnych rzeczy, przeglądam sklepy int., szukam ładnego papieru
poza tym przeglądam prace dziewczyn - kartki, albumy, generalnie wszystko - to skarbnica pomysłów na wykonanie takiego kalendarza, bo tu nie jestem ograniczona, mogę korzystać z każdej techniki
Stary 2009-12-08, 16:12   #11
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Jak nie masz nowego offica to zawsze możesz ściągnąć ze strony MS: http://office.microsoft.com/pl-pl/te...aspx?av=ZWD000
FK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 18:30   #12
watashi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fifiorek Pokaż wiadomość
kochana to my we dwie lewe w tym temacie jesteśmy
ja też nie mam wprawy, bo robiłam jakieś rzeczy tylko okazjonalnie i były to naprawdę drobiazgi
a teraz porywam się z motyką na słońce, ale dam rade

jeżeli chodzi o inspiracje i samo wykonanie to mój zamysł jest taki: nie będzie to typowy kalendarz połączony ze sobą przez bindowanie czy dziurkowanie, ale dwanaście oddzielnych kart - każda inna, na innym papierze, inaczej ozdobiona, m.i. dlatego że zdobienia będą wypukłe więc nawet ciężko byłoby go spiąć a tak każda karta będzie wieszana osobno

zdjęcia chce pogrupować w zależności od miesiąca - np. w miesiącu urodzin synka koleżanki będą to fotki z małym, jakieś ich wspólne, a np. w miesiącu, w którym rocznica ich ślubu dam jakieś ślubne zdjęcie, do tego kilka z ich młodości /o ile uda mi się je zdobyć / itd.
oczywiście będą też foty, z których można pośmiać się do łez

co do samego kalendarza - chyba zrobię go z samoprzylepnych literek i cyferek - mnóstwo jest tego do wyboru więc nie powinno być źle, możliwości jest dużo, oglądałam niektóre na allegro i w sklepach int. i są naprawdę ładne - od klasycznych przez bardzo zdobne

chce wykorzystać taki grubszy papier - coś w rodzaju podkładek pod piwo - minimalnie cieńsze - tak żeby wszystko fajnie się trzymało a papier nie zawijał po przyklejeniu wszystkich ozdób

tak wygląda ogólny zarys pomysłu - a jak to wyjdzie to się okaże
narazie robie liste potrzebnych rzeczy, przeglądam sklepy int., szukam ładnego papieru
poza tym przeglądam prace dziewczyn - kartki, albumy, generalnie wszystko - to skarbnica pomysłów na wykonanie takiego kalendarza, bo tu nie jestem ograniczona, mogę korzystać z każdej techniki
Świetny pomysł z tymi przylepnymi literkami
No właśnie też chciałam niektóre dekoracje wypukłe i nie wiedzialam jak to zrobić. I właśnie też kombinuję z jakąś ładną kolorową tekturą ale narazie jak przeglądam wszędzie jest tylko cienka..

Ja znalazłam jeszcze coś takiego Też całkiem ciekawy pomysł

watashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 20:44   #13
sandrulka13
Raczkowanie

Ja robię kalendarze Przykładowy załączam i powodzonka w robieniu Twojego
Twarze zamazałam - ochrona danych osobowych (mojego TŻa)

Moje kartki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=1#post8722498
sandrulka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 21:20   #14
fifiorek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sandrulka13 Pokaż wiadomość
Ja robię kalendarze Przykładowy załączam i powodzonka w robieniu Twojego
Twarze zamazałam - ochrona danych osobowych (mojego TŻa)
ten zrobiłaś w jakimś konkretnym programie?
Stary 2009-12-10, 07:40   #15
sandrulka13
Raczkowanie

Tak Corel PhotoPaint X3
Ale wszystko od podstaw, nie ma żadnego szablonu
Tworzenie kalendarza wcale nie jest takie trudne - wg mnie 50% sukcesu to wizja, co chce się stworzyć

Moje kartki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=1#post8722498
sandrulka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-24, 08:23   #16
fanta1992
Rozeznanie

A gdy już nadejdzie ten wieczòr
Świecami choinki zdobiony
Niech biały opłatek jak okład
Wsze rany Twej duszy uleczy
Niech serce Twe radość wypełni
Z nadziei co żłobek zwiastuje
Niech błogiej kolędy śpiewanie
Wyciszy Twe troski, zmartwienia
Niech słowa Twych życzeń serdecznych
Jak gwiazda zaświecą bliźniemu.
I gdy to wszystko się spełni
Odczujesz Wigilii przesłanie.

Życzy Paulina
fanta1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości