Propozycja - podforum o tematyce politcznej/kulturalnej/spolecznej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Pokaż wyniki sondy: Czy chcesz zeby powstal dzial tematy polityczne/historyczne/spoleczne?
Tak, intersuja mnie takie tematy, brakuje mi takiego pokoju 9 42,86%
Tak, przeszkadzaja mi takie tematy na innych forach, zebranie ich w jednym miejscu by mi odpowiadalo 2 9,52%
Nie, interesuja mnie te tematy, ale nie przekszadza mi, gdzie sa obecnie zakladane 6 28,57%
Nie, nie interesuja mnie te tematy, nie widze zapotrzebowania na taki dzial 2 9,52%
Idz juz lepiej spac Wyrak... 2 9,52%
Głosujący: 21. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-21, 19:31   #1
Wyrak
Zakorzenienie

Propozycja - podforum o tematyce politcznej/kulturalnej/spolecznej

Nie wiem czy sie przyjmie, nie wiem czy i jakie bedzie zainteresowanie.

W kazdym razie chcialbym sie spytac ocene pomyslu wprowadzenia dzialu/podforum, z tematami z zakresu polityki krajowej i miedzynarodowej, historii, jak rowniez tematami polityczno-socjologicznymi.

Mysle, ze jest jakas czesc uzytkownikow, ktora by byla zaintersowana, a teraz jest tak dziwnie poszatkowane, ze niektore takie tematy sa na plotkowym, a niektory w kulturze (gdzie padaja smiercia naturalna szybciutko).

Z drugiej strony, jesli kogos powyzsze nie interesuja, to nie zasmiecalyby plotkowego. Mysle, ze nie musialo by to byc nowe forum, ale dzial w ramach ktoregos z pokoi.

Zapraszam do dyskusji.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 22:01   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Propozycja - podforum o tematyce politcznej/kulturalnej/spolecznej

Mógłby to być dobry pomysł, ale lepiej chyba, aby było to podpięte np. pod plotkowe, bo większość zagadnień z zakresu polityki, aktualności i spraw społecznych właśnie na Plotkowe trafia. Trudno ocenić jakie będzie zainteresowanie Wizażanek i Wizażanków, ale moim zdaniem warto spróbować. Z tym, aby tematy kulturalne trafiały jednak na Kulturę.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 15:03   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Mógłby to być dobry pomysł, ale lepiej chyba, aby było to podpięte np. pod plotkowe, bo większość zagadnień z zakresu polityki, aktualności i spraw społecznych właśnie na Plotkowe trafia. Trudno ocenić jakie będzie zainteresowanie Wizażanek i Wizażanków, ale moim zdaniem warto spróbować. Z tym, aby tematy kulturalne trafiały jednak na Kulturę.
Tez widzialbym to jako podpiete pod plotkowe; a kulture oddzielnie. Jak na razie widze, ze zainteresowanie tematem umiarkowane.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-08-24, 18:16   #4
Wyrak
Zakorzenienie

Widze ze zainteresowanie nikle, wiec chyba pomysl umrze smiercia naturalna?

Stary 2008-08-24, 22:13   #5
Jeanette83
Zakorzenienie

Tematyka jest jak najbardziej w obszarze moich zainteresowan, ale jednak na takie tematy wole rozmawiac z ludzmi na poziomie, posiadajacymi silne argumenty i wiedze, nie przypadkowymi - dlatego raczej korzystam z serwisow typu salon24 niz np. onet.pl. Nie obrazajac nikogo - wydaje mi sie ze na wizaz trafiaja ludzie o innych zainteresowaniach i nie wydaje mi sie abym chciala dyskutowac tutaj na temat moich pogladow. Wydaje mi sie ze takie watki sprowadza sie nie do walki na argumenty i logike, ale emocje i zabobony - co widac po bardziej ideologicznych watkach na innych podforach.

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 15:01   #6
Guarana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie wiem czy sie przyjmie, nie wiem czy i jakie bedzie zainteresowanie.

W kazdym razie chcialbym sie spytac ocene pomyslu wprowadzenia dzialu/podforum, z tematami z zakresu polityki krajowej i miedzynarodowej, historii, jak rowniez tematami polityczno-socjologicznymi.

Mysle, ze jest jakas czesc uzytkownikow, ktora by byla zaintersowana, a teraz jest tak dziwnie poszatkowane, ze niektore takie tematy sa na plotkowym, a niektory w kulturze (gdzie padaja smiercia naturalna szybciutko).

Z drugiej strony, jesli kogos powyzsze nie interesuja, to nie zasmiecalyby plotkowego. Mysle, ze nie musialo by to byc nowe forum, ale dzial w ramach ktoregos z pokoi.

Zapraszam do dyskusji.
Mam nadzieję, że się przyjmie.
Zdecydowanie brak takiego działu. Bardzo dobra inicjatywa.

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Tematyka jest jak najbardziej w obszarze moich zainteresowan, ale jednak na takie tematy wole rozmawiac z ludzmi na poziomie, posiadajacymi silne argumenty i wiedze, nie przypadkowymi - dlatego raczej korzystam z serwisow typu salon24 niz np. onet.pl. Nie obrazajac nikogo - wydaje mi sie ze na wizaz trafiaja ludzie o innych zainteresowaniach i nie wydaje mi sie abym chciala dyskutowac tutaj na temat moich pogladow. Wydaje mi sie ze takie watki sprowadza sie nie do walki na argumenty i logike, ale emocje i zabobony - co widac po bardziej ideologicznych watkach na innych podforach.
Nie musisz odpowiadać na posty, które uważasz, że są od ludzi nie na poziomie....
Każdy ma jakiś pogląd i może się z nim podzielić, taka jest idea forum.
Nie wydaje mi się, że na Wizaż trafiają jedynie ludzie, którzy mają zainteresowania z dziedziny kosmetyki i temu podobnych. Jedne zainteresowania nie wykluczają drugich.
Też korzystam z innych serwisów, ale bardzo bym chciała aby pokój polityczny został tutaj utworzony.
Na Wizażu spotkałam mnóstwo inteligentnych ludzi i myślę, że chętnie zabraliby głos w dyskusji o historii, polityce i ekonomii.
A inni może by skorzystali z zawartej w takim dziale wiedzy?

Edytowane przez Guarana
Czas edycji: 2008-09-01 o 16:09
Guarana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 17:36   #7
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guarana Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że się przyjmie.
Zdecydowanie brak takiego działu. Bardzo dobra inicjatywa.

Nie musisz odpowiadać na posty, które uważasz, że są od ludzi nie na poziomie....
Każdy ma jakiś pogląd i może się z nim podzielić, taka jest idea forum.
Nie wydaje mi się, że na Wizaż trafiają jedynie ludzie, którzy mają zainteresowania z dziedziny kosmetyki i temu podobnych. Jedne zainteresowania nie wykluczają drugich.
Też korzystam z innych serwisów, ale bardzo bym chciała aby pokój polityczny został tutaj utworzony.
Na Wizażu spotkałam mnóstwo inteligentnych ludzi i myślę, że chętnie zabraliby głos w dyskusji o historii, polityce i ekonomii.
A inni może by skorzystali z zawartej w takim dziale wiedzy?
Nie chodzi o to ze na wizaz nie trafiaja ludzie inteligentni i o takich zainteresowaniach, chodzi tylko o proporcje

Wiesz, jak na Twoj argument (uzasadniony, zeby nie bylo, albo i cytat z powaznego opracowania naukowego) ktos tupie nozka i stwierdza "nie bo jest inaczej - bo ja tak chce" albo twierdzi ze "to zrodlo jest niewiarygodne" ale juz powiedziec czemu wiarygodne nie jest nie potrafi, to mnie szczerze mowiac szlak trafia... A jak jeszcze moja wypowiedz na ten czy inny temat jest kompletnie nie rozumiana, i zarzuca mi sie cale zlo tego swiata bo mysle inaczej niz wiekszosc osob udzielajacych sie w watku, a dyskusja z merytoryki schodzi na nagonke na inaczej myslaca osobe, to jak mam sie nie bronic?

Obawiam sie ze fakt stworzenia takiego podforum nic nie zmieni w poziomie dyskusji, a nawet moze pogorszyc - trolle beda mialy konkretne miejsce atakow. Teraz jednak musza takie watki wyszukiwac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-01, 18:50   #8
uparta Marti
Zakorzenienie

jestem jak njabardziej na tak, mnie osobiscie takie tematy interesuja bo lubie wiedziec co sie dzieje w swiecie
Stary 2008-09-01, 20:05   #9
Guarana
Zakorzenienie

Cytat:
Obawiam sie ze fakt stworzenia takiego podforum nic nie zmieni w poziomie dyskusji, a nawet moze pogorszyc - trolle beda mialy konkretne miejsce atakow. Teraz jednak musza takie watki wyszukiwac
Kim są trolle?
Guarana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 20:13   #10
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guarana Pokaż wiadomość
Kim są trolle?
Zacytuje

"Trolling to wysyłanie wrogich lub obraźliwych wiadomości na jedno z publicznych "miejsc" w Internecie (grupy i listy dyskusyjne, fora internetowe, czaty itp.) w celu wzniecenia kłótni. Nazwa ta pochodzi od ang. - metoda łowienia ryb, ponieważ troll "zarzuca haczyk" poruszając kontrowersyjny temat, aby wywołać kłótnię. Poprzez wsteczną etymologię uprawiających trolling nazwano trollami (od legendarno-baśniowych stworów z mitologii nordyckich).

Trolling jest złamaniem jednej z podstawowych zasad Netykiety.
Zachowanie trolla

Troll uczestniczy w dyskusji przede wszystkim po to, żeby wyładować w niej swoje negatywne emocje na przypadkowych osobach, które dały się wciągnąć w jego sidła.

Troll reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji jak i agresywne reagowanie na jego zaczepki, zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje. Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie jakby troll "sycił" się nimi.
Obrona przed trollingiem

Najskuteczniejszą obroną przed trollingiem jest całkowite zignorowanie wszelkich zaczepek trolla w momencie, gdy się zorientujemy, że mamy z nim do czynienia. Zazwyczaj konsekwentne ignorowanie trolla skutkuje jego zniechęceniem i przeniesieniem się w inne miejsce.

W slangu internetowym często mówi się, że trolla nie należy "karmić" - czyli, że nie należy z nim w ogóle wchodzić w jakąkolwiek polemikę. "

Niestety rozpoznanie trolla jest z reguly trudne - a jesli dyskusja dotyczy tematu ktory nas dotyczy albo ktory uwazamy za wazny to jego zachowanie moze byc bardzo przykre...

Stary 2008-09-01, 20:39   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Jeannette, ale trolle mozna zbanowac Od tego sa przeciez moderatorzy

Stary 2008-09-01, 20:45   #12
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Trolle zdarzaja się wszędzie, ale nie wydaje mi się, aby dział kulturalno-społeczny miał ich szczególnie przyciągnąc...

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2008-09-01, 21:02   #13
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jeannette, ale trolle mozna zbanowac Od tego sa przeciez moderatorzy
Pod warunkiem ze trolla sie rozpozna jako trolla a nie osobe o innych pogladach.. Juz niejednokrotnie zglaszalam wpisy wg. mnie trollowate i nie zsoatly one tak zakwalifikowane.

Aggie125, wydaje mi sie ze tematy spoleczno-polityczne budza wiecej emocji i przyciagaja wiecej trolli niz na przyklad tematy "jaka farbe do wlosow stosujesz" albo "sposoby przedluzania wlosow", bo i co tam trollowac? Ale to tylko moje zdanie...

Stary 2008-09-01, 21:07   #14
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Aggie125, wydaje mi sie ze tematy spoleczno-polityczne budza wiecej emocji i przyciagaja wiecej trolli niz na przyklad tematy "jaka farbe do wlosow stosujesz" albo "sposoby przedluzania wlosow", bo i co tam trollowac? Ale to tylko moje zdanie...
Są tacy cwaniacy, co potrafią obrazić połowę forum podczas dyskusji o karmie dla psów

Stary 2008-09-01, 21:37   #15
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Są tacy cwaniacy, co potrafią obrazić połowę forum podczas dyskusji o karmie dla psów
No tak, zdarza sie

Ale zajrzyj moze do tego watku - http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=1#post8853310 na posty uzytkowniczki nri (strony 9-11) - jest to temat spoleczny, uzytkowniczka nazywa innych sformulowaniami typu "prostytutka:, "zul", "utrzymanka", "sęp", i nie dostaje za to nawet punktow karnych, mimo oburzenia wielu innych uzytkownikow - czy to pozwala wierzyc ze trolle i atakujace wpisy rzeczywiscie beda karane, a ich autorzy eliminowani z forum? Jesli robi sie to choc troche sprytnie (nie uzywajac nazwy wizazanki do ktorej sie te slowa kieruje) albo sa to poglady zgodne z tymi moderatorow (choc bardzo nieestetyczne i niekulturalne) to czesto nie sa karane... Obawiam sie ze na ewentualnym podforum bedzie tego nagromadzenie. A ja takich tekstow pod moim adresem sluchac (czytac) nie mam zamiaru - zatem raczej z dyskusji zrezygnuje.

Edytowane przez Jeanette83
Czas edycji: 2008-09-01 o 23:07
Stary 2008-09-02, 08:52   #16
Fresa
Zakorzenienie

Swego czasu byłam przeciw kolejnym podziałom forum, teraz jest mi obojętne czy będą powstawać nowe działy, bo i w tych, które już są, trudno się połapać, a gdy chcę znaleźć jakiś interesujący mnie temat, to go sobie wykopię, choćby był przykryty toną innych

Natomiast.
Jeanette83, przesadzasz nazywając trollem osobę o poglądach innych niż Twoje , bo gdyby taka była definicja trollizmu, to wychodzi na to, że trollami jesteśmy wszyscy, bo każdy prezentuje to własne poglądy czyli zawsze ktoś jest przeciw

W wątku, który przytaczasz, ja też mam inne zdanie niż Nri, ale w życiu bym jej nie nazwała trollem, nawet jeśli puści w eter hasło: sęp czy żul, bo jakkkolwiek są to wyrazy o znaczeniu pejoratywnym, nie dotykaja nikogo osobiście.
A jeśli szukasz sprawiedliwości, to i Ty masz coś za uszami, mówiąc wprost: nieładnie wprost napadłaś na Nri w poście nr 275, więc skończ tę prywatną wendettę przeciwko niej, bo ma inne poglądy niż Twoje.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 09:30   #17
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość

Natomiast.
Jeanette83, przesadzasz nazywając trollem osobę o poglądach innych niż Twoje , bo gdyby taka była definicja trollizmu, to wychodzi na to, że trollami jesteśmy wszyscy, bo każdy prezentuje to własne poglądy czyli zawsze ktoś jest przeciw

W wątku, który przytaczasz, ja też mam inne zdanie niż Nri, ale w życiu bym jej nie nazwała trollem, nawet jeśli puści w eter hasło: sęp czy żul, bo jakkkolwiek są to wyrazy o znaczeniu pejoratywnym, nie dotykaja nikogo osobiście.
A jeśli szukasz sprawiedliwości, to i Ty masz coś za uszami, mówiąc wprost: nieładnie wprost napadłaś na Nri w poście nr 275, więc skończ tę prywatną wendettę przeciwko niej, bo ma inne poglądy niż Twoje.
Zauwaz ze w tym watku jest wiele osob ktore maja inne zdanie niz ja, ale jakos potrafia je KULTURALNIE i NIEOBRAZLIWIE wyrazac. W tym watku slowa nri nie sa ani kulturalne, ani nieobrazliwe - wrecz przeciwnie - jesli ktos nazywa mnie "prostytutka", chocby w sposob zawoalowany (czyli okreslajac tak grupe kobiet do ktorej ja chwile wczesniej sie przyznalam ze naleze) to jak mam reagowac, zrozumieniem? Licze na wyciagniecie konsekwencji, a jesli tych konsekwencji nie ma ze strony modow to sama mowie co mysle o takim sposobie traktowania innych. Nri w tym watku nie podaje zadnych argumentow - jedyne co robi to wyzywa, pluje jadem i oskarza. I jakos nie tylko ja to zauwazylam.

Z regulaminu:
"1. Odnoś się do innych użytkowników Forum tak jak chcesz, aby odnoszono sie do ciebie. Rasistowskie, obraźliwe lub dyskryminujące posty i treści będą (w tym grafika i avatary) usuwane, a ich Autorzy otrzymają oficjalne upomnienie. To samo dotyczy treści pornograficznych , wulgarnych, dotyczących inteligencji, wykształcenia, religii, rasy czy statusu majątkowego."

Rozumiem ze masz nri na liscie swoich przyjaciol, ale badz obiektywna... Poza tym slowa kierowalam jako przyklad do Aggie125

Stary 2008-09-02, 10:48   #18
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Zauwaz ze w tym watku jest wiele osob ktore maja inne zdanie niz ja, ale jakos potrafia je KULTURALNIE i NIEOBRAZLIWIE wyrazac. W tym watku slowa nri nie sa ani kulturalne, ani nieobrazliwe - wrecz przeciwnie - jesli ktos nazywa mnie "prostytutka", chocby w sposob zawoalowany (czyli okreslajac tak grupe kobiet do ktorej ja chwile wczesniej sie przyznalam ze naleze) to jak mam reagowac, zrozumieniem? Licze na wyciagniecie konsekwencji, a jesli tych konsekwencji nie ma ze strony modow to sama mowie co mysle o takim sposobie traktowania innych. Nri w tym watku nie podaje zadnych argumentow - jedyne co robi to wyzywa, pluje jadem i oskarza. I jakos nie tylko ja to zauwazylam.

Z regulaminu:
"1. Odnoś się do innych użytkowników Forum tak jak chcesz, aby odnoszono sie do ciebie. Rasistowskie, obraźliwe lub dyskryminujące posty i treści będą (w tym grafika i avatary) usuwane, a ich Autorzy otrzymają oficjalne upomnienie. To samo dotyczy treści pornograficznych , wulgarnych, dotyczących inteligencji, wykształcenia, religii, rasy czy statusu majątkowego."

Rozumiem ze masz nri na liscie swoich przyjaciol, ale badz obiektywna... Poza tym slowa kierowalam jako przyklad do Aggie125
Tekst: "małżeństwo to zalegalizowana prostytucja" mnie rozśmieszył <>, bo to jakiś drętwy dowcip , a jako, że jestem mężatką, według Ciebie powinnam czuć się urażona ; nie wiem, dlaczego bierzesz wszystko do siebie i tak serio, odrobina poczucia humoru nie zaszkodzi...

Natomiast.
Jesli masz zastrzeżenia do modów, to podbij sobie wątek o prawach moderatora, bo tu się niepotrzebnie robi offtopic (z mojej strony w offtopie koniec ).

A w temacie wątku:
- nie sądzę, żeby nowy dział był siedliskiem dla trolli, z tego, co widać do tej pory to trolle lecą do "seksu" jak pszczoły do miodu .

A jeśli chodzi o zainteresowanie tematami, które miałyby się znaleźć na nowym pod-forum, to określam jako znikome. W takich "poważniejszych" wątkach, dyskutują z reguły zawsze te same osoby (na palcach jednej ręki można policzyć) i jakoś większych jatek się w nich nie zauważa, chociaż temperatura dyskusji bywa wysoka.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 14:22   #19
syntagma
Zakorzenienie

mysle, ze nikt by nie pisal w tym podforum. Lepiej by bylo wykorzystac do tego kulture, zmienic tytul i przekierowywac wszystkie watki o takiej tematyce tam.

Teraz kultura wieje pustkami, jak sie zalozy watek, to po 2 dniach srednio ktos odpisuje Tak by byla tematyka szersza wiec wiecej osob by zagladalo.
Stary 2008-09-02, 21:24   #20
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
mysle, ze nikt by nie pisal w tym podforum. Lepiej by bylo wykorzystac do tego kulture, zmienic tytul i przekierowywac wszystkie watki o takiej tematyce tam.

Teraz kultura wieje pustkami, jak sie zalozy watek, to po 2 dniach srednio ktos odpisuje Tak by byla tematyka szersza wiec wiecej osob by zagladalo.
Bardzo mi sie podoba ten pomysl tak szczerze!

Teraz aby uzyskac blogoslawienstwo szefostwa

PS. Dziewczyny, pax !

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości